למה אנשים משכירים ושוכרים? "משפרים רמת חיים"; "עברנו ליד המשפחה"

רוצים לקנות בתל אביב ולא יכולים? הרבה קונים בפריפריה משכירים ושוכרים איפה שהם רוצים לגור; האם זה נכון ומה הסיכונים?
 | 

יוסי סמיה הוא תושב תל מונד. אבל הדרך שלו לבית צמוד קרקע לא הייתה פשוטה. את הדרך לעולם הנדל"ן הוא התחיל לפני מספר שנים, אז רכש דירה בפתח תקוה, תמורתה קיבל שכירות של 4,500 שקל לחודש. היום, שכר הדירה באם המושבות גבוה בהרבה, כ-2,000 שקלים יותר. כאשר הבית היה בבניה, הוא כבר שכר נכס אחר בסביבה ושילם 5,000 שקל. כשהדירה הייתה מוכנה, הוא המשיך להשכיר אותה והתקדם ליעד הבא - מעבר לסביבת ההורים, שגרים בנתניה.

תחילה, הוא שכר בית צמוד קרקע בתל מונד הסמוכה. מחיר השכירות היה 7,500 שקל, והוא המשיך לקבל תזרימים מהדירה בפתח תקוה - 4,500 שקל בחודש. לבסוף, הוא החליט להשתקע בתל מונד, אבל זה כבר סיפור אחר.

בשנים האחרונות, התופעה של בעלי דירות שמשכירים אותה ועוברים לשכור בית אחר - הולכת וצוברת תאוצה. הסיבות הן רבות: משפחתיות בעיקר, אבל לא רק - הם רוצים לשפר את איכות החיים שלהם באמצעות תוספת כספית קטנה יחסית להון העצמי שיידרש מהם אם ירכשו בית צמוד קרקע. אבל זה לא רק זה. רבים חוששים לפספס את היכולת לרכוש דירה. זוגות צעירים בתחילת הדרך מתקשים לקנות דירה במרכז. מה עושים? רוכשים דירה מרוחקת, משכירים אותה ושוכרים במקום שהם רוצים. ככה הם נהנים מסוג של הצמדה למדד מחירי הדירות. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יש עם זה בעיה - לא בטוח שמחירי הדירות בנהריה, קריית מוצקין, פתח תקווה הם כמו עליית מחירי הדירות בתל אביב, גבעתיים ומקומות אחרים. כלומר, הסיכון עדיין קיים. החשיפה למחירי הדירות במקומות שאתם רוצים לגור עדיין קיימת. חוץ מזה, לגור במרכז ולטפל בדירה רחוקה, זה לא פשוט - הלך המזגן, יש בעיה בתריסים. זה לא רק שורה תחתונה של שכר דירה, יש הוצאות מסביב, יש גם נסיעות-ביקורים וכאב ראש לא קטן. יש כאלו שמתאימים לזה, יש כאלו שזה ממש לא מתאים להם.

יש אחרים שחושבים על זה עסקית וזה סוג של דרך חיים, "הסיבה המרכזית במקרה שלי הייתה לשפר את איכות החיים תוך כדי המעבר", אומר יוסי סמיה ששוכר ומשכיר דירה במקביל, "בהתחלה, שכרתי דירה בפתח תקוה שהרמה שלה הייתה הרבה יותר גבוהה מהדירה שקניתי והשכרתי. שתיהן היו דירות 5 חדרים, ההפרש היה מזערי - 500 שקל.  בעצם שיפרתי איכות חיים במחיר קטן. ההפרש לקנייה בין הדירות היה גדול, מאות אלפי שקלים ואפילו יותר. המעבר לתל מונד קרה כי רציתי לגור קרוב להורים".

יש עוד סיבות רבות לתופעה הזאת. אחת מהן קשורה למעגל התעסוקה. זוגות רבים עובדים במרכז. הם יודעים שעלויות התחבורה גבוהות וניהול הזמן לא מאפשר להם להמשיך עסקים כרגיל. לא נדיר למצוא תושבי נתניה הצפונית או מודיעין הדרומית לגוש דן, שעובדים לגור במעגל השני לתל אביב, תמורת תוספת של 1,000-2,000 שקל בחודש, ביחס לדירה שהשכירו. לדבריהם, הם חוסכים בעלויות דלק, כך שההפסד הכולל שלהם כמעט בלתי מורגש.

יגאל לוי, שגדל בנתניה, הוא תושב רמת גן ועובד באזור. לפני 4 שנים הוא רכש דירה במחיר למשתכן בשכונת קריית השרון בנתניה. התמורה הייתה סביב 1.7 מיליון שקל לדירת 5 חדרים, צופה על האיצטדיון החדש וקרובה מאוד לאזור התעשייה. ההשקעה הייתה מנצחת. הוא רשם תשואה של כמיליון שקל על הדירה.

הוא עבר לרמת החייל משתי סיבות: הראשונה - קרבה למשפחה של אשתו. השנייה, תעסוקתית - השניים עובדים במרכז. אם היו מתגוררים בנתניה, עלויות הדלק לכל אחד מהם, בצירוף העובדה שהיו נאלצים להחזיק שני רכבים לאורך זמן, היו מסתכמים באלפי שקלים בחודש. כיום, הוא משכיר את הדירה בנתניה ושוכר דירה קטנה יותר ברמת החייל, תמורת הפרש של מאות שקלים בלבד.

"אם הייתי קונה דירה ברמת החייל, הייתי צריך להוסיף עוד 2-3 מיליון שקל", הוא מסביר. "על דירה דומה לזו שבנתניה אין מה לדבר בכלל. במקרה שלנו, אשתי עובדת קרוב לבית ואני במרחק נסיעה קצרה. עלויות הדלק עולות על ההפרש של ההחזר החודשי. יש לי עוד שנה אחת עד שאסיים את 5 השנים של המחיר למשתכן, וזה הזמן להתלבט".

ההתלבטות מובנית מאליה - למי שלא יודע, את הדירות שבהן זוכים בהגרלה לא ניתן למכור במשך 5 שנים מיום קבלת טופס 4. "בעוד שנה, נחליט אם למכור ואז אולי נשפר דיור. הבעיה שהמחירים ברמת החייל ובאזור רמת גן כל כך גבוהים, שסביר שנמשיך לשכור ולהשכיר".

כמו שכבר הבנתם, כשמדובר על קרבה לגוש דן, הפרופורציות בין המחירים שונות. מחירי השכירות משקפים, באחוזים, הפרש נמוך יותר בין הדירות.

שאלנו את שתי הזוגות מדוע בכלל קנו דירה. כלומר, האם לא נכון יותר לשכור דירה ולחיות בראש שקט? התשובה הייתה חד משמעית. "אחרי החתונה ישבנו וחשבנו. המסקנה הייתה חד משמעית: רוצים נכס משלנו. באירופה יש תופעה של שכירות, באחוזים גבוהים. בישראל זה עובד אחרת. צריך משהו להוריש לילדים", אומר יגאל.

וכן, יש גם חסרונות. נתקלנו במצב בו זוגות משלמים משכנתא גבוהה על הנכס שרכשו, כשהריבית לא מפסיקה לעלות והם לא מצליחים לממן את המשכנתא באמצעות השכירות כבעבר. קחו למשל זוג שרכש דירה בכפר סבא ושילם תמורת משכנתא של 2 מיליון שקל, מחציתה צמודה לפריים ומחציתה למדד - 7,500 שקל. כיום הוא משלם 10,000 שקל. הדירה ששכרו בתל אביב לפני שנה, ברמה נמוכה בהרבה, עלתה 8,500 שקל לחודש ועתה - הם נאלצים להתמודד עם עלויות מימון ושכר דירה שאולי אפילו יעלה בתום החוזה. גם בניכוי הוצאות נסיעה, לא בטוח שהעסקה הזאת נוחה להם. זוגות כאלה יכולים להיות מושפעים מאוד מתנודות כאלה.

חסרון נוסף במעבר כזה קשור גם לאופי של המשפחה. משפחה מורחבת שמחליטה לעבור מעיר לעיר, צריכה לשנות את מוסדות החינוך של הילדים, מה שקשור בביורקרטיה, חיפוש מוסדות חינוך טובים בסביבה. "עזוב כסף וביורוקרטיה", מסביר יוסי. "לעתים המעבר הזה פוגע ביציבות הילדים. הם לא יכולים לשנות גן ובית ספר יותר מפעם אחת. זו הסיבה שהחלטנו להשתקע במקום אחר".

תתפלאו, אבל מצאנו סיבה נוספת למעבר הזה - משקיעים. דניאל סימון, מתמחה צעיר בראיית חשבון שעובד בגוש דן. הוא רכש דירת 2 חדרים ברמת גן, להשקעה. במקביל, הוא שוכר דירה של 3 חדרים חדשה, יחד עם זוגתו. "עשיתי את המהלך הזה משתי סיבות: הראשונה, היינו צריכים דירה גדולה יותר כי אנחנו מתחתנים בקרוב ורוצים להביא ילד לעולם. הסיבה השנייה היא השקעה. רכשתי דירת 2 חדרים במקום שבו אני יודע שיש פוטנציאל להתחדשות עירונית. השוכר משלם לי 4,900 שקל ואני משלם 5,750. יש כאן הפרש, זה נכון, אבל מצד שני - יש לי פוטנציאל לרווח בעתיד. לא היה לי כסף לדירת שלושה חדרים, לפחות לא בשלב הזה. יש לי דירה, קורת גג, והבטחתי את העתיד שלי".

גם דניאל מודע להתרחשויות האחרונות במשק. לאחרונה, המשכנתא שלו גדלה בגלל הריבית, "אני משלם עוד 1,200 שקל בערך. יכול להיות שאעלה את שכר הדירה ביולי אם המצב יימשך", הוא מסביר. בינתיים, הוא מחכה שהמדינה תכריז על התחדשות עירונית, בהתאם לבדיקות שערך. "אם זה יקרה, לא אמכור. פשוט אמשיך להשכיר, אבל במחיר גבוה יותר", הוא אומר ומבטא מצב דומה של אלפי זוגות ומשפחות. 

אז אולי זה נכון לטווח מסוים, לכמה שנים, אבל השאיפה של כולם להגיע לדירה משלהם שהם יגורו בה. אחרי הכל, יש סיכונים לא קטנים בלהשכיר דירה, וזה מתעצם כשמצב הכלכלה מורע. יש שוכרים שלא משלמים, יש שוכרים שהורסים את הדירה, יש שכונות רבות ואזורים שבגלל שיש בהם רוב של שוכרים, נחשבות פחות טובות, וזה פוגע במחירי הדירות.  אחת הבעיות הגדולות של מחיר למשתכן היא שיש בניינים שלמים של שוכרי דירות ולא בעלי הבית ולשוכרים פחות חשוב מאיך שהבניין נראה. זה הופך לבניין להשכרה, נחות ביחס לבניינים אחרים. לכן, כל מקרה לגופו, השיטה הזו נכונה לצעירים, נכונה למקומות מסוימים, לא בטוח שנכונה לכולם, אם כי יש בה יתרון אחד מאוד משמעותי - היא אמורה לתת לרכוש הדירה אפשרות ליהנות מעליית מחירים ולא לפספס כשהמחירים עולים. כאמור, זה לא בטוח - מחירי הדירות לא עולים בכל מקום באותו שיעור, ומעבר לכך, תיזכרו שמחירי הדירות גם יכולים לרדת. 

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    זאת עצה מאוד גרוע שהרבה מנטורים בשקל נותנים
    רחל 24/03/2023 09:10
    הגב לתגובה זו
    3 2
    שקונים (בדר"כ) כמה דירות זולות בפריפריה במקום אחת יקרה למגורים משלמים מס של 10% על השכרה( יותר מחודש בשנה לקופת הברון) מס רכישה- של 8 אחוז- בערך 100% מתשוואה של 2-3 שנים ראשונות לקופת הברון לכיסוי המס. בפריפריה עליית הערך נמוכה יותר, תקופות שהדירה ריקה, נזקים, תשלום למתווך , התעסקויות יקרות מרחוק, שלא לדבר על הסיכון שהדייר פשוט לא ישלם ותישאר עם משכנתא ושכירות. ומהצד שני לחיות בחרדה תמידית שבעל הדירה שלך יקפיץ את השכירות בגונגל הישראלי ותצטרך לספוג את ההתייקרות או להתקפל ולהחליף לילדים מסגרות וחברים והוצאות הובלה וקניית חלק מהריהוט מחדש, קיצר רק כאב ראש וכנראה גם הפסד כלכלי ביחס לאופציה השנייה.
    סגור
  • 10.
    מפסידים איזה 1000 ש"ח על מס כל חודש (ל"ת)
    אורי 23/03/2023 22:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    להשכיר ולשכור משתלם רק במידה וערך הנכס עולה
    סתם אחד 23/03/2023 22:37
    הגב לתגובה זו
    2 2
    כניראה בתקופה הקרובה יהיה ירידות של ערך הנכס... אז למה להתעסק בלהשכיר? בבנק בלי סיכון זה 5 אחוז
    סגור
  • 8.
    למה משכירים ושוכרים? כי זוכים במחיר למשתכן.
    88 23/03/2023 21:06
    הגב לתגובה זו
    6 0
    זכית שם, אתה גר פה, למכור אי אפשר. אז משכירים ושוכרים.
    סגור
  • 7.
    מחירי הדירות בגוש דן ירדו בעשרה אחוז.
    דנה 23/03/2023 19:04
    הגב לתגובה זו
    4 3
    הצעירים לא פראיירים, הם לא ישתעבדו שלושים שנים למשכנתא בגלל קבלני בניין חזירים שמרוויחים שני מיליון שקל על דירה. הצעירים מחכים לקריסת מחירי הדירות והקריסה כבר החלה. הקבלנים שזיהו את הקטסטרופה נותנים עשרים אחוז הנחה על המחירון.
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    רב הצעירים
    דפנה 23/03/2023 16:49
    הגב לתגובה זו
    5 0
    לא מבדילים בין לשכור ולהשכיר
    סגור
  • 5.
    לקנות דירה זה לא בחינם ...יש משכנתא
    שגיא 23/03/2023 16:22
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לקנות דירה זה לא בחינם ... זה לא ההפרש בין מה שמשלמים על שכ"ד בדירה שגרים בה לבין זו שמשכירים ... ההפרש שמחשבים הוא בין עלות החודשית של המשכנתא אל מול שכר הדירה בדירה שמשכירים.. מי שמשכיר דירה ושוכר במקביל צריך לוודא שבמידה שלא ייכנס שכד כמה חודשים (דירה ריקה, תקופת המתנה בין שוכרים וכו) הוא מסוגל לשלם את השכ"ד איפה שהוא גר פלוס המשכנתא...
    סגור
  • 4.
    הדיקטטור סגול השער יקח את הכסף שלנו (ל"ת)
    צעירי ידראל 23/03/2023 15:14
    הגב לתגובה זו
    4 4
    סגור
  • 3.
    תוכלו להשלים את ההפרש עם העלאת דמי השכירות, כיום כשפחות
    חכו לקיץ 23/03/2023 15:03
    הגב לתגובה זו
    5 17
    קונים, הרבה יותר שוכרים, ויש ביקוש אדיר
    סגור
  • 2.
    לא ניתן לשמאלנים השפלים להשתלט על המדינה (ל"ת)
    גדודי הביביסטים 23/03/2023 14:39
    הגב לתגובה זו
    6 3
    סגור
  • 1.
    בקרוב הדיקטטור יקח את הכסף שלכם. תלחמו בו ובחרדים הפרזיטים (ל"ת)
    עם ישראל 23/03/2023 13:58
    הגב לתגובה זו
    10 8
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות