להוריד מע"מ על דירות - האם זה רציני?
תהליך עליית המחירים שאנחנו חווים כבר כמעט שנה וחצי מביא אלינו גל של רעיונות יצירתיים. אני בטוח שמאחורי כל רעיון כזה יש כוונות טובות. הבעיה היא שהדרך לגיהנום שנקרא אינפלציה מלאה בכוונות טובות.
אחד הרעיונות היצירתיים שקראתי עליהם בימים האחרונים הוא שהממשלה תוריד את המע"מ. לכאורה, זה רעיון פשוט נפלא. ממילא לממשלה יש הכנסות גבוהות יותר מכפי שהיא צפתה, אז לא צריכה להיות לה בעיה להחזיר חלק מהעודף הזה לציבור. אני מניח שמי שהגה את הרעיון, חשב שזה פתרון מתבקש: בנק ישראל אמור לכוון ליעד אינפלציה של 2%, והאינפלציה כרגע, בחישוב שנתי, היא 3.5%. לכן, הורדה של אחוז במע"מ שתוביל לירידה של אחוז במחירים, יכולה לשים אותנו בקצב אינפלציה שקרוב מאוד אל היעד.
אבל יש שתי בעיות קטנות. הראשונה התגלתה במחקר של דורון סייג וסיגל ריבון מלפני כמה שנים. הם חקרו את שינויי המחירים שקרו אחרי שינויים במע"מ. בין היתר, הם גילו שכאשר המע"מ עולה, אז בממוצע, המחירים עולים בערך בשיעור המע"מ, או קצת יותר. כשהמע"מ יורד, אז המחירים דווקא לא. במחקר עדכני יותר שערכתי עם דורון סייג ועם אד נוטק, ניתחנו את התהליך קצת יותר לעומק וגילינו תופעה מעניינת. כאשר יש במשק אינפלציה, המשווקים לא מעוניינים להוריד מחירים בתגובה לירידה במע"מ, כי הם יודעים שבעוד זמן לא ארוך הם יצטרכו להעלות אותם שוב. אז הם לפעמים מחכים קצת יותר עם עליית המחירים הבאה, ולפעמים, הם מעלים מחירים כרגיל.
לכן, משרד האוצר צודק כשהוא טוען שהורדת ריבית לא תתגלגל לצרכנים. בתקופה של אינפלציה כפי שיש לנו היום, הורדת מע"מ מקסימום תאט במעט את קצב עליית המחירים. אבל היא די בוודאות לא תוביל לגל של ירידות מחירים.
הבעיה השנייה היא שהורדת המע"מ תוביל לירידה בהכנסות הממשלה. לא מעט מחקרים נעשו בניסיון להבין מה גורם לעליות מחירים כתוצאה מעלייה במחירים של חומרי גלם או זעזועים אחרים בשווקים להפוך לאינפלציה משמעותית – כלומר לתהליך שבו המחירים עולים באופן מהיר יחסית במשך תקופה ארוכה. התשובה הטובה ביותר שהתקבלה עד היום לשאלה הזאת היא שמה שקובע האם עליות מחירים יהפכו לאינפלציה אלו הציפיות של הציבור לגבי ההתנהגות של הממשלה. אם הציבור חושב שהממשלה תגיב לעליות המחירים בניסיון לעזור לציבור לצרוך יותר למרות שהמחירים עולים, אז האינפלציה מאיצה עוד.
אז לידיעת כל אלו שמחפשים פתרונות קלים: הדרך הקלה לייצר אינפלציה היא לנסות לעודד את הביקושים למרות ההתייקרות של חומרי הגלם. מי שחושב שאני טועה, שיסתכל מה קורה בשוק הדיור: הממשלה (ובנק ישראל) מנסים כבר 12 שנים לעזור למשקי בית לקנות דירות. הם עושים את זה באמצעות הורדה של הריבית, באמצעות תוכניות ייעודיות (מחיר למשתכן, מחיר מטרה ועוד), באמצעות ותמ"לים ובאמצעות מה לא. התוצאה: המחירים עלו בשנה שעברה ב- 13%.
אז יש לי בקשה קטנה לממשלה: אל תנסו לעצור את האינפלציה בעזרת חלוקת מתנות. אם אתם באמת רוצים להאט את האינפלציה, תעשו את מה שהיה צריך לעשות כבר מזמן: תבטלו את כל המגבלות על הייבוא, תאפשרו תחרות הוגנת, ואל תיבהלו כשיצרנים גדולים (שהם גם יבואנים גדולים) יתלוננו על כך שהייבוא יפגע בעובדים המקומיים. בחסכון שיתקבל מכך שכל אחד מאיתנו ישלם פחות, אפשר לשלם משכורות לעובדים שישבו בבית, ועוד יישאר די הרבה עודף.
ד"ר אביחי שניר
המכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר-אילן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אפשר להוריד מע"מ רק על קניית דירה ראשונה (ל"ת)רענן 26/04/2022 07:22הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.בעיקרון מחירים לא יורדיםשולמן 30/03/2022 13:06הגב לתגובה זו1 0בניגוד למקובל בעולם המחירין בישראל לא יורדים, ולראיה שער הדולר יורד כבר כעשור אולם המחירים בחנויות נשארים על כנם. יותר מזה, רק יש סימן קל לשינוי מגמגה וכבר המחירים עולים.סגור
-
3.הורדת מעמ היא קישקוש ורווח נוסף ליזמים החזיריםעומרי 30/03/2022 09:17הגב לתגובה זו3 0במקרה של הורדת מעמ , בכל שיעור שיהיה , הקבלנים/יזמים החזירים יעלו אוטומטית את המחיר (גם כך הם מעלים את המחיר בלי להניד עפעף). רק תכנית חירום לבניה ממשלתית , ללא יזמים !!! במיה ומכירה ישירות לאזרח !!! תביא לירידת מחירים. כל שאר התכניות זה לא ילתר מאקמול לחולה סופני.סגור
-
2.נכון מאד. ותפשירו בשנה מיליון דונם לבנייה מיידית. (ל"ת)מיכה 30/03/2022 09:08הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.לבטל את המע"מ על מרכיב הקרקע הספקולטיביאברמזון 30/03/2022 09:05הגב לתגובה זו0 0עלות בניית מ"ר כ 5000-8000 ש"ח (כולל מע"מ) דירות בת"א נמכרות בין 40-60 אלף ש"ח למ"ר מחירי הקרקע בעשר שנים עלו ב 150% על מרכיב הספקולטיבי לא לגבות מעמסגור