הברזל והאלומיניום בשפל: האם זה ישפיע על מחירי הדירות?

בחודשים האחרונים חלק מתשומות הבנייה - שמשקלם בעלות הכוללת של מחירי הדירות לא קטן - ירדו בעשרות אחוזים, כך עולה מבדיקה של  פלטפורמת הבינה המלאכותית של ARK TRADE, שסורקת ומנתחת סוגי סחורות ומוצרים
 | 
telegram
(9)

רק בשנה האחרונה עלו מחירי הדירות בכמעט 16%, ואחד הגורמים המשמעותיים בזינוק במחירי הדירות החדשות למשל הוא הזינוק במחירי תשומות הבנייה - כל אותם אלמנטים הקשורים לבנייתן של דירות חדשות. אבל האם הירידות במחירי הסחורות וההובלה בשבועות האחרונים, יתבטא גם בירידה במחירי הדירות?

מסקירה של חברת ARK TRADE שפיתחה פלטפורמה דיגיטלית מבוססת בינה מלאכותית לביצוע מסחר בינ"ל בכל סוגי הסחורות והמוצרים, עולה כי לאחר זינוק של עשרות אחוזים במהלך השנה, חלה כעת ירידה משמעותית במחירי סחורות המשמשות לבנייה ולתשתיות. מחירי הברזל, האלומיניום והנחושת אפילו נמוכים כיום ממחירם בתחילת השנה. יחד עם זאת, על פי הערכת הבינה המלאכותית עליה מבוססת פלטפורמת המסחר הדיגיטלית של החברה, בטווח הקרוב מחירו של הברזל המהווה חומר גלם מרכזי בענף הבנייה, ימשיך להיות רגיש לשינויים כתוצאה מההשלכות של המשברים העולמיים.

מוטות הברזל הם אחד המרכיבים המרכזיים בענף הבניה ומשמשים, בין השאר, להכנת רשתות כבסיס ליציקת רצפות ותקרות וכלונסאות לייצוב המבנה. עיקר המסחר בברזל מתבצע בסין ומחירו עמד בתחילת 2022 על 686 דולר לטון. בהמשך זינק לשיא של 770 דולר לטון בתחילת מאי, והשבוע עומד על סביב 581 דולר, נמוך בכ-25% מהשיא ובכ-16% מתחילת השנה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ב-ARK TRADE שהוקמה על ידי היזמת הסדרתית אורית שיפמן, מעריכים כי על רקע החשש שהתעורר במהלך השנה מבעיות באספקת ברזל והצפי לעליות המחיר, יבואני ברזל בעולם ובישראל, הזמינו כמויות גדולות מהנדרש, ויש להם מלאים גדולים ולכן אינם ממהרים לבצע הזמנות חדשות.

במקביל, החשש מהאטה עולמית וכניסה למיתון, הביאו אף הם לירידה בהיקפי הביקושים וההזמנות החדשות. החשש מאינפלציה עולמית והעלאות הריבית, כמו גם ממיתון והאטה עולמית בביקוש לנדל"ן, צפויה להשפיע בצורה משמעותית על מחירי הברזל בטווח הקרוב. כ-32% מהשינוי במחיר הברזל בטווח הקרוב יושפע מפרמטר זה.

האלומיניום, המשמש בישראל לבניה, תשתיות ולעבודות גמר, רשם גם הוא תנודתיות חדה במחיר. בתחילת השנה נסחר טון אלומיניום ברמה של 2,840 דולר. במרץ כבר זינק בכ-35% לשיא של 3,850 דולר. בהמשך רשם ירידות של כ-36% לרמה של 2,451 דולר לטון כיום. ההסבר, על פי ARK TRADE, נעוץ בסין - היצרנית והצרכנית הגדולה בעולם של אלומיניום. עם יציאת המדינה מסגרי הקורונה, מפעלי ייצור האלומיניום בסין חזרו לתפוקה מלאה, אולם הביקוש החלש בסין לאלומיניום המשמש לתשתיות חשמל, לנדל"ן ולתעשיית הרכב במדינה, גרם להצפה של השוק באלומיניום ולירידות החדות במחירו.

ואילו הנחושת משמשת בין היתר כחומר גלם לתשתיות החשמל. בתחילת השנה מחירה עמד על 4.42 דולר לפאונד. בתחילת מרץ נרשם שיא שנתי של 4.93 דולר, וכיום היא עומדת על 3.35 דולר לפאונד - ירידה של 32%. הסיבה היא חזרתו לפעילות מלאה של המכרה הגדול ביותר לכריית נחושת בפרו, שהשפיע על ירידת המחיר.

גם בגזרת לוח עץ (1,000 פיט) לבנייה, חל זינוק ואז צניחה. בתחילת השנה נסחר ב-1,112 דולר, בהמשך זינק לשיא של 1,462 בתחילת מאי, ולמרות ביקוש חזק לדירות בארה"ב בה משמש העץ חומר גלם משמעותי בענף הבניה, מחירו צנח ב-60% לרמה של 585 דולר.

הפלטפורמה הדיגיטלית של ARK TRADE סורקת באמצעות בינה מלאכותית ומנתחת בזמן אמת כמות גדולה של מקורות מידע המשפיעים על מחירי הסחורות השונים וזמינותם בשוק, כגון נתונים פיננסיים, חדשות, רשתות חברתית, שינויי מזג אוויר, מחיר המוצר, השפעת משברים עולמיים, התחממות גלובאלית, השפעות הקורונה במדינות השונות, שינויים פוליטיים, משברים פנים מדינתיים ובינלאומיים ועוד. שנת 2022 התאפיינה, כך על פי החברה, בהשפעות חדות של פרמטר "משברים עולמיים" על מחירי הסחורות, כגון המלחמה בין רוסיה ואוקראינה והאינפלציה העולמית.

צריך לחדד כי גם אם משקלן של תשומות הבנייה גדול בכל סל העלייה מחירי הדירות, הרי שהירידות במחירי אותן תשומות לא ישפיע מחר בבוקר על המחירים. בנדל"ן רוכשים את אותם אלמנטים תקופה ארוכה לפני, מובילים אותם בים, וקולטים בנמלים - לפני העברתם למתחמי הבנייה. הירידה עכשיו תורגש - אם בכלל - רק בחודשים או השנה הקרובה, ואלה יכולים להתקזז עם עליות בגורמים אחרים המשפיעים על מחירי שוק הנדל"ן, כגון היצע וביקושים.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    ההצמדה היא חד כיוונית , רק כלפי מעלה
    בכר 21/10/2022 09:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אם בתקופה הזאת המדד היה אמיתי והמדד היה דו כיווני אז הקבלנים היו ממציאים פטנט אחר לדפוק את הקונים , הדרך היחידה היא לתקוע אותם עם הפרויקטים שלא נמכרו וישלמו את ההנחות לבנקים.
    סגור
  • 8.
    כותרות אך לא מדוייק בכלל
    אלון גלובל מטל 29/07/2022 21:59
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הכתבה מייצרת תחושה של רמאות ,ניתן להכנס ולצפות בנתונים אמיתיים זה נגיש לכולם אם האלומיניום הגיע ל 3500 דולר בשיא ועשיו הוא 2400 דולר ראוי לציין שהעליה התחילה מ 1400 דולר ! סתם לגרום לעניין...אבל לדייק בבקשה !
    סגור
  • 7.
    ועדת חקירה ללמס
    חיים 29/07/2022 15:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כבר חדשיים שמחרי חומרי הגלם לבניה צונחים והמדד עולה איך לא יודע מחירי הברזל בצניחה גם העץ הבלוקים וכו גם מחיר הבטון ירד בחודש יוני איך יכול להיות שמדד תשומות בניה עולה כל חודש איך
    סגור
  • 6.
    הקבלנים החזירים
    חיים 29/07/2022 12:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    נו באמת מחירי תשומות בניה יורדים הלמס מעופף כאילו המדדים נקבעו מראש רק עולים וכבר כתבתי בחודש שעבר כי יש ירידת מחירים במוצרי הבניה אך הלמס בשלו אולי נתוני סקר שגויים והקבלנים הם יורידו מחירים נו באמת
    סגור
  • 5.
    איך יכול להיות
    משה 29/07/2022 10:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בלמס כנראה חושבים אחרת ראו מדד תשומות בניה על פי כתבה זו מדד תשומות הבניה היה במינוס אני לא יודע מי טועה כל גוף שיבדוק את עצמו
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    תגובות מצחיקות
    אני 28/07/2022 10:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ד"א פה איבדם אותיע"פ הערכת הבינה המלאכותית שעליה מבוססת הפלטפורמה.... מחיר הברזל...ימשיך להיות רגיש לשינויים כתוצאה משברים עולמיים".ואוו זו הינה מלאכותית ממש ממש מתקדמת!
    סגור
  • 3.
    אחרי שהרימו מחירים ישאר כך
    אזרח 28/07/2022 08:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הם לא יורידו מחירים בפרט לברזל .
    סגור
  • 2.
    המדד מהונדס, הוא לא יכול לרדת (ל"ת)
    שי 27/07/2022 20:15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    הכל יישאר אצל הקבלנים,שימשיכו לבכות ויידאגו שהדור הצעיר,המוכשר והאיכותי יחפש רילוקיישן. (ל"ת)
    יוסף 27/07/2022 10:55
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות