מחירי הדירות בארה"ב זינקו ב-20% בפברואר, האם העלאת הריבית תמתן את הטירוף?

ייתכן, בחודש מרץ ירדו מכירות הבתים ב-9%; העיר פיניקס מובילה עם עליה של 32.9% לעומת השנה הקודמת; "ייתכן שבקרוב נתחיל לראות את ההשפעה של העלאת הריבית על לוקחי המשכנתא ועל מחירי הדירות"; מדובר בשיא של 35 שנה והזינוק השלישי בגובהו מעולם

 | 
telegram
(4)

לא רק בישראל מחירי הדיור בשמיים, גם בארה"ב ולמעשה בעוד עשרות מדינות בעולם (לפחות 60) מחירי הדיור טסו לשמיים בעשור האחרון. למעשה, מאז 2015 המחירים בישראל דווקא עולים פחות מאשר בעולם. הבעיות שאנחנו שומעים בישראל הן אותן בעיות - מדיניות ממשלתית לא מספיק טובה, חוסר היצע וחוסר בבנייה, התייקרות תשומות הבנייה ועוד, אבל בסוף בסוף - אם בכל העולם המחירים עולים באותה צורה זה אומר משהו, זה אומר שלמדיניות הריבית האפסית בעולם שהנהיגו הבנקים המרכזיים בעשור האחרון כדי לצאת ממשבר הסאב פריים יש השלכות נוספות. ההשלכה היא מחירי הדיור שטסו בעשרות אחוזים.
 

היום מתפרסם כי מדד מחירי הדירות הלאומי בארה"ב, שנקרא גם מדד קייפ-שילר למחירי הדיור, בעקבות חתן פרס נובל לכלכלה רוברט שילר, מציג כי מחירי הדירות בארה"ב עלו בשנה האחרונה ב-19.8%, בהשוואת חודש פברואר 2022 לעומת החודש המקביל אשתקד. מדור בהמשך עליה לעומת הרמה של 19.1% שנמדדה בחודש ינואר האחרון, ומדובר בשבירת שיא של ה-35 שנים האחרונות, והזינוק השלישי בגובהו מעולם.
 
ב-10 ערים העלייה השנתית הגיעה בחודש פברואר ל-18.6% לעומת 17.3% בחודש ינואר. 20 ערים הציגו עליה ל-20.2% לעומת 18.9% בחודש הקודם. ערי הסאן-בלט הציגו את הזינוק הגבוה ביותר, בהן פיניקס (32.9%), טמפה (32.6%), מיאמי (29.7%). הערים בהן היו העליות הנמוכות ביותר יחסית (אם כי עדיין דו-ספרתיות) הן מיניאפוליס, ניו יורק וושינגטון הבירה.

קרייג לזרה, מנכ"ל חברת המדדים S&P - החברה האחראית על המדד - אמר: "הסביבה המאקרו כלכלית מתפתחת במהירות וייתכן שלא תתמוך בצמיחת מחירי הבתים בהמשך". הוא הוסיף כי "חידוש הפעילות הכלכלית לאחר מגיפת הקורונה הגבירה את האינפלציה והובילה את הפדרל רזרב לעלות את הריבית ייתכן שבקרוב נתחיל לראות את ההשפעה של העלאת הריבית על לוקחי המשכנתא ועל מחירי הדירות".

בחברת המדדים מוסיפים כי ריביות המשכנתאות החלו לעלות באופן איטי מתחילת השנה הנוכחית, וכדאי לזכור שמדד פברואר הוא ממוצע שטרם מראה את השפעת העלאת הריבית, וייתכן שתהיה לכך השפעה על תוצאות המדד הבא של מחירי הדירות במרץ.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"מדד S&P Case Shiller של היום מדגיש את הביקושים הגבוהים שחווה שוק הדיור בפברואר האחרון, כאשר קונים רבים רכשו דירות בכדי להקדים את העלאה בשיעורי ריביות המשכנתאות לקראת העלאת הריבית" אמר ג'ורג' ראטיו, מנהל המחקר הכלכלי באתר. Realtor.com רטיו הוסיף ואמר "כאשר אנו רואים את הביקוש בשוק הדיור באביב, אנו רואים סימנים של התקררות הביקוש, קונים רבים מחליטים לקחת צעד אחורה ולהעריך מחדש את תקציביהם לרכישת דירות"

סימנים ראשונים להאטה בשוק הדיור האמריקאי?
על פי נתוני מכירות הדירות החדשות בארה"ב של משרד המסחר האמריקאי שפורסמו גם הם היום, המכירות ירדו בחודש מרץ ב-8.6% לעומת חודש פברואר ובשיעור גבוה יותר של 12.6% לעומת מרץ בשנה שעברה. המחיר הממוצע לדירה עמד על כ-524 אלף דולר (כ-1.73 מיליון שקל) והמחיר החציוני כמובן נמוך יותר ועומד על כ-437 אלף דולר (1.44 מיליון שקל).

נזכיר כי ריבית המשכנתאות בארה"ב כבר חצתה לפני כשבועיים את ה-5% וכבר יש מי שמדברים על כך שזה סימן ראשון להאטה בשוק. עליית הריבית בהחלט משמעותית, כי זה אומר שהמשכנתאות של הציבור יתייקרו. השאלה כמובן עד כמה זה ישפיע על הציבור בארה"ב ויוביל להאטה וצינון טירוף הנדל"ן.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    לכל חגיגה יש סוף
    מציאותי ומפוכח 10/05/2022 10:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חגיגת הנדל"ן נגמרה (גם אם הקבלנים יספרו לכם אחרת).
    סגור
  • 3.
    עוד לא נולד בעולם מוצר שמחירו עולה לנצח (ל"ת)
    סמי וסוסו 10/05/2022 10:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    אחרי הפריחה באה השלכת (ל"ת)
    גנן 10/05/2022 10:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    התרסקות הנדל"ן בעולם יצאה לדרך וזה כולל את ישראל
    קש 27/04/2022 06:38
    הגב לתגובה זו
    5 0
    עד היום לא הייתה אלטרנטיבה לכסף וזאת הסיבה להשתוללות במחירי הנכסים עכשיו יש .ריבית ומטבע חוץ .סוף סוף בנק ישראל ירוויח ממטבעות החוץ שהוא מושקע בהם 200 מיליארד דולר .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות