בנק ישראל: 'מחיר למשתכן' גרמה לצעירים לקנות דירות יותר גדולות ממה שהם צריכים, וגם הפכה אותם למשקיעים

עוד על פי הניתוח, התוכנית סייעה למבוססים יותר והרחיבה את הפערים. האם בשביל זה היה צריך להוציא מכספי משלמי המסים 30 מיליארד שקל, על התוכנית ותוכניות החיקוי שלה?

 | 

יתרון אחד היה לתוכנית מחיר למשתכן - מי שזכה בהגרלה הרוויח הנחה של מאות אלפי שקלים לדירה. אחלה פרס למי שזכה בכך, אבל בכל אספקט אחר - מדובר בכישלון חרוץ. תוכנית מחיר למשתכן של שר האוצר משה כחלון ממש לא הורידה את מחירי הדיור (אלא דווקא דחפה אותם כלפי מעלה), עלתה למשלם המסים באובדן הכנסות ישיר של 10 מיליארד שקל, ויחד עם התוכניות המקבילות שניסו לחקות אותה מדובר על פי הערכות של כלכלנים ב-30 מיליארד שקל. בפועל, אובדן הכנסות זה אותו דבר כמו שהמדינה תוציא את אותו סכום, רק שזה לא יורד באופן רשמי מהמסים אז הפוליטיקאים לא היו צריכים לאשר את הקנס העצום הזה, שלא הוריד את המחירים לכלל הציבור. אז מספרים לכם על תוכנית לטובת הצעירים, אבל בפועל, מבחינה כלכלית, מדובר על פגיעה קשה ברוב הציבור הישראלי, ובפרט הצעירים. אפשר היה לדעת את זה בזמן אמת. כלכלנים רבים יצאו נגד התוכנית והסבירו שהיא פשוט טעות. אבל הפוליטיקאים רוצים להראות תוצאות מהירות והולכים על תוכניות כאלה. הבעיה היא שזה פוגע בציבור.

כעת, מחקר של בנק ישראל לוקח את הנושא צעד אחד קדימה ומוצא כי מחיר למשתכן גם גרמה לציבור לקנות דירות יותר גדולות ממה שהם היו קונים בלי התוכנית, ודירות גדולות יותר ממה שקנו השכנים או החברים שלהם שלא זכו בהגרלה. הטבה שרירותית שנתנה המדינה לחלק מהציבור גרמה לכך שחלק פשוט קיבלו כסף בחינם - והשקיעו אותו בנדל"ן. כלכלנים גם מסבירים שהמשמעות היא בעצם שאותם זוכים השתמשו בכסף כדי לקנות דירות גדולות יותר ממה שהם צריכים בשלב זה של חייהם. אם אתם שואלים למה קבלנים לא בונים דירות קטנות של 3 חדרים, אלא של 4 ו-5 חדרים, הנה התשובה - המדינה גרמה לכך שצעירים לא יסתכלו על דירות כאלה ואם כך למה שקבלנים יבנו דירות קטנות? 

על פי המחקר של בנק ישראל, "הדירות הנרכשות בידי הרוכשים לראשונה ב"מחיר למשתכן" זולות יותר וגדולות יותר לעומת הדירות הנרכשות בשוק החופשי: הדירות ב"מחיר למשתכן" גדולות בממוצע ב-0.4 חדרים בפריפריה וב-0.6 חדרים במרכז. פער המחיר הממוצע (בממוצע בכל הארץ. נ"א) הוא כ-160 אלף שקל".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"הפערים בין מחירי הדירות שנרכשו בשוק החופשי לבין מחירי הדירות שנרכשו ב"מחיר למשתכן" באזור המרכז גדולים משמעותית ביחס לפריפריה". במרכז, הפער הממוצע במחיר הדירה בין השוק החופשי לבין "מחיר למשתכן" הוא כ-240 אלף שקל – פער של כ-15% זאת לעומת 80 אלף שקל המהווים פער של כ-7% בפריפריה. אולם בחלק מהאזורים בפריפריה ניתן מענק של כ-40-60 אלף שקל, נוסף על ההנחה. ההנחות במרכז גבוהות מאלה בפריפריה הן ככל הנראה הסיבה לביקוש הגבוה לפרויקטים במרכז".

נתון מטריד נוסף לפי בנק ישראל הוא זה שלפיו רוכשי הדירות במחיר למשתכן קנו דירות במקומות שהם לא אזור המגורים שלהם. דובר על מעט על התופעה הזו - אנשים גרים בעיר אחת וקונים דירה להשקעה בעיר אחרת. רבים קנו דירות בחריש אבל לא מתגוררים בהן. האם זה הוריד את מחירי הדיור? לא באמת. על פי בנק ישראל, שיעור גבוה יותר של רוכשי מחיר למשתכן רכשו דירה מחוץ למחוז מגוריהם. על פי הנתונים, בשנים 2012 עד 2015 בין 84% ל-91% מהזוגות רכשו דירה לראשונה במחוז מגוריהם. בבנק ישראל בדקו ומצאו שבדירות בשוק החופשי הנתון הזה נשאר דומה ("יציב") גם בשנים 2016 עד 2019, אבל בדירות של מחיר למשתכן - מדובר בפערים של 13 נקודות אחוז עד 24 נקודות אחוז במחוז ת"א - כלומר הרבה יותר צעירים רכשו דירות במקומות שהם לא גרים בהם ובעצם הפכו למשקיעים (משרד השיכון כבר הודה בכך לפני שנה וחצי). האם זו הייתה מטרת התוכנית של משה כחלון? לא, אבל הוא חילק מתנות בצורה של הגרלה, בצורה לא נכונה, בלי להקשיב לאזהרות של הכלכלנים - כחלון כבר יצא מהפוליטיקה, אבל הנזק שנגרם הוא ארוך טווח.

עוד בעיה שעולה מהמחקר של בנק ישראל היא שבעצם המדינה סייעה יותר לזוגות מבוססים לרכוש דירה והרחיבה פערים - לרוכשי דירות מחיר למשתכן היה שכר נטו גבוה יותר של 1000 שקל בחודש, או 12 אלף שקל בשנה (189 אלף שקל נטו, לעומת 177.8 אלף שקל לרוכשים בשוק החופשי). לפי המחקר, ההסתברות לרכוש דירה עלתה בין השנים 2012—2015 לשנים 2016—2019 בכל חמישוני ההכנסה, אולם הסיכוי של החמישונים הגבוהים עלה ביותר. משום כך התרחב הפער בסיכוי לרכוש דירה בין החמישון העליון לבין שאר החמישונים, ובפרט זה התחתון.

אבל צריך גם לומר - הגדלת היצע הדיור לאורך השנים הללו גרמה לכך שלפחות על הנייר האפשרות של כל הציבור לרכוש דירה (נשיגות הדיור) לא נפגעה. לפי המחקר, כאשר ההיצע גבוה, ניתן להציע תוכניות מסובסדות המיועדות לאוכלוסיות ספציפיות תוך שמירה על שיעור הרכישה של שאר האוכלוסיה - הן לאלו הזכאים לסבסוד שלא זכו בהגרלות, והן לאלו שאינם זכאים.


מאפיינים דומים

לפי המחקר נמצא כי רוכשי דירה ראשונה בשוק החופשי בשנים 2016—2019 דומים במאפייניהם לרוכשים בשנים 2012—.2015 עוד נמצא כי אין הבדלים מהותיים בין ההכנסה של רוכשי 'מחיר למשתכן' לבין ההכנסה של הרוכשים בשוק החופשי, וכי שיעור הנשואים ושיעור המשפחות עם ילדים בקרב רוכשי 'מחיר למשתכן' גבוה יותר.

במחקר נבחנו גם התמורות שחלו בסיכוי לרכוש דירה לראשונה בשנים 2016—2019 לעומת השנים 2012—2015 בקרב משקי בית המשתייכים לקבוצות שונות. תוצאות האמידה מצביעות על כך שההסתברות לרכוש דירה לראשונה עלתה בקרב כל חמישוני ההכנסה, אך במקביל התרחב הפער בין החמישון התחתון לבין החמישון העליון.

בשנים 2016—2019 עלה הסיכוי של משפחות צעירות, ובפרט של משפחות צעירות עם ילדים, לרכוש דירה לראשונה, בין היתר בשל זכאותן של משפחות אלה לרכוש דירות במסגרת תוכנית 'מחיר למשתכן'.

המשפחות שזכו בהגרלות 'מחיר למשתכן' והחליטו לממש את זכייתן רכשו דירות גדולות יותר במחירים נמוכים יותר ביחס לרוכשי דירה לראשונה בשוק החופשי. כמו כן נמצא במחקר כי הסיכוי לרכוש דירה בשוק החופשי נותר יציב, והסיכוי לרכוש דירה בשוק החופשי בפריפריה אף עלה עבור חמישוני הכנסה נמוכים.

מחברי המחקר מסבירים כי ניתן להסיק מכך שהרחבת ההיצע בשנים 2016—2019 הייתה משמעותית בהשוואה לשנים 2012—2015 ולכן הסיכוי של מי שלא זכו בהגרלות 'מחיר למשתכן' לא נפגע. 

המחקר ערך השוואה בין השנים  2012—2015 לשנים 2016—2019  בהם נרשמה עלייה בשיעור משקי בית אשר רכשו דירה לראשונה. גם הסיכוי לרכוש דירה בקרב משקי הבית שלא קנו דירה במסגרת מחיר למשתכן, אם בגלל שלא זכו בהגרלה או בגלל שלא ניגשו לכזו, נותר יציב ביחס לשנים 2012—2015.

ההסתברות לרכוש דירה עלתה בין השנים 2012—2015 לשנים 2016—2019 בכל חמישוני ההכנסה, אולם הסיכוי של החמישונים הגבוהים עלה ביותר. משום כך התרחב הפער בסיכוי לרכוש דירה בין החמישון העליון לבין שאר החמישונים, ובפרט זה התחתון.

תוכנית 'מחיר למשתכן' שהופעלה בשנים 2016—2019, איפשרה לזכאים להשתתף בהגרלות, שהזוכים בהן זכו בהנחה על מחיר הדירה שרכשו. שיעור הנשואים ושיעור המשפחות עם ילדים בקרב רוכשי "מחיר למשתכן" בשנים 2016—2019 היה גבוה ביחס לרוכשים בשוק החופשי, בהלימה לתנאי הזכאות.

ההשוואה של הכנסת משק הבית הממוצעת בקרב רוכשי 'מחיר למשתכן' לבין זו של הרוכשים בשוק החופשי, בקרב הנשואים, לא מזהה הבדל מהותי. 
 

האם זה היה הפיתרון הנכון?

 בנק ישראל
כזכור בעקבות העלייה המתמשכת של מחירי הדיור בשנים 2008–2015, נשיגות הדיור בבעלות הפכה לאחת המטרות המרכזיות של הממשלה. על כן, הממשלה וגופיה נקטו שורה של צעדים להרחבת היצע הדיור ולהוזלתו עבור הרוכשים.

במטרה להוזיל את רכישת הדירות, בפרט עבור מחוסרי דירות בבעלות, הממשלה נקטה מספר צעדים להקטנת חלקם של המשקיעים בשוק הדיור. אלה כללו העלאת מס רכישה על דירה נוספת ב-2015 והטלת מס דירה שלישית ב-2017; לצד ההגדלה הניכרת בהיקף הבנייה הצעד המרכזי שננקט היה הפעלת תוכנית 'מחיר למשתכן' בסוף 2015 במטרה לסייע למשקי בית שאין בבעלותם דירה לרכוש אחת. במסגרת תוכנית זאת, המדינה שיווקה קרקעות במחיר מסובסד ליזם אשר מציע את מחיר הדירה הסופי הנמוך ביותר, והזכות המוגבלת בכמות לקנות דירה כזו ניתנה במסגרת הגרלה בקרב האוכלוסיה הזכאית. 

בנק ישראל

במסגרת המכרזים בתוכנית, רמ"י שווקה קרקעות במחיר מסובסד שנקבע מראש, והיזמים התחרו על המחיר לצרכן למ"ר; מגיש ההצעה הנמוכה זכה במכרז. בתקופה שלאחר שיווק הקרקע אך לפני הנפקת היתרי הבנייה נערכו הגרלות לזכאים. הזכאים להשתתף בהגרלות הם חסרי דירות בבעלות: זוגות בכל גיל ויחידים בני 35 ומעלה. לא נקבעו קריטריונים נוספים לרבות רמת הכנסה. לזוכים ניתנה זכות לבטל את הזכייה בכל שלב, עד לחתימת החוזה מול הקבלן. 

במחקר שנערך על ידי ד"ר דארין וייסמן מחטיבת המחקר בבנק ישראל, נבחנה השפעת המדיניות שנקטה הממשלה בתחום הבנייה וסבסוד הדירות על משקי הבית שקודם לא היתה בבעלותם דירה. בחלקו הראשון של המחקר נבחנו המאפיינים הכלכליים־חברתיים – כגון גיל, מצב משפחתי והכנסה – של רוכשי דירה לראשונה בשנים  2016—2019 לעומת השנים 2012—2015, וכן מאפייני הדירות שנרכשו. עבור השנים 2016—2019 נעשתה הבחנה בין רוכשי דירה לראשונה במסגרת 'מחיר למשתכן' לבין הרוכשים ב-'שוק החופשי'.

בחלקו השני של המחקר נבחנו התמורות שחלו בסיכוי של משקי בית מקבוצות שונות לרכוש דירה לראשונה בשנים 2016—2019 לעומת השנים 2012—2015. הניתוח התאפשר הודות לקובץ נתונים ייחודי, המאפשר לבחון, בפעם הראשונה, את מאפייני רוכשי הדירות במסגרת מחיר למשתכן על בסיס מדגם מייצג של אוכלוסיית השכירים בישראל. 

במחקר נמצא שהרוכשים בשוק החופשי בשנים 2016—2019 היו דומים במאפייניהם לרוכשים בשנים 2012–2015 אך יחד עם זאת, מאפייני הרוכשים במסגרת 'מחיר למשתכן' היו שונים במידה מסוימת מאלה שרכשו דירה לראשונה בשוק החופשי: שיעור הזוגות הנשואים והמשפחות עם ילדים בקרבם היה גבוה יותר ביחס לרוכשים בשוק החופשי. כאשר מתמקדים במשקי בית נשואים בלבד (כלומר, עם שני מפרנסים פוטנציאליים), נמצא שהכנסתם הממוצעת של הרוכשים במחיר למשתכן הייתה דומה לזו של הרוכשים בשוק החופשי.

בנק ישראל
 

 

לפי הנתונים, שיעור המשפחות הגרות בשכירות בישראל עלה בשנים 2008–2015 על רקע התייקרות מחירי הדירות בבעלות, אך הוא נמוך ביחס לממוצע האיחוד האירופי. מחקר של בנק ישראל שהתמקד בזוגות צעירים כחלק גדול מרוכשי דירה לראשונה, מצא ששיעור הבעלות על דירות בקרב בני 25–40 הצטמצם בשנים 2002–2012 במקביל לעלייה בגילם החציוני של הרוכשים ולעלייה בשיעור הדירות הנרכשות בפריפריה )

לפי הנתונים, מספר רוכשי דירה לראשונה היה כ2.5%-–2.6% מהאוכלוסייה הפוטנציאלית בשנים 2012–2013 ירד ל-2% בשנת 2014 בשל הירידה ברכישות דירה ראשונה בעקבות הציפייה לתוכנית מע"מ אפס, וחזר לרמה של 2.5%–2.7% בשנים 2015–2018 ועלה ל-3.4% בשנת 2019. שיעור העסקאות במסגרת 'מחיר למשתכן' מתוך סה"כ העסקאות במדגם עלה מ-8% בשנת 2016 ל-44% בשנת 2019.

בנק ישראל

במחקר נמצא שמאפייני הרוכשים בשוק החופשי בשנים הדיור נחלק לשוק חופשי ולשוק מסובסד. 2016–2019 דומים למאפייני הרוכשים בשנים 2012–2015 הגיל הממוצע היה כ-30, שיעור הנשואים נע בין 77% ל-80%, וההכנסה הממוצעת נטו למשק בית עמדה על כ-160 אלף בשנים 2012–2014 עלתה בהדרגה בשנים 2015–2018, וירדה ב-2% בשנת 2019.

שיעור הנשואים בקרב רוכשי "מחיר למשתכן" גבוה ב-20% בשנים 2016–2018 וב-27% בשנת 2019 ביחס לרוכשים בשוק החופשי. ההבדלים בשיעור הנשואים עקביים עם תנאי הזכאות של 'מחיר למשתכן',

הכנסתם הממוצעת של משקי בית שרכשו דירה במסגרת "מחיר למשתכן" דומה להכנסתם של הרוכשים בשוק החופשי.

ניתן לראות שגם לאחר פילוח העסקאות בין פריפריה למרכז, מאפייני הרוכשים בשוק החופשי בשנים 2016–2019 דומים למאפייני הרוכשים בשנים 2012–2015

בנק ישראל

הרחבת ההיצע בשנים 2016–2019 הייתה משמעותית בהשוואה לשנים 2012–2015, ולכן הסיכוי של הפרטים שלא ניגשו להגרלות "מחיר למשתכן" או שלא זכו בהן לא ירד, אלא אף עליה במתינות – וזה נכון עבור כל חמישוני ההכנסה.

אומנם מדובר בגידול דומה עבור כל החמישונים, אך באופן יחסי מדובר בגידול של כ-22% בסיכוי של החמישון התחתון לרכוש דירה בשוק החופשי, לעומת גידול של כ-14% בסיכויי החמישונים השני והשלישי וגידול של כ-10% בסיכוי של שני החמישונים העליונים.

פער ההפרשים בהסתברות לרכוש דירה בין שתי התקופות נמצא מובהק במבחן wald ברמת של 5% עבור החמישונים 1 ו2- וברמה של 1% עבור החמישונים 3–5 בהתאמה.


תוצאות האמידה מעידות על כך שבשנים 2016–2019 לעומת 2012–2015 הסיכוי לרכוש דירה בפריפריה עלה ב-55% עבור כל החמישונים, והסיכוי לרכוש דירה במרכז עלה ב-48%; בזמן שעבור משקי הבית שלא רכשו דירה ב"מחיר למשתכן" העלייה בסיכוי לרכוש דירה הייתה מתונה יותר.

הסיכוי עלה בעיקר בפריפריה, והעלייה היחסית הייתה משמעותית עבור חמישוני הכנסה 1-3 ייתכן שהרחבת ההיצע, שהייתה משמעותית יותר בפריפריה, לצד הסיכוי הגבוה יחסית של הזכאים לזכות תרמו לעלייה בסיכוי לרכוש דירה בפריפריה של משקי הבית שלא רכשו דירה במסגרת "מחיר למשתכן" ובפרט של משקי בית המשתייכים לחמישוני הכנסה .3–1 .


בנק ישראל


עבור השנים 2016–.2019 הרוכשים בשוק החופשי בשנים אלו דומים במאפייניהם לרוכשים בשנים 2012–2015 בזמן שמאפייני הרוכשים ב"מחיר למשתכן" שונים במידה מסוימת – שיעור הזוגות הנשואים ומשפחות עם ילדים בקרבם גבוה יותר ביחס לרוכשים בשוק החופשי, בעוד שהכנסתם דומה להכנסה של הרוכשים בשוק החופשי.


עוד נמצא שבשנים 2012–2015 שיעור גבוה של משקי בית רכשו דירה לראשונה במחוז מגוריהם, ובשנים 2016–2019 שיעור הרוכשים במחוז מגוריהם בשוק החופשי נותר יציב, בזמן ששיעור הרוכשים ב"מחיר למשתכן" )זוגות( שרכשו דירה במחוז מגוריהם נמוך בכ20%- ביחס ל2012-–.2015

"מחיר למשתכן" הטיבה באופן ישיר עם הזוכים, ובפרט עם הזוכים בפרויקטים שבהם ההנחות היו גבוהות, מדובר באוכלוסיית הזכאים, רובה זוגות צעירים אשר זכו בזכות לרכוש דירה מוזלת ומימשו אותה. הסיכוי לרכוש דירה לראשונה של הפרטים שלא היו זכאים להשתתף בהגרלות של "מחיר למשתכן" או שלא זכו בהן הושפע בעיקר מהגדלת ההיצע. אולם מעבר להשפעה הישירה של התוכנית, ייתכן שהיו לה השפעות עקיפות – כגון מעבר הקונים העומדים בתנאי הזכאות מהשוק החופשי לתוכנית, ובפרט המעבר של הזכאים מהשוק של דירות יד שנייה לשוק של דירות חדשות. השפעה עקיפה נוספת של "מחיר למשתכן" על שוק הדיור היא דחיית ההחלטה לרכוש דירה על רקע ההמתנה לתוכנית ולמימוש הזכיה בהגרלות.

במטרה לבחון כיצד השתנו הסיכויים של קבוצות שונות לרכוש דירה לראשונה בשנים 2016–2019 לעומת השנים 2012–2015 נאמדה רגרסיית logit. תוצאות האמידה מצביעות על כך שההסתברות לרכוש דירה לראשונה עלתה בשנים 2016–2019 על רקע מדיניות ממשלה שמטרתה לסייע למחוסרי דיור בבעלות לרכוש דירה. העלייה מאפיינת את כל החמישונים והיא הכי משמעותית בקרב משפחות עם ילדים קטנים.

על סמך תוצאות האמידה ניתן להסיק שהרחבת ההיצע בשנים 2016–2019 הייתה משמעותית בהשוואה לשנים 2012–2015 ולכן הסיכוי של הפרטים שלא ניגשו להגרלות "מחיר למשתכן" או שלא זכו בהן לרכוש דירה לא ירד אלא אף רשם עלייה מתונה, שהייתה משמעותית יותר עבור הרוכשים בפריפריה, ובפרט – עבור חמישוני ההכנסה הנמוכים.


 

 מאפייני רוכשי הדירה לראשונה ופוטנציאל הרוכשים - זוגות בלבד


בנק ישראל
נתונים: בנק ישראל
 
תוצאות הניתוח מצביעות על כך שבשנים 2016—2019 עלה הסיכוי של משפחות צעירות, ובפרט אלו עם ילדים, לרכוש דירה לראשונה, בין היתר בשל זכאותן של משפחות אלה לרכוש דירות במסגרת תוכנית 'מחיר למשתכן'. כמו כן, נמצא שההסתברות לרכוש דירה לראשונה עלתה בקרב כל חמישוני ההכנסה. אולם הסיכוי של החמישונים הגבוהים עלה ביותר, כך שהתרחב הפער בסיכוי לרכוש דירה בין החמישון העליון לבין שאר החמישונים, ובפרט זה  התחתון. כאשר מתמקדים רק במשקי הבית שלא קנו דירה במסגרת מחיר למשתכן בשנים 2016—2019, אם בגלל שלא זכו בהגרלה או בגלל שלא ניגשו לכזו, נמצא שהסיכוי לרכוש דירה נותר יציב ביחס לשנים 2012—2015. יתרה מכך, הסיכוי של משקי בית אלה לרכוש דירה בשוק החופשי בפריפריה אף עלה עבור חמישוני ההכנסה הנמוכים.

אפשר להסיק מכך שהרחבת ההיצע שהתרחשה בשנים 2016—2019 הייתה משמעותית בהשוואה לשנים 2012—2015, ולכן הסיכוי של מי שלא זכו בהגרלות 'מחיר למשתכן' לרכוש דירה לא נפגע. מכך ניתן להסיק ששמירה על רמה גבוהה של היצע הבנייה, כפי שהיה למשל בשנים 2022-2021, חשובה לקיום נשיגות דיור לכלל האוכלוסיה: הן לאלו הזכאים לסבסוד והן לאלו שלא, או שלא זכו בהגרלות.

ההסתברות הנאמדת של מחוסרי דיור בבעלות (שלא הייתה מעולם ברשותם דירה) לרכוש דירה בשנים 2019-2016 ובשנים 2015-2012, לפי חמישוני הכנסה

 בנק ישראל
נתונים: בנק ישראל

תגובות לכתבה(46):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 33.
    הרבה מחקר ומסכנות טיפשיות. כתבה ירודה מאוד.
    אריק 23/08/2023 12:16
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מחיר למשתכן זה הדבר הכי טוב שקרה למדינה מאז היווסדה, 30מיליארד שקל ש"הלכו" לטובת זוגות צעירים ולילדים שהם דור העתיד או במילים אחרות השקעה נבונה לעתיד. היום רוצים להשקיע יותר מכפול על אברכים שלא תורמים מאומה למדינה. טוב היתה עושה המדינה אילו השקיעה עוד 200מיליארד לתוכנית ובכך משאירה בארץ הרבה מוחות שמזמן עזבו, ונחת כלכלי לכל כך הרבה משפחות צעירות ששני ההורים עובדים במשרות מלאות עם שכר גבוה בהרבה מהמינימום ועדיין מצליחים בקושי לחיות בכבוד. בסך הכל מחיר הדירה של מחיר למשתכן היה המחיר הריאלי האמיתי שדירה צריכה היתה לעלות, התוכנית נתנה סיכוי טוב לדור של היום לקנות דירות במחיר של ההורים והסבים בשנות ה 50, הזוכים של מחיר למשתכן לא גרסו מיליונים לכיסים, אלא הזכות לחיות בכבוד בדירה משלהם. מי שהרויח ובגדול ומשום מה זה לא הוזכר בכלל בכתבה אלא הקבלנים שזכו בקרקע זולה, לא השקיעו שקל על פרסום ומאוד דירות מכורות מראש. הלוואי היה קם עוד אחד כמו כחלון. הכתבה הזאת היא לא יותר מהמשך ההכפשה שעשו על התוכנית בזמנו כשהעלו יום אחרי יום אינטרסנטים כמו קבלנים בוני התאחדות ומשקיעים שמכפישים בלי סוף את התוכנית
    סגור
  • 32.
    עם התייצבות הריבית והמשכנתה המוטבת, רצוי לקנות דירה
    אז אולי 23/08/2023 10:27
    הגב לתגובה זו
    2 0
    יותר קטנה? לא חייבים 5 חדרים זוג צעיר אפשר בשקט 3.5, ואח"כ לשפר לא להשתגע.
    סגור
  • 31.
    מי שבאמת היטיבו איתו
    אורי 22/08/2023 22:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מוזר שהמחקר לא מתיחס לפיל שבחדר - מאחר שהסיכוי של "בני המקום" לזכות היה פי 5 עד פי 10, זה הפך למעשה לתכנית "בנים ממשיכים" - וגרם לזה שאם ההורים שלך ממושב או רמת השרון, תוכל לקנות דירה סופר יקרה, ואם ההורים שלך מדימונה, תוכל לקנות דירה שם. בכך התכנית רק הנציחה את העברת העושר הבין דורית והפחיתה את המוביליות החברתית. למותר לציין שבעלי הכח כגון חברי כנסת נמצאו בד"כ בצד הנכון של המשוואה
    סגור
  • נשמע כמו שחיתות מקומית ושוחד בחירות, לכאורה (ל"ת)
    האמת 25/08/2023 13:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 30.
    שורה תחתונה (ל"ת)
    פסיק 22/08/2023 16:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 29.
    המדינה לא מעוניינת שהמחיר יירד, כתבה לא חכמה
    כתבה טיפשית 22/08/2023 15:23
    הגב לתגובה זו
    2 1
    60 אלף זוגות גם אם 30 אלף זוגות היו יותר עמידים ובחרו להשאר בארץ בזכות הפרויקט הוא חשוב. ואיזה הפסד בדיחה, מכרו ברווח הכל גם המדינה גם הקבלן כסף שהיהי יוכל בכיף להיות בנדלן חול
    סגור
  • 28.
    זוגות צעירים צריכים דירה גדולה; זוג פנסיונרים דירה קטנה (ל"ת)
    בפועל? קורה הפוך 22/08/2023 12:29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 27.
    אולי כי העיריות רוצות יותר תשלומי ארנונה
    שימי 22/08/2023 11:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לכן מאשרות לבנות רק 4-5-6 חדרים ובמחיר למשתכן הקבלנים שיתפו פעולה לזרז הליכים. מחקר מטופש שנועד להצידק משכור מנופחת של חוקרים בבנק ישראלי המשמימים.
    סגור
  • 26.
    עדיף שקבלן אחד ירוויח בפרויקט אחד 100 מיליון !?
    טל 21/08/2023 12:01
    הגב לתגובה זו
    4 4
    עדיף שקבלן אחד ירוויח בפרוייקט 100 מיליון ש"ח או 100 משפחות ירוויחו מליון אחד!? התשובה ברוררה עדיף ש100 משפחות ירוויחו מיליון אחד
    סגור
  • 25.
    ויסות למסתכן ויסות בהנחה תוכנית פושעת
    רועי 21/08/2023 11:10
    הגב לתגובה זו
    3 2
    מלכודת דבש אחזרית הדבש ההון העצמי הוירטואלי והמלכודת 90 אחוז משכנתא
    סגור
  • את המחיר שילמו ומשלמים מאות אלפי זוגות צעירים בהתייקרות (ל"ת)
    בדיוק כך 22/08/2023 08:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • לא ויסות ולא מלכודת . ד י עם הקשקושים (ל"ת)
    א 21/08/2023 14:05
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 24.
    מחיר למשתכן טובה מאוד לכולם
    לדעתי 21/08/2023 10:03
    הגב לתגובה זו
    2 6
    בנק ישראל כושל ומכשיל.
    סגור
  • תגדיר מי זה כולם?
    בבקשה 25/08/2023 13:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחותו, הבן שלו, גיסו והמזכירה של....? לכאורה
    סגור
  • 23.
    הטעות של כחלון עלתה למשלם המיסים הישראלי מיליארדי שקלים
    אבג 21/08/2023 09:56
    הגב לתגובה זו
    6 3
    וכעת החרדים
    סגור
  • 22.
    שוחד
    חי 21/08/2023 07:01
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מחיר למשתכן זה שוחד בחירות של כחלון !!!
    סגור
  • 21.
    אישתי ואני קנינו כך דירה, בחיים לא היינו מצליחים לקנות
    אנונימי 21/08/2023 06:49
    הגב לתגובה זו
    3 5
    אישתי המפונקת מבזבזת בלי סוף, האפשרות היחידה לקנות בלי הון עצמי עצום. תודה כחלון
    סגור
  • 20.
    כל מילה בסלע.
    משה לוי 21/08/2023 06:06
    הגב לתגובה זו
    3 0
    נתנו לזוגות צעירים בלי ילדים דירה שישה חדרים ..איפה הפרופורצייה..
    סגור
  • 19.
    מה זה קופסאות סרדינים אקסטרא
    מצחיקים נמאסתם 21/08/2023 01:03
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מגדלים קוביות ארבע קירות רווח ליזמים בלי איכות חיים לתושבים.
    סגור
  • לא כי עדיף לגור בבניניי רכבת או בניני שיכון משנות ה60-7
    שימי 22/08/2023 11:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ולשלם יותר
    סגור
  • 18.
    כל הכבוד לכחלון ולא מעניין מה
    יוסי 21/08/2023 00:44
    הגב לתגובה זו
    8 11
    אתם כותבים ב סו קולד אנלייז יו אר דואינג..כתבה חובבנית ואינטרסנטית. כחלון ראה שהצעירים מתקשים לרכוש דירה והחליט שהוא מקצה לזה כספים כדי להשאיר פה את ההון האנושי שלא יברח למדינות אחרות מערביות יותר וזולות יותר. ראה ועדה. כל הכבוד. ולא מעניין כמה זה עלה כי האלטרנטיבה של דיכאון כרוני בריחת מוחות וירידה מהארץ של הדור הצעיר היא גרועה עשרות מונים. מי שלא רואה את זה הוא או טיפש או אינטרסנט.
    סגור
  • יחצנות אישית, עם שלטי חוצות על חשבון משלם המיסים,לכאורה (ל"ת)
    כולה 21/08/2023 09:37
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • כל הכבוד? 30 מיליארד ? איפה ואיפה . כסף של כחלון ? (ל"ת)
    ליוסי 21/08/2023 09:31
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 17.
    את שדרות היא הקפיצה
    ארנון 20/08/2023 23:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    גם את נתיבות. הערים אשקלון ובאר שבע גם התקדמו. קרית גת קפצה.
    סגור
  • 16.
    אני קניתי דירה ב 800 אלף ששוויה 2.4 מיליון (ל"ת)
    זוכה 20/08/2023 23:05
    הגב לתגובה זו
    1 6
    סגור
  • 15.
    תמיד יש מי שינצל כל חוק וכל דבר לטובתו
    נועם 20/08/2023 22:39
    הגב לתגובה זו
    1 4
    לפחות זה עזר להרבה צעירים להגיע לדירה במחירים המופרזים של היום
    סגור
  • 14.
    אם זה מה שמפריע לפוצים של בנק ישראל
    88 20/08/2023 22:03
    הגב לתגובה זו
    10 6
    אם מה שמפריע לפוצים של בנק ישראל זה שמשפחה צעירה עם ילדים עם נזלת וטיטולים לא נדחסת לקופסת סרדינים של שניים וחצי חדרים, אלא, שומו שמיים, קונה דירה של ארבעה חדרים, אם זה מה שמפריע, אז שיעברו הם עצמם מהווילות שלהם בכפר שמרייהו לדירת משתכן.
    סגור
  • 13.
    קבלן בעל חברה עם 24 דירות הרשומות על שם החברה
    נשיא 20/08/2023 22:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    קבלן בניין בעל חברה עם 24 דירות הרשומות על שם החברה זכה בדירה במחיר למשתכן כי אין שום נכס על שמו
    סגור
  • 12.
    איזה פתרון יש לכם ? לקנות דירה אחרי עלייה של 100% ? (ל"ת)
    דסה האתיופי 20/08/2023 20:46
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 11.
    איזה מחקר מעמיק וקישקושי !
    רוכש במחיר למשתכן 20/08/2023 20:21
    הגב לתגובה זו
    7 2
    הסיבה שהרבה קנו דירות גדולות יותר (ואני גם) היא כי הקבלנים ניצלו את תוכנית מחיר למשתכן לבנות דירות גדולות יותר בפרויקטים ואז אנשים קנו בלית ברירה דירות גדולות יותר כי רוב הדירות בפרויקט היו גדולות . על זה הגאונים עשו מחקר ????
    סגור
  • 10.
    הפוך.....
    גוטה 20/08/2023 20:11
    הגב לתגובה זו
    1 1
    בשלל המלל של הכתב מתחבאת האמת הפשוטה: "בשנים 2016—2019 עלה הסיכוי של משפחות צעירות, ובפרט של משפחות צעירות עם ילדים, לרכוש דירה לראשונה, בין היתר בשל זכאותן של משפחות אלה לרכוש דירות במסגרת תוכנית 'מחיר למשתכן'.". הלוואי והנסיון להיטיב עם זוגות צעירים שידם אינה משגת לקנות דירה היה נמשך. אלא שיש מי שמציג זאת "כבזבוז".... בוודאי היום כנמצאו מטרות ראויות בהרבה לכספי המיסים.
    סגור
  • 9.
    מחיר למשתכן צריכה לחזור
    מבין2 20/08/2023 20:01
    הגב לתגובה זו
    10 6
    התורנית היחידה שעזרה לצעירים באמת. בביזפורטל בוכים על הפסדים תיאוריים שיכלו להימנע אם היו מוכרים את אותן דירות למיליונרים במחיר מלא. זו מחשבה מעוותת.
    סגור
  • 8.
    למה "גרמה".כל הכבוד.שהצעירים ירימו את הראש.
    כ ד 20/08/2023 20:00
    הגב לתגובה זו
    3 3
    למה לא ?
    סגור
  • 7.
    הבוננזה הכי גדולה גליל ים בהרצליה
    אא 20/08/2023 19:31
    הגב לתגובה זו
    3 0
    דירה ממוצעת של 4 חדרים ב1.8 מ' שווה היום כבר 4.7 מ'
    סגור
  • 6.
    הייתי אומר
    קוביה הונגרית 20/08/2023 19:12
    הגב לתגובה זו
    11 0
    דירות שלושה חדרים לא נמכרו כמעט בכלל לפני מחיר למשתכן שהכניס בבערך שליש מהדירות כ3 חדרים, מחיר למשתכן עזר לעשרות אלפי צעירים וצעירות שלא היה להם אפשרות לרכוש דירה, אם המדינה הייתה רוצה להוריד מחירים היא הייתה משווקת כ100 אלף דירותצמחירמלמשתכן בשנה והייתה תוקעת את השוק עוד במחירים של 2018! פשוט כ80000 דירות בחמש שנים זה מעט מאוד
    סגור
  • 5.
    סליחה אני יודע בוודאות שקרובים שלי הצליחו לקנות דירות ב
    משה ראשל"צ 20/08/2023 18:58
    הגב לתגובה זו
    7 5
    במחירים נורמליים עובדה ואין לי כל סימפטיה לכחלון המלפפון אבל זה עזר להרבה צעירים
    סגור
  • היה יכול לעזור לכולם (ל"ת)
    סתם אחד 20/08/2023 20:53
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • 4.
    היתה תוכנית אומללה, שגרמה לזינוק משמעותי במחירים, בדיוק
    מחיר למשתכן 20/08/2023 18:53
    הגב לתגובה זו
    9 6
    כמו תכניות דירה בהגרלה, דירה בהנחה ועוד ניסיונות אומללים לשלוט על השוק. כול התכניות הללו גרמו ליתר ביקוש ולזינוק במחירים, וכעת הקבלנים עוצרים את הבניה, ההיצע יורד ואז המחירים שוב יזנקו. זה מה שקורה כשמנסים לשלוט על שוק חופשי שמתנהל באופן סדיר, רק נזקים, והוספת מיסים שוב תפריע להתנהלות. מי שלא למד מה קרה כשהממשלה החליטה על חוק הדייר המוגן, ולא הבין שלא מעט ביניינים עד היום נוטים להתפורר בגלל החוק האומלל הזה ונזקיו, כנראה שלא הפנים את הלקח שאסור לממשלה להתערב בשוק חופשי, היא רק מקלקלת.
    סגור
  • 3.
    במקום לחקור איך עזרו לאלפי משפחות לרכוש דירה
    חקר ??? 20/08/2023 18:41
    הגב לתגובה זו
    10 9
    שבנק ישראל יחקור 1. למה בישראל קשה לרכוש מוצר בסיסי דירה . 2. למה עוזרים ותומכים בחרדים להביא שמונה ילדים על גב החילונים . 3.איך זה שזוג צעיר בקושי מצליח לגדל 2 ילדים ויותר משליש מהם בסוף מתגרשים עקב הכבדה כלכלית 4. מה יקרה כאן בעוד 10 20 שנה שמספר המתבגרים של החרדים יעלה על מספר הילדים של החילוניים כולנו נהפוך לחרדים בטלנים ועל חשבון מי ?
    סגור
  • קורס ניהול פננסי
    שימ 20/08/2023 21:44
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אני חרדי ומוכן לעשות לך קורס ניהול פננסי וכלכלת בית. הקורס כולל 8 מפגשים, עלות 3000 ₪
    סגור
  • 2.
    ובכל זאת
    א 20/08/2023 18:10
    הגב לתגובה זו
    4 2
    עשרות אלפי זוגות צעירים נהנו מהכסף שהמדינה הפסידה.הייתי מעדיף שהתוכנית תעזור רק לחיילים משוחררים ולא לכלל האוכלוסיה.התוכנית לא מושלמת אבל כן סידרה רווח אדיר לזוגות שזכו ולאלו מבינהם שזכו בגליל ים עושר רב
    סגור
  • אין כאן רווח ממשי, מי שזכה במאות מליונים בכיס הם
    אריה 23/08/2023 12:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק הקבלנים שכזו בקרקע מסובסדת בלי צורך להשקיע שקל על פרסום ועם מאוד דירות מכורות מראש. מי שזכה בדירה יכול לחיות ולגדל את משפחתו בדירה משלו, הוא לא יכול למכור ולשלשל את הרווח לכיס, כי הרי הוא יצטרך לקנות דירה אחרת על זאת שמכר.
    סגור
  • מאות אלפי, שלא לדבר על יותר ממיליון זוגת צעירים שילמו
    ומנגד 21/08/2023 09:35
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הרבה יותר, או שבכלל לא יכלו לקנות דירה, בגלל עליות המחיר המטורפות שהביקוש ממשקיעים גרם.
    סגור
  • 1.
    בנקים, ממש מעניין אותם אזרחי ישראל
    עובדה 20/08/2023 17:48
    הגב לתגובה זו
    10 7
    תכנית מעולה שבזכותה אלפי זוגות זכו בדירה במחיר שפוי יחסית לשוק
    סגור
  • אמת ונכון (ל"ת)
    משה ראשל"צ 20/08/2023 18:58
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • תכנית גרועה...
    סווינגר 20/08/2023 18:09
    הגב לתגובה זו
    6 1
    הכניסה כסף טרם העלאת ריבית והקפאת השוק. ללא התכנית, מצב הקבלנים היה גרוע הרבה יותר, והיום היינו רואים קריסה איכותית של השוק - מחיר נוח לרבי, ולא ל"זוכי" לוטו דירות. כעת יש לא מעט משועבדי דיור, משקיעים בעל כורחם. הציבור עזר לבנקים לנקנק את הציבור
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות