סגן נשיא התאחדות הקבלנים מזהיר: "בניינים ישנים יקרסו ברעידת אדמה"
כ-500 בני אדם כבר נהרגו בעקבות רעידת האדמה בסוריה וברטוקיה, שהורגשה לפנות בוקר גם בישראל, בעוצמה של 7.8 בסולם ריכטר. שתי המדינות איבדו לא רק מאות בני אדם, אלא חוו גם הרס גדול - מאות בתים קרסו בשתי המדינות, באחת מרעידות האדמה הגדולות ביותר בשנים האחרונות והחזקה ביותר באזור מאז סוף שנות ה-30.
אבל אותנו מעניין בעיקר איך רעידת האדמה תשפיע עלינו והאם העובדה שהיא הורגשה גם בישראל אומרת משהו.
חיים פייגלין, מנכ"ל קבוצת צמח המרמן וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אמר: "רעידת האדמה שפקדה את טורקיה היא קריאת השכמה מהדהדת בפני מדינת ישראל למגן את יישוביה מרעשים מסוג זה. להערכתי, בישראל ישנם עשרות אלפי בניינים שבסכנת התמוטטות במקרה של רעידת אדמה חזקה, ובהם מאות אלפי דירות".
עוד אמר: "כל הבניינים שנבנו כאן לפני 1980 לא עומדים בתקני רעידות אדמה בישראל והם יקרסו במקרה של רעש אדמה חזק. לו היתה מתרחשת בישראל רעידת אדמה בסדר גודל כמו שבטורקיה יכולה היתה להחריב לגמרי ערים כמו קריית שמונה, טבריה, בית שאן, צפת, ערד, אילת, וגם חלקים מירושלים לא חסינים. למעשה כל האזורים בארץ שקרובים לצד המזרחי בסכנה. אני סבור שגם לערי החוף בישראל אין תעודת ביטוח בפני רעידת אדמה חזקה שכזו".
על השאלה האם תמ"א 38, שאמור להסתיים בחודש נובמבר השנה, צריך לקבל הארכה - ענה: "אני קורא למדינה להאריך מיד את תמ"א 38 לפחות ב- 5 שנים. זאת תכנית מצילת חיים, שמסייעת לחיזוק בניינים בפני רעידות אדמה. יש לאמץ מיד את המלצות הוועדה הבינמשרדית להתחדשות עירונית והגנה בפני רעידות אדמה בפריפריה, שבהן יש קריאה לתמריצים כלכליים לקידום התחדשות עירונית בפריפריה, להקלות מס משמעותיות ליזמים שיחדשו את הפריפריה, ולהעמדת קרקע משלימה לפרויקטים כאלה. המדינה צריכה להתעורר ומהר, אחרת עלול להיות כאן אסון".
ערן לוי, מנכ"ל ובעלים משותף בקבוצת אלטנוילנד, הגיב: "רעידת האדמה שהורגשה כאן הלילה הייתה תזכורת צורמת לחשיבות שיש להתחדשות עירונית. אנחנו היזמים נמצאים במצב של חוסר יציבות וחוסר ודאות, כאשר לא ברור האם תוארך תוכנית תמ"א 38 ולכמה זמן או שמא תתקבל חלופת שקד או חלופות אחרות. המצב כיום בשטח הוא שועדי בתים רבים בבניינים בודדים מעוניינים לקדם תמ"א, אבל חוסר הוודאות מביא את היזמים לדחות לעתים פרויקטים כאלה. המדינה חייבת להבין שזה צו השעה ולצאת עם הודעה ברורה בנוגע לחידוש מבנים בודדים".
לגבי פינוי בינוי אמר: "אין ספק שזאת תוכנית שמתאימה ליותר רשויות, ועדיין אנחנו רואים רשויות שמקדמות יותר פינוי בינוי בתחומן וכאלו שפחות. בתור חברה שמקדמת אג'נדה ירוקה ובנייה לפי סטנדרטים ירוקים מחמירים, אני מציע שתינתן עדיפות ליזמים שהתחייבו לקדם התחדשות עירונית ירוקה, עפ"י תקני בנייה ירוקה של שלושה כוכבים ומעלה".
שגיא לנצ'נר, מנכ"ל חברת ינוב: "אני מאוד מקווה שרעידת האדמה שהייתה הלילה תאיץ את תהליכי ההתחדשות העירונית בערים שונות. היום התהליכים איטיים במיוחד. אנחנו למשל, נמצאים בתהליך של קידום תמ"א 38/2 במס' בניינים סמוכים בהוד השרון כבר כ- 5 שנים, ולפתע קיבלנו הוראה מהרשות המקומית לאחד בניינים נוספים ולקדם מסלול של פינוי בינוי".
עוד הוסיף: "אני מבין את ההיגיון של התחדשות עירונית במתחמים גדולים יותר, אבל המעבר הזה מעכב מאוד את התהליכים ובסופו של יום ישנם דיירים שסובלים מבניינים מתפוררים, עם בעיות תרמיות אקוסטיות, ונזילות קשות שרק רוצים לגור בבית ראוי. המדינה צריכה למצוא חלופה ראויה לתמ"א 38, שהיא לא רק פינוי בינוי, כדי לתת מענה מהיר יותר לכל אותם בניינים ישנים".
תומר רייפמן מנכ"ל חברת יעז מציין: "כשם שחלקנו התעוררנו באמצע הלילה מגלי רעידת האדמה שפקדה את טורקיה, כולנו צריכים להתעורר ולהבין שאין לנו זמן לבזבז. קריסת המבנים והבתים בטורקיה יכולה להתרחש גם בישראל וזוהי רק שאלה של זמן. מקבלי ההחלטות, ראשי הרשויות, וועדות התכנון, הדיירים וגם אנחנו היזמים צריכים לקחת חלק אחריות ולהתחיל לשתף פעולה בצורה הדוקה יותר. בכדי להוביל לבניה מאסיבית של התחדשות עירונית ולא רק באזורי הביקוש, יש צורך בתוכנית סדורה וברורה שתציג את כל הדרישות, הזכויות והתמורות שיש בכל עיר ובכל שכונה ברחבי המדינה. אי אפשר להתנהל בחוסר וודאות עם עיכובים בירוקרטים ודרישות שמשתנות לעיתים תכופות. חשוב לקבוע זמנים ברורים לקידום התוכניות השונות ולתגמל גם רשויות מצטיינות שדואגות להוצאת היתרי בניה נרחבים בהתחדשות העירונית. אסור לנו להמשיך במתכונת הנוכחית שפרויקט קטן יכול להיגרר על פני 5-7 שנים, צריך לקצר את לוחות הזמנים ב-90% לפחות ומניסיון זה אפשרי".
גל לחמי, ראש מנהלת ההתחדשות העירונית בחברה הכלכלית חדרה :"אני חושבת שרעידת האדמה שהייתה אמש בתורכיה ואף הורגשה בישראל צריכה לשמש "קריאת השכמה" עבור כלל בעלי הדירות, לממש התחדשות עירונית בבניינים ישנים אשר אינם עמידים בפני רעידות אדמה. מהצד השני רשויות מקומיות חייבות לפעול ביתר שאת לקידום אינטנסיבי של תהליכי התחדשות עירונית בכל המתחמים הזקוקים לכך בעיר. חלק מהרשויות המקומיות אכן חתמו לפני שנה על הסכמי מסגרת עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עבור תקציבים לתשתיות נילוות בפרויקטים של התחדשות עירונית ומהלך זה אכן הוכיח את עצמו כיעיל. חדרה, שעמדה בתנאי ההסכם היא עיר המעודדת התחדשות עירונית בתחומה ומנסה לקצר הן את תהליכי התכנון והן את איגוד בעלי הדירות באמצעות המנהלת העירונית להתחדשות עירונית. לראייה, בשנה האחרונה הופקו למעלה מ-1000 היתרי הבניה חדשים, ואנו נמצאים בהליכים מתקדמים להפקת אלפי היתרים נוספים בשנים הקרובות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.ביבי זה אסוןביבי זה אסון 06/02/2023 18:29הגב לתגובה זו3 1עוד מחדל של ביבי וחבורת הפשע שלו ששלטו כאן 15 שנים אחרונותסגור
-
ביבי זה אסוןביבי זה אסון 12/02/2023 01:09הגב לתגובה זו0 0הוא לא ידע וגם זה שאני אחראי זה לא אומר שאני אשם ר"ע אמיר אוחנהסגור
-
6.בנינים שנבנו לאחר 1980 לא יהרסו מרעידת אדמה 9 בסולם (ל"ת)מנשה 06/02/2023 18:24הגב לתגובה זו2 0סגור
-
5.כאילו שבניינים חדשים לא יקרסו (ל"ת)ישראלי 06/02/2023 16:51הגב לתגובה זו2 0סגור
-
4.ככל שהבניין גבוהה יותר הוא מסוכן יותר (ל"ת)מגדל גבוהה סכנה 06/02/2023 14:47הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
3.טסט שנתי גם למבניםאנונימי 06/02/2023 13:59הגב לתגובה זו3 0למה לרכב צריך טסט שנתי ולמבנה ישן לא צריך בדיקות ?סגור
-
2.בזמן ירי עוצמתי ולא הקפצונים שירו עד עכשיו לא יועילו גםהממדים.נגד רעידת אדמה חזקה גם בניינים חדשים יקרסו. (ל"ת)גם בניינים חדשים יקרסו 06/02/2023 13:37הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.ברור שהוא יגיד.... .כמה מבנינים שנבנו לאחר מכן יקרסו ?AL 06/02/2023 13:17הגב לתגובה זו2 0ברור שהוא יגיד.... .כמה מבנינים שנבנו לאחר מכן יקרסו ? סביר להניח שאיכות הבניה ברוב האתרים כיום דומה ונמוכה . לראייה גם מרפסות נופלות ... אפילו ללא רעידת אדמה .סגור