גם בתי המשפט נלחמים בתופעה: סרבנים ישלמו 2.6 מיליון שקל
מדינת ישראל החליטה להוריד את הרף הדרוש לאישור פרוייקט התחדשות עירונית. אם היזמים היו צריכים בעבר 80% חתימות, ומאות עסקאות נתקעו בשל יחס של כשני שליש בלבד, באה המדינה והקלה עליהם: 67% בלבד. זה מקל על הדיירים האחרים להתכונן ליום שאחרי אבל בעיקר מחליש את כוחם של אלה שסחטו קבלנים. נכון, יש גם צד שלישי למשוואה הזאת - חולים וקשישים, אלה שבאמת קשה להם לעבור מהדירה שלהם, שאולי עד שהפרוייקט יהיה מוכן - הם, לצערנו, כבר לא יהיו איתנו.
פסיקה שהתקבלה בימים האחרונים על ידי בית המשפט עשויה לעזור ליזמים עוד יותר לשלוף אותה ב"שעת השין": הוא גזר על 3 סרבני תמ"א לשלם 2.6 מיליון שקל כל אחד, כלומר 7.8 מיליון שקל, בגלל נזק שגרמו לדיירים, לאחר שהתנגדו ללא סיבה מוצדקת לפרוייקט.
בישראל, זו תופעה נפוצה. יש שכנים שמתנגדים כמעט לכל דבר. הם מגישים התנגדויות, הולכים עד בתי המשפט כדי שהשכן ממול לא יהנה מההפקר: יקים בריכה בשטח הבית שלו, יבנה מחסן שמצריך אישור, יבקש הקלה עבור חריגה של חצי מטר מקו בנין או אפילו יקרה את שטח החניה שלו בבטון. אבל במקרה הזה, ההתעקשות לא תמיד מובנת. הרי בסוף, גם הדייר הסרבן, העקשן, אמור להרוויח מהפרוייקט הזה.
האירוע שהתגלגל לפתחו של בית המשפט הוא מתחם מגורים המיועד לפינוי־בינוי בהרצליה - מתחם "שיכון ויצמן", שמחולק לשבע מתחמים ובהם 32 מבנים ו־580 דירות. לפי פסק הדין, הדיירים הסרבנים החזיקו בדירות בבניינים הרב קוק 58, רבנו תם 3 ובן סרוק 8.
עוד ב־2013 החלה חברת אזורים בשלב ההחתמות - מתוך כוונה להרוס המבנים ולהקים 1,800 דירות חדשות. כל בעל דירה קיבל מכרה של זהב: דירה חדשה, תוספת של 45 מ"ר, מרפסת של 10% משטח הדירה, מחסן וחניה - כלומר, רווח של מאות אלפי שקלים.
3 הסרבנים התנגדו ולבית המשפט הוגשה תביעת ענק על ידי 120 בעלי דירות. השופטת הדס עובדיה שאלה שאלה חשובה: האם הסירוב של הסרבנים היה מוצדק או "ממניעים סחטניים", כפי שהגדירה.
"לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, מצאתי כי הפרויקט כדאי כלכלית עבור כלל הדיירים בפרויקט, לרבות הנתבעים, וסירוב הנתבעים להתקשר בהסכם בטענה כי מנגנון חישוב התמורה הוא מקפח, אינו סביר בנסיבות העניין". עוד לפני פסק הדין, השופטת נתנה אפשרות לסרבנים לחזור בהם, לפני שתטיל עליהם פיצוי, כפי שהחוק מאפשר לה. בסופו של דבר הטילה עליהם תשלום פיצוי כבד - מיליונים לבעלי הדירות להם נגרם נזק. עכשיו, הם ישלמו ביוקר ויעלו שוב שאלה חשובה - האם מספר המקרים שבהם שכנים יתנגדו לפרוייקט תמ"א ובכלל - יירד משמעותית אם יבינו שהם נמצאים תחת סיכון?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.למעשה בתי המשפט תומכים בשוד בלתי מזוין של אנשים בישראלהתנדפה הזכות לקניין 17/07/2023 19:12הגב לתגובה זו4 3ואחר כך יספרו לנו שבתי המשפט עוד מגינים על זכויות האדם בישראל... בדיחה עצובה על חשבוננו ובעיקר על חשבון הקשישים הבודדים בישראלסגור
-
1.כמה תעמולה וסיסמאות זולותמבין2 17/07/2023 08:47הגב לתגובה זו6 3אנשים רוצים לחיות בבית שלהם. הם לא סחתנים. אין זכויות אדם בישראל.סגור