יוני ישראלי, קרסו נדל"ן: "בטווח של כמה שנים המחירים יעלו"

שוק המשרדים ספג מהלומה בעקבות עליית הריבית, אבל במרכז לא מפסיקים לבנות. מה קורה לחברות הנדל"ן המניב, כמה הן מרוויחות למטר, מה עושים המתווכים והאם הכל באמת ישתנה כשהריבית תרד? סמנכ"ל קרסו נדל"ן, יוני ישראלי, מסביר למה הוא דווקא אופטימי

 | 

מחירי המשרדים נמצאים בשנה האחרונה בירידה חדה, סביב 20%, ויש גם אזורים עם ירידה משמעותית יותר. המצב הוא כזה שבמגדלי משרדים חדשים התפוסה נמוכה. תבקרו במתחם BBC בגבול בני ברק רמת גן, יש שם 2-3 מגדלים חדשים והתפוסה נמוכה מאוד. גם בפתח תקווה, במתחם בסר שבז'בוטינסקי ובבניינים נוספים - יש היצע גדול ואין ביקוש. 

במצב הזה הירידות מתבקשות והן עלולות להתחזק. העלאת הריבית בשנה האחרונה הובילה לכך שהמשקיעים פנו גם לאופציות אחרות, טובות יותר. כשהריבית הייתה נמוכה, קרוב לאפס, המשקיעים חיפשו תשואה גבוהה ולכן הם קנו משרדים. הם ידעו שלא יוכלו לקבל תשואה כזאת עם רמת סיכון נמוכה במקום אחר. היום הריבית גבוהה. הבנקים מציעים תשואה גבוהה יחסית בפיקדונות, מה שגורם לחלק מהמשקיעים לסגת ולביקוש - לרדת. אבל להבדיל מדירות להשקעה, משרדים הם לא השקעה נפוצה על ידי משקיעים פרטיים, אלא גופים גדולים. וכאן יש יותר יציבות - שחברות ביטוח, קרנות השקעה, חברות נדל"ן מניה מחזיקות בנכסים מניבים הם מסתכלות לטווח בינוני-ארוך.   

הירידות במחירי המשרדים לא נובעות ממשקיעים פרטיים, אלא פשוט משינוי בשוק ומההאטה הכלכלית בעיקר בהייטק. האטה במשק מביאה לסגירת חברות, צמצומי עובדים, צמצומים בכלל ועזיבה של מקומות יקרים. קחו בחשבון שגם צריך פחות שטח בשל עבודה היברידית ותקבלו היצע גדול של שטחים. במקביל יש בנייה רחבה וזה מגדיל עוד יותר את ההיצע. הביקוש בתקופה הזו צנוע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ועדיין, יש מקומות מבוקשים, יש מקומות שהירידה בהם יחסית צנועה. יש מקומות עם השכרה לטווח ארוך, אז לא רואים את הנפילה, אבל זה מחלחל לכל המקומות, לכל הבניינים. גם מגדלים מבוקשים שבעבר השכירות בהם היתה באזור ה-200 שקל למ"ר, סובלים. השכירות שם ירדה לאזור ה-120-130. הניפוח של השלוש-ארבע שנים האחרונות, נמחק.  

תל אביב עדיין מבוקשת. אבל גם בה יש ירידות מחירים, כאשר הרכבת הקלה אמורה לשנות את מפת הביקושים לשכירויות. הרבה סבורים שפתח תקוה תהיה המרוויחה הגדולה, ואז נראה גם נסיגה מתל אביב ורמת גן.

כמה עולה לשכור משרד במרכז?
עובדתית, המחירים במגדלי ב.ס.ר ר"ג נמצאים במגמת ירידה. "בסר סיטי" בקריית מטלון, 120 קומות של משרדים, הרבה יותר זולים מתל אביב-רמת גן - אבל חלק מהמשרדים עדיין ריקים. כדי להבין מדוע הקו האדום עשוי להגדיל את הביקוש למשרדי ב.ס.ר בפתח תקוה לעומת רמת גן - כדאי להסתכל על ההשוואה במחירים. בבסר סיטי בפתח תקוה דרשו בתחילת השנה 60 שקל למטר בשכירות והיום מסתפקים ב-45-50 שקל למטר, והיד עוד נטויה. בבסר רמת גן המחירים בתחילת השנה עמדו על 90 שקל למטר. הם ירדו משמעותית לאזור ה-65-70 שקל למטר, שלא לדבר על כך שהמשקיעים מוכנים לוותר בתקופה הזאת ולהעניק משרדים ברמת גמר במחיר מעטפת (מה שעולה לנו כשוכרים עוד 3,000 שקל למטר - רווח נקי).

חברות ההייטק שחשבו בעבר להגדיל את שטח המשרד ב-2024/25, בעקבות הצמיחה בתחום, כבר לא שם. הן מקצצות. יש גם הרבה שכירויות משנה.

בממוצע על פני שנים, משרד שמושכר לאורך כל השנה אמור להניב 8%-7% תשואה. אבל זה לא תמיד ככה, בטח בשנה הראשונה. מלבד הוצאות חד פעמיות על רכישת משרד כמשקיע, המשרד לא מושכר מיד. מעבר לכך, להבדיל מהשקעה בדירה, ההשקעה במשרדים תנודתית מאוד ויש סיכון של הפסדי הון כפי שקורה כעת.

המשקיעים בשוק המשרדים מסתכלים לטווח הארוך. הם מניחים שההוצאות החד פעמיות  בשנה הראשונה ובין מעברים של שוכרים יתקזזו עם עליית הערך הגדולה שצפויה להם ועם דמי השכירות.

חברות הנדל"ן המניב מאשרות שהשוק השתנה - הוויכוח הוא לא על השאלה האם השוק נמצא בירידה, אלא כמה. יש מי שטוען שהשוק ירד ב-5% ואחרים טוענים לירידה דרסטית של 20%-15% - תלוי בכמה משתנים. כשחברת הייטק לא מחדשת חוזה, היא גורמת לפעמים לירידה משמעותית בהכנסות של המשכיר, בגלל שטח המשרדים הגדול יחסית. דמי השכירות יורדים כמובן במקביל לירידה במחיר. כאשר מדובר בחוזה חדש דמי השכירות יורדים בשיעור גבוה, כאשר מדובר על חידוש-גלגול לרוב לא מדובר על ירידה, ולכן לכאורה השכירויות נראות יציבות, אבל מה שבאמת חשוב ומודד את מצב השוק אלו השכירויות החדשות ושם יש ירידה דרמטית. 

מנהלי חברות הנדל"ן המניב מסבירות לנו שבעתיד שוק המשרדים יחזור לרתוח. בארה"ב השוק נמצא בירידה משמעותית כי הרגולטור מתערב ולא מאפשר לבנקים להלוות כסף ללא הגבלה. בישראל הרגולטור לא מתערב, אבל משבר הייטק והעלאת ריבית יחד עושים כאב בטן למשכירים.

ליוני ישראלי, סמנכ"ל מנהל חטיבת המניבים של קרסו נדל"ן, יש היום 100 אלף מטר משרדים לנהל - זה מתחלק למסחר שכונתי ולשוק המשרדים. "בחמש השנים הקרובות", הוא מספר, "יהיו לנו עוד 300 אלף מטר. אולי פחות, 4 שנים".

שאלנו אותו למה הוא עושה את זה. הרי קרסו, או כל חברה אחרת, צריכה בסוף לשלם על זה בעלויות מימון בצירוף סיכון כי הביקוש היורד. "כשאנחנו לוקחים הלוואות, אנחנו יודעים לא לקחת ל-15 שנה, כי הריבית יכולה לרדת", הוא מסביר. "כל מה שקורה היום, נכון שאולי זה טיפה פחות נוח, נכון שההייטק יושב על הגדר ומתבונן ועדיין - שוק התעסוקה יציב מאוד, במיוחד לנוכח העובדה שלא כל המטראז' וההיצע מתנקז ליום בהיר אחד. יש משמעות למיתון העולמי, אבל זה יעבור. היינו במשברים כבר, אבל השוק תמיד נדרש לתוספת שטח של מעל 400 אלף בשנה". 

יוני ישראלי, צילום: לני בן בשט
"שוק התעסוקה יציב מאוד. אני אופטימי". ישראלי (לני בן בשט)

אתם כל כך בטוחים שהריבית תרד?
"לא, אבל אתה פשוט יכול לשטח את עקומת הבינוי ולא חייב לבנות הכל עכשיו, אנחנו יודעים לבנות קומה בחודש, אבל אפשר לבנות גם בחודשיים".

והריבית? אתה צריך להציג דוח אפס.
"יש דוח אפס ואני בליווי, וכל מה שאתה מכיר נכון לפה.  אנחנו בעיקר בשוק של השכירות ולא המכירות".

בוא נדבר על פתח תקוה. לא מפסיקה לבנות.
"עתידים להתנקז שם 467 אלף מטר. מגדל פוג'י, באזל, גלובל טאוור, קרסו שלנו עם 40 אלף מטר, המתחם הגדול בצומת העיפרון - זה הרבה. עכשיו בוא נדבר על 2026. הקרסואים, באזל, אקו פארק, הכל יקרה בשלוש השנים הקרובות. הרפורמה-הפיכה, הפוליטיקה - בסוף הכל ייפתר עד אז, גם הריביות תרדנה. אני לא רואה משבר, לא חזון העצמות היבשות. אני רואה מנהלים בכירים ונושאי משרד בכירים שצריכים להיות יותר שקולים, לבנות בשלבים ולא מהר".

המתווכים מודים: "אי אפשר לקבל את המחירים של 2022"
"בתחילת 2022 הטלפון לא הפסיק לצלצל", מספר לנו מתווך מאזור המרכז. "אנשים קיבלו בבנקים תשואה אפס, ורצו משרדים כדי לקבל תשואה של 7% לפחות. לא הפסיקו לקנות והמדינה בנתה עוד ועוד. מה קרה בינתיים? הריבית עלתה, המשרדים הפכו פחות אטרקטיביים והמשקיעים ברחו. צריך לחלק את השוק הזה לשניים: מוכרים ושוכרים. אלה ששוכרים, בסוף צריכים קורת גג. נכון, הם יצמצמו שטחים, אבל הם חייבים משרד בסוף. אלה שקונים, יחכו להורדת הריבית. היום אי אפשר לקבל את המחירים של 2022. משכירים שדורשים ממני להשיג להם מחירי שכירות או מכירה של לפני שנה-שנה וחצי נתקעים עם הנכס. הם מבינים צריך להתפשר".

ובחזרה ליוני ישראלי - "שילמו כאן לפני שנה 200 שקל למ"ר, בשיא פריחת ההייטק. היום משלמים 150, 130 שקל למטר בתל אביב באזורים מאוד מבוקשים", מסביר ישראלי ומודה כי "החגיגות הפסיקו, זה נכון, אבל אם שילמו 200 ועכשיו 130 בתל אביב, למה שלא ירצו לשלם 60-65 שקל לפתח תקוה? היום משלמים 60 שקל למטר. דווקא עכשיו, לנוכח המשקולות של המימון, כל נושא עליית הריבית, שכבר אין ריבית אפס, יש משמעות אדירה לפער הזה. אתה תשלם פחות מחצי מתל אביב, קל וחומר כשהקו האדום מתקדם, אז הם יעדיפו לעבור לפתח תקוה. אני לא מוטרד מההיצע שם".

למה ראשל"צ לא מפסיקה לבנות?
"תראה מה קורה במתחם האלף, שפותח עשרות אלפי מטר. אתה צודק, ראשון לציון סיימה במקום השני, קצת אחרי קריית גת, לא להאמין שהיא בנתה 196 אלף מטר (בראשל"צ - 193, א"י). יש פה יתרון לגודל, כשיש מסה אדירה ודואגים לנושא התחבורה. מתחם האלף, לא פחות מהבורסה ברמת גן ולא פחות מהרצליה, ששם אתה משלם הרבה יותר. כשאתה מדבר עליה, וזה לא מחר בבוקר, יש לך את רוגוזין, פרוייקט שיוצא ב-2026 ועוד פרוייקט של 35 אלף מטר באותה שנה, גם דיסקונט כולל מרכנתיל וכאל כבר יאכלסו את אותם מטרים. אני אומר לך, לא יהיה כאן משבר. תוסיף לזה שמגיפת הקורונה עברה, אנשים לא היברידים. אנשים חזרו מזמן לעבודה מתוך המשרדים. חברות ההייטק, בגלל הפיתוי שפעם עברו רבות מהבית, הבינו שגם בנראות כדאי להגיע למשרד. אנשים חוששים מפיטורים".

אני רואה חיסרון לגודל. חברות ההייטק נטשו, מצמצמות שטחים, והיום רוצים לעבוד רק מהבית.
"יש הרבה סיבות, אבל בסוף הירידה היא קטנה, פחות מ-5%. זה לא כזה משמעותי. עדיין, אותם חבר'ה שעובדים מהבית - אנשים שעבדו 3 ימים בשבוע, מסתפקים היום ביום עד יום וחצי. אל תשכח שיש פה פסיליטיז מעבר לשטח השולחן. זה חשוב לכל החברה של הדור החדש, הם רוצים להרגיש שהם נהנים. אתה מדבר עלינו? אז הפגיעה היא מינורית".

דיברת על השכרה, בוא נדבר על קניה. למה שמשקיע נורמלי יקנה משרד עכשיו?
"יש פה אלמנט פסיכולוגי, כפי שאתה רוכש נכס לילדים, מעין ירושה. פעם שניה, יש פה מוטיב של משתמשי קצה. פחות מעניין אותם הנושא הזה, הכלכלי נטו. רואי חשבון, שמאים וכלכלנים רואים את זה כמו דירה. הם לא מחליפים אותה מחר בבוקר. במשרד תקבל 7 אחוז. גם אם שילמת מס, עדיין התשואה היא גבוהה".

אבל המשווקים מדברים איתך על 13 אלף שקל למטר. בסוף זה ברמת מעטפת, עולה לך עוד 3,000 שקל למטר כדי להגיע לגמר. אתה משלם 16 אלף שקל ואם אתה פרטי המע"מ לא חוזר אליך. בשקט בשקט, המחיר מגיע ל-20. תחשוב איך התשואה נראית על הגרף. זה שוק מגורים.

"אתה לא מודד את זה בראיה של שנה, אלא של 50 שנה. לכן, תהיה פה כנראה עליית ערך. אנחנו מוכרים בפתח תקוה סביב 13 אלף שקל למטר. נכון, ברמת מעטפת ותמיד יש מע"מ. וזה משטח ברוטו. אין ספק שהיום אתה צריך לשים 3,000 שקל למטר לכל הפחות, במונחי ברוטו ולא בנטו, כי הכל התייקר, גם המדד. היום, אם אתה רוצה להשכיר לאותו דור Z שמשקיע אתה צריך לובי, חדר הכושר, אולי אודיטוריום, לא רק חללי עבודה משותפים. היום משרד הוא לא רק חלל עבודה".

אז אתה מחזק את דבריי, לפחות לגבי משקיעים פרטיים. תראה מה קורה בב.ס.ר פתח תקוה.
"הביאו לשם עשרות משקיעים פרטיים. אני, כקרסו, לא גומר ב-5,500 בינוי. איפה חדר כושר, מלתחות, גני ילדים, להשאיר אמהות עובדות באזור? גם אזור אודיטוריום ואולם כנסים. וסליחה, הם רוצים למטה גם סיבוס ותעסוקה. בבסר לא בנינו, אבל היום בונים את פארק העסקים. צריך לדאוג לפארק עילי, אזור של מזון וסופרמרקט, נון פוד".

והגעת ל-8 אלף שקל למטר.
"עם החניונים, כן".

מה התשואה הממוצעת שלכם?
"נושק ל-8%, כי אנחנו בונים גם על קרקעות היסטוריות".

מה הכותרת שלך מהראיון הזה?
"שוק התעסוקה יציב מאוד. מחירי המשרדים עוד יעלו".

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 16.
    אופטימי (אך ריאליסט) באוקיינוס פסימי .
    יוני ישראלי 16/08/2023 17:55
    הגב לתגובה זו
    6 0
    שלום רב , אני אופטימי כתמיד (אך ריאליסט) באוקיינוס פסימי, זאת בעקבות המנוי להלן : - קיימת דמוגרפיה חיובית של למעלה מ- 2% בשנה. - שוק המשרדים/התעסוקה בישראל נדרש לתוספת שנתית של כ- 400,000 מ"ר . - האבטלה בשפל של כל הזמנים . - קטר ההייטק בבלימה אך לא הפסיק ליזום ולחדש. - לא כל הפרויקטים יתנקזו לשוק בשנה אחת . - הריבית תרד כנראה בעתיד הקרוב . - אין דין פרויקט בבעלות אחודה כדין פרויקט תחת ריבוי בעלים . - דווקא אי הוודאות הכלכלית- פוליטית תגרור חברות לפ"ת , ראשל"צ , בני ברק , שם זול מהותית מת"א (כבר רואים זאת) . - ניתן לבנות בשלבים . - רכבת קלה מגיעה אוטוטו (הפעם על באמת) . - ההיברידיות והעבודה מהבית לא לגמרי השתלטו על חיינו . - בנוסף , אני תקווה כי הצדדים הניצים בתוכנו ישכילו להגיע לפשרה . תודה רבה ,
    סגור
  • 15.
    נשמע כמו שיחת ניחומים
    אייל 01/08/2023 21:25
    הגב לתגובה זו
    0 2
    ועידוד עצמי ולא ריאיון. בניגוד לשוק הדיור שבו באמת יש ביקושים קשיחים, בשוק המשרדים אין באמת ביקוש למאות אלפי המטרים שבנו כאן בשנים האחרונות. כפי שציינו כאן הביקוש היה אך ורק עקב הריבית האפסית בבנקים שהריצה את המשקיעים לאפיק הזה ועכשיו זו בועה שמתפוצצת.
    סגור
  • 14.
    סופסוף מתווכים מודים בירידת מחירים (ל"ת)
    קארין 30/07/2023 12:59
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • 13.
    המרה ממשרדים למגורים
    אבי 28/07/2023 14:22
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הגיע הזמן שעיריות יאשרו המרה של מגדלי משרדים למגורים. כולם ירוויחו. העיריות דמי השבחה. הדיירים הגדלת ההיציע וירידת דמי שכירות
    סגור
  • 12.
    אוטוטו גם תוכניות "ההתחדשות העירונית" יקרסו
    אני 27/07/2023 12:58
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כבר עכשו המון פרוייקטין של "חיזוק מבנים" והוספת קומות או תקועים או פושטים רגל. ממספר סובות: שוק מכירות תקוע, ריבית בשמיים ואי יכולה להוסיף קומות ולעשוק עוד את בעלי הדירות. בפרוייקטים אלו יש בעיה נוספת והיא שבמקרה של פשיטת רגל, אי שביעות רצון ו/או תקיעת העבודות אין לדיירים הרבה מה לעשות, אם בכלל. כיוון שאין להם ערבויות ממשיות כלל, בניגוד לחוק מכר דירות ששם יש ערבויות. דבר זה עלול להשית עליהם הוצאות של מאות אלפי ש"ח כל דייר על מנת לצאת מהמצב בו הם מצויים.
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    מסלף את העובדות
    רני דגן 27/07/2023 12:03
    הגב לתגובה זו
    10 10
    אכן - חרטטן - הם במצוקה….. היזמים, עוד מעט נגמרים להם המזומנים לממן להם את רכבי היוקרה על חשבוננו
    סגור
  • 10.
    הבנקים מחליטים מי יגלגל את החוב ומי יפשוט רגל
    לילי 27/07/2023 11:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    החברות נהנות עדיין מהלוואות בריבית נמוכה על האג"ח או בריבית קבועה מהבנקים . מי שלקח בריבית משתנה , (כמו שיכון ובינוי ) מתחיל לרשום הפסדים .
    סגור
  • 9.
    תבינו: המדינה והרשויות עובדות כל רגע ורגע...
    שובני 27/07/2023 11:01
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ....נגד האזרח הממוצע, גם אם הוא שואף להתקדם (במידה ואין לו קשרים למעלה...). במשרדי האוצר, השבח, רשויות מקומיות עובדים כל רגע ורגע בפיתוח אקסלים ואלגוריתמים איך להוציא כל שקל פנוי מהאזרח ולשמראת מעמדו כנתין וכעבד של המדינה. אז...איך אפשר שהאזרח ירצה את טובת הרשויות (שנכון לעכשיו הרשויות הם ה"מדינה"). ארץ ישראל? זה משהו אחר, אין על ארץ ישראל. רק שאנחנו השחתנו. לצערי, האזרחים עצמם אוכלים זה את זה, ואיך לא? שהרי הם למדו מהמדינה....
    סגור
  • 8.
    חרטטן
    אלי 27/07/2023 10:44
    הגב לתגובה זו
    8 12
    היום הכח אצל השוכרים ולכן הם לא יסתפקו בירידת מחיר הנוכחית כשהסיכון פה עולה בכל הרמות.
    סגור
  • 7.
    תמשיכו לבנות במקומות ללא תשתית תעבורתית מספקת ותתפלאו
    אמנון 27/07/2023 10:44
    הגב לתגובה זו
    3 0
    שאין ביקוש!
    סגור
  • 6.
    לא תימנע נפילה במחירים...
    שובני 27/07/2023 10:44
    הגב לתגובה זו
    10 7
    ...בין אם למגורים ובין אם למשרדים. סיבות: 1. אי יציבות משטרית מובהקת שנמשכת כבר לפחות עשור. 2. מצב ביטחוני לא משהו בכלל, שכבר אי אפשר לטאטא מתחת לשטיח. הן מבפנים והן מבחוץ 3. שנאה תהומית מתגברת בין חלקי העם 4. מחירים בשמיים בשילוב של ריבית קטלנית שבאירוע היא אופטימי לא תרד מתחת ל 3% גם עוד 10 שנים. שאם המדינה במתכונתה הנוכחית תהיה קיימת 5. מחאה של הפריבילג מתגברת והולכת. עימות חזיתי בין שלטון לבין בגץ 6. אם תוסיפו את טיעוני ה0מאל אז בכלל המצב עוד פחות אופטימי 7. עם כל תעמולת וצעדי הממשלות להמשיך ולשמר את בועות המחירים. ויש לה הרבה כוח. לדעתי הנפילות בלתי נמנעות. אילולא החזירות של הרשויות השונות: ממשלות/אוצר/רשויות מקומיות/חברות ניהול/ וכו וכו.... המחיריםם לא היו אמורים כאלה בועתיים וממילא הנפילה לא כזו גדולה. 8. חוסר בקרקעות? הצחקתם אותי. זו מניפולציה על מנת להכניס תבהלה. יש מספיק, די והותר קרקעות. ראו לאחרונה אישרו 3000% בניה על מגרש של 8000 מטר (8 דונם בלבד) אישרו 250000 מטר בנוי!!!!!! הזויים. עד לאן מגיעה תאוות הבצע של ממ"י וממשלת ישראל. ממשלות הזדון. המדינה מנהלת אלגוריתם לפיו המד
    סגור
  • 5.
    חחחח.....200ש"ח למטר. איפה היה מחיר כזה?!!
    אני 27/07/2023 10:21
    הגב לתגובה זו
    3 4
    מנפחים על מנת לומר שהירידה היתה גדולה. המחירים בפועל, בשיא הבועה, לא היו צריכים להיות מעל 120 ש"ח למטר, ואכן היה כך למעט מקומות נקודתיים בועתיים. 120 ש"ח למטר לחודש מקביל לתשואה של כ 7% כאשר מחיר רכישה הוא כ 20000 ש"ח למטר. לעומת ריבית 0 בפקדונות לפני עד שנה זה יפה מאוד. עכשיו, עם ריבית חסרת סיכון של 5% מחירי בשכירות אמורים לרדת לכ-80ש"ח למטר בנורמל, באזורי ביקוש טובים למשל בני ברק במגדלים החדשיםם (והשוממים) או בבסר ב"ב. במיוחד לאור עליית הסיכון שהרי משרד מייצר הוצאות גבוהות כל שניה שהוא לא מושכר (ארנונה מטורפת ודמי ניהול). ואני לא רוצה להוסיף מצב/תרחיש (קצת) פחות טוב שאז גם מחיר כזה לא יהיה. תעשו חשבון של תשואה/סיכון בהתחשב בריביות שוק, ותגיעו למסקנה שגם 80 ש"ח ללמטר הוא מחיר גבוה. גם לאור עודף בניה למשרדים.
    סגור
  • 4.
    גם החברים מוותרים על המשרדים שלהם
    תכלס 27/07/2023 09:28
    הגב לתגובה זו
    6 1
    מחיר המשרדים יורד בגלל שהנדלן יורד, פסיכולוגיית שוק!
    סגור
  • 3.
    אוסף קשקושים , מביך
    אחד 27/07/2023 08:38
    הגב לתגובה זו
    22 16
    התחלתי לקרוא מה מקשקש המנכל החביב הפסקתי אחרי כמה שורות. הולכת להיות פה קריסה בסדר גודל תנכי, לא רק נדלן מניב אלא גם נדלן למגורים תקראו את הדוחות ווהמספרים על שדה דב תבינונ באיזה צרה נמצאות חברות הנדלן המניב והרגיל..תחזיקו חזק זה הולך להיות כואב
    סגור
  • קריסה בסדר גודל תנ"כי? מי כאן הקשקשן המביך אם לא אתה?! (ל"ת)
    דיויד רוסו 10/08/2023 15:14
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 2.
    מחירי הנדלן למגורים ומסחר מתרסקים
    אורן 27/07/2023 08:33
    הגב לתגובה זו
    17 7
    ירדו כבר 15-20 אחוז וזה ממשיך
    סגור
  • 1.
    אם האינטרסנט אמר- דברי אלוהים חיים.... (ל"ת)
    אדם 27/07/2023 08:21
    הגב לתגובה זו
    10 14
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות