המדינה מקדמת בניית ממ"דים - למה זה לא מספיק ומה יקרה אם חמאס ימוטט?

עוד לפני המלחמה, המדינה ניסתה למגן את הפריפריה, אבל המהלך לא צלח בגלל שהעסק לא כלכלי. איפה נקודת האור, מה יקרה בדרום אם צה"ל יביס את חמאס והאם חיי תושבי הדרום לא יותר חשובים עכשיו?
 | 
telegram
(2)

מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה, אבל במקביל, כדי להגן על האזרחים, בימים הקרובים אמורה לאשר המועצה הארצית לתכנון ובניה שורה של הקלות שיזרזו הקמת ממ"דים ברחבי המדינה וכן אכלוס של אלפי יחידות דיור חדשות לפני שקיבלו טופס 4. למה זה קורה? כי המדינה מרגישה שהתושבים שלה לא מוגנים מספיק, בעיקר בעת מלחמה.

האופציה של מינהל התכנון לאכלוס אלפי יחידות חדשות היא קלה יותר. ההתמגנות בפריפריה אינה זולה ולא כדאית מבחינה כלכלית. לכן, ההודעה של המדינה כי תסבסד 9 פרוייקטים בצפון בעלות של 6.5 מיליארד שקל, רובם בפריפריה, מפתיעה. נכון, המדינה ממגנת גם את אשקלון ואת לוד, אבל זה עדיין לא מספיק. מתברר כי עשרות אלפי יחידות לא ממוגנות קיימות כיום בפריפריה רק משום שלמדינה לא היה מספיק כסף להגן על חיי האזרחים.

דוח שנכתב בחודש פברואר, לקראת דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בנושא היערכות מדינת ישראל להתמודדות עם רעידות אדמה (היום הוא לרוונטי מתמיד, כי הממ"דים חשובים גם למטרות אחרות כמו מלחמה), חושף את הכשלים שבדרך, בעיקר בפריפריה. כדי להבין כמה המיגון בפריפריה חשוב, כדאי לחזור אליו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כיום, מתברר, אין בידי הממשלה מיפוי של המבנים שאינם מחוזקים בפני רעידת אדמה, והאומדנים השונים בנושא כלליים, לא עדכניים, ולא מדוייקים. למרות תכנית התמ"א, בשנת 2019 הוחלט על סיומה עד 2022 (בינתיים זה נדחה) בשל כישלון התמ"א בקידום חיזוק ומיגון מבנים בהיקף הנדרש. במקום זה, הממשלה הציעה את "חלופת שקד שמציעה תכנית חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה, כתחליף לתמ"א 38, אך גם היא מבוססת על "מודל השוק" ובכנסת בטוחים שהיא לא תהיה ישימה בפריפריה, למרות תוספת זכויות הבניה המשמעותית שהיא מאפשרת.

בשנים 2014–2020, משרד הבינוי והשיכון סבסד חיזוק של 133 מבנים, בהם 2,883 דירות - רובם המכריע בערים באזורי הסיכון לרעידת אדמה. זה עלה למדינה 233 מיליון שקל. בהמשך, כ-68 מיליון שקל נוספים הוקצו. צוות בין-משרדי לבחינת הצעדים הנדרשים לקידום מסיבי של התחדשות עירונית בערי הפריפריה, שהגיש את המלצותיו בפברואר 2022, העריך כי יש כיום בנגב ובגליל כ-96 אלף דירות ב-6,700 מבנים בבניה רוויה ביישובים עירוניים שנבנו שלא לפי תקן עמידות מבנים בפני רעידות אדמה. לפי ההערכות, סיבסוד ממשלתי לביצוע התחדשות עירונית באמצעות פינוי בינוי לדירות אלו ביישובים הפריפריה העירוניים עשוי לעלות כ-57 מיליארד שקל (כלומר, הוצאה ממוצעת של 593 אלף שקל לדירה).

לפי הערכות ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידת אדמה, רעידת אדמה חזקה, בנוסף לפגיעות בנפש, כ-28,600 מבנים עלולים להיהרס או להינזק באופן חמור (נזק של לפחות 45% מערך הבניין), וכ-290,000 מבנים נוספים עם נזק קל או בינוני (נזק של 20%-5% מערך הבניין). 

אלא שלקידום בפריפריה, כמו שהסברנו קודם, אין כדאיות כלכליות. מצב המבנים בעשרת יישובי הפריפריה שנבדקו גרוע בהרבה ביחס לכלל המדינה, ושיעור המבנים שיינזקו קשה בעת רעידת אדמה גבוה מיתר המדינה (54% בעשרת יישובים אלו, לעומת 35% בכלל המדינה). עלות חיזוק ומיגון מבנים אלו נאמדה אז, בשנת 2016, בכ-3.9 מיליארד שקל. בדוח נקבע כי "ביישובים אלו אין כדאיות כלכלית לביצוע חיזוק מבנים באמצעות תכניות החיזוק תמ"א 38 והתכנית שהחליפה אותה, ולכן לדברי הוועדה, ללא התערבות ממשלתית בתקצוב החיזוק והמיגון, לא יימצא למבנים אלו פתרון.

דוחות מבקר המדינה מתריעים לאורך השנים כי הטיפול בנושא חיזוק הבתים הוא חלקי וחסר. רוצים לדעת כמה לא כלכלי למדינה לעזור לתושבי הפריפריה? בשנים 2021-2005 חוזקו מתוקפה ואוכלסו בפועל 1,834 מבנים - 77% מהם בתל אביב. בנוסף, משך הפרויקט הכולל, מהגשת בקשה להיתר ועד סיום הפרויקט, גדל משנתיים וחצי בשנת 2010 ליותר משבע שנים בשנת 2021 כך שהמסלול שתוכנן להיות מהיר, הפך איטי עם השנים.

בדצמבר 2021 החליטה הממשלה להקצות כ-70 מיליון שקל לקידום התחדשות עירונית בפריפריה (שכוללת בניית ממ"דים כמובן) מאותם תקציבים שהיו אמורים להיות בקרן להתחדשות עירונית, וכ-40 מיליון ש"ח נוספים מתקציב הרשות. במאי 2022 פרסמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית קול קורא לרשויות מקומיות 26 להתחדשות עירונית. לקבלת תמיכות בפרויקטים להתחדשות עירונית בפריפריה. הרשות הקצתה לנושא 110 מיליון שקל. ההערכה היא שתקציב כזה עשוי לסייע לקדם פרויקטים ספורים בלבד. כלומר, הוא לא ממש מגן על הדרום. כעת, המדינה מקצה משאבים גדולים יותר. היא מבינה שהיא צריכה למגן 12 אלף יחידות ללא ממ"ד באשקלון, גם אם זה לא כלכלי. מה יקרה אם שלטון חמאס ימוטט מחר בבוקר? סביר להניח שהמדינה תחסוך הרבה כסף וכאב ראש ולא תמגן את ערי הדרום כפי שהיא עושה עכשיו. מכיוון שההחלטה יצאה לפני המלחמה, ובמהלכה היא לא תוכל לטפל במיגון, סביר להניח שרק אחרי המלחמה נראה את התוצאות הסופיות של מהלך כזה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    טמטום של ממשלה, פינוי בינוי לכל הבניינים הישנים במקום ל
    יואל 19/10/2023 13:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לזרוק מליארדים בממדים. ככה יבנו בניינים חדשים גם בפריפריה שיעמדו בתקן רעידות אדמה,ממדים יבנו בבנינים החדשים וגם יתווספו הרבה מאד דירות להורדת מחירי הדיור.
    סגור
  • למה נראה לך שהמדינה רוצה שהמחירים ירדו (ל"ת)
    ראש ממשלת חלם 27/10/2023 07:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות