זאב אלקין
צילום: שריה דיאמנט

אושר התיקון לחוק המכר: "יצמצם את הפערים בין מוכרי דירות לרוכשים"

ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעת שר הבינוי והשיכון לתיקון החוק; במסגרתו, תוגבל הצמדת מחירי הדירות למדד תשומות הבנייה, יינתן פיצוי בגין איחור במסירת דירה, ויחול איסור גביית הוצאות משפטיות; "בא לתקן עוול של שנים רבות, ויביא ליציבות לכלל העוסקים בענף"

מדד תשומות הבנייה מזנק ומייקר את עלויות הבנייה (למחשבון מדד תשומות הבנייה). רוכשי הדירות נאלצים לשלם בהתאם לעליית המדד, אבל הצמדה מלאה למדד אינה מוצדקת, אחרי הכל, העלויות של הקבלן צריכות להיות צמודות להתייקרות בהם ולא למרכיב הקרקע. על רקע זה, ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעת שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, לתיקון לחוק המכר ולתיקון ההצמדה למדד תשומות הבנייה. זאת כדי לצמצם את פערי הכוחות שבין מוכרי דירות לרוכשים בכך שההצמדה של מחיר הדירה תיעשה לחלק הרלוונטי בלבד ועד לתאריך החוזי, הפיצוי בגין איחורים יגיע לרוכשים בזמן ובלי תירוצים ושכר הטרחה של עורך הדין של היזם – ישולם על ידו בלבד.   התיקון שאושר היום כולל הגבלת הצמדת מחירי הדירות.  נכון להיום, מוכרים רבים נוהגים להצמיד את מחיר הדירה, ממועד כריתת ההסכם לרכישתה ועד מועד השלמת התשלומים למדד תשומות הבניה, וזאת על אף שחלק מהותי ממחיר הדירה מורכב מקרקע ורכיבים נוספים שאינם מושפעים בפועל מעליית מדד תשומות הבניה.

על פי המשרד, מדד תשומות הבניה נתון לתנודות גדולות הרבה יותר ממדדים אחרים מקובלים בשוק. הדבר יוצר אי ודאות לרוכשי הדירות אשר מקבלים החלטות תוך לקיחת סיכון משמעותי כי המדד יעלה בצורה אגרסיבית. הדבר גם מאיין את היכולת של רוכשים להיערך ללקיחת משכנתאות והלוואות לצורך רכישת הדירה, שכן בפועל מחיר הדירה במועד לקיחת המשכנתא עשוי להיות נמוך משמעותית מהמחיר שישולם בפועל.

בנוסף, בעולם של עלייה במדד תשומות הבניה, נוצר ליזמים תמריץ שלישי לספק את הדירה במועד. מוצע להגביל את ההצמדה למדד תשומות הבניה לרכיב הבנייה בלבד. כמו כן, מוצע לקבוע כי הצמדת התשלומים תהא רק עד למועד התשלום, בהתאם למצוין בחוזה.   כמו כן, יינתן פיצוי בגין איחור במסירת דירה - החוק מטיל את האחריות לתשלום פיצוי בגין איחור במסירה באופן בלעדי על המוכר אך אם האיחור נובע מנסיבות שאינן בשליטת המוכר הוא אינו נדרש לשלם את הפיצוי. מנגנון זה יוצר מאזן כוחות לא מאוזן שכן לרוכש יכולת התנגדות מוגבלת וגם היא באה לידי ביטוי רק באפשרות של הליכים משפטיים ממושכים.

הפרקטיקה היא כזו בה מוכרי הדירות עושים שימוש נרחב בסעיף ה"פטור" וזאת למרות שטענות הנוגעות לנסיבות שאינן בשליטת המוכר נפסלת לרוב בבתי המשפט. על כן, סעיף הפיצויים אינו ממומש בצורה מיטבית בישראל. הצעת חוק זו משנה את סעיף ה"פטור" כך שהמוכר לא יידרש לשאת בפיצוי בגין איחור במסירה רק במקרה של איחור אשר נגרם כתוצאה ממעשה או מחדל של הרוכש בלבד.   לבסוף, יוטל איסור גביית הוצאות משפטיות, כיום, ניתן לגבות מרוכש דירה, בנפרד ממחיר הדירה, תשלום בגין הוצאות משפטיות המשולמות ישירות לעורך דין מטעם המוכר. הסכום מוגבל לסך של 5,114 שקל. בהתאם לתיקון המוצע, מוכר לא יהיה רשאי לגבות מרוכש הדירה שכר טרחה לעורך דין מעבר לעלות הדירה עצמה.   זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון: "אישור התיקון לחוק המכר היום, בא לתקן עוול של שנים רבות.  אמנם, אני מבין את החששות של הקבלנים, צריך לזכור כי בכל תיקון חקיקה שמשנה מצב קיים, ישנם חבלי לידה, אך הצורך להביא לרוכשי הדירות שקיפות, וודאות וכן – גם הורדת מחירים, הוא מהותי ביותר. חקיקה זו עתידה להביא ליציבות לכלל העוסקים בענף. ולכן כבר הנחיתי את גורמי המקצוע במשרד וברמ"י לפעול להכנסה באופן מיידי את  התיקון לחוק מכרזי מחיר מטרה שייצאו למכרזים הקרובים."   אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "המהלכים שהותנעו היום, עם אישור תיקון חוק המכר, הינם תיקונים מתבקשים. יצירה של שוק רכישה בטוח, בפרט בעסקאות נדל"ן, שהן בין העסקאות הגדולות והמשמעותיות ביותר אותן יבצעו רוב תושבי המדינה, משמעה שמירה על שוק יציב, שמאפשר שגשוג לשותפים בו."

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    ... 31/05/2022 03:07
    הגב לתגובה זו
    מה קורה אם חתמתי לפני שבוע וההסכם נכנס לתוקף לאחר כניסת החוק?
  • 8.
    פקידי האוצר עובדים בשביל הקבלנים ובעלי ההון. (ל"ת)
    חיים 30/05/2022 18:04
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    אמנו7 30/05/2022 18:03
    הגב לתגובה זו
    הינדסו פירצה בחוק שתהפוך אותו לחסר משמעות.רמז, הם לא הוציאו את מרכיב הקרקע מהמדד!פקידי האוצר יותר חכמים מהשרים הם יודעים לסובב אותם על האצבע ולהוציא את התוכן מכל חוק שהם לא אוהבים.
  • 6.
    זאב 30/05/2022 13:01
    הגב לתגובה זו
    ממתי התיקון חל ?
  • 5.
    אני 30/05/2022 09:26
    הגב לתגובה זו
    היום וגם מה שיקנה בעתיד. די, לסיים את הגזל
  • 4.
    יוסי 29/05/2022 22:36
    הגב לתגובה זו
    עדיין לא קם יזם/קבלן שיספוג את העלויות האלו זה יגולגל ישירות לרוכשי הדירות. איך יאכפו את זה?? איזה יזם/קבלן יחשוף לרוכש את עלויות הבנייה הישירה??
  • 3.
    אלקין הוא ביצועיסט, וגם החקיקה הזו היא העמקת ההוגנ 29/05/2022 22:33
    הגב לתגובה זו
    אלקין הוא ביצועיסט, וגם החקיקה הזו היא העמקת ההוגנות בעיסקה של אזרח מול קבלן. העניין הוא שזה ממש דל לעומת מה שצריך. אלקין היה צריך להעריז על הקמת עיר חדשה עם כניסתו לתפקיד, ובמהלך כהונתו ליישם הקמתה המהירה. חבל שהוא מיישר קו עם העשייה חסרת המעוף של הממשלה הזו. עושים נכון מעט, ושרים אחרים מקלקלים המון כמו ליברמן, שאשא, מיכאלי...
  • אני 31/05/2022 07:22
    הגב לתגובה זו
    כמה קל להעביר ביקורת. אנשים קונים ליד המשפחה שלהם ובאיזורי המרכז וחא כולם מחפשים לעבור לעיר חדשה נוסח חריש הפקוקה. החוק יכזור מאוד אם יוסבר ויאוכף משפטית כנדרש. הלוואי וזה היה קורה לפני שנים, כברהיה עוזר... אבל כמובן שלא קרה בזמן המלוכה של מלך הביוב... גם אני רכשתי דערה לא מזמן ולא הבנתי למה לשלן את שכר העו"ד של הקבלן? למה הנדד חל יל כל הדירה, במיוחד עם הקבלן מאחר במסירה??? קבלנים מסתובבים עם האף למעלה ורוכבים במכוניות יוקרה על חשבון האזרחים שבסה"כ רוצים הית לגור בו ואיזשהו בטחון שבעל בית לא יעלה להם שגד או יעיף אותם. כל צעד לטובת הרוכש עוזר.
  • 2.
    תהילה 29/05/2022 21:46
    הגב לתגובה זו
    מה יהיה עם מי שקנה דירה לפני 3 חודשים????? חייבים שהחוק יכול גם עלינו
  • צודקת!!! (ל"ת)
    אני 31/05/2022 07:22
    הגב לתגובה זו
  • נטלי 31/05/2022 00:06
    הגב לתגובה זו
    לצערי לא רואה את זה קורה
  • 1.
    מחיר למשתכן סוג ב' 29/05/2022 19:09
    הגב לתגובה זו
    אני מצפה משר השיכון לפעול להכיל את התיקון גם על מי שחתכם על דירת מחיר למשתכן בשנה האחרונה. לא ייתכן שנהיה סוג ב
  • למה לא שנתיים? שלוש שנים שזה משך הבנייה בפועל? למה 30/05/2022 08:28
    הגב לתגובה זו
    למה לא שנתיים? שלוש שנים שזה משך הבנייה בפועל? למה לא בעת החתימה על הדירה לפני ארבע שנים? מי שסוג ב׳ הם אלו שנגשו למכרז ולא קיבלו את מה שאתה קיבלת. תגיד תודה שקיבלת דירה במחיר נמוך יותר ותהנה
  • אנונימי 31/05/2022 00:08
    עוד 3-4 שנים עד שיקבלו מפתח? זה צפי של עוד 300,000₪-400,000₪!! לא הגיוני בכלל