חבל הצלה לשוק הדיור להשכרה - האוצר יאפשר למשתתפות למכור את הדירות ולהתקזז על המע"מ

שיכון ובינוי, פרשקובסקי, מגוריט, אזורים ליוינג וחברות נוספות רכשו קרקעות לדיור להשכרה לטווח ארוך ואז הריבית עלתה והמודל העסקי קרס; הן כנראה יקבלו הטבות, ואנחנו רק רוצים לשאול - כשהריבית תרד הן יחזירו את ההטבות?
 | 
telegram
(4)

שוק הדיור להשכרה ארוכת טווח בבעיה גדולה. לפני כשנתיים-שלוש היתה נהירה לשוק כאשר המודל העסקי היה פשוט - קונים קרקע מהמדינה במחיר מופחת, מקבלים הטבות מס, בונים להשכרה ארוכת טווח, משכירים בתשואה אומנם נמוכה - באזור 3%-3.5% אבל בהינתן ההטבה על הקרקע והטבת המיסויי ובעיקר בהינתן הריבית אז שהיתה אפסית, זה עסק לא רע, ויש גם אפסייד - השבחת הדירות. ערך הדירות על פני זמן עולה, כשבודקים 20-30 שנה לאחור מוצאים שהעלייה הממוצעת היא 4%-5% בשנה ובהינתן התשואה מהשכירות, מקבלים כאן רווח מרשים.

אבל, הריבית זינקה בשנה וחצי האחרונות, והמודל העסקי "מת". אי אפשר להרוויח בתשואה של 3% מדמי שכירות  כשהריבית על ההלוואה היא 5%. נכון, יהיה אפסייד בעוד 20-25 שנה כשהנדל"ן יימכר, אבל עד אז יש הפסדים שוטפים ובראייה מצטברת, העסקה לא מרשימה, וכל זה מתרחש שגם יש ירידת מחירי דירות בחצי השנה האחרונה בסדר גודל של 5%-7%.

אז מה עושים? באים בטענות ובקשות מהרגולטור. מסבירים שהשכירות לזמן ארוך זה הדבר היחיד שיכול להציל את שוק הדירות, כי אחרי הכל אנשים כבר לא יכולים לקנות דירה. מבקשים הקלות, והאוצר כנראה עומד להשתכנע ולספק הקלות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ליזמים יתאפשר למכור את הפרויקטים כבר היום ולא לחכות 20 שנה. אלו חדשות טובות ליזמים לרבות מספר חברות וקרנות ריט ציבוריות כמו - שיכון ובינוי, פרשקובסקי, מגוריט ואזורים ליוינג שעמוסות בקרקעות לבניית דיור להשכרה לטווח ארוך. הן יוכלו להתנזל, אבל השאלה אם הן יוכלו גם לשנות את התב"ע של הקרקע וכאן התשובה היא לא. ואז עולה השאלה - מי יקנה? וגם אם מישהו יקנה, זה ידרוש התאמת מחירים כלפי מטה על רקע ההרעה במודל העסקי. 

הטבה נוספת ליזמים בתחום שכירות ארוכת טווח היא לאפשר קיזוז מע"מ מיום הרכישה. על פי התקנות הקיימות ניתן לקזז את המע"מ רק בשלב יצירת ההכנסות מהפרויקט, ולא בשלבים של הקמת הפרויקט. הכוונה לאפשר את ניכוי המע"מ כבר בשלב הבנייה וההקמה, אלא שזה לא יהיה שינוי מידי.

כמו כן, האוצר שוקל לפרוס את התשלומים על הזכייה בקרקע.  פעולות כאלו האוצר כבר מניע  בשוק הנדל"ן כדי לעודד בנייה, וגם כאן אלו חדשות טובות ליזמים, אלא שכאן זה בעיקר עניין תזרימי - הטבה תזרימית, אך לא תוצאתית שמשפיעה על הרווח. שתי הנקודות הראשונות ישפיעו על המודל העסקי והרווח מהפרויקטים.

אז היזמיות יקבלו הטבות, ואנחנו רק רוצים לשאול - כשהריבית תרד הן יחזירו את ההטבות? אתן רואים את שיכון ובינוי, פרשקובסקי, מגוריט, אזורים ליוינג ואחרות מחזירות הטבות? אתם בכלל רואים את האוצר חושב להתנות את ההטבות האלו בגובה הריבית?  לא נראה לנו.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    חוצפה
    קרן 13/08/2023 05:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    איך תמיד הקבלנים מקבלים הכל מהממשלה. תראו לי בעל עסק שמקבל הטבות מהממשלה. יופי, אנלנו נממן את הקבלנים העשירים!
    סגור
  • 2.
    אם המדינה רוצה לייצר שכירות ארוכת טווח
    כמה שטויות 10/08/2023 12:00
    הגב לתגובה זו
    2 1
    היא צריכה להשקיע בזה. ההטבות לא ילקחו ולא ינתן קנס לחברה שמקדמת מודל כלכלי מפוקפק אותו המדינה מעוניינת לקדם. אם החברות יחזירו את הקרקע ויודו בטעות לא יהיה כאן גם עוד 10 שנים דיור להשכרה ארוכת טווח. כלכלה זה דבר מסובך. לרשום שהנדלן עולה כ-4% בשנה דווקא בשנה שהוא ירד 7% זה בדיחה רעה.
    סגור
  • 1.
    המדינה באה להציל את בעלי ההון
    המגיב 10/08/2023 10:23
    הגב לתגובה זו
    6 1
    הם רצו "שכירות ארוכת טווח" - כלומר - לשעבד אנשים לטווח ארוך, ולשמר את המצב שבו רוב הציבור לא יכול להחזיר בבעלות על קורת הגג שלו. אם הם עשו טעות עסקית - הם צריכים לשלם עליה. למה אני וכלל הציבור צריכים לכסות את ההפסדים שלהם ? האם הם היו חולקים איתי את הרווחים ?
    סגור
  • בארה״ב מהלך כזה היה נפסל על-ידי בית המשפט פדררלי
    כלכלן 11/08/2023 16:56
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בישראל אין חוקה ואין מערכת משפט צודקת ולכן עם ישראל ימשיך להיעשק על-ידי בעלי ההון הפושעים וחסרי המוסר.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות