לא רק בישראל - מחירי הדירות בארה"ב טיפסו ב-14% השנה
כבר שנים שומעים במדינת ישראל על כך שמחירי הנדל"ן פשוט לא מפסיקים לנסוק. בשנים שעברו מאז משבר הסאבפריים בשנת 2008 ועד היום עלו מחירי הדירות במדינה בין פי 2 לפי 3 (תלוי במיקום), ואפילו תוכנית מחיר למשתכן של שר האוצר לשעבר משה כחלון לא הצליח לבלום את הטיפוס. גם שר האוצר הנוכחי, אביגדור ליברמן אינו סבור שמחירי הדירות יפסיקו לטפס בתקופה הקרובה וקשה לומר אם מדובר בבעיה של היצע או שהבעיה עמוקה מכך (בועה?).
כשמתייחס השר ליברמן למחירי הדיור, הוא מתגאה בעובדה כי לא רק בארץ עולים המחירים ואף כי בלא מעט ממדינות העולם עולים אלו בשיעור הגדול מזה הנמדד בישראל. על פי קרן המטבע העולמי, מחירי הדיור בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים בכ-57 מדינות, מספרים שלא נראו מאז משבר הסאבפריים שגרר את העולם למיתון עולמי אחריו.
בארצות הברית נצפתה השנה עלייה "מרשימה" במחירי הדירות כשאלו הוסיפו 13.9% מאז תחילת שנת 2021 וזאת על פי דוח שפורסמם על ידי איגוד המתווכים הלאומי של ארצות הברית והתייחס לחודש נובמבר האחרון.
מחיר הדירות החציוני בחודש עמד על כ-353.9 אלף דולר בנובמבר, כך דיווחו באיגוד. המחיר הנ"ל מייצג את העליה הנקובה, ומשקף האצה של העליה במחירי הדיור לעומת חודש אוקטובר, אז הראו קצב שנתי של כ-12.6%.
רק לשם השוואה, האינפלציה הממוצעת במחירי הדיור בארה"ב עומדת על כבין 4%-5%, כך נמסר על ידי האיגוד. על פיהם, המדד לעליית מחירים "חזקה", כזו שיכולה לעורר דאגה בקרב רוכשי הדירות הינו גידול דו ספרתי, בדומה לזה הנצפה השנה.
בהתייחסות למכירות הדירות עצמן, ממש כמו בארץ גם אלו עלו בחודש נובמבר, זה החודש השלישי ברציפות. בדילול עונתי, עמדו המכירות בחודש הקודם על סדר גודל של כ-6.46 מיליון דירות, גידול של כ-1.9% ביחס לחודש אוקטובר שקדם לו, אך עדיין מתחת לצפי האנליסטים שהעריכו כי ימכרו 6.51 מיליון דירות בחודש. בהסתכלות שנתית, המכירות מתחילת השנה ועד חודש נובמבר היו נמוכים ב-2% מנתון זה בשנה הקודמת, אם כי באיגוד מייחסים את הנתונים הגבוהים ב-2020 לגידול חריף במכירות לקראת סוף השנה, דבר שעדיין יכול להשפיע על נתוני 2021 כשחודש שלם של מכירות טרם הושלם.
כמו בארץ, גם בארה"ב הגידול במכירות אינו בהכרח הפתעה בהתחשב בגידול במחירי הנדל"ן. מדד נוסף עליו מסתכלים באיגוד המתווכים הוא מדד המכירות הצפויות. המדד, שעוקב אחר חוזי הדירות הנחתמים ומשומש רבות על מנת להעריך בצורה מדוייקת יותר את מספר הדירות שיימכרו בחודש העוקב, הראה גידול חודשי של כ-7.5% בין חודש אוקטובר לנובמבר.
באיגוד ייחסו את הגידול המדובר לכמה נתונים, ביניהם השיפור בשוק התעסוקה האמריקאי, שוק מניות תנודתי אך עדיין חזק, וכמו כן גידול בשכר הדירה הממוצע בארה"ב, דבר אשר עד כמה שנשמע פרדוקסלי, לעיתים גורם לבעלי הדירות להיראות אטרקטיבים יותר עבור הרוכשים.
בהסתכלות על כלל מדינת ארה"ב, הגידולים הגבוהים ביותר היו בדרום המדינה, כאשר אלו השלימו טיפוס של כ-2.9% בדילול עונתי, וגידול אסטרונומי של כ-18.4% בהסתכלות שנתית. באיגוד טוענים כי הדרום מתחיל להראות אטרקטיבי יותר עבור רוכשי הדירות ומעריכים כי חלק מן הסיבות הן שאיפת הרוכשים שלחפש איזורים נוחים יותר לגור בהם בין אם מבחינה אקלימית בחורף או מבחינת מס ההכנסה המשולם בו, כאשר זה לרוב נמוך יותר באופן יחסי בדרום ארה"ב מאשר בשאר המדינה.
ככל שמחירי הדיור המשיכו לגאות בארה"ב בשנה הקרובה, המומחים מעריכים כי עליות אלו, בניגוד לאלו במדינת ישראל, יתמתנו בשנה הקרובה, כאשר אלו מעריכים גידול של כ-5.7% בשנה, ביחס לכמעט 14% שנצפו עד כה, וכנאמר - עדיין נשאר חודש שלם לפנינו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ואני שואל את עצמי איך באוליר הנכסים נמכרו מתחת לשווי (ל"ת)אבו אחמד המקורי 23/12/2021 08:46הגב לתגובה זו0 0סגור