משבר ההיי טק כהזדמנות לשוק הדיור
ההיסטוריה הכלכלית במדינת ישראל ובעולם הרחב הוכיחה פעם אחר פעם שניתן ואפשר להפוך משבר להזדמנות. כך היה, לדוגמא, בארצות הברית בשנות ה-30 של המאה שעברה, כשהנשיא רוזוולט הזרים מיליארדים לפיתוח תשתיות, מה שיצר מיליוני מקומות עבודה חדשים, וכך היה גם אצלנו במשבר האינפלציה של שנות ה-80 כשראש הממשלה פרס ושר האוצר מודעי ייצרו תכנית כלכלית שהביאה בסופו של דבר את ישראל לצמיחה מרשימה.
במהלך החודשים האחרונים אנו שומעים חדשות לבקרים אודות משבר קשה בענף ההייטק המהווה כ-8 אחוזים מכוח העבודה של ישראל, אולם בפועל החלק שלו ב"עוגה" הכלכלית גבוה פי כמה וכמה. משבר זה מלווה באופן טבעי בפיטורים של רבבות עובדים ובד בבד ירידה של עשרות אחוזים בביקוש למשרדים ובמיוחד למשרדים ב"מדינת תל אביב" באותם אזורים שהיו בעבר מבוקשים ביותר, כולל משרדים ברמת טריפל A.
משבר זה, דוגמת המשברים שצוינו לעיל, יכול בהחלט לייצר הזדמנות פז למה שכולנו מייחלים, פוטנציאל לא אכזב להיצע של מאות אלפי דירות חדשות, ובמיוחד דירות קטנות וקומפקטיות החסרות במיוחד בשוק ושיהיה להן ללא ספק ביקוש רב באיזור תל אביב, גוש דן והמרכז.
אין זה סוד שגם כך, ללא משבר ההייטק, קיים בשוק עודף של מיליוני מ"ר נדל"ן משרדים, תוצאה ישירה לא של צרכי השוק, אלא בשל העיוות בשיטת הארנונה. העיריות והרשויות המקומיות, מקבלות פי 3 ויותר ארנונה לעסקים לעומת ארנונה למגורים, מה שבאופן טבעי גורם להן לתעדף קידום תכניות של נדלן, משרדים על פי מגורים.
ובכן, דווקא המשבר הנוכחי מהווה לטעמי הזדמנות פז להמיר לכל הפחות חלק משטחי המשרדים המתוכננים, כאמור מיליוני מ"ר, לרבבות ואולי אף למאות אלפי דירות, זאת תוך שימת דגש על דירות קטנות וקומפקטיות.
הרווח שיהיה כאן יהיה כפול ומכופל: מחד גיסא ייווצר איזון נכון בין עודף שלא לצורך של שטחי משרדים לבין מחסור גדל והולך בדירות, ובמיוחד באזור הביקוש. מאידך גיסא ייווצר כאן תהליך חיובי של הפיכת לא מעט מתחמי מגדלי משרדים שלעת ערב הופכים למשמימים ולא נעימים, לבעלי שימושים מעורבים ופעילים 24/7.
דוגמא מובהקת לכך מהווה מתחם הבורסה ברמת גן שהינו אזור משרדים מובהק. לאחרונה תכוננו בו דירות לסטודנטים, אולם במתכונתו הנוכחית הוא עדיין ימשיך להיות אזור משרדים ועסקים מובהק. מעבר הדגרתי לקידום דירות במתחם, יהפוך אותו לבעל שימושים מעורבים, מה שיגרום רווח לכולם, גם לאנשי העסקים והפרימות הממוקמות בו וגם לדיירים החדשים.
ברור כי המרת חלק משמעותי מהמשרדים לטובת מגורים, יצריך חשיבה אסטרטגית ותכנון מחודש בקרב מקבלי ההחלטות, כולל כמובן העיריות והרשויות המקומיות. תכנון מחודש זה אולי מנוגד לתפיסה הקלאסית שהייתה קיימת בעבר של חלוקה דיכוטומית בין אזורי מגורים (residential zones) לבין אזורי עסקים (business zones) אולם, וזה אולם גדול, בסופו של יום כולם ירוויחו מכך, קהילת העסקים, שוק הדיור, העיריות ובראש וראשונה מדינת ישראל.
*כותב המאמר אמיר רוזנבלום הוא יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.העיריות מרוויחות ממשרדים ומפסידות על מגורים, הן לא יסכי (ל"ת)אוהד 25/01/2023 08:43הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.קאט דה בולשיטחחח 25/01/2023 08:01הגב לתגובה זו0 0תגיד יצא לך להסתכל כמה עולות דירות בפריפרייה ששם בקושי יש משרדים גם שם המחירים קפצו. הסיבה שאנשים גרים בתל אביב היא בגלל שיש הרבה עבודה ולא הפוך ברגע שלא תהיה עבודה רק הביקוש ירד ומשקיעים פשוט יברחו זה אומנם יוריד מחירים אבל כנראה גם יוריד את ההיצע שדיברת עליה אז ההיגיון שלך קצת מוזרסגור
-
2.ימניאנונימי 24/01/2023 21:08הגב לתגובה זו0 1נכון צריך עוד מלא דירות לחרדיםסגור
-
1.חחחח ?? נראה לכם שיעשו בישראל (ל"ת)יומן 24/01/2023 20:58הגב לתגובה זו0 0סגור