בועת הנדל"ן העולמית: אלה 25 הערים הבועתיות ביותר; גם ת"א בפנים

שלוש הערים שנמצאות ברמות הסיכון הגבוהות ביותר להיווצרות בועת נדל"ן - וכתוצאה מכך גם לנפילה במחיריהן - הן פרנקפורט, טורונטו, והונג קונג. עלות המשכנתא הנמוכה - הקפיצה את המחירים גם בת"א
 | 

לא רק בישראל מנזקים המחירים - 8% בשנה האחרונה והיד עוד נטויה - מחירי הדיור בכל העולם המערבי זינקו למחירים מפלצתיים - בועתיים. בשנה האחרונה העלייה הממוצעת במחירי הדיור עמדה על 6%, ומדובר על הגידול המהיר ביותר מאז שנת 2014. בחלק מהמדינות אגב, המחירים עלו ב-10% ויותר. הסיכון להיווצרות בועת נדל"ן והפוטנציאל לתיקון מחירים (כלומר - נפילה במחירי הדיור בעולם) גדלו בשנה האחרונה. כך עולה מדו"ח בועת הנדל"ן של הבנק השוויצרי UBS. "בממוצע, הסיכון להיווצרות בועה גדל במהלך השנה האחרונה, וכך גם מידת החומרה הפוטנציאלית של תיקון המחירים, ברבות, מהערים שאחריהן עוקב המדד" אומרים בבנק.

הסיבה ברורה: כשהריבית בעולם אפסית, קל לגייס כסף זול. התוצאה היא שאנשים לוקחים יותר משכנתאות, רוכשים יותר דירות חדשות - והמחירים מזנקים.

על פי הנתונים, פרנקפורט, טורונטו והונג קונג תופסות את המקומות העליונים במדד של השנה הנוכחית - ונמצאות על פי הבנק בסיכון גבוה לבועתיות. רמת הסיכון גדלה גם במינכן ובציריך. כך גם בוונקובר ובשטוקהולם, שתיהן מוערכות כיום באזור הסיכון לבועה. אמסטרדם ופריז משלימות את רשימת הערים בעלות הסיכון הגבוה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כל הערים שנבדקו בארה"ב – מיאמי (שהחליפה השנה במדד את שיקגו), לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו, בוסטון וניו יורק – שוכנות בטריטוריה של הערכת-יתר. חוסר האיזון בשוקי הדיור הוא גבוה גם בטוקיו, סידני, ז'נבה, לונדון, מוסקבה, תל אביב וסינגפור, בעוד שמדריד, מילנו וורשה נותרו עם הערכת ערך 'הוגנת'. דובאי היא השוק היחיד בעל הערכת-חסר, וגם היחיד שמקוטלג בקטגוריה נמוכה יותר מאשר בשנה שעברה.

שגשוג לוהט, אך כנראה קצר-מועד, בשוקי הדיור
הצמיחה במחירי הדיור קפצה בכ-6% במונחים מותאמי-אינפלציה בין אמצע 2020 לאמצע 2021. כל הערים, למעט ארבע – מילנו, פריז, ניו יורק וסן פרנסיסקו – חוו עלייה במחירי הדיור. חמש ערים אף הציגו צמיחה דו-ספרתית: מוסקבה, שטוקהולם והערים באזור הפסיפי: סידני, טוקיו ו-ונקובר. 

קלאודיו סאפוטלי, מנהל תחום הנדל"ן במשרד מנהל ההשקעות הראשי ב-UBS Global Wealth Management: "מגפת הקורונה כלאה אנשים רבים בין ארבע קירות ביתם, דבר שהדגיש את חשיבות מרחב המחיה שלהם והוביל לנכונות רבה יותר מצידם לשלם על דיור." במקביל לכך, תנאי המימון, שכבר היו טובים למדיי, השתפרו אף יותר ככל שהוקל על קבלת הלוואות מצד רוכשי הדירות. יתרה מכך, ריביות חיסכון גבוהות יותר ושוקי המניות המספקים תשואות  שחררו הון נוסף לטובת רכישת דירות.

וכך זה נראה בעולם:

יותר מינוף, יותר סיכון

בבנק UBS מסבירים כי כיום, "העלות הנמוכה יותר עבור בעלי נדל"ן בהשוואה לשכירות, לצד הציפייה לעלייה בלתי-פוסקת של מחירי הדיור, הופכת את הבעלות על דירות לאטרקטיבית עבור משקי הבית, ללא קשר לרמות המחירים ולמינוף. ההיגיון הזה עשוי לשמור על מצב השווקים הנוכחי, אך משקי הבית חייבים ללוות סכומי כסף הולכים וגדלים כדי לשמור על הקצב מול מחירי הנדל"ן המאמירים.

"למעשה, הצמיחה במשכנתאות שטרם נפרעו הואצה ברבעונים האחרונים כמעט בכל מקום, ויחסי החוב-להכנסה צמחו גם הם. בסך הכול הפכו שוקי הדיור לתלויים אף יותר בשערי ריבית נמוכים ביותר, ולכן הידוק של תנאי ההלוואות עלול לגרום לעצירה חדה של עליית המחירים ברוב השווקים. למרות זאת, המינוף ושיעורי צמיחת החובות במדינות רבות עדיין נמצאים הרבה מתחת לשיאי כל הזמנים שלהם. מנקודת המבט הזו, שוק הדיור לא צפוי לגרום לשיבושים קשים בשווקים הפיננסיים הגלובליים".

הפעם הראשונה שהופגנו ביצועי-חסר של שוק הדיור העירוני ב-25 שנה האחרונים
בנוסף לעלויות המימון הנמוכות יותר, תהליך העיור היווה בעשור האחרון הציר המרכזי לעלייה במחירי הדירות במרכזי הערים. עם זאת, החיים העירוניים ספגו מכה ניכרת עקב הסגרים. הפעילות הכלכלית התפשטה ממרכזי הערים כלפי חוץ, לכיוון הפרברים וערי הלוויין (הרחוקים לעיתים) שלהם – וכך גם הביקוש לדיור. עקב כך, בפעם הראשונה מאז תחילת שנות ה-90, עלו מחירי הדיור באזורים לא-עירוניים מהר יותר מאשר בתוך הערים עצמן, בארבעת הרבעונים האחרונים.

בעוד שחלק מההשפעות הללו יכולות להיות חולפות, ההיפוך הזה מחליש את הטיעון של עליית מחירי דיור מובטחת-לכאורה במרכזי הערים. השפעת התפתחות זו, תהיה ככל הנראה גדולה אף יותר באזורים עם אוכלוסיות הדורכות במקום ואף מתכווצות (למשל, באירופה), שכן להיצע יהיה קל יותר לשמור על קצב הביקוש. מתיאס הולז'י, ראש תחום הנדל"ן ב-UBS: "יש סבירות הולכת וגדלה לתקופה חלשה בשוק הדיור הפנים עירוני"

היבטים אזוריים

שווייץ
הדיור בציריך נותר באזור הסיכון לבועה, והדירוג שלו זינק בחדות בין אמצע 2020 לאמצע 2021. השוק התחמם יתר על המידה, ונפחי הדיור שהוצעו צנחו לשפל של כל הזמנים. במיוחד כשמדובר בתהליך של הגשת הצעות מחיר, הקונים נמצאים בסיכון לשלם מחירים חריגים ביחס לאזורים אחרים בשווייץ, שכן הציפיות לעליית מחירים נטועות שם עמוק בתודעה. יתרה מכך, לציריך יש את יחס המחיר-לשכירות הגבוה ביותר מכל הערים שנבדקו, מה שהופך את השוק שם לפגיע מאוד לשערי הריבית הגדלים. דירוגי המחיר והמדד של ציריך ממשיכים להיות גבוהים יותר מאלו של ז'נבה.

הדירוג של ז'נבה במדד עולה בהדרגה מאז 2018, ומדובר בטריטוריה בעלת הערכת-יתר. המחירים הגיעו לשיא של כל הזמנים ועקפו אף את השיא הקודם מ-2013. היות ושוק השכירות של ז'נבה מפוקח מאוד, ושכר הדירה שם מנופח, הבעלות על דירות עדיין נחשבת לאטרקטיבית, עובדה שנתמכת על ידי שערי משכנתאות נמוכים היסטורית. בשתי הערים אין צפי לתיקון רחב של השוק בטווח הקצר. ז'נבה ממשיכה ליהנות מהיציבות היחסית ומהמעמד הבינלאומי שלה, וציריך שומרת על אטרקטיביות רבה כמקום לניהול עסקים וגם נהנית כעת מצמיחה מוצקה בשיעורי התעסוקה. אך בטווח הארוך יש סיבה לחשש בנוגע לשתי ערים אלו. אם שערי הריבית ימשיכו לעלות והצמיחה בביקושים תמשיך לנדוד לפרברים ולפריפריה בהינתן המחירים הגבוהים במרכזי הערים, המחירים המנופחים כיום לא יוכלו להיות ברי-קיימא.

אירופה

חוסר האיזון ממשיך להיות בשחקים בפרנקפורט, מינכן, פריז ואמסטרדם, ערים שהן בליבת ה- Eurozone. שוקי הדיור ממשיכים להיות נתונים להשפעתה של מדיניות שערי הריבית השליליים ותנאי ההלוואות הנוחים של הבנק המרכזי האירופי. אך עליית המחירים האטה בשנה האחרונה והחלה מזדנבת מאחורי הממוצעים הארציים, בהתאמה, ככל שמרכזי הערים הפכו לפחות נגישים מבחינת המחיר והביקושים נעו לכיוון הפרברים וערי הלוויין. למרות זאת, תיקון מחירים אינו צפוי כל עוד יצירת מקומות העבודה בערים אלו ממשיכה להיות חזקה ושערי הריבית נותרים שליליים. לעומת זאת, שוקי הדיור של מילנו ומדריד ספגו מכה קשה עקב המגפה. הסגרים ההדוקים והארוכים עצרו את התאוששות שוק הדיור. יש צורך בתקופה של צמיחה כלכלית בריאה ובת-קיימא כדי להניע שגשוג בתחום הדיור בערים אלו.

למרות שצמיחת המחירים בלונדון עדיין נגררת אחרי הממוצע הארצי, המגפה גרמה לשוק הדיור בעיר זו להגיע לתחתית ולהישאר במצב של הערכת-יתר. צמיחתם של מודלים גמישים של דירות ומשרדים הניעה גידול בביקוש והאיצה את עליית המחירים של בתים מרווחים ותר ומחירים נוחים יותר (כלומר, מחוץ למרכז העיר). לעומת זאת, שוק הדיור במרכז לונדון חטף מכה קשה במיוחד מהקורונה. מוסקבה ושטוקהולם, שנהנות מתנאי מימון נוחים, רשמו את שיעורי צמיחת המחירים הגבוהים ביותר בין הערים שנבדקו במהלך ארבעת הרבעונים האחרונים, וחוסר האיזון של השוק זינק בצורה חדה. שוק הדיור בוורשה נותר עם הערכה הוגנת של המחירים ככל שהצמיחה במחירים החלה להיגרר מאחורי הממוצע הארצי.

המזרח התיכון

בתל אביב, שערי המשכנתא הצונחים וצמיחת האוכלוסייה המהירה דחפו את המחירים כלפי מעלה. יתרה מכך, הממשלה הפחיתה את מס הרכישה של דירות שניות, דבר שגם עודד ספקולציות בשוק הדיור ככל ששוק זה הולך ומתקרב שוב לטריטוריה של סיכון לבועה. עקב כך, השוק חווה כעת הערכת-יתר גבוהה.

לעומת זאת, המחירים בדובאי עדיין המשיכו לצנוח לקראת סוף 2020, והשוק הוא כעת בהערכת-חסר. הגידול בזמינות עקב מחירים נוחים, תקנות המשכנתאות הקלות יותר, העלייה במחירי הנפט והריבאונד הכלכלי – נראה שכל אלה התניעו סוף סוף סוג של התאוששות. למרות שקצב הבנייה הואט, ההיצע הבלתי-מוגבל ביסודו מציב סיכון בפני הסיכוי לעליית מחירים בטווח הארוך.

אסיה-פסיפיק

חוסר האיזון בשוק גדל בין אמצע 2020 לבין אמצע 2021 בכל ערי אסיה-פסיפיק שנסקרו. הונג קונג היא השוק היחיד הנמצא באזור הסיכון לבועה, למרות שלוש שנים של מחירי נדל"ן שכמעט דרכו במקום. אך שוק הדיור מראה סימנים של התחממות מחודשת. צמיחת המחירים הואצה, והמכירות אף הגיעו לשיא של כל הזמנים, בין השאר הודות לביקוש מוצק במגזר דירות היוקרה והנדל"ן במחירים הגבוהים. עם זאת, הממשלה להוטה להגדיל באופן פעיל את היצע הדירות החדשות בטווח הבינוני-ארוך, דבר שעלול להביא להשפעות מבניות של פגיעה במחירים. מחירי הדיור והצמיחה בהכנסות בסינגפור תאמו זה את זו במשך למעלה משני עשורים. אך מאז 2018, שוב הורגשה צמיחה חזקה יותר של המחירים ככל שהעיר נהנתה מהגידול בביקוש מצד אזרחי חוץ. השוק נמצא כעת בטריטוריה של הערכת-יתר מסוימת, ככל שהמחירים החלו להשאיר את שכר הדירה ואת ההכנסות מאחור. אך חוסר האיזון עדיין נראה צנוע בהשוואה לרוב הערים האחרות שנסקרו במחקר שלנו.

תקופת התיקון של שוק הדיור בסידני הייתה קצרה. תנאי הלוואות נוחים יותר והורדות שערי הריבית על ידי Reserve Bank of Australia גרמו לרפלציה של השוק. ללא תפנית בשערי הריבית, המגמה כלפי מעלה של מחירי הבתים שנמשכת כבר עשור שנים צפויה להמשיך, בהינתן המשך הצמיחה של האוכלוסייה. מחירי הנדל"ן בטוקיו הלכו וצמחו כמעט ברציפות במשך למעלה משני עשורים, תוך שהם נעזרים בתנאי מימון אטרקטיביים ובצמיחה של האוכלוסייה. אך רמת מחירי הדיור בעיר הבירה הלכו והתנתקו משאר המדינה, מה שהוביל למחירים יקרים מדי, שסביר שירסנו צמיחת מחירים עתידית.

ארה"ב

דירוגי המדד בערי החוף המזרחי היו יציבים יחסית בחמש השנים האחרונות. לעומת זאת, שוקי החוף המערבי התפתחו באופן פחות עקבי. בלוס אנג'לס המשיך דירוג המדד לגדול, בעוד שבסן פרנסיסקו הערכות השווי ירדו עקב הירידה במחירי הדיור. בסך הכול, הירידה בשיעורי המשכנתה לרמות נמוכות היסטורית העניקה תמיכה למחירי הדיור בארה"ב. אך שינויי המחירים בערים שנבדקו עוקבים אחר הממוצע הארצי. הגידול בביקוש במרכזי הערים הואט, זאת לאור תנועת התושבים החוצה לפרברים, הן עקב בעיות יוקר והן עקב התגובה להשפעתה של מגפת הקורונה. המשך ההגירה הפנימית למדינות בעלות עלויות נמוכות יותר שהן גם ידידותיות יותר מבחינת מיסוי, עסקים ורגולציה, האיץ מגמה זו.

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    הדולר לא שווה יותר מ 1.5 שח..... גג עד 1.7 שח לדולר
    השוק לפני קריסה 13/10/2021 23:52
    הגב לתגובה זו
    6 1
    לברוח מנדלן ובורסה !!!!
    סגור
  • 7.
    מבנה דוגמא לחברת נדל"ן בועתית ! (ל"ת)
    מירב 13/10/2021 21:16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 6.
    הסיבה העיקרית
    מירו 13/10/2021 20:27
    הגב לתגובה זו
    4 1
    הבעיה למעשה זה ריבוי האוכלוסין על כדור הארץ אין מספיק דירות לאכלס אותם ואי אפשר להדביק את הביקוש הזה הפיתרון יהיה רק אם יתחילו להשקיע במציאת פתרונות להקטנת הילודה דרך המזון שחייבים לאכול במקום בקורונה ותרופות להארכת החיים
    סגור
  • 5.
    לכן השקעתי במדריד
    ארז 13/10/2021 15:12
    הגב לתגובה זו
    0 3
    אכן רוב הערים באירופה עלו לעומת מדריד. כרגע אני רוכש מספר נכסים במדריד באמצעות "נדל"ן במדריד"
    סגור
  • 4.
    איזה כיף זה להתעשר בלי לעבוד
    ממוש 13/10/2021 14:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נראה שבקרוב הרבה מטבעות בעולם יהיו בשווי אפסי
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    לא נשכח ולא נסלח לישראל כץ החזיר
    מוטי 13/10/2021 13:52
    הגב לתגובה זו
    6 2
    שדאג לעדר החזירים שלו והוריד את מס הרכישה וגרם לזינוק של 8 אחוז במחירים וקבר לגמרי את מחוסרי הדיור
    סגור
  • בדיוק הפוך, עידוד המשקיעים מבורך.
    יוסי 14/10/2021 08:47
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כל הכבוד לשר ישראל כץ שהוריד את מס הקניה למשקיעים ובכך עודד אותם ליקנות דירות להשקעה שמיועדות להשכרה.... מי שבאמת הם חסרי דיור - זה אלה שאין להם כסף לדירה ובסה''כ רוצים שכירות סבירה והוגנת. בעצם העלאת מספר הדירות להשכרה שומרים על מחיר שכ''ד סביר
    סגור
  • 2.
    ישראל מקרה פרטי .
    ג'ק 13/10/2021 13:52
    הגב לתגובה זו
    5 2
    זה לא רק שיעור הריבית הנמוך . ישראל מדינה קטנה עם ריבוי טבעי גדול ביותר . הביקוש לדיור יגדל ויגדל ככל שעובר הזמן . אם לא יפזרו את האוכלוסיה על פני כל המדינה עלולה להיות קטסטרופה .
    סגור
  • לא חסר דירות בארץ,אם היה חסר אנשים היו גרים ברחוב.
    יוגב 14/10/2021 19:10
    הגב לתגובה זו
    2 1
    להוציא את המשקיעים מהשוק והינה לכם ים של דירות
    סגור
  • אנשים גרים אצל ההורים, וגם גרים במחסנים עלובים מתפוררים
    8 15/10/2021 22:05
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בהחלט חסרות דירות.
    סגור
  • 1.
    יש מדינות שהשטח שלהן מוגבל ואינן מתאימות לרשימה
    דויד יוסף 13/10/2021 12:42
    הגב לתגובה זו
    5 2
    תל אביב, הונג קונג אינן יכולןת להיות ברשימה עם מוסקבה וטורונטו. מדובר בכמות אנשים למ"ר שונה לחלוטין וכך גם עניין גיאופוליטי, דמוגרפי, כלכלי. בקיצור המחירים בישראל ימשיכו לעלות ובטורונטו יצניחו. בסוף אנשים גרים בין ארבע קירות בחייהם ובישראל גם במותם.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות