פרשנות

בנק ישראל מסתבך: יצטרך להעלות את הריבית מהר יותר; איך משפחה אמורה להדביק עליית מחירי דירות של 40 אלף שקל בחודש?

מחירי הדירות זינקו ב-250 אלף שקל בשנה. האם האינפלציה נשלטת?  למידע ומחשבון על מדד המחירים לצרכן
נתנאל אריאל | (34)

מדד המחירים הגבוה שפרסמה הלמ"ס צפוי לאלץ את בנק ישראל לחשב מסלול מחדש. בנק ישראל מעלה בינתיים את הריבית די בעצלתיים. עד כה הוא העלה את הריבית ב-1.15%, בעוד בעולם כבר העלו ב-2-3%. אם בעולם העלאות הריבית מתחילות להשפיע על שוק הנדל"ן (לפחות בתיאוריה, ריבית גבוהה מאלצת אנשים לקחת פחות משכנתאות ולהסתער פחות על דירות) אז בישראל זה עוד לא קורה. האינפלציה ממשיכה לזנק וקפצה החודש ב-1.1% לקצב אינפלציה שנתי של 5.2%, שיא של 14 שנים (עליה משמעותית לעומת 4.4% על פי נתוני החודש הקודם). נכון, זה עדיין נמוך יותר מאשר בעולם, אבל במקרה הזה: צרת רבים נחמת טיפשים.

>>> למחשבון מדד המחירים לצרכן >>> למחשבון מדד תשומות הבנייה אז לבנק ישראל אין יותר מדי ברירה אלא להאיץ את קצב העלאות הריבית שלו כדי לנסות להילחם באינפלציה. הכלכלנים צופים שביום שני הקרוב (ה-22 באוגוסט) בנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.5% נוספים, כך שהיא תעמוד על 1.75%. אבל ייתכן שבעקבות המדד הגבוה של חודש יולי שפורסם היום הוא ייאלץ להעלות את הריבית מהר יותר, אולי ב-0.75%, אבל השאלה היא האם בנק ישראל לא מגיב לאט מדי? האם הוא הגיב לאט מדי עד כה, במחשבה שהאינפלציה פה נמוכה יותר מאשר בשאר העולם? הנתונים בינתיים מצביעים ברגליים - כן. 

האם ייתכן שבנק ישראל בכלל לא יכול לעצור את האינפלציה הנוכחית שנובעת מגורמים חיצוניים לישראל, ולא בגלל עודף כסף בכלכלה? אלא שצריך לומר ביושר, לבנק ישראל יש בעיה נוספת: לא בטוח שהעלאת הריבית בכלל יכולה לעצור את האינפלציה. נסביר: בנק מרכזי יכול לעצור אינפלציה 'רגילה', כזו שנובעת מעודף כסף בכלכלה, (כתוצאה למשל מכך שבמהלך העשור האחרון הבנקים המרכזיים 'הדפיסו' הרבה מאוד כסף כדי לתמרץ את הכלכלה) אבל בנק מרכזי לא יכול לעצור אינפלציה שנובעת מגורמים חיצוניים למדינה - למשל עלייה במחירי הסחורות כמו חיטה, ונפט, עלייה במחירי השילוח והתובלה בעולם ועוד - הגורמים שעלו בחוזקה בשנה האחרונה ולדברי כלכלנים הם בעצם הגורמים לאינפלציה. כלומר, מה שיכול לקרות הוא שהבנק המרכזי בעצם יעלה את הריבית אבל לא יצליח לצנן את האינפלציה.

במקרה של אינפלציה כזו, שנובעת מגורמים חיצוניים למדינה, מה שיוריד את האינפלציה זה פשוט הירידה של המחירים הללו בעולם. אגב, מחירי הנפט בעולם נמצאים כעת בירידה ואם זה יימשך גם מחירי הדלק ימשיכו לרדת, ויתרמו גם הם לירידה בקצב האינפלציה (לצד המהלכים הפופוליסטיים של הממשלה להורדת מס הבלו, כאשר צריך לזכור שלא מדובר במהלך שמעודד צמיחה כלכלית ארוכת טווח). אז נכון, הורדת הבלו תצנן את האינפלציה, אבל זה פלסטר, זה אקמול, זה לא באמת מוריד את יוקר המחיה.

ומה לגבי רוכשי הדירות? הם משלמים את מחיר ההתייקרות. איך משפחה (אפילו מבוססת) אמורה להתמודד עם זינוק של 40 אלף שקל בחודש אחד, ו-250-300 אלף שקל בשנה? לבנק ישראל אין מנדט רשמי להילחם במחירי הנדל"ן. המנדט שלו הוא שמירה על יציבות מחירים במשק (כלומר מלחמה באינפלציה). זו הסיבה שהוא הוריד מלכתחילה את הריבית אי שם בעקבות משבר הסאב-פריים ב-2008, ושלא העלה אותה עד היום, וזו גם הסיבה שלפני שנה וחצי הוא שחרר את מגבלת הפריים על המשכנתאות כשהיה נראה בסוף שנת הקורונה שיש האטה בתחום הנדל"ן בישראל. בנק ישראל תדלק במכוון את שוק הנדל"ן, גרם לעוד ועוד אנשים לקחת משכנתאות, והוביל לזינוק של עשרות אחוזים במשכנתאות בתוך שנה אחת. כל זאת, כאשר היה ברור ששינוי הכיוון במשק והעלאת הריבית נמצאים ממש מעבר לפינה, וכבר אז ביקרנו את המהלך של בנק ישראל. למעשה בנק ישראל פגע ביודעין בציבור נוטלי המשכנתאות (כאשר במקביל הוא כמובן משווק את זה כ'הטבה' לציבור והוזלה - שהתבררה כזמנית מאוד - במשכנתאות). הוא למעשה גם גורם לכך שהציבור נכנס למילכוד 22: גם משכנתאות גבוהות יותר, וגם ריביות יקרות יותר - כלומר החזרי משכנתא הרבה יותר יקרים שמכבידים על המשפחות בישראל (שחשבו שבנק ישראל בכלל עוזר להן להגיע לדירה).

בכל מקרה, מחירי הדירות ממשיכים לזנק בחדות. מחיר דירה ממוצעת כבר מתקרב ל-2 מיליון שקל. בשנה האחרונה המחירים טסו בכמעט 18%. כלומר זינוק של 250-300 אלף שקל בשנה. בחודש האחרון הם זינקו ב-2%, כלומר מחירי הדירות טסו ב-40 אלף שקל בתוך חודש אחד. מטורף לחלוטין. אה, וזה עוד לפני שדיברנו על הזינוק במדד תשומות הבנייה (6.8% בשנה, 0.5% החודש) וגם על עליית הריבית והתייקרות החזרי המשכנתא, (לדברי התאחדות יועצי המשכנתאות החזרי המשכנתא התייקרו כבר ב-800 שקל לחודש, והם ימשיכו להתייקר עוד יותר, גם בגלל האינפלציה וגם בגלל העלאת הריבית בשבוע הבא). איזה זוג צעיר או אפילו משפחה מבוססת יכולים להדביק עלייה של 40 אלף שקל במחירים בחודש אחד?

כן, מחירי הדירות בינתיים ממש לא יורדים, ואפילו לא עוצרים, למרות שלל הנתונים על האטה בשוק, הן של הלמ"ס והן של הכלכלנית הראשית באוצר. ואם אין ירידה אז נחמד להגיד שהיקף העסקאות יורד, אבל מה עם מחירי הדירות?

קיראו עוד ב"נדל"ן"

למה מחירי הדירות ממשיכים לזנק? התשובה טמונה קודם כל באפקט פיגמליון - הנבואה שמגשימה את עצמה מה לעשות, הציבור הישראלי רוצה לרכוש דירה. אמורים שהסיבה היא מנטליות ישראלית, הורים ניצולי שואה שמחפשים קרקע יציבה, ועוד תירוצים שונים. האמת היא שלא חייבים לגור בדירה, לא חייבים לרכוש דירה. לאורך החיים שכירות זה אפילו זול יותר (כן, תחשבו בעצמכם) וכך אומרים גם הכלכלנים, אבל לא משנה כמה נחזור על זה - הציבור בישראל רוצה ומשתוקק לרכוש דירה.

כן גם לי אין דירה בבעלותי. גם אני רואה את הדירה מתרחקת מהישג ידי. אבל אני מבין שהבעיה היא קודם כל אצלנו, אלה שאין להם דירות ורוצים לרכוש: בפועל, מדובר ב'טרגדיה של נחלת הכלל' - האינטרס של הציבור שרוצה לרכוש דירות היא שהמחירים יירדו, כך הוא יוכל לרכוש דירה במחיר נמוך יותר, אבל כל רוכש דירה לא חושב על כולם אלא על עצמו. הוא רואה שהמחירים עולים ואומר לעצמו 'אני חייב לרכוש עכשיו דירה לפני שהמחירים ימשיכו לזנק' - ובעשור האחרון זה מה שקרה, מחירי הדירות (נדל"ן) בישראל זינקו ב-150% (אגב, לא יותר מאשר בעולם). אבל כאשר כל רוכש דירה מסתכל רק על עצמו, ולא על כולם, המשמעות היא שהוא רץ לרכוש דירה, כולם עושים אותו דבר - ולכן מחירי הדירות מזנקים. אנשים מפחדים לפספס את הרכבת, רצים לרכוש, ואז אפקט פיגמליון מכה במלוא כוחו: מחירי הדירות אכן עולים. והשלב הבא? אלה שישבו על הגדר רואים שהמחירים זינקו ורצים גם הם לרכוש דירות. המחירים שוב עולים וחוזר חלילה.

אז הטרגדיה של נחלת הכלל פוגעת בכולנו, בכל אלה שאין להם דירה - אם כולנו היינו אומרים 'סטופ, לא קונים בישראל יותר דירות' מה שהיה קורה זה שתוך מספר חודשים גם הקבלנים וגם אנשים פרטיים שרוצים למכור דירות (ותמיד יש כאלה שרוצים) היו נאלצים להוריד את המחירים כדי למכור. לקבלנים לא הייתה ברירה כי הביזנס שלהם זה למכור דירות, ואנשים פרטיים שצריכים את הכסף היו מורידים מחירים כי הם צריכים את הכסף. אבל לצערנו, הקבלנים יכולים להיות רגועים. הטרגדיה של נחלת הכלל כאן כדי להישאר.

ומה עם האחריות של הממשלה? המהלכים של הממשלה האחרונה בתחום הדיור - חזרה על אותן טעויות של הממשלות הקודמות האם הממשלה האחרונה פעלה נכון בתחום הדיור? הם יגידו לכם שכן. בעיקר הם יגידו לכם שהם פגעו במשקיעים, העלו להם את מס הרכישה וכך גורמים להם לצאת מהשוק. אבל האמת היא שגם הממשלה הנוכחית מקבלת ציון נכשל בתחום הדיור: המחירים המשיכו לזנק, ויותר מכך - הוצאת המשקיעים מתחום הדירות היא היא הסיבה לעלייה שיש עכשיו במחירי השכירות (פחות היצע לשוכרים שווה עלייה במחירי השכירות). אז הממשלה מספרת סיפורים על טיפול במשבר הנדל"ן, אבל בעצמה דוחפת אנשים לרכוש דירות, ופוגעת בשוכרי הדירות. במקביל, הממשלה גם ממשיכה לדחוף לשוק הנדל"ן תוכניות גרועות כמו מחיר למשתכן ודירה בהנחה - הכלכלנים מסבירים שמדובר בתוכניות שפשוט לא מורידות את המחירים, אלא דווקא מעלות אותם לכל שאר הציבור. הממשלה הנוכחית היא כמובן לא הראשונה שעושה את הטעויות הללו, אבל גם היא ממשיכה לעשות את אותן שגיאות, ומצפה לתוצאה שונה. ועל פי המשפט שמייחסים לאיינשטיין: "זה טירוף לעשות את אותו דבר שוב ושוב ולצפות לתוצאות שונות".

כן צריך לומר לזכותה של הממשלה האחרונה שהיא פעלה להגדיל את ההיצע. בנקודה הזו היא בהחלט יכולה לרשום לעצמה הישג. בכל זאת, ממשלה שהחזיקה בקושי שנה אחת הצליחה להזיז קצת ולהגדיל את צד ההיצע. כמובן - רק שאת התוצאות נראה רק בעוד מספר שנים. כן חשוב גם לומר - הבעיות בתחום הדיור ממש לא התחילו רק בממשלה האחרונה. מדובר על הזנחה פושעת של כל הממשלות ביותר מעשר השנים האחרונות (אנחנו לא נכנסים לפוליטיקה ולכן לא נציין מי עמד בראש כל הממשלות בעשור האחרון ולמעשה לא עשה כלום בנושא). 

ומה לגבי האלטרנטיבה של לגור בשכירות? אז קודם כל צריך לומר - גם אחרי עליית מחירי השכירות בינתיים, היא עדיין אלטרנטיבה טובה יותר. מחירי השכירות עלו ב-25-30% בעשור האחרון לעומת זינוק של 150% במחירי הנדל"ן. מחירי השכירות עלו ב-7% למי שמחליפים דירה, אבל זה עדיין פחות מחצי מאשר במחירי הדירות שנרכשו. 

אבל בכל זאת, כאשר רואים את נתוני הלמ"ס, לפיהם המחירים עלו ב-7% למחליפי דירות וב-3.5% למי שמחדשים חוזה - זה מייאש, זה מבאס, זה אומר שגם האלטרנטיבה של מגורים בשכירות הופכת פחות אטרקטיבית. ובתור מי שגר בשכירות ואין לו דירה - כן זה כואב גם לי בכיס.

לפחות בחודש אוגוסט האינפלציה צפויה להאט הצד שעשוי 'להקל' על האינפלציה בחודש אוגוסט זה מחירי הדלק: מחירי הנפט יורדים בעולם (ובישראל גם הממשלה 'הורידה בכח' את המחירים באמצעות הוזלת מס הבלו) וזה צפוי להאט את האינפלציה בחודש הבא (אבל כאמור מדובר רק באקמול). אז כן, המדינה חילקה הטבה זמנית לציבור - והתשלום כמובן יגיע בעתיד - אבל לפחות בחודש הבא צפויה הקלה. 

תגובות לכתבה(34):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 27.
    אינפלציה לא מטופלת וקצב נמוך מאוד של העלאות ריבית (ל"ת)
    אורן 31/08/2022 08:44
    הגב לתגובה זו
  • 26.
    משה 19/08/2022 09:32
    הגב לתגובה זו
    מחירי הנדלן ימשיכו לטפס ...כל השאר זה תאוריות בגרוש
  • 25.
    ככ 17/08/2022 11:24
    הגב לתגובה זו
    עכשיו המגיע האנפלציה ועליות הריבית שברור שיקרה. עכשיו הם בוכים. אתם דחפתם את הצעירים להתאבד כלכלית
  • 24.
    נחום 16/08/2022 14:09
    הגב לתגובה זו
    התדרדרתם
  • 23.
    אל 16/08/2022 06:48
    הגב לתגובה זו
    לעלות ריבית ? יש אנשים שגם ככה קשה להם הרבה אנשים מבקשים כסף ךאנשים אין כסף לקנות
  • 22.
    למה ההסתדרות לא דורשת תוספת יוקר 15% לכל העובדים במשק? (ל"ת)
    אור 16/08/2022 00:06
    הגב לתגובה זו
  • ציקי 22/08/2022 14:14
    הגב לתגובה זו
    זה מתכון לסחרו ידוע מראש
  • 21.
    איתן 15/08/2022 23:36
    הגב לתגובה זו
    ל 5-6 אחוזים מחירי הדיור ימשיכו לזנק בקצב מטורף. שלא לדבר על האינפלציה שתמשיך להשתולל. עד שיבינו את זה בבנקים המרכזיים כבר יהיה מאוחר מדי. בדיוק כפי שקרה עד עכשיו שהבנקים הגיבו מעט מדי ומאוחר מדי ואת התוצאות כולנו משלמים עכשיו..
  • 20.
    נגיד וממשלה על הפנים 15/08/2022 22:59
    הגב לתגובה זו
    נגיד חלש מאד שאין לו השפעה על המדינאים וכלכלת הבחירות שלהם. נאחז בחרב העלאת הריבית בלבד ללא שום יצירתיות והכוונה של חבורת הDיבילים שנמצאים בממשלה.
  • 19.
    רוסלן 15/08/2022 22:44
    הגב לתגובה זו
    בלי קשר למצב כללי בכלכלה להוריד מחירי דירות באמצעות שני דברים בלבד: ריבית במשכאנטה + לתת סכום לא יותר 50% מעלות הדירה. דברים אחרים : הוזלות קרקעות, תחרות בין קבלנים (גם לתת להכנס קבלנים מחו"ל), להעיץ תחרות ביצירת חומרי בניה ..... כבונוס להורדת מחירים
  • 18.
    גידעון 15/08/2022 22:39
    הגב לתגובה זו
    הנגיד שלנו חושב אחרת כי הוא מתואם עם הפוליטיקאים והאוצר ולכן לא הולך עם המקובל בכלכלה אלא לא לזעזע את מצב השכירים במדינה כי הם שקועים עד הצוור במשכנתאות ענק וכל המוצרים מיתייקרים ללא שליטה ושליש מהעם חרדים עניים מרובי ילדים ולא עובדים ולדעתי עם כל הרצון שלו תתחיל הקריסה והעוני למרות שיש אפשרות להמשיך ולהדפיס כסף ולשפוך לשווקים ולאמר שאין התיקרות ואין אינפלציה ואין עליית מדד ואין ריבית ואין ואין אבל בסוף יתגלה שהמלך עירום ורצוי להיתכונן לזה
  • קונילמל 16/08/2022 00:36
    הגב לתגובה זו
    מה הקשר לחרדים עניים מרובי ילדים לעליות המחירים? חשבתי אולי אתה כתב פופוליסטי של אחד הערוצים שמגן על החברים שלך. אולי אתה רוצה לבוא לעבוד אצלי ויהיה לך קצת כסף???? כותב לך חרדי מרובה ילדים גאה
  • 17.
    ממשלה פח. ליצנים 15/08/2022 22:08
    הגב לתגובה זו
    לפיד-בנט-סער-ליברמן-גנץ ועוד. חבורה של קשקשנים....דיבורים כמו חול ואין מה לאכול
  • 16.
    בושה לבנק ישראל מצחצח נעלים של הבנקים והקבלנים על חשבון עם ישראלמחירי הדירות חייבים לרדת ב 50% מיידית. (ל"ת)
    בנק ישראל גרם לאסון לעם ישראל שגרם לבועת הנדל"ן 15/08/2022 22:05
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    אבי,,, 15/08/2022 22:04
    הגב לתגובה זו
    הנגיד הזה הוא אחראי לא פחות מהממשלה לעליית מחירי הדירות עכשיו הוא צריך להעלות ריבית ב 1% לא פחות,, אחרת מחירי הדירות ימשיכו לעלות בגללו ולמה לא מקבלים תשואה ראויה על פקדונות פק"מ בבנקים ?
  • 14.
    ששון 15/08/2022 21:53
    הגב לתגובה זו
    סבלנות..
  • 13.
    אני 15/08/2022 21:52
    הגב לתגובה זו
    הוא יכול להיות גם בראשון לציון באותו מחיר ולהרוויח. כל השאר המדינה מרוויחה. דירת 100 מטר בראשון לציון לפחות מיליון שקל יותר, כפול 80 דירות בבניין שיושב על דונם, אז המדינה מספסרת ולוקחת 80 מליון שקל על דונם בראשון לציון, וזה עוד במחיר למשתכן.
  • 12.
    עופר 15/08/2022 21:46
    הגב לתגובה זו
    יעלה יותר מ 1.3%
  • 11.
    8 15/08/2022 21:33
    הגב לתגובה זו
    השתמשו במחשבון הזה: https://rent-vs-buy.herokuapp.com/
  • כן, זה באמת זול יותר. (ל"ת)
    אנונימי 15/08/2022 23:33
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    ייקרו הכל כולל תחבורה ובוכים שיש אינפלציה (ל"ת)
    ממשלת השינוי לרעה 15/08/2022 21:22
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 15/08/2022 23:36
    הגב לתגובה זו
    אחי, אתה חי בסרט. רק במדינה קומוניסטית, הממשלה "מייקרת". במדינה קפיטליסטית, הדברים "מתייקרים", פשוט כי יש מצד אחד חמדנים שמעלים מחירים, ומצד שני פראיירים שממשיכים לקנות, בכל מחיר.
  • 9.
    אלמנאו 15/08/2022 21:15
    הגב לתגובה זו
    אני חושב שהמדד המחירים לצרכן של חודש אוגוסט ירד בגלל מחיר הנפט שיורד ופחתת מס בלו על הדלק
  • רוסלן 15/08/2022 22:49
    הגב לתגובה זו
    עליות בחשמל, מים רק מאוגוסט. ברור שמדד אעלה עוד יותר. מעלים מחירים בעקבות עליות ממחירי גז ונפט בקלות. חודש ימים כמחירים לנפט ירדו יותר מ25 %, אבל לא בטוח שיחד עם זאת מורידים מחירים לחשמל....
  • חגי 15/08/2022 21:55
    הגב לתגובה זו
    מה זה משנה המספר של המדד. הדיור לא יעצור וגם יוקר המחיה לא
  • 8.
    בחודש הבא המדד יפתיע לטובה ...לא להתרגש ממדד אחד... (ל"ת)
    אנונימי 15/08/2022 21:10
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    מנדור 15/08/2022 21:07
    הגב לתגובה זו
    את הריבית הבנק חייב להעלות ואפילו להפתיע 1% עליה ,כדי שאנשים שלא מבינים מהראש יבינו מהכיס !
  • 6.
    המדדים הבאים ירדו יש ירידת מחירי סחורות בעולם (ל"ת)
    ירדו קצת 15/08/2022 21:05
    הגב לתגובה זו
  • נועם 15/08/2022 23:46
    הגב לתגובה זו
    ירדו ועכשיו עולים שוב
  • 5.
    אנונימי 15/08/2022 21:02
    הגב לתגובה זו
    מספרים סיפורים, בינתיים הכול עולה בטירוף (עלה גם קודם, ללא תשומת לב של הצרכנים). ימים שחורים לפנינו
  • 4.
    אחד שמבין 15/08/2022 20:31
    הגב לתגובה זו
    מנסים לפמפם עליה בשכירות כי יודעים שלקנות לא יהיה מי שיוכל..לא חושב שזה ילך להם..
  • 3.
    המחירים ימשיכו לעלות כל חודש ומשכורת תהיה אותה משכורת (ל"ת)
    קלקלן 15/08/2022 20:28
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    כתבה מצויינת . מסבירה היטב את המצב (ל"ת)
    דודו 15/08/2022 20:27
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    מפחיד מה שקורה כאן , אין מילה אחרת לתאר זאת ! (ל"ת)
    דן 15/08/2022 20:25
    הגב לתגובה זו