58 אלף דירות ריקות או נטושות - למה המדינה לא דואגת לאכלס אותן?

בזמן שלא נמצא פתרון להגדלת ההיצע ולמצוקת הדיור, עשרות אלפי דירות רפאים או כאלה שלא ראויות למגורים עומדות ריקות. הדירות הן שטח פרטי, אבל יש פתרון - להגדיל את הארנונה לבעלי הדירות - רעיון שבינתיים לא קורם עור וגידים. השאלה היא למה. המומחים מסבירים ומנסים לספק פתרון חלופי
 | 

מדינת ישראל כבר הבינה שלא רק העלאת ריבית יכולה לשנות את פני שוק הדיור. בלי הגדלת ההיצע בשוק הדיור, כלומר שחרור קרקעות, בניה מאסיבית או האצת פרוייקטים להתחדשות עירונית - היא לא תוכל לטפל במצוקה האמיתית.

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעידים על קיומם של 38 אלף "דירות רפאים" ריקות ויותר מ-20 אלף יחידות נטושות או הרוסות. הפוטנציאל הוא עצום. יש עשרות אלפי משפחות שאין להן דירה והדירות רק מחכות שמישהו ייכנס אליהן. כלומר, מצד אחד המדינה חייבת להתערב, לדאוג שמישהו ייכנס לדירות הנטושות האלה ובכך להגדיל את ההיצע. מצד שני, האם זה לא מסובך מדי? בסוף, צריך לתמרץ את בעלי הדירות לשחרר אותן. בסוף, זו דירה פרטית. נכון, זה אמנם לא הפתרון היחיד למשבר הדיור, לכך שבכל שנה חסרות כאן עשרות אלפי יחידות - אבל זה חלק ממנו והרבה יותר מסתם פלסטר.

דירות רפאים הן דירות ריקות בבעלות פרטית, שאף אחד לא מתגורר בהן ברוב השנה. התופעה הזאת מוכרת בערים כמו נתניה, שם מאות צרפתים מחזיקים בדירה, לרוב באזור הים. הדירה עומדת ריקה, הם מגיעים בחודשי הקיץ, סביב יוני עד אוגוסט ולאחר החופשה נועלים את הבית ודואגים לתחזוקה שוטפת באמצעות עובד מקומי, שמדי פעם "מאוורר" את הדירה ומקבל תשלום על כך.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התחזוקה והמסים מסביב לא מעניינים אותם - ותעיד עיריית נתניה ויעידו רשויות מקומיות אחרות שלא מקבלת מאות בקשות לפטור מארנונה. לא רק בגלל שבעלי הדירות לא רוצים, אלא גם בגלל שהם לא יכולים - הדירה מרוהטת וראויה למגורים ולפי תקנות העזר העירוניות אין פטור מארנונה במצב הזה.

מה כן אפשר לעשות? אחת ההצעות שעלו בעבר היא לאתר דירות רפאים (לא בעיה לאתר נכס לא פעיל, חשבון המים והחשמל האפסי יכול להעיד על כך) אבל הדבר ירד מהפרק, משום שהוא עשוי להבריח משקיעים והקבלנים עשויים להתנגד למהלך משום שהיכולת שלהם למכור דירות יוקרה תיפגע.

וגם אם כן - נראה לכם שמשקיע צרפתי, שעבורו לשלם 6 או 7 מיליון שקל על פנטהאוז על החוף של נתניה, יירתע מתשלום ארנונה כפול? ויתרה מכך - מי יוכל לשלם על דירות היוקרה האלה? הרי לזוגות הצעירים אין אפילו הון עצמי של 400-500 אלף שקל כדי לקחת משכנתא של מיליון וחצי שקל ולרכוש דירה בפריפריה. בעבר ניסתה הכנסת להעביר הצעת חוק של חיוב על דירות הרוסות. כלומר, הקטנת הפטור הקבוע לתקופה מוגבלת. זה לא עבר. כיום, רוב הדירות ההרוסות או שאינן ראויות למגורים נמצאות בחיפה. יותר מ-2,500 כאלה רשומות. בתל אביב, מדובר בכחמישה אחוז בלבד ממספר הדירות בחיפה.

"יש גבול למה שהמדינה יכול לעשות ברכוש פרטי של אנשים. היום דירות ריקות מחויבות בארנונה, אבל אי אפשר להכריח אותם להשכיר", אומרת ענת בירן - יו"ר ועדת ערר לתכנון ובניה לשעבר וכיום מומחית בדיני תכנון, בניה ונדל"ן.

"ויש גם בעיה כפולה בנושא דירות הרפאים", מוסיף שמאי המקרקעין סער פלד, סגן יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר. "דירות הרפאים הוא סוג של דירות נופש עבור הרוכש. לכן, חשבו איך לתמרץ אותו להוציא אותה לשוק - לתת לו לשלם ארנונה יותר גבוהה. אתה חושב שתגרום לו למכור את הדירה אם תטיל עליו מס כפול? אני לא חושב. צריך להבין שיש לנו אוכלוסיות עם כסף, כאלה שחיים בחו"ל ורוצים דירה בארץ הקודש. זה קורה בירושלים ואפילו בתל אביב. מה המדינה יכולה לעשות אם הוא לא מוכר? אין לה".

מה עם דירות הרוסות? למה המדינה לא מתערבת ומשקמת?
"הדירות ההרוסות מחולקות לתתי קבוצות: דירות שבאמת הרוסות, שאי אפשר לגור בהן יותר, שצריך להשמיש. אבל הרבה פעמים קשה להשמיש, כי אין לו כסף לעשות את זה, או שהוא מחכה לפינוי בינוי. הרי בסוף, אף אחד לא היה מחזיק דירה הרוסה כדי לא לשלם ארנונה. צריך היגיון כלכלי".

בינתיים, אלפי דירות מגורים סגורות כי הן לא ראויות למגורים, והמדינה לא עושה כלום. היא לא יכולה לפלוש לדירה בבעלות פרטית. אבל מצד שני, זה כל כך זועק לשמיים. שטחים שלמים נשרפים לחינם בזמן שמצוקת הדיור גדלה.
"הדבר היחיד שאפשר לעשות הוא לחייב את בעלי הדירה בארנונה למרות שהנכס אינו ראוי למגורים. כלומר, להעניק לו פטור מוגבל. היה מי שאמר שאם תקצר את הפטור אולי אותו אדם יתעורר. אבל רגע, מה עם אוכלוסיות מוחלשות? מה עם כאלה שלא יכולים לשפץ את הדירה הסגורה שלהם? גם אין להם כסף, וגם תעניש אותן? יש כאן עניין סוציאלי. דירה ברעננה כן נכון לשפץ וייתכן שלבעל הנכס יהיו 200 אלף שקל. אבל בפריפריה? במקרים רבים, לא כלכלי לשפץ אותה. אבל יש עוד סיבה טובה להתפתחות תופעת הדירות הנטושות - סכסוכי ירושה".

כלומר, שני אחים רבים והדירה נשארת ריקה במשך שנים?
"הדירות נטושות כי זה נגרר שנים בבתי משפט. אנשים שרכשו את הדירות הישנות והוותיקות מקום המדינה כבר הלכו לעולמם, ואז הגיעו היורשים ולא מסתדרים. הן תקועות המון שנים בסכסוכים. אני שואל - איך אפשר לפתור דבר כזה? אחד רצה לקנות והשני לא רצה למכור. אני לא רואה מה המדינה עושה במצב הזה. אולי אם ימפו את הדירות ההרוסות, שאנשים לא יכולים לשקם. המדינה תעזור ותשפץ ויימצא פתרון. זה עלה בעבר, עם בעיה: איך המדינה תדע למי לסייע? היא איך תדע מי יכול לממן שיפוץ ומי לא? בעיה".

עו"ד בירן מזהה אפשרות לפתרון. "התמרוץ יכול להיות רק דרך מיסוי", היא אומרת. "מיסוי למי שלא משכיר - או הטבות למי שמשכיר את הדירות הריקות. וגם זה בגבול שמאזן בין האינטרס הציבורי לבין זכות הקניין. כשיש לי זכות קניין, המדינה לא יכולה לקחת לי את הדירה ולהכריח אותי. אני באה ואומרת - יש הרבה אנשים שקונים דירות ולא משתלם להם להשכיר, אבל יש כאלה שכן. יש מצבים שהמדינה יודעת לתמרץ בדרך של מיסוי יתר על דירות ריקות. היום משלמים ארנונה על דירת רפאים".

ומה עם דירות נטושות? בירן שואלת "למה הן לא ראויות למגורים? הרבה פעמים אי אפשר לחדש את הדירה. ראשית מבחינת תכנון ובניה ושנית - כי אין אולי טעם לעשות שיפוץ, או שלאדם אין כסף לעשות שיפוץ. יש לי דוגמא שאני נתקלת בה הרבה - בעולמות התחדשות עירונית, בגלל הציפיה שתהיה תכנית פינוי בינוי אנשים לא משפצים. הם מחכים שאוטוטו הם יעברו לפרוייקט חדש ויהרסו את הבניין. אז אולי לתת הטבות כדי שאנשים יעשו את השיפוץ ולאכלס. יש לי לקוחות שרצו פינוי בינוי, בא קבלן ואמר: הדירות במצב זוועתי, בדרום תל אביב, ליד התחנה המרכזית ישנה. אני שוכר את הבניין לעשר שנים, עושה שיפוץ ואשכיר. אשלם לכם שכירות. נהדר לא? בינתיים, הוא מרוויח כי הוא משכיר והם קיבלו יותר ממה שיכלו לקבל. WIN WIN. יש דברים יצירתיים. המפתח הוא שמישהו ישלם, שם הפתרון".

"הפתרון הוא יותר פשוט - לבנות באזורי ביקוש - לא ללכת לאזורים פריפריאלים, לקחת פרוייקטים, גם התחדשות עירונית, לקדם את זה, להוריד חסמים", מסכם פלד. "עם ריבית כזאת גבוהה, גם ליזמים יש בעיה".

תגובות לכתבה(16):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 14.
    ומה עם דירות נטושות בבעלות המדינה??
    למדינה יש חברה שנקראת הימנותא, חברת בת נחבאת של קק 16/04/2023 08:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למדינה יש חברה שנקראת הימנותא, חברת בת נחבאת של קק״ל, החברה הזו מחזיקה גם היא אלפי דירות והרבה מהן במצב גרוע והרבה נטושות!! מישהו עושה איתן משהו? אולי כותב הכתבה יחקור מה קורה עם דירות הרפאים של הימנותא במדינה שאינה מוכנה לשפצן או חלילה למכור אותן! דיברתי עם מנהל הנכסים של החברה על דירות כאלו בחיפה והצעתי לרכוש אותן…. נאמר לי במפורש, אנחנו לא מוכרים דירות! שישבו ריקות והרוסות, לא מעניין אותם, אז אל תחפשו אצל אנשים פרטיים פתרון, שכותב הכתבה יחקור את הימנותא קודם!!!
    סגור
  • 13.
    להרים הרים של בטון , מי שרוצה דירה ריקה שיתקע איתה
    אוהד 13/04/2023 12:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הפתרון היחיד הוא לבנות יותר ממה שצריך זה ישאיר אקסטרות למקרי חירום של רעידות אדמה ,גלי עליה ועל הדרך גם יוריד מחירים לרמות שפויות . שמחתי לעזור
    סגור
  • 12.
    תבדוק את השחיתות הגדולה ביותר של אינטרסנטים אספני דירות של שרים בליכוד וח"כ הם בראשות נתניהו גרמו לאסון בועת מחירי הדירות ההזויים בעולם ע"ח עם ישראל.מחירי הדירות בישראל חייבים לרדת ב 60% לפחות. (ל"ת)
    לאיציק יצחקי 13/04/2023 11:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    למה שהמדינה תדאג לזה שתדאג להפשיר קרקע ולבנות דירות
    אלי לוין 12/04/2023 16:00
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ולתת לשוק החופשי לעשות את שלו , כשהמחירים ירדו גם המשקיעים יברחו
    סגור
  • 10.
    כשהמדינה רוצה
    מעניין 11/04/2023 17:06
    הגב לתגובה זו
    1 1
    היא יודעת להיכנס לוורידים של אזרחיה בכל תחום. גם באמצעות מיסוי. אבל בעניין הבסיסי הזה של קורת גג לאזרחיה. פה פתאום יש רק תירוצים
    סגור
  • טען עוד
  • 9.
    טעות שנובעת מבורות או מאינטרסים
    ירושלמי 11/04/2023 17:06
    הגב לתגובה זו
    1 1
    נכון שמי שקנה פנטהאוס בנתניה לא יתרגש מארנונה כפולה או משולשת, מבחינת יכולת לעמוד בתשלומים. אבל זה בהחלט יעצבן אותו מספיק כדי לשקול למכור את הנכס. צריך להכיר את המנטליות של אותם יהודים שרוכשים נכס רק לצורך חופשה בקיץ או בחגים: הם סבורים שהם עושים טוובה למדינה וראויים לתודה וליחס מיוחד. ברגע שיובהר להם באמצעות מיסוי שלא כך הוא, הם יחשבו מחדש ורובם יחזירו את הדירות לשוק. אמנם בכעס ומרירות, אבל יחזירו. העניין הוא שלעיריה או לממשלה לא נעים להרגיז את היהודי העשיר, מתוך רגשי נחיתות או תפיסה עקומה שזוהי סולידריות יהודית...
    סגור
  • מי שקנה פנטהאוז בנתניה כנראה מחפש מקלט מס (ל"ת)
    אוהד 13/04/2023 12:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 8.
    פוטנציאל לעליות במחירי הדירות קריית חיים מערבית שדרות
    דני 11/04/2023 06:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי שרוצה להתקדם לפני שיהיה מאוחר לדעתי שכונת חוף הים קריית חיים מערבית יש התחדשות עירונית ההשבחה נפלאה
    סגור
  • 7.
    בעלי הדירות פוחדים להשכיר , משכירים לא תמיד משלמים וקשה
    שולמן 10/04/2023 17:38
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לפנות אותם ,בתי המשפט הם הבעיה במקרים אלה.
    סגור
  • 6.
    פטור ממס שבח
    שמיל 10/04/2023 15:06
    הגב לתגובה זו
    8 1
    תנו פטור גורף לשנתיים ממס שבח ומלא דירות יצאו למכירה
    סגור
  • למדינה קשה לשחרר את החבל
    כבר היה ובוטל 11/04/2023 07:58
    הגב לתגובה זו
    1 1
    נחבל צריך.להיות הדוק טוב טוב סביב הצוואר של האזרחים, בשביל שתמיד תרגיש את הלחץ על הגורגרת.. ותישאר במתח תמידי. תשלם הררי מיסים, כפרה חולבת. כמו שנאמר ארץ זבת .. ימשיך כבודו
    סגור
  • 5.
    פיתרון לא הוגן ולא חוקי
    מבין2 10/04/2023 13:25
    הגב לתגובה זו
    10 1
    בארנונה נגבית בעיקר על איסוף אשפה לניקיון, שני שירותים לא נצרכים על ידי דירות ריקות. אם כבר צריך להפחית את הארנונה. במדינה דמוקרטית יש זכות לקניין גם אם זה לא מוצא חן בעיניך. כל אחד רשאי לעשות כרצונו ברכוש שלו, כולל לא להשכיר לשוכרים שיהרסו לו את הבית. אם חסרות דירות תבנה דירות חדשות.
    סגור
  • 4.
    כי משבר הדיור ממש מעניין
    אנונימי 10/04/2023 13:13
    הגב לתגובה זו
    2 1
    לפוליטיקאים את התח
    סגור
  • 3.
    בדרום ת"א יש ביקוש גבוה של מסתננים
    אפריקה 10/04/2023 13:00
    הגב לתגובה זו
    1 3
    אין שום בעיה להשכיר דירה במצב גרוע בדרום ת"א. המסתננים מוכנים לגור בכל דירה, וגם משלמים היטב. הם אנשים חרוצים שעובדים קשה ומתפרנסים יפה. דעו לכם שהדיל הכי טוב בנדלן זו דירה שמשכירים למסתננים. בניגוד לדיעה הרווחת - אזור שנכנסו אליו מסתננים מניב תשואה גבוהה.
    סגור
  • 2.
    אין בעיה עם ללכת לפריפריה
    דירה בשטחים 10/04/2023 12:56
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אין דבר כזה דירה חדשה, גם בפריפריה, שלא יהיו לה שוכרים במחיר מספיק אטרקטיבי. לכן קורא לקבלנים לבנות עוד ועוד בניינים בפריפריה, כי זו הדרך היחידה להציע פתרונות איפסון לאוכלוסיה המתרבה. נכון. המיקום פחות אטרקטיבי לחלק מהאנשים. אז מה? בשביל דירה חדשה במחיר טוב יסכימו להגר.
    סגור
  • 1.
    לאיציק יצחקי
    דוב 10/04/2023 11:44
    הגב לתגובה זו
    1 4
    האם אתה תמים או עושה את עצמך כך הרי כולנו יודעים שהמדיניות שלכל הממשלות מאז קום המדינה היא להשאיר רק אופציות לקניית דירה בכך המהגרים שמגיעים יהיו קשורים למקום אחרת הם יברחו הרי זה לא מקום לחיים נורמלים הוא מסוכן עד מוות שורץ מליוני מטורפים ורוצחים מסבים ובאמת מאז ועד היום לא השתנה כלום
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות