השוק הפרוץ של דמי התיווך - על מה ולמה?
שוק הדיור בישראל רותח כבר שנים זה ידוע ובמיוחד באיזורי הביקוש. בעלי הדירות רוצים ובצדק למצוא שוכרים נוחים, כאלו שישמרו על הנכס, שישלמו בזמן, שיהיו שקטים, ובגדול - שלא יעשו בעיות. בנוסף, מרבית המשכירים מעדיפים שוכרים לטווח זמן ארוך, דבר המקל על "כאב הראש" של חיפוש שוכרים חדשים, יצירת יחסי אמון עימם וכו'. לשוכרים לטווח ארוך גם יש אינטרס לשמור על הנכס שכן הם מתכוונים לגור בו לתקופה ארוכה והדבר ישרת אותם עצמם.
בתוך קלחת השכירויות הזו בוחשים מתווכי הדירות שמטרתם בשורה התחתונה היא להוריד את נטל חיפוש השוכרים מהמשכיר. המתווכים כמובן פועלים בשליחותו של המשכיר שבונה עבורם "פרופיל" של המשכירים הפוטנציאליים. לצד זאת, מתווכי הדירות פועלים גם בשוק מכירות הנדל"ן וכאן הדרישות קצת פחות גבוהות. ברוב המקרים, המוכר יחפש את הקונים שישלמו לו הכי הרבה ותו לא.
רוב העבודה של מתווכי הדירות בשוק השכירויות מתרכזת באזורי הביקוש, שם כאמור יש דגש על אופי השוכרים, בעוד רוב העבודה של המתווכים שנוגעת למכירת דירות אינה בהכרח באזורי הביקוש אם כי הדגש כאן הוא על גובה התשלום.
דמי התיווך
המתווכים כמובן אינם עובדים בחינם ומקור פרנסתם טמון בעמלה אותה הם גובים מהיקף העסקה. דמי התיווך בעבור השכרת דירה הם בדרך כלל בגובה של חודש שכירות אחד (סכום של 4,500-8,000 בגוש דן ואף יותר כאשר מתקרבים למרכז ת"א). דמי התיווך "הרשמיים" בשוק בעבור מכירת דירה הם כ-2% משווי מכירת הבית + מע"מ. אבל בפועל, אפשר להתמקח ויש הרבה מתווכים שעובדים על 1%.
מתווכים מסוימים גובים עמלת מינימום בעיקר כשמדובר בנכסים קטנים להשקעה שהעלות שלהם היא 400-600 אלף שקל. חלק מהמתווכים יבקשו עמלת מינימום של 10-15 אלף, במקום דמי תיווך באחוזים, פשוט כי זה יוצא להם משתלם יותר.
על מה המהומה?
החוק מגדיר כי המוכר/המשכיר, ששוכר את עבודת התיווך, הוא גם זה שעליו לשלם למתווך את שכרו. אין מחלוקת שהמתווכים ראויים לשכר בעבור עבודתם אך המציאות בשטח היא שהמוכרים והמשכירים מגלגלים א דמי השכירות לקונים/שוכרים. למה? ככה. כי אפשר.
שכירויות - במקומות רבים בארץ, ובמיוחד בתל-אביב בגלל הביקוש הגבוה, שוכרים יהיו מוכנים לשלם את דמי התיווך - כאמור, בד"כ בגובה דמי שכירות חודשיים - בעצמם למתווך. בעלי הדירות מודעים לכוח שלהם באזורי הביקוש ואינם נמנעים מכך למרות שמדובר בעבירה על החוק שכן הם אלו ששכרו את עבודת המתווך.
מכירה - בלא מעט מקרים גובים המתווכים את העמלה הן מהמוכר והן מהקונה. לרוב, מדובר באחוז זהה מכל אחד מהצדדים בתוספת מע"מ. למשל בדירה שנמכרת בעבור 2 מיליון שקלים, ידרוש המתווך 2% מהמוכר, 2% מהקונה ועל זה יש להוסיף מע"מ, מה שמביא אותנו לסכום שיכול להגיע עד 93,600 שקל שישולם למתווך.
הפרצה בחוק
שוק התיווך בישראל אינו מפוקח מספיק, שלא להגיד לא מפוקח בכלל. כל רוכש-שוכר מכיר את התופעה ונתקל בה. משכיר שירצה להימנע מעבירה על החוק יכול בקלות פשוט להכניס את את גובה דמי התיווך בשכר הדירה. כך למשל, דירה המושכרת ב-6,000 שקל - ושדמי התיווך הנהוגים עליה יהיו גם כן בגובה חד פעמי של דמי השכירות - יעלה שכר הדירה ב-500 שקלים בחודש על מנת שמשכיר יכסה בתוך שנה את דמי התיווך שישלם בעצמו למתווך.
משכיר שנדרש לשלם דמי תיווך זכאי לתבוע את המתווך ואת המשכיר ולקבל את מלוא דמי התיווך ששילם חזרה. אבל גם כאן המשכירים יודעים כי המצב נוטה לטובתם היות שהשוכרים לא ירוצו לתבוע את המשכיר מפני שהם יודעים שהוא יוציא אותם מהדירה ברגע שיגמר החוזה ולא יאריך להם אותו במידה וירצו בכך. במקרה הגרוע יותר, המשכיר עלול "להיטפל" לשוכרים ולהאשים אותם בנזקים שלכאורה גרמו לנכס.
במשך שנים היו נסיונות לחוקק חוק ברור בנושא שימנע את השוק הפרוץ אך ללא הצלחה. כעת, עם השבעתה של כנסת חדשה, יש לקוות שנבחרי הציבור ידעו לשים סוף לתופעה שעולה לציבור באלפי שקלים ואינה מקלה על שוק הדיור בארץ שאינו פשוט גם כך.
נראה שהקושי הגדול בהשכרת דירה הוא אצל רווקים-רווקות. ההבדל בינם לבין יתר האוכלוסיות טמון בהבדל בין כושר ההשתכרות של זוג או משפחה לעומת בודדים (לרבות גרושים, חד הוריות).
נכון, רווקים-רווקות יכולים לשכור דירה עם שותפים. אבל אז הם צריכים עוד חדר. זוג צעיר יתספק בשני חדרים. שני שותפים צריכים שלושה חדרים. זה כמובן יקר יותר ומגיע לכדי 7,500-8,000 שקל ויותר. וגם אז - המשכירים (בעלי הדירות) מעדיפים את הזוגות ולא את הרווקים, כך שהרווקים נמצאים במצב של Lose-Lose.
מעבר לקושי הגדול להשיג את שכר הדירה שרק הולך ועולה, ומעבר לדמי התיווך שבמקרים רבים נופל על השוכרים, יש בעיה נוספת והיא מבחני הכניסה - אודישנים - שנאלצים ונאלצות לעבור השוכרים. עכשיו שלא תטעו, גם זה מובן, הרי גם אתם הייתם רוצים לדעת קצת מי הבנאדם שאתם מכניסים אליכם הביתה לגור ביחד.
ומה קורה כאשר מגיעים לדירה כ-50 "מועמדים" פוטנציאליים? סיכויי ההצלחה של המועדים והמועמדות צונחים ל-2% בלבד - לא אירוע נדיר בתל אביב. ככה קורה מצב שאפשר לעבור לא מעט דירות ואודישנים עד ש"צולחים", אם בכלל, את המבחן. ושוב - לזוגות צעירים ומשפחות יש יתרון בולט במבחנים האלו, על פני רווקים ורווקות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.יש להגביל את העמלות 0.5% גם את הפנסיות התקציביות ומעמ (ל"ת)דויד - הצבר 22/11/2022 20:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
10.כתב חרטטן שלא מבין וכותב מדמיונומייקי 20/11/2022 20:22הגב לתגובה זו0 0למשל: "המתווכים כמובן פועלים בשליחותו של המשכיר שבונה עבורם "פרופיל" של המשכירים הפוטנציאליים"- שטויות במיץ- המתווך כשמו מתווך בין שני צדדים ועובד עבוד שני הצדדים. כמו שבעל דירה יכול להגדיראיזה דייר הוא רוצה גם השוכר יכול להגדיר איזו דירה הוא רוצה. אין שום סיבה ששוכר שנעזר במתווך לא ישלם לו את העמלה המגיעה לו. מתווך עובד ב-ח-י-נ-ם אלא אם נעשתה עסקה, חפעמים הוא רץ עם לקוח לעשר דירות ולא מוצא שום דבר שמתאים לו. ולא נדבר על הלקוחות הרמאים שלפעמים מנסים לעקוף את המתווך…סגור
-
9.יש כאן טעות קונספטואלית אחתירבעם השלישי 17/11/2022 19:54הגב לתגובה זו4 0המתווך לא בהכרח רוצה להעביר את הנכס למי שמשלם לו יותר. הוא יעדיף מישהו שמשלם אולי פחות בתמורה ללהעיף את הנכס כמה שיותר מהר, למצוא את הזיווג ולהתקדם מהר הלאה לנכס הבא. למתווך יש אינטרס להוריד את המחיר המבוקש, לטובת סגירת עסקה מהירה. זה יותר חשוב לו מעוד כמה שברי אחוז בבנקסגור
-
8.כתבה מגמתית כנגד מתווכי הנדלןירון ארביב 17/11/2022 16:16הגב לתגובה זו1 2ברגע שקראתי שהכותב כתב במאמר שהמתווך בוחש..... זה דיי ברור שרוצים להוציא את המתווך קטן ושפל !סגור
-
בצדק (ל"ת)שון 17/11/2022 17:20הגב לתגובה זו2 1סגור
- טען עוד
-
7.מקצוע מיותר מתקופת האבן (ל"ת)8 17/11/2022 14:56הגב לתגובה זו5 2סגור
-
6.חלקם הגדול של המתווכים הם שרלטניםחגי 17/11/2022 13:31הגב לתגובה זו4 1כל עסקה עם מתווך צריך לבדוק מלפנים ולפנים הם לא רואים את הקונים והמשכירים ממטרסגור
-
5.עצה לשוכריםיוסי 17/11/2022 13:31הגב לתגובה זו6 2אם שילמתם למתווך דמי תיווך ( כמו שכתוב בכתבה זה בניגוד לחוק) בסוף תקופת השכירות תתבעו את המתווך ובעל הדירה בבית משפט לתביעות קטנות ובקלות תקבלו את הכסף חזרה בתוספת הוצאות (יום עבודה וכו") ,כסף קל על הרצפה ,אם הרבה ינהגו כך ,הנוהג הניבזי יפסק.סגור
-
מאיזה ערוץ דימיוני הסקת שזה לא חוקי לשלם למתווך?מייקי 20/11/2022 20:24הגב לתגובה זו1 0נהפוך הוא - זו גניבה לא לשלם למתווך שעמל ומצא לך דירה. עובדה פשוטה היא שלא הצלחת למצוא לבד אלא נעזרת בשירותיו - אז למה שלא תשלם לו את המגיע לו?סגור
-
4.הכתבה הבאהרמי 17/11/2022 12:41הגב לתגובה זו2 0על שכר טירחת עורכי דין ברכישת ומכירת דירהסגור
-
3.לעלות ב 500 שחמשה לוי 17/11/2022 12:15הגב לתגובה זו0 1מאיפה הבאת את הטענה שאפשר ככה פשוט להעלות את דמי השכירות ב 500 שח בשביל לגלם את התיווך? אף אחד לא יתקשר לדירה שיקרה ב 500 משאר הדירות שמפורסמות באותו רגע.... בתל אביב כול הדירות דרך תיווך אז אולי זה מסתדר בשאר הארץ זה לא ככה....סגור
-
2.לכתב הלא מביןשמעוני 17/11/2022 12:09הגב לתגובה זו1 5הרבה קישקוז זה מה יש תרצו תיקנו לא תיקחו גם תיקנו זו המדינה ואלה דפסי החיים בה אם זה לא טוב אז למה בלי סוף מהגרים מהעולם רוצים לבוא לחיות פהסגור
-
1.רווקיםהאזרח 17/11/2022 12:08הגב לתגובה זו4 0רווקים עד גיל 35 גם לא זכאים להנחות במחיר למשתכן/מטרה. לא הוגן בכלל.סגור
-
בעלי חתול או כלב, שלא לדבר על בעלי איגואנה או דג זהב (ל"ת)גם לא 18/11/2022 14:21הגב לתגובה זו1 0סגור