מה לא בסדר עם האנשים שאחראים על מדד המחירים לצרכן?
בשבועיים האחרונים היו לי שתי שיחות עם ידידים אמריקאיים. הראשונה, הייתה עם פרופסור מכובד למנהל עסקים. דיברתי איתו על מאמר שאנחנו כותבים, ובסוף השיחה, הוא שאל אותי מה לא בסדר אצל האנשים שאחראים על מדד המחירים לצרכן. שאלתי אותו למה הוא מתכוון, והוא ענה שלפי הנתונים הרשמיים, האינפלציה היא בערך 9% בשנה. אבל ממה שהוא רואה, המחירים עולים הרבה יותר מהר. "שכר הדירה שלי עלה ביותר מ-10%, דלק התייקר ביותר מ-40%, בשר התייקר בכ-12%, דגני בוקר בכ- 15%," הוא אמר. "אז איך הם הגיעו ל-9?"
>>> איך יכול להיות שהאינפלציה בישראל היא הנמוכה במערב? חפשו את התשובה אצל הלמ"ס
השיחה השנייה הייתה עם קולגה שהוא במקרה גם סגן מנהל אחד הסניפים של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד). הוא התלונן על עומס העבודה שלא נרגע אפילו בקיץ. אמרתי לו שאנחנו חיים בזמנים מעניינים. הוא ענה שהוא רוצה חיים מעניינים, אבל מה שקורה כרגע, זה קצת מעניין מדי.
השיחה השנייה מלמדת שבפד, בניגוד למוסדות ממשלתיים אחרים, עובדים עכשיו קשה. מהשיחה השנייה, לומדים שהנתונים המעודדים של יולי, שלפיהם האינפלציה ירדה מקצב שנתי של 9.1% לקצב שנתי של 8.5%, הופכים את החיים של מקבלי ההחלטות בפד לאפילו יותר קשים.
- האינפלציה בארה"ב תעלה ב-2%-3% בגלל המכסים"
- החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ
כל עוד האינפלציה המשיכה לעלות, לפד היה מנדט חופשי להעלות את הריבית. לכל מקבלי ההחלטות היה ברור שעלייה מהירה של האינפלציה תוביל את המשק האמריקאי לאסון. אפילו אחרי ההאטה באינפלציה בחודש יולי, השכר הריאלי הממוצע בארה"ב ירד בכ- 3% בשנה האחרונה. לכן, הימשכות של האינפלציה בקצב כזה הייתה מובילה לאחת משתי תוצאות. אפשרות אחת היא שהשכר של העובדים היה ממשיך להישחק, מה שהיה פוגע בנכונות שלהם לצרוך, ומעודד עובדים נוספים להצטרף לתנועת "ההתפטרות הגדולה", בחיפוש אחרי מקום עבודה עם תנאים טובים יותר. האפשרות השנייה היא שהממשל שעומד לפני בחירות היה מחפש דרכים לשפר את השכר של העובדים, והתוצאה הייתה שההכנסות של עובדים היו עולות, והאינפלציה הייתה מאיצה עוד.
כך שכל עוד האינפלציה הייתה במגמת עלייה, אף אחד לא היה מתלונן אם הפד היה מעלה את הריבית בישיבה הקרובה בעוד 0.75%. אבל ההאטה של האינפלציה גורמת לחלק מהשחקנים בשוק ההון והפוליטיקה לחשוב שהפד צריך להתחיל להאט את קצב עליות הריבית. לא מעט אנליסטים בבתי השקעות גם מצפים שהפד ישנה לא רק את קצב עליות הריבית, אלא גם את המינוחים שהוא משתמש בהם, ויחל לאותת שהוא כבר מתחיל לחשוב על היום שאחרי עליות הריבית.
אבל מבחינת הפד, הדברים לא כל-כך פשוטים. ראשית, בפד יש אנשים שעוד זוכרים משהו שבשוק ההון כנראה ששכחו: ככל שהאינפלציה היא מהירה יותר, כך היא גם תנודתית יותר. לכן חודש אחד של עליות מחירים מהירות יותר או פחות לא מלמד הרבה. צריך לראות עוד מספר נתונים, לפני שאפשר יהיה לומר שיש מגמה.
- מחירי הדירות במודיעין בירידה חדה - הנה הסיבה
- כשהמשכנתא בולעת כמעט חצי מהשכר והאם זה יימשך?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
שנית, הפד לא רוצה לראות האטה בקצב עליות המחירים. הפד רוצה להחזיר את האינפלציה לרמה של כ-2% לשנה, והוא רוצה לחזור לשם כמה שיותר מהר. כי כל עוד האינפלציה מהירה יחסית, האנשים ברחוב משוכנעים שהאינפלציה האמיתית הרבה יותר מהירה ממה שהנתונים הרשמיים מספרים. כשמוסיפים לתחושה של האנשים שהמחירים עולים, גם את העובדה שהשכר הממוצע במשק נמצא במגמת עלייה מהירה (גם אם לא מהירה כמו עליית המחירים), הולך להיות קשה להוריד את האינפלציה לרמה של 2%. כך שבפד יודעים שאם הם רוצים להוריד את האינפלציה לרמה הרצויה, ולא לראות אותה נתקעת על 4%–5% למשך תקופה ארוכה, הם צריכים לשמור על קצב עליות ריבית מהיר יחסית.
מהצד השני, הפד לא רוצה להפתיע את השווקים יותר מדי. האמונה שהאינפלציה כבר במגמת ירידה הזניקה את מדדי המניות בשבועות האחרונים. אם הפד יעלה את הריבית מהר מדי, הוא יכול לגרום למדדים לפול שוב. גרוע מכך: הוא עלול להראות כמי שבגלל זהירות יתר מוביל את המשק האמריקאי למיתון; אם שוק המניות לא יתאושש, חברות יתקשו להשיג מימון ויפשטו רגל, ואנשים ירגישו ששווי הנכסים שלהם נשחק, מה שיוביל לירידה נוספת בביקושים הפרטיים.
אז בפד יודעים שהם חייבים להעלות את הריבית יחסית מהר, אבל הם יודעים שעלייה מהירה בריבית עלולה לגרום לכך שהם יואשמו בהפלת המשק האמריקאי למיתון. הניחוש שלי הוא שהם ינסו למצוא פתרון ביניים: סדרה של עליות ריבית של 0.5%, בתקווה שזה יספיק.
אם כבר מדברים על אינפלציה, אז מדד חודש יולי בארץ הראה שגם האינפלציה בארץ הרבה מעל היעד, ומחירי הדירות ממש משתוללים – עלו ב-2% בחודש ובכמעט 18% בשנה. אחת מהסיבות שבנק ישראל חושש להעלות ריבית בארץ זה החשש שלו מהתקררות מהירה מדי בשוק הדירות, וההשפעה שתהיה לכך על יציבות הבנקים. אבל אפילו אם שוק הדירות יתקרר, צריך לזכור שאנשים פרטיים שמוכרים דירות מעדיפים בדרך כלל לחכות ולא להוריד מחירים, וקבלנים חוששים להוריד מחירים בגלל שהם צריכים לשלם את ההתחייבויות שלהם. כך שגם אם הריבית תעלה, כנראה שתעבור עוד תקופה לא קצרה עד שמחירי הדירות יתחילו לרדת. ד"ר אביחי שניר המכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר-אילן
- 13.קורסי צבע 19/08/2022 17:14הגב לתגובה זו1.שישי שבת במלון יערים לפני שנה זה עלה 1200 שקל והיום 2400 שקל 2.מחרי הקמה עלו ב50%.3.שתייה קלה במיוחד סירופ שעלה ב100%
- 12.שובני 16/08/2022 14:04הגב לתגובה זומדהים. 12 שעות אחרי פרסום מדד חודשי של מעל אחוז (שברור שגם הוא מניפולציה שלטונית, כי בפועל המחירים, כולם, עלו השנה מעל 15%). יום אחרי פרסום מדד שכזה, מה אנחנו מקבלים? "כתבה" על האינפלציה בארה"ב. ואיך מודדי הנתונים בעייתיים משהו. משמע: אנחנו חייבים להבין כי המצב שלנו פשוט תותים. אבל המציאות חזקה מהכל: משקי הבית קורסים תחת נטל הלוואות ועליית תשלום חודשי במשכנתאות. בקיצור: עבדים של הממשלה, של הבנקים, של המושחתים ושל אוכלי החינם. ותאמינו לי: יש הרבה כאלה...ולנו? יוזילו את הדלק ב 30 אג', אחרי שעלה ב 2 שקלים. חחחח.....
- 11.קביעות גם אם פשלתה בגדול ומשכורת ללא קשר לביצועים (ל"ת)דני דין 16/08/2022 13:34הגב לתגובה זו
- 10.נ.ש. 16/08/2022 13:00הגב לתגובה זווזה כל הסיפור של מדד המחירים ושל מדדים בכלל. אפילו בבורסה הם סוג של גידור. מניפולציה? יכול להיות אבל אין אקדח מעשן. לגביי האינפלציה היא לא הולכת לשום מקום לכל גל עולה יש רגעי שפל ועליה. בסופו של דבר באמצעות ריבית אי אפשר להוריד אינפלציה בעולם של היום בדיוק כמו שהם לא הצליחו לייצר אינפלציה ע"י הורדת ריבית ככה גם הפוך
- 9.יצחק 16/08/2022 12:37הגב לתגובה זושיש להם אינטרס שהמדד יעלה ולכן המדד ממשיך לעלות בקצב רצחני למרות ירידה חדה במחירי הסחורות. למדד המחירים לצרכן מנגד יש הרבה גורמים שמעוניינים שיראה נתונים נמוכים ממה שיש בפועל.
- 8.גוני 16/08/2022 12:32הגב לתגובה זומדוע לא משתמשים בשלטר הראשי עד שיהיו תוספות יוקר בכל הענפים במשק !?
- 7.מתעניין 16/08/2022 11:35הגב לתגובה זואיזו כותרת מפוצצת : "מה לא בסדר עם האנשים שאחראים על מדד המחירים לצרכן?" שתי שאלות לד"ר אביחי שניר. 1. מדוע לא כתבת בכותרת שמדובר בארה"ב ולא בארץ ?? 2. חושב שהבנתי את הניתוח שלך. לא הבנתי מה לא בסדר אצל האחראים. טועים בהחלטותיהם ?? לא מגיעים להחלטות ??
- 6.אביהו 16/08/2022 11:13הגב לתגובה זוצריך להגיד מעכשיו - בנקים שיש להם אזרחים. מ-2008 הופקעה הזכות של האזרחים לחסוך באופן כללי, ולקנות דירה באופן ספציפי. הזכות הזאת הופקעה לצורך שמירה על העקרון הקדוש של ״יציבות המערכת הפיננסית״.
- כל מילה נכונה (ל"ת)קונילמל 19/08/2022 16:06הגב לתגובה זו
- חזק מאד!!! (ל"ת)החביב 16/08/2022 12:10הגב לתגובה זו
- 5.עומרי 16/08/2022 10:53הגב לתגובה זוכשהקיבית האפקטיבית תהיה 6-7%. 90% ממשקי הבית לא יוכלו לרכוש דירה , גם אם הם מאוד רוצים. הם פשוט לא מרוויחים מספיק כדי לשלם משכנתא של 5 ספרות ל 25 שנים. ממשלות הרשע בשילוב קבלנים חזירים הרסו את הדור הצעיר והפכוצאותם לעבדים ללא קורת גג
- 4.משה ראשל"צ 16/08/2022 10:25הגב לתגובה זושלטון שמאל אבל שיש שלטון ימין הממשל אשם די לנו מדוקטורים שמאלניים
- 3.לרון 16/08/2022 10:24הגב לתגובה זואך מיותר,בין כה וכה אין איש חוזה עתידות והאינפלציה תנודתית או פחות היא כנראה בלי לצפות עתיד לא לזמן קצר
- 2.כתבה נהדרת . מקווה שתיכנס לתודעת הציבור האדיש (ל"ת)דודו 16/08/2022 10:20הגב לתגובה זו
- 1.אוהד 16/08/2022 10:20הגב לתגובה זוברגע שהבנקים סוגרים להם את המימון הם חייבים למכור אפילו בהפסד. המוכרים הפרטיים תמיד מתאימים את המחיר למה שהקבלנים מבקשים.
- ג 16/08/2022 12:09הגב לתגובה זולא כל כך מהר קבלנים יורידו מחיר הבנקים לא יאהבו את זה