"רעידת אדמה קשה זה עניין של זמן"; הנפגעים העיקריים: תושבי הגליל

לקבלנים לא משתלם כלכלית לבצע תמ"א 38 וכעת מבקר המדינה מזהיר כי האסון הבא הוא בלתי נמנע. האדריכלית רונית קורן "הערים שהכי צפויות להיפגע הן ערי הגליל העליון שיושבות על השבר הסורי אפריקני -  צפת, חצור וקריית שמונה. המדינה מודעת לכך 40 שנה ולא עושה כלום". ראש עיריית צפת: "אסון שעלול להותיר יותר חורבן והרס מאשר כל מלחמה"
 | 
telegram

בימים האחרונים הורגשו שתי רעידות אדמה בעוצמה של 3.5 בצפון הארץ, ומסתמן שזו רק ההתחלה, המדינה מזהירה מפני רעידת אדמה קשה ובלתי נמנעת. הערים שהכי צפויות להיפגע הן ערי הגליל העליון שיושבות על השבר הסורי אפריקני - צפת, חצור וקריית שמונה. והן כבר מראש נמצאות בסיכון גבוה, עם נוכחות אפסית של פרויקט תמ"א 38 שנועד לחזק מבנים מפני רעידות אדמה.

תמ"א 38 לא קיים באותן ערים מפני שבנייה באזורים אלו פשוט לא משתלמת לקבלנים. והתוצאה שהערים הללו מכילות שיעור גבוה של בניינים רעועים שנבנו לפני שנות ה-80, שנמצאים בסכנת התמוטטות בלי כל קשר לרעידת אדמה, וכרגע למדינה אין שום תכנית שנועדה להציל את התושבים מאסון כאוטי. רק בחודשים האחרונים פונו דיירים משלושה בניינים שונים בקרית שמונה, מחשש לקריסה.


סמטת המלכים 4 קרית שמונה, צילום: רונית קורן

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"תמ"א 38 זו רמאות אחת גדולה, הפרויקט היה אמור להיות מיועד עבור ערים שנמצאות בסיכון מבחינה ביטחונית, וגם כאלה שכוללות בניינים ישנים משנות ה-60 ה-70, ובפועל רוב הפרויקטים מתקיימים דרומית לעפולה". אומרת רונית קורן, אדריכלית ומתכננת ערים ואזורים, לשעבר מנהלת פרויקט שיקום שכונות בקרית שמונה. ככל שעוברות השנים ככה אנחנו מתקרבים לרעידת האדמה הבאה, והמדינה מודעת לזה כבר 40 שנה, ועדיין לא נעשה כלום בנושא".

פרויקטים של חיזוק מבנים מתמקדים באזורים המרוחקים מהשבר הסורי אפריקני
"הסכנה הגדולה הינה באזור הגליל הן מבחינת הקרבה לשבר הסורי אפריקאי והן מבחינת האופי ההררי של האזור וריבוי מבנים ותיקים. לצערי, הפכו את פרויקט חיזוק מבנים לעסק המזין את הקבלנים ולא דואג באמת לציבור. אני שוחחתי לא פעם עם קבלנים, שפשוט לא משתלם להם להוציא לפועל פרויקטים של תמ"א 38 בצפון, הם בונים איפה ששווה להם למכור, וזה כמובן בערים שיש בהם ביקושי נדל"ן גבוהים".

מדינת ישראל חייבת לשנות את המשוואה, רעידת אדמה עוצמתית זו לא שאלה של אם אלא שאלה של מתי. המדינה כבר 40 שנה מודעת לכך שהולכת להתקיים רעידת אדמה חמורה בצפון. כל האגמים שנוצרו באזור זה בגלל השבר - מי שמבין עניין יודע שככל שעבר יותר זמן ככה רעידת האדמה תהיה יותר חזקה, כל בניין שלא סגר את קומת עמודים שלו  יקרוס על כל קומותיו. אי אפשר לדעת מתי רעידת האדמה תקרה, לדעתי שעת השין כבר עברה - היו צריכים לטפל בזה כבר לפני כ-20 שנה".

לדברי מבקר המדינה מתתיהו אנגלמן: "מדינת ישראל שוכנת באזור המועד לרעידות אדמה, על בקע ים המלח ועל העתק הכרמל. במהלך ההיסטוריה התרחשו באזור זה רעידות אדמה רבות, בהן רעידות רבות עוצמה שגרמו לאבידות רבות ולנזקים ניכרים. בשנת 1837 התרחשה רעידה חזקה שמוקדה היה בסמוך לעיר צפת, והיא הסבה נזק רב לעיר ולסביבותיה. 90 שנים לאחר מכן, בשנת 1927, התרחשה רעידת אדמה שמוקדה היה באזור בקע ים המלח ועוצמתה 6.25 בסולם ריכטר, והיא גרמה למאות הרוגים ופצועים ולנזק רב. מומחים לרעידות אדמה סבורים כי התרחשותה של רעידת אדמה חזקה, שעלולה לגבות אלפי קורבנות בנפש ולגרום נזקים ניכרים לרכוש ולמבנים, היא כמעט ודאית. חלק מהם מעריכים שהתופעה מתרחשת באזורנו במחזוריות של 70 עד 100 שנים בקירוב.

"השפעתה של רעידת אדמה כזו על אזורים שונים במדינה תהיה עצומה. היא עלולה להביא לפגיעה בחיי אדם ולשבש את מרקם החיים; עלולים להיפגע בה מבני ציבור כבתי ספר ובתי חולים, וכן תשתיות המספקות שירותים קיומיים. ניסיון העבר במדינות אחרות מלמד כי להיערכות מקדימה לרעידות אדמה יש השפעה מכרעת על שמירת חיי אדם ועל צמצום הנזקים הנגרמים לתשתיות, למבנים ולרכוש. ככל שהמבנים והתשתיות". 

ראש עיריית צפת שוקי אוחנה אומר בתגובה: "רעידת האדמה הלילה מהווה תזכורת נוספת לסכנה האדירה המתדפקת על דלתנו. כולם מדברים על אתגרי הביטחון וסוגיית העורף במלחמת לבנון השלישית, אבל יש לצפון אתגר גדול יותר, אתגר שעלול להותיר הרס וחורבן יותר מכל מלחמה אחרת- רעידת אדמה עוצמתית. לצערי, פרויקטים של חיזוק מבנים התמקדו עד כה באזורים המרוחקים מהשבר הסורי אפריקני, הסכנה הגדולה הינה באזור הגליל הן מבחינת הקרבה לשבר הסורי אפריקאי והן מבחינת האופי ההררי של האזור וריבוי מבנים ותיקים. לצערי, הפכו את פרויקט חיזוק מבנים לעסק המזין את הקבלנים ולא דואג באמת לציבור. מדינת ישראל חייבת לשנות את המשוואה, רעידת אדמה עוצמתית זו לא שאלה של אם תהיה, זו שאלה של מתי תהיה.

"קידום המיזמים נגד רעידות אדמה באזור החוף שאינו מועד לנזק אדיר בעת רעידות אדמה מוכיח כי בסיכומו של יום, ערי הצפון לא מעניינים את המדינה. האם באמת ערי הצפון יכולים להתמודד עם רעידת אדמה לבדם? מה אמור לעשות ראש רשות שחצי מעירו קורסת למדרון הר, בזמן שחיזוק נגד רעידות אדמה מתבצע על ידי יזמים בעלי אינטרס כלכלי הפועלים בגוש דן בלבד. אם המדינה לא תחל לטפל בסוגיה במידי -שכונות שלמות עשויות לקרוס, להותיר הרס וחורבן ולגבות חיי אדם רבים"

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות