במקום לקבל 4% ביד, בעלי המשרדים נותרו עם 8% על העץ

הידעתם? על כל 13 דירות בישראל, בונים משרד אחד. השאלה היא למה עם ביקוש מוגבל לא מפסיקים לבנות. מה יקרה בעוד שנתיים?

 | 
telegram
(5)

מחירי הדיור נבלמים, מחירי השכירות של הדירות עולים, אבל ברקע ישנה תופעה אחת מחוץ למעגל הזה. אם יש מקום אחד שבו רואים עצירה מוחלטת, סוג של קיפאון באזורים מסוימים, הוא בתחום המשרדים. הבניה בישראל לא נעצרת למרות מצב ההייטק - חברות בונות עוד ועוד מגדלים ומשווקות יחידות משרד בשטח של מאות ואלפי מ"ר שנתיים קדימה. החברות הרוכשות או השוכרות לא ממהרות. הן בוחנות את השוק היטב ולפעמים מעדיפות לחפש את ההזדמנות במקום אחר או לעבוד למשרד ברמת גימור נמוכה יותר כדי לחסוך בעלויות.

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מכלל שטח התחלות הבנייה כ-73% הוא למגורים ועוד 27% לא למגורים. אם לוקחים את נתוני הבניה שאינה למגורים ומחלקים אותם לפרמטרים, 25.7% מהם למשרדים. כלומר,  משהו כמו 7%-8% מהשטחים הנבנים הם משרדים או במילים אחרות - על כל 13 דירות, נבנה עוד משרד אחד בישראל. זה נראה נתון נמוך לכאורה, אבל בהינתן המצב הוא גבוה - לא ברור למה ישראל ממשיכה לבנות כל כך הרבה משרדים בזמן שהמשבר בפתח. ההיצע של המשרדים גבוה, משרדים נותרים ריקים ומחירי המשרדים, כולל במרכז, מתחילים לרדת.

לפי דוח של חברת NEWMARK NATAM, בחציון השני של 2022 שוק המשרדים מראה בבירור תיקון מחירים כלפי מטה, עם תיקון ממוצע של 3.35%. האזורים מחוץ לתל אביב דווקא מראים עליית מחירים קלה בהובלת ראש העין והרצליה פיתוח.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הדוח מתייחס גם לאזור תל אביב ושם נקבע כי תופעת שכירות המשנה בעיר הזאת מנעה ירידות גדולות יותר. חברות הייטק רבות שחזו צמיחה ביצעו עסקאות בהיקפי שטחים משמעותיים וכאשר הריבית והאינפלציה עלו ונוצרה האטה בענף ההיטק, חברת רבות שלא צמחו וגייסו עובדים כפי שחזו ביצעו שכירות משנה על השטחים הריקים. 

הצינון בהייטק השפיע על שוק המשרדים של תל אביב  ולכן נרשמו ירידות מחירים בציר יגאל אלון ובאזור מנחם בגין. בסוף 2021 תל אביב התאפיינה במחירי שכירות גבוהים, אבל המשבר בהייטק והמשך הבניה עצרו את המחירים ואף הורידו אותם. המחיר הממוצע הוא 120 שקל למטר, והוא ירד אחרי שעמד על 141 שקל למטר שנה קודם לכן. לעומת זאת, בציר מנחם בגין עלו המחירים ל-171 שקל למטר, זאת בעקבות הביקוש הער למשרדים בלב תל אביב. מצד שני, תל אביב רשמה עליה במשרדים מקלאס B, שם נרשמו עליות של 2%, בעיקר בשל הביקוש הגבוה למשרדים מדרג נמוך יותר במטרה לחסוך עלויות.

השאלה היא מה יקרה בין השנים 2025-2026 כאשר יאוכלסו מגדלי משרדים חדשים בעיר. בשל חוסר הודאות, משרדים רבים עובדים להרצליה פיתוח, שם המחיר נמוך ב-20% בערך ועומד על 103 שקל למ"ר.

השמאים מדברים בעיקר על ירידת ערך, מלבד אזורי ביקוש. מנחם בגין וכיכר המדינה הם אזורים "מיוחדים" ושם המחירים צפויים להישאר גבוהים. אבל בפריפריה, למשל, מגדלי משרדים חדשים נותרו ריקים. שם, אפילו במעגל השני, מייחלים להתאוששות של ההייטק. אם זה לא יקרה, יכול להיות שנראה שההיצע גובר על הביקוש וירידת מחירים נוספת. כרגע, דבר אחד ברור - שוק המשרדים בעצירה ונרשמת ירידה של 5% בערך במחירים. המשקיעים נתקעו בלי שוכרים. הם רואים את הריבית חסרת הסיכון עולה ושואלים את עצמם האם ההשקעה הייתה כדאית. במקום לקבל 4 אחוז ביד, הם נשארו עם 8 אחוז על העץ.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    כתבה מעולה תודה!!! (ל"ת)
    ביזי 02/04/2023 07:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    טעות בידך
    לא נכון 01/04/2023 12:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבנת הנקרא: לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מכלל שטח התחלות הבנייה כ-73% הוא למגורים ועוד 27% לא למגורים. אם לוקחים את נתוני הבניה שאינה למגורים(27% ) ומחלקים אותם לפרמטרים, 25.7% מהם למשרדים (מתוך אותם 27% -השאר ייעוד אחר כגון מסחר מבני ציבור וכדומה) 1/13 זה בערך נכון.
    סגור
  • 3.
    יש לכם טעות חשבונית עם המשרד על כל 13 דירות
    דמיקולו פיזדמטה 01/04/2023 10:34
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בכתבה לפי נתוני הלמ"ס, מכלל שטח התחלות הבנייה כ-73% הוא למגורים ומשהו כמו 7%-8% מהשטחים הנבנים הם משרדים. כלומר על כל 9 דירות נבנה משרד.
    סגור
  • 2.
    המחירים בשיא כל הזמנים . מורידים קצת ומשכירים (ל"ת)
    לילי 01/04/2023 09:43
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    מחירי הדירות בגוש דן ירדו בעשרה אחוז.
    יעלי 01/04/2023 07:40
    הגב לתגובה זו
    2 1
    בועת הנדלנ כבר החלה להתפוצץ. זוגות צעירים חדלו לקנות דירות כי הריביות גבוהות. מחירי הדירות עוד יקרסו 30 אחוז בשנתיים הקרובות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות