התחדשות עירונית
צילום: shutterstock

סחטנים או תמימים? דיירים שלא מסכימים לפינוי בינוי משלמים פיצויים של מיליונים

64 פסקי דין נגד דיירים סרבנים בשלוש שנים בלבד מאותתים שההתחדשות העירונית משנה את כללי המשחק. האם המדינה מחמירה מדי עם הדיירים הסרבנים, או שאולי היא צריכה להילחם בהם יותר, לאור הפסדים של מיליונים שחלקם גורם לקבלנים?
איציק יצחקי | (29)

פסיקה שהתקבלה בחודש יולי האחרון על ידי בית המשפט מבהירה היטב עד כמה המדינה נלחמת בתופעת הסרבנים. נכון, חלק מהם לעתים מעכב פרוייקטים מסיבה מוצדקת, אבל רבים עושים זאת בשל סכסוכי שכנים או במקרה הרע - דורשים לקבל "פיצוי" כדי לא לעכב את התהליך.

המדינה לא אוהבת את זה. היא רוצה להעניש את הסרבנים שמתנגדים ללא סיבה מוצדקת. בהתאם לכך, בית המשפט גזר על 3 סרבני תמ"א לשלם 2.6 מיליון שקל כל אחד, 7.8 מיליון שקל בסך הכל, בגלל נזק שגרמו לדיירים האחרים, לאחר שהתנגדו ללא סיבה מוצדקת לפרוייקט במתחם שיכון וייצמן בהרצליה. 120 בעלי הדירות הגישו תביעה נגד הסרבנים ושמעו מהשופטת הדס עובדיה כי היא רוצה להבין האם הסירוב של הסרבנים היה מוצדק או "ממניעים סחטניים", כפי שהגדירה.

זה ממש לא הפרוייקט הראשון שמתעכב השנה בגלל שכנים סרבנים. ב-3 השנים האחרונות, מספרי התביעות מהסוג הזה שברו שיאים חדשים: 64 פסקי דין ניתנו במהלכם, מה שמאותת לדיירים הסרבנים שלא כדאי להתעסק עם המדינה במקרה שמדובר בתביעה קנטרנית, שמקורה בניסיון להתיש את השכן או לדרוש ממנו משהו בתמורה.

אגב, הכינוי "דייר סרבן" הפך בשנים האחרונות ללעג, מתוך הרצון להבדיל את הדייר משאר הדיירים, שדוחפים לאישור הפרוייקט. אבל לא תמיד זה מוצדק. כך למשל, המדינה הורידה את האחוז הדרוש לשם אישור פרוייקט התחדשות עירונית מ-80% ל-67%, כדי למנוע מדייר סרבן לעכב פרוייקטים. אבל בדרך, המדינה שכחה קצת את הקשישים והחולים, אלה שבאמת לא יכולים לחתום על פרוייקט כזה כי מבחינתם - מעבר דירה הוא הרה אסון.

מצד שני, חוק ההסדרים בא ומתקן מעט את העוול הזה. הוא בא לטובת דיירים קשישים שהם מעל גיל 75 וגם לטובת בעלי מוגבלויות. הוא קובע כי על המדינה להעניק להם את כל ההטבות ואת מלוא שווי הדירה בכסף, מיד עם הפינוי.

בצד התומך להורדת הרף, נשמעות הטענות כי המהלך מקל על הדיירים שרוצים לדחוף את הפרוייקט אבל מחליש את כוחם של אלה שסחטו קבלנים. חוק פינוי בינוי חוקק ב-2006, ומאז כמות התביעות נגד דיירים סרבנים הולכת וגדלה. חשוב לציין שמטעמים הקבועים בחוק, רשאית הוועדה להטיל קנס על דייר סרבן, שמתנגד מטעמים לא ראויים.

כמובן, יש גם את התחום האפור. לעתים דייר סרבן מרגיש שהוא מקבל תמורה פחותה מיתר הדיירים, או "דירה כלואה" ולכן מתנגד. הוא מבקש "להשוות תנאים" כדי שלא יפגע - אחרת הוא יגלגל את הפרוייקט לפתחו של בית המשפט וידחה את החלומות של הדיירים.

קיראו עוד ב"נדל"ן"

אחד מפסקי הדין המשמעותיים בעניין הזה הוא פס"ד שומרוני, שעסק בדייר סרבן, שהתנגד לביצוע פרויקט תמ"א 38. בפסק הדין הזה הזה נקבעו שאלות חשובות, שמנחות שופטים לפני שהם מגישים את פסק הדין. בין השאלות שעלו האם הוצג טעם להתנגדות, האם התכנית תטיב עם דיירי הבניים או פוגעת בזכויות מיעוט, האם היא התקבלה בחוסר תום לב או בניגוד ועניינים ולבסוף - האם הדייר הסרבן הציג תכנית חלופית.

בדרך כלל, בבואו של השופט לפסוק, הוא מביא לפניו את התשובות של שני הצדדים לשאלות המהותיות הללו. אם הוא רואה כי מדובר בדייר סרבן מטעמים לא מוצדקים, סביר להניח שהוא יסגור את התיק, יאפשר את הבניה ויטיל עליו הוצאות משפט במקרה הטוב, או קנס כספי במקרה הרע. אם הדייר צודק והטעמים שנשמעו מוצדקים, הפרוייקט ייגנז. כך, בהינף יד, מצליחים הדיירים הסרבנים להכות כבר שנים בפרוייקטים רבים ולקבלנים נגרמים הפסדים של מליונים.

בחלק מהמקרים, זה נגמר בפשרה ובאחרים - הדייר מסתכן בפיצוי כספי שלא בטוח שיוכל לעמוד בו. בסוף, חלק גדול מההתנגדויות מתנקזות לשאלת תום הלב - אם הדייר באמת עשה זאת מטעמים מוצדקים או אחרים? מה שבטוח, הוא שלפי כמות התביעות בנושא הזה, בתי המשפט מתייחסים לעניין הזה כתופעה. ככל שההתחדשות העירונית תיכנס להילוך גבוה יותר, ההערכה היא שיותר התנגדויות יגיעו לפתחו של בית המשפט.

תגובות לכתבה(29):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 17.
    תיקון: יזם גזלן לא דייר סרבן! (ל"ת)
    בושה 14/09/2023 23:58
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    ענת 14/09/2023 18:24
    הגב לתגובה זו
    חוק הזוי שבטח עבר באיזו קומבינה. הקרקע שאתם נותנים ליזמים היא של בעלי הדירות בלבד ושווהה30 מיליון באזור המרכז תמורת כמה פירורים רומסים אותכם ועושים עליכם מיליונים אפילו למחבלים לא הורסים ככה בית פגיעה אנושה בזכות הקניין בביתו של אדם וגם בלי ערבות מספיקה חש מקרים שדיירים נשארו בלי דירה ובלי שכר דירה היזם עשה פשיטת רגל והדיירים מתו משברון לב. בושה של חוק שצריך לבטל
  • אלון 14/09/2023 22:19
    הגב לתגובה זו
    לאנשים היכן לגור.
  • ג'פרי 31/10/2024 16:04
    מאפיה מושחתת של שילוב הון שלטון לעשוק את האזרח הקטן, חייבים לעשות כאן הפיכה
  • ג'פרי 06/10/2024 15:13
    באו תהיו גברים תעשו את זה בהרצליה פיתוח בסביון בכל שכונות הוילות חזקים על חלשים פושעים שכמותכם העולם אינו הפקר הקדוש ברוך הוא יעניש אותכם בעונשים חזקים ביותר החמאס בעזרת ה' יפנה את הקבלנים היזמים והמחוקקים מבתיהם לגיהינום
  • 15.
    רמיסת זכויות הפרט עבור התעשרות הקבלנים. (ל"ת)
    פלוני 13/09/2023 11:53
    הגב לתגובה זו
  • יעקב 15/09/2023 17:50
    הגב לתגובה זו
    שהמדינה תתן אדמות לבניה .רוב אדמות בארץ הםמ של המדינה והיא מספסרת בהם. ואז היא לוקחת מבעלי הדירות את הקרקע שלהם ורוצה לבנות דירות להמון ובעיקר למלאנ את כיסי היזמים. התחדשות עירונית במתכונותו הוא עושק הגדול ביותר של בעלי הדירות.
  • עשיר 13/09/2023 21:27
    הגב לתגובה זו
    רמיסת הבלבול מוח שלך איך אני יודע שאתה עשיר אשכנזי עם ירושה.
  • 14.
    אני 13/09/2023 11:00
    הגב לתגובה זו
    כמו נפילת הקבלן, והשארת הדיירים על עברי פי פחת. במיוחד היום עם המצב הרעוע של הקבלנים עם הריבית הגבוהה. נו טוף...מכסימום יאשרו עוד 10 קומות על חשבון איכות החיים של הדיירים....
  • 13.
    אני 13/09/2023 10:58
    הגב לתגובה זו
    בתמורה לעוד כמה מטרים בדירה הדיירים עוברים מסכת קשיים לאורך מספר שנים לפחות. ערך הדירה לא בהכרח עולה (שווי למטר), עלות אחזקת בניין עולה מ200 ש"ח לחודש לעלות של מאות רבות של שקלים לחודש, כמו כן הדיירים עוברים לגור במגדל בן 100 דיירים (לא ממש משוש לב של אף אחד), הרחוב מצטופף וכו'. מי שכן עושים את הרווח האמיתי הם היזמים שמרווחים הון על חשבון הדיירים, העירייה: שמקבלת תשלומי שבח + ארנונה בכפל כפליים, כל המאעכרים כמו גם מקבלי השוחד בדרך. וכמובן: ממשלת ישראל ומשרד האוצר, הזויים. בונים מגדלים של 100 קומות על שטח אפסי (של 8 דונם : ע"ע מגדל עלית החדש שאמור לקום..שנמכר ב 250 מיליון ש"ח!!! המגרש לבדו, פתאום יצרו זכויות בניה יש מאין..) ועוד מספרים לנו שאין קרקעות.
  • אלון 14/09/2023 22:25
    הגב לתגובה זו
    איפה לגור כי לא בנו מספיק דירות באזור שבו הם רוצים לגור.
  • 12.
    גזל ללא תמורה 13/09/2023 10:23
    הגב לתגובה זו
    במקום שלדיירים יהיה מחסנים המדינה מרשה להם להפקיע חדר לחשמל לכל הרחוב . בשעה שיש שטח ציבורי כמו גינה מול בניין ששם כבר יש חדרי חשמל העיריה המנוולת לא מסכימה אסור להסכים לזה הדיירים מקבלים קרינה וסיכון וחברת החשמל חוגגת מפקיעה שטחים .
  • יעקב 15/09/2023 17:39
    הגב לתגובה זו
    הרבה מעבר לעלות הבניה של החדר. כלומר נקבל כסף עבור הזכויות הקרקעיות של הדיירים אך לא משתף אותם . גזל גמור
  • 11.
    קבלנים עושים קופה ומרמים את הדיירים זאת עובדה בשטח (ל"ת)
    אוף 13/09/2023 10:20
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    חמודי 13/09/2023 09:15
    הגב לתגובה זו
    אז שייתנו גם למתנגדים את מלוא שווי הדירה, כמו שנותנים לקשישים ומוגבלים.
  • 9.
    להוריד את היחס ליזםל1 ל2.3 לא צריך להגזים בהצפפה . (ל"ת)
    שחף 13/09/2023 08:59
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    גבי 13/09/2023 07:13
    הגב לתגובה זו
    כדי שיוכלו לקנות דירה חלופית קבועה ולעבור אליה מיד
  • 7.
    החכם באדם 13/09/2023 06:57
    הגב לתגובה זו
    ומה קורה שניתן אישור עקרוני מבנין בן 3 קומות לבנין בן 9 קומות עד 12 לכל היותר. וכשהגענו לתכלס לפתע פתאום התכנית היא כבר לבנין בן 24 קומות?!?! בעיני לא סביר ומבנין בוטיק זה הפך לסלאמס. זה כן נחשב התנגדות סבירה או לאו?
  • 6.
    סחטנים? 13/09/2023 06:53
    הגב לתגובה זו
    חוברים כנגדם לקבלת תמורות עודפות מהקבלן בסתר תוך רמיסת הזכויות של דיירים מוחלשים ועל חשבונם לעשות עושר. לכאורה
  • שובני 13/09/2023 11:19
    הגב לתגובה זו
    חייבים לאשר יחס של 4 דירות לדירה אחת, על מנת להשמין את הכיסים של המושחתים ושל אוכלי החינם. אים כתוב? "שמנת, עבית כסית ישירון...) ועוד מתלוננים על הדיירים שלא רוצים לגור במגדל בן 25 קומות (סלאמז מודרני) עם עלות אחזקה של 1000 ש"ח לחודש בצפיפות נוראית, והכל בתמורה לעוד 12 מ"ר עלובים וחניה. כשאת כל העודף (עודף הערך) לקחו כל המושחתים...
  • 5.
    דרור 13/09/2023 01:12
    הגב לתגובה זו
    "התחדשות עירונית", "שדרוג מרקם החיים", "עירוב שימושים", שצפי"ם כל אלה הן סיסמאות הנדסת תודעה לשוד שטחי הבתים של תושבי השכונות. סיסמאות שטומנות בחובן חיי עבדות במגדלים, עם מיסי תחזוקה גבוהים למשך כל החיים - וסכנות בלתי הגיוניות הנובעות מחיים במגדלים. וכל התענוג הזה עבור 25 מטר שספק אם יקבל אותו אדם. לכן אנו רואים שיטות עבודה נגועות בשחיתות - מתן שוחד מתחת לשולחן לשכנים שמשתפים פעולה, ומעל השולחן בצורת תמורות מוגדלות לאותם שכנים משתפי"ם. ומי מחפים על כל השחיתות, השוחד, ההתנהלות הלא תקינה, ואי העמידה בתנאי הסף? כמובן המנהלות השונות להתחדשות עירונית עירונית, והרשות הארצית. גם ראשי הערים, ווועדות התכנון לא טומנות ידן בצלחת ופועלות ללא רסן, ובשחיתות חסרת מעצורים, מבלי לבדוק חתימות, מבלי להתייחס לסקרים חברתיים שמראים שמדובר באוכלוסיות שלא יוכלו לממן תחזוקת מגדלים לאורך שנים ועוד. כל אלה מופעלים על ידי שני מנועים, שוחד לפקידי ציבור - והרבה, ותכנית המתאר הארצית 35 (תמ"א 35) שמגדירה את אופן פריסת האוכלוסיה בישראל, ובעיקר התוספת הרביעית המייעדת בניית יותר ממיליון דירות בציפוף עירוני (מתוך ש
  • גמלאי 13/09/2023 07:10
    הגב לתגובה זו
    צריך לקבוע שלתושבים קשישים תהיה אופציה של קבלת תמורה בכסף מזומן כדי שיוכלו לעבור ישירות לדירה שקונים ולא להטלטל לדירה שכורה ושוב לחזור אחרי כמה שנים לבניין המקורי. כל פתרון אחר הוא אכזרי עבורם. והקבלן יקבל את דירתם המקורית.
  • 4.
    אורן 13/09/2023 01:10
    הגב לתגובה זו
    אל תפחדו מכתבות כאלה! יש להיזהר ממארגנים, יזמים ועורכי דין שמנסים לדחוף אתכם בשיטות של הונאה נוכלות ורמאויות לחיים במגדלי פינוי בינוי רק כדי לגרוף לכיסם עמלות ורווחים עצומים. תוכיחו, וזה ממש לא קשה, שהתהליכים קודמו באופן שנוגד את דרישות החוק - אבל אל תמתינו לרגע האחרון - יש הרבה דברים שאתם יכולים לעשות על מנת למנוע את קידום הפרויקט המסוכן שעלול להפוך אתכם לעבדים של מגדלי פינוי בינוי. המארגנים והיזמים מציפים את האינטרנט בכתבות על דיירים סרבנים ועוד כל מיני מילים של הנדסת תודעה, אתם מבוגרים מספיק כדי לדעת שזה בולשיט. מילון לדייר: "התחדשות עירונית" - ציפוף האוכלוסיות החלשות. "שדרוג מרקם החיים" - שדרוש הכיס של היזם, ,עו"ד, המארגנים, ודיירים המושחתים. "המבנה לא עמיד ברעידות אדמה" - רק מהנדס יכול לקבוע זאת, לא מארגן בן 22 שסיים לפני שבועיים שירות צבאי. "שדרוג המרחב הציבורי" - לא יהיו לכם לא גינות, קומות הקרקע יינתנו לעסקים, ריח טיגון פלאפל ימלא את הבית שלכם בשעה 11 בבוקר. "חמש שנים לא תצטרכו לשם דמי תחזוקה" - ומה לאחר חמש שנים? יש לכם 700 עד 2000 ש"ח בחודש לדמי תחזוקה? ומה עם דודי ש
  • 3.
    משה 12/09/2023 21:28
    הגב לתגובה זו
    הקבלן לוקח את הנכס היחיד שיש לדייר. רושם הערת אזהרה בטאבו יאנו השתלט על הדירה. ואם פשט רגל או פשוט התחרט מה יעשה הדייר. במיוחד שהעורכי דין בדכ מטעם הקבלן. צריך מנגנון בערבות מדינה וכן קנסות על קבלן שהתחרט ולא משחרר את הטאבו
  • קשקוש 12/09/2023 22:11
    הגב לתגובה זו
    אתה מקבל ערבות בנקאית בדיוק כמו ברכישת דירה חדשה, על שווי הדירה החדשה. ואם העו"ד המלווה לא דאג לזה, אז הוא רשלן
  • דרור 13/09/2023 13:55
    בית המשפט העליון קבע בתאריך 22/6/2023 בפסק דין תקדימי כי הבנק המְּלַוֶּה?הֶעָרֵב אינו מחוייב להתחיבויותיו של היזם לבעלי הדירות. זה היה בערעור שהגישו תושבי פרויקט מגדל אירופה בקריית שפרינצק בחיפה שהיזם שם פשט רגל, והדיירים נותרו חסרי קורת גג. במדינת ישראל תושבי השכונות נמצאים בתחתית שרשרת המזון, אין לסמוך או להאמין בבתי המשפט בבנקים ובמוסדותה השלטוניים.
  • הצחקת 13/09/2023 09:52
    והתשלום אליו נעשה לפי הקבוע בחוק, יש לך בעיה רצינית ואתה עלול גם לאבד את הדירה. יותר מידי אנשים חיים בשכירות יל חשבונם וללא בית רק כי נתנו אמון כמוך...
  • 2.
    שחר 12/09/2023 20:42
    הגב לתגובה זו
    יש דוגמאות על קבלנים שהתחילו פרוייקט תמ״א 38, אבל רק התחילו ושנים לאחר התחלת העבודות, הבניין עדיין עם יסודות חשופים בטענה לדוגמא שלקבלן נגמרה קופת המזומנים
  • 1.
    רועי 12/09/2023 20:37
    הגב לתגובה זו
    בגיבוי הממשלות, בג"ץ וכל המושחתים האחרים.