.jpeg)
"שמח שבנק ישראל לוקח אחריות על עליית מחירי הדיור"
"המצב בשוק הדיור מורכב, שמח שבנק ישראל לוקח אחריות". כך אמר מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, ינקי (יעקב) קוינט, במהלך ועידת ההשקעות באנרגיה של אתר ביזפורטל.
קוינט מונה לתפקיד בדצמבר 2020 והעקיצה לעברו של בנק ישראל נובעת ממתיחות שהחלה לפני שנה: בדוח שהוציא הבנק נכתב כי מחירי הדירות עלו בקצב מהיר ממחירי השכירות וההסתברות לירידת המחירים בטווח קצר נמוך בעקבות הביקוש העולה. הבנק תולה זאת בהאטה מסוימת של סיומי בנייה ומאשים את רמ"י שקוינט עומד בראשה. הוא מסביר כי שיטת המכרזים שלו היא זאת שגורמת לעליית מחירים. "עליית מחירי הקרקעות במכרזים עלולה להוביל לעליית מחירי הדיור במהלך השנים הקרובות", טוענים בבנק.
קוינט לא נשאר חייב. הוא הוציא הודעה נגד בנק ישראל והאשים כי עליית המחירים הגיעה בשל השפעת הריבית האפסית. "הבנק מתעלם בדוח מהשפעת הריבית הנמוכה, לה הוא אחראי", נכתב בתגובה. "היא הגורם מספר אחת לעליית מחירי הדיור".
במילים אחרות - רמ"י רואה בבנק ישראל אחראי לספסור בקרקעות. בסוף, הכסף הזול גרם לביקוש גדול ולשוק המשקיעים להסתער על הדירות ולמחירים - לעלות.
"זה כנס על אנרגיה, אבל על אותן תשומות אנחנו עוסקים במשבר דיור, כלומר אנרגיה ותשתיות. אנחנו צריכים לספק למשק את כל הצרכים שבסוף מגיעים לקרקע", אמר קווינט. "אפשר לראות מה עשינו בשנתיים האחרונות בשוק הדיור. המצב מורכב ואני שמח שבנק ישראל קצת לוקח אחריות. אמנם לוקח אחריות מופחתת במשמעות של הריבית לגבי עליית מחירי הדיור - אך עדין כבר לוקח אחריות וכבר זה חשוב".
"הגדלנו את ההשתתפות של המדינה בשוק הדיור, זה כרוך בתכנון, בפיתוח תשתיות, בשינוי גבולות, במתקני טיהור שפכים. כל חסם אמצעי נמצא בקרקע, כדי להגיע למוצר - ליחידות הדיור שאותן צריכים לספק השוק צריך הרבה פחות ואנו נמשיך לעשות זאת", הסביר. "בתחילת השנה המספרים בדרך כלל תמיד נמוכים יותר, במיוחד כשיש ממשלה חדשה וחושבים על התכניות. לכן, אני מקווה שנצליח לעמוד ביעדים שבהם עמדנו בשנים הקודמות".
- "מחצית מהקרקעות במכרז בקיבוץ האון - למחוסרי דיור ומילואימניקים"
- "רוב הזמן שלנו מוקדש לתכנון בפריפריה. עובד על העתקת בסיסי צה"ל"
עוד הוסיף: "השנה היא שנת בחירות בשלטון המקומי שגם לא מקלה עלינו. לצד תחום הדיור ולצד אספקת קרקע למשק הדיור - אנו מספקים קרקע גם לתעשיה, מסחר ומלונאות. גם שם ניתן לראות את הגידול. חלק ממנו נובע מכך שכשאנחנו מפתחים שכונות חדשות, הרשויות המקומיות נכנסות למצוקה. הן דורשות את אזור התעסוקה שנמצא בתוך העיר כדי לייצר איזון כלכלי".
- 12.אמיניאן 07/04/2023 21:19הגב לתגובה זורמ"י אשמים בהכל, עד סוף 2015 לא היו כמעט שיווקים. גם כשיש שיווקים אין פיתוח. הפקידים שם לא באמת מגיעים לעבודה אלה לקייטנה, לא איכפת להם
- 11.ינקי לא מרשים בכלל. משאיר אחר הרס מקצועי (ל"ת)מכיר מרשות החברות 01/04/2023 21:14הגב לתגובה זו
- 10.מני 31/03/2023 13:16הגב לתגובה זוהנגיד סטנלי פישר הוריד את הריבית לריבית אפסית ו''שכח'' להעלות אותה. יכולנו להסתדר מצויין עם ריבית גבוהה יותר בתקופתו. האבטלה היתה בשפל היסטורי, היה עודף במאזן התשלומים , האינפלציה דווקא לא הייתה אפסית ותודלקה עם מדדי הדיור, והייצוא שבר שיאים בכל חודש והיה מסתדר גם עם שקל חזק יותר (למרות שהעלאת ריבית לא בהכרח הייתה מחזקת את השקל - תראו מה קורה עכשיו ולא רק בגלל המצב הפוליטי). אלא שפישר ואחריו פלוג וירון היו עסוקים כנראה במשכורות של עובדי הבנק ובג'יפ למקרה שירד שלג בבירה והנגיד לא יוכל חס וחלילה להגיע ללשכה.
- 9.רועי 30/03/2023 16:19הגב לתגובה זואני לא מסכים עם מנכל רמי....כל עוד הריבית היתה אפסית בעולם הידיים של בנק ישראל היו קשורות....לצערי הפשע נימשך 15 שנה....המפתח היה אצל הממשלה ורמי לצערי הממשלה הבנקים הקבלנים ראו הזדמנות עיסקית לעשות כסף ועשו הכל בשביל לנפח מחירים על חשבון הזוגות הצעירים האומללים בכל שבת יש מוצאי שבת ניפחתם והעשרתם את קופת המדינה....היתם צריכים לחשוב על היום שהעולם יחזור הנורמליות והניסוי יגמר והריבית תתחיל לעלות מעלה מעלה מעלה מעלה מעלה מעלה.....לצערי האסון הולך להיות כבד
- 8.רועי 30/03/2023 15:38הגב לתגובה זוכבר שנים אנחנו צועקים שרק הריבית תחזיר את השוק לשפיות כל שאר האופציות זה ספינים ושקרים שיעלו את הריבית ב5 אחוז ואז לא נצתרך שום תוכנית הזויה וכל מגדל הקלפים שנבנה באוויר יקרוס מחסור זאת הונאת העשור
- הלו 02/04/2023 12:53הגב לתגובה זוהריבית כבר על 5 אחוז מעל לשנה והמחירים רק ממשיכים לעלות. צא מהסרט ומהר
- 7.מנש 30/03/2023 15:07הגב לתגובה זותראה שהאמת תתגלה מהר שהמנהל הוא הביעה
- 6.עומרי 30/03/2023 14:51הגב לתגובה זואם בנק ישראל היה נוקט במס' פעולות פשוטות , היה אפשר למנוע את הקטסטרופה של המחירי הדיור והרס חיי האזרחים שהפכו חעבדים למען צורך קיומי : קורת גג. 1. קביעת ריבית גבוהה (5-6%) למשקיעי נדלן. 2. העלאת מס הרכישה לרכישת דירה להשקעה. 3. הגדלת ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה להשקעה ל 70% ערך הדירה. *** אם זה היה נעשה , זוגות צעירים לא היו נאנקים תחת יוקר השכיקות , היו רוכשים דירה בעצמם וכך היה יורד הביקוש לדירות להשכרה. אבל המדינה חגגה על הספסרות בקרקע ועל הכנסות ממיסי נדלן
- 5.חח 30/03/2023 10:51הגב לתגובה זוהייתי שמח שיהיה לך דוחות שקיפות גם
- 4.שאול 30/03/2023 10:24הגב לתגובה זוזה לא פוטר את תמ"י לספסר במחירי קרקעות ולהתנהל כסופר מונופול בתחום .
- 3.שניהם צודקים, גם הריבית וגם כמות הבניה (ל"ת)אוהד 30/03/2023 10:16הגב לתגובה זו
- 2.לילי 30/03/2023 09:39הגב לתגובה זוכיום אין הפרדה בין מגורים למסחרי . כדי להתגבר על בעיות תחבורה חובה לשווק קרקע למסחרי מחוץ לתל אביב . כדי תמרץ קבלנים יש להתנות בניה למגורים בבנייה מסחרית . כך גם הרשויות לא יהיו גירעוניות ורק תל אביב תהייה רווחית כמו בנק .
- 1.בוקי בורקס 30/03/2023 09:35הגב לתגובה זוב"י נגרר להעלאות ריבית אחרי העולם. אתה לא יכול לקבוע שיעור ריבית של 4% שבכל העולם יש שיעורים אפסיים. מחירי הדיור עלו כי הייתה גאות כלכלית - אם היו דואגים לקרב את הפריפריה למרכז עם תחבורה ציבורית + שיפור תשתיות, המחירים היו עולים בצורה מתונה יותר
- מני 31/03/2023 13:20הגב לתגובה זוהיו הרבה מדינות שעשו זאת ולא סבלו מעליות מטורפות במחירי הדיור. היו גם רבות שהעלו ריבית לפני האחרות.צריך לעשות לדעתי גילוי נאות אצל קובעי המדיניות כמה דירות יש לכל אחד מהם.