חדר ממוגן - פתרונות נוספים לדירות שאין בהן ממ"ד; האם זה פתרון טוב וכמה זה עולה?

על אפשרויות המיגון הקיימות היום, איך בונים חדר מוגן בדירה והאם כדאי להיכנס למיגונית?
 | 

חלק גדול מהדירות בארץ בלי ממ"ד, חלק גדול מהבתים בארץ בלי מקלט סמוך. על פי ההערכות יש מעל 1.5 מיליון דירות לא ממוגנות. מה הדיירים עושים בזמן אזעקות על רקע הפגזת טילים ומה ניתן לעשות?

ממד, חברת מפרם ממ"ד חברת מפרם

רבים עוברים לחדרי המדרגות. שם ובמיוחד אם מדובר בחדר מדרגות במרכז הבניין יש הגנה מסוימת, אבל זה כמובן תלוי בבניין, בחדר המדרגות עצמו, ובפרמטרים נוספים. בכל מקרה, גם בחדר מקומות, לא צריך לשהות בקומה קרובה לדלתות, אלא בין הקומות. אפשרויות נוספות לתחליפי ממ"דים הם שיפור מבנים קיימים. יש חברות שעושות זאת בתיאום עם פיקוד העורף. הן בוחרות חדר אחד בבית והופכות אותו עד כמה שניתן לחדר עמיד. זה לא פתרון מלא, זה פתרון חלקי, אבל יש רמות שונות של מיגון ובמקרים מסוימים זה מתקרב לפתרון של ממ"ד, כשלוקח כשבוע להכין חדר כזה. השיטות שונות - פלדה, התזת בטון, רשת ברזל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

איך עושים את זה? בוחרים חדר עם חלון אחד ודלת אחת. בוחנים אם יש בטון - בתקרה, בבית, מחליפים את הדלק ואת החלון מחליפים ריצוף, מחפים את הקירות בחומרים מאוד חזקים. כך בעצם מייצרים חדר מוגן. העלות של חדר כזה היא בין 100 אלף ל-150 אלף שקל בגישה של המתכות החזקות ביותר, יש פתרונות של התזת בטון ורשת ברזל שהן בעלות של כמה עשרות אלפי שקלים. יש מספר חברות מקומיות שמספקות את הפתרון הזה (יש סוגים שונים של שיטות - מתכות חזקות, בלדה, בדים חזקים ועוד). עכשיו כצפוי גבוהים מאוד.

פתרון נוסף הוא מיגונית, גופים, עיריות, וועדי שכונה ובתים רוכשים מיגוניות להצבה באזורים מסוימים, סוג של תחליפים למקלטים, אבל לא באותה רמת מיגון. הכוונה לשים את המיגוניות האלו בחצר של בניין בהתאם להערכת כמות האנשים בבניינים מסביב. לא מדובר בפתרון תקני ומלא. אבל זה פתרון כנראה עדיף על חדר מדרגות, וזה גם פתרון יחסית מהיר עם עלויות יחסית נמוכות לכל משפחה.
 

כמה עולה ממ"ד?

לפי נתוני פיקוד העורף, לשליש מאוכלוסיית ישראל אין כיום מרחב מוגן תקין או מקלט - הם נאלצים לרדת לחדר המדרגות או במקרה החמור יותר, לא מגיעים למרחב מוגן בכלל. זה קורה בעיקר בבתים שהוקמו לפני 1992 (אז נבנה הממ"ד הראשון), משום שמאז מלחמת המפרץ, המדינה מחייבת ממ"ד בכל בניין חדש והוא החליף את המקלטים.

בניית ממ"ד ממוצע כיום עולה כ-120-150 אלף שקל כשגודל הממ"ד הוא 9 מ"ר עד 12 מ"ר. עלות בניית ממ"ד בבניין מגורים היא כ-11 אלף שקל למטר, ובבית פרטי - 13 אלף שקל למ"ר. בנוסף, יש הבדל בין הקמת ממ"ד ביישובי הדרום, שם נדרש קיר בעובי 40 ס"מ, לעומת עד 20 ס"מ במרכז הארץ.

מעבר להצלת חיים, שזה הדבר החשוב ביותר, יש כאן גם עליית ערך - בניית ממ"ד בדרך כלל עשויה להוסיף כ-20%-15% למחיר הדירה - תלוי במיקום ובגודל. לא רק בגלל ענייני בטיחות, אלא גם כי מדובר בתוספת חדר, שבדרך כלל משמש לחדר עבודה או חדר שינה. כלומר, עבור דירה ממוצעת שעולה 2.5 מיליון שקל, ייתכן וערך הנכס יעלה משמעותית ויגיע לכ-2.8-2.9 מיליון שקל אם יוסיפו לו ממ"ד. אין היטל השבחה על בניית ממ"ד, יש אגרת בניית בניית ממ"ד של 450 שקל למ"ר.

הקמת ממ"ד בבתים פרטיים הפכה לפשוטה. תקנות חדשות מחייבות רק אישור של פיקוד העורף ועדכון בבניית ממ"ד את העירייה (ללא צורך באישור מהעירייה). אתם יכולים להקים ממ"ד כל עוד הוא במתווה הבית-בניין.

על פי הוראות פיקוד העורף, על הממ"ד להיבנות עם קירות מבטון מזוין, ואסור שהשטח נטו יפתח מ-9 מ"ר לפחות, כשגובהו לא יפחת מ־2.5 מטר ולא יעלה על 2.8 מטר. הוא צריך לכלול גם דלת הדף (כיום אפשר להתקין גם דלת פנימית בכניסה, כדי להעניק לו מראה אסתטי יותר), וכן מערכת סינון אוויר, חלון ממוגן, תאורה, הכנה לטלפון ועוד. כשמדובר בממ"ד קומתי פיקוד העורף מנחה לבנות ממ"ד בגודל מספר הדירות בקומה כפול 5 מ"ר לדירה. כלומר, אם יש לכם 3 דירות בקומה, תצטרכו לבנות מרחב מוגן של 15 מ"ר לפחות. חשוב לציין כי כיום אין צורך בהתקנת חלון הממ"ד הגדול שהיה נהוג להתקין בעבר - אפשר להתקין חלונות קלים וזזים וגם גודל יחידת האוורור הגדולה קטן.

כיום נדרשת הסכמה של 60% מהשכנים להקמת ממ"ד. חשוב להדגיש כי גם אם יש התנגדויות, הוועדה המקומית יכולה לדחות אותן והשכן הסרבן ייצא עם ידו על התחתונה. לכן, בניגוד לצמוד קרקע שבו אפשר לאשר ממ"ד במהירות, בבית משותף, ובהנחה שיש הסכמה התהליך יתארך. זה היה כשנה וחצי, אבל נראה שבעקבות המלחמה, הזמנים יתקצרו.

מדריך לתוספת ממ"ד ללא היתר

האדריכליות מור פרבשטיין וסטפני אלקובי המנהלות פרויקט הסברה והנגשה של הוראת השעה לציבור מטעם התאחדות האדריכלים מסבירות , כי הוספת הממ"ד בהתאם לתיקון כרוכה במספר שלבים:

השלב הראשון - הוא ביצוע בדיקת התאמה ראשונית, בדיקה האם הנכס עומד בקריטריונים לקבלת פטור מהיתר בהתאם להוראת השעה. התאחדות האדריכלים מציעה לאזרחים לפנות אליה לייעוץ ראשוני ללא תשלום ובמידה ונמצאה התאמה והאזרח ירצה להתקדם עם הפרויקט תוצג לו רשימת אדריכלים מומלצים ומורשים בעלי ניסיון בהגשת אישורים למרחבים מוגנים, מחולקים לפי אזורים בארץ אליהם הוא יוכל לפנות. עוד בשלב הראשון על האזרח לבדוק האם הוא יכול לממן את הוספת הממ"ד כאשר העלות נעה בין 150,000 ל - 220,000 שקל.

בשלב השני – על האזרח למנות עורך לבקשה – אדריכל מורשה ובעל ניסיון, ולמנות  מהנדס מבנים מורשה.

השלב השלישי – הגשת בקשה לפיקוד העורף בהתאם להנחיות פיקוד העורף (מבוצעת על ידי בעלי המקצוע).

שלב רביעי – בדיקת הבקשה על ידי פיקוד העורף תוך 14 ימים קלנדריים והודעה האם הבקשה אושרה או נדחתה.

שלב חמישי – בחירת קבלן לביצוע הממ"ד, על מנת לאתר קבלן מתאים , ניתן לקבל מספר המלצות מהאדריכל או האדריכלית או ממהנדס המבנים , חשוב לבדוק שמדובר בקבלן רשום  ובעל ניסיון מוכח בתחום ולקבל מספר הצעות מחיר מהקבלנים המומלצים כי מדובר בהוצאה גבוהה ופערי המחירים יכולים להיות גבוהים.

שלב שישי - סיום העבודה ודיווח ( תוך 45 ימים ) לפיקוד העורף ולוועדה המקומית והעברת המסמכים הנדרשים המסמכים כוללים את פרטי הפרויקט והבעלים של הנכס, אישור פיקוד העורף, אישור מהנדס בדבר יציבות הממ״ד והמבנה המקורי, אישור האדריכל עורך הבקשה, וכן אישור על הבדיקות שנעשו כמו חוזק הבטונים, אטימות, תקינות הדלת, החלון ומערכת הסינון וכדו.. תמונות של הממ״ד ומפת עדות המציגה את סימון גבולות המגרש וקווי הבניין של הבניין המקורי ושל הממ״ד החדשמי לא יכול להוסיף ממ"ד באמצעות ההליך המהיר.

בהתאחדות האדריכלים מסבירים כי הוראת השעה כולל מספר סייגים לתוספת ממ"ד ללא היתר. את הבקשה יכול להגיש רק מי שהוא בעל הנכס. ההוראה חלה רק על יחידת דיור צמודת קרקע או יחידת דיור בבניה נמוכה עד שתי קומות ללא הגבלה למספר יחידות הדיור בכל קומה. ההוראה חלה רק דירות שאין בהן מרחב מוגן דירתי  ( הזכאות קיימת גם אם יש מקלט או מרחב מוגן קומתי  - ממ"ק).

אם הקמת הממ"ד מחייבת הקלה או שימוש חורג, המסלול לא חל עליה. בהתאחדות מסבירים כי הקלה נדרשת לדוגמא כאשר הממ"ד עלול לצאת מקווי הבניין. בנוסף, אם הבניין הוא בתחום מגרש, מתחם או בניין המיועדים לשימור לפי תוכנית מאושרת הוא גם לא מתאים למסלול , וכך גם לגבי מבנים הנמצאים בסמוך לחוף (עד 300 מ"ר) ומחייבים אישור של הוועדה לשימור חופים (ולחוף) ההוראה לא תחול גם במקרה שבו תוספת הממ"ד מחייבת לחזק את הבניין כולו בפני רעידות אדמה לפי תקן 413.

עוד חשוב לציין כי הליך הפטור מהיתר אינו פוטר מהחובה לעמוד בכל ההוראות החלות על המקום ועל המבנה כמו הנחיות מרחביות של הרשות המקומית וכדומה.

האם הוספת ממ"ד זה לעשירים בלבד?

אדריכלית ארנה אנג'ל, יו"ר התאחדות האדריכלים, מציינת כי ההתאחדות נרתמת לעזרת הציבור, למרות הבעייתיות הרבה שיש בהוראת השעה. לדבריה, הוספת מיגון לאזרחים הוא צו השעה אולם הדרך שבה התקבלה ההחלטה וקיצורי הדרך שנעשו מבטאים את המשבר , אי ההקשבה וההתעלמות של הפוליטיקאים מאנשי המקצוע. ההחלטה התקבלה מתוך הפחדים המובנים, וללא חשיבה ארוכת טווח, תוך מתן סמכות לפיקוד העורף לאשר תוספת למבנים תוך 14 יום (ספק רב עם יעמדו בכך) ותוך התעלמות מאפשרות להיווצרותם של סכסוכי שכנים. כל זאת עוד מבלי לדבר על כך שעלותו של ממ"ד שנעה בין 180,000 ל-220,000 שקל כך שמדובר בהטבה לעשירים בלבד בלי מנגנוני סיוע מהמדינה, החשש הוא שמי שיעשה שימוש בתיקון הוא בעלי וילות שינצלו את התיקון להרחיב את הבית שלהם ולהעלות את ערכו בעוד שאוכלוסיות חלשות בפריפריה, היכן שסכנת הטילים הכי מוחשית לא יוכלו לממן את הקמת הממ"ד.
 

איך ניתן לממן את הממ"ד?

מאור אוחנה, מנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות, מציין כי עלות של תוספת ממ"ד יכולה להגיע עד 200,000 שקל ועל מנת לממן את הפרויקט יש אפשרות לקחת משכנתא נוספת על הבית הקיים. כמו במקרה של שיפוץ או הרחבת הנכס יש להציג לבנק אישורים מהגורמים המוניציפליים וממהנדס שאכן מדובר בתוספת מאושרת לבית קיים. תוספת הממ"ד משביחה את הנכס ומעלה את ערכו ולכן ניתן להגדיל את ההלוואה גם אם המשכנתא הקיימת נלקחה בשיעור מקסימלי. עבור סכום של כ-200,000 שקל ההחזר החודשי למשכנתא ממוצעת ל-30 שנה יעמוד על כ- 1200 שקל לחודש.

אילו פתרונות נוספים קיימים?

במקביל לממ"ד, יש פתרונות נוספים שמוגדרים כ"שיפור מיגון" או "חדר מחוזק", ונבנים ברמה מחמירה פחות מממ"ד, אך נחשבים תקניים - בעיקר נגד פגיעות הדף. גם באתר פיקוד העורף מציינים כי ממ"ד מספק את המענה הטוב ביותר. חשוב לדעת כי שיפורי המיגון נועדו אך ורק לאנשים שאין ביכולתם לבנות ממ"ד.

אנשים שמבקשים אישור לבנייה חדשה (יותר מ–12 מ"ר) למשל, בין אם תוספת בנייה לדירה קיימת ובין אם לבית חדש, לא יקבלו אישור לשיפור מיגון אלא לבניית ממ"ד בלבד. היתרון בשיטות לשיפור מיגון המוכרות על ידי פיקוד העורף הוא חיזוק חדר קיים במחיר מופחת ובזמן הקמה ותכנון מהירים, ובלי שצריך לקבל את הסכמת השכנים, ממש כמו במקרה של שיפוץ.

מחירי השיטות השונות לבניית מיגון ביתי מתחילים ב–35 אלף שקל, ועשויים להגיע גם ליותר מ–100 אלף שקל. אחד הפתרונות הוא מיגון עצמאי מפלדה שניתן להציב בכל מקום בבית על פני 3 מ"ר, מה שיוצר חדרון קטן שמתאים במיוחד לדירות קטנות, וניתן להניח אותו גם במסדרון או במחסן של דירה קיימת, ומשך ההתקנה הוא עד יומיים.

פתרון נוסף, של חברת מפרם, הוא למעשה מבנה פלדה מתקפל. מבנה זה מותקן על גבי אחד הקירות בדירה, ובשעת חירום ניתן לפתוח אותו וליצור חדר פנימי. בשגרה, המבנה מתקפל וניתן להצמידו אל הקיר. עוביו 27 ס"מ והוא מכוסה בווילון. בתוך המבנה הפנימי מותקנים תאורה, חשמל וחיבור תקשורת, ומשך ההתקנה אורך עד שלושה ימים.

עוד פתרון שמציינים בפיקוד העורף פותח על ידי חברת אורטק מערכות מיגון. הוא מבוסס על חיפוי קירות של חדר בדירה קיימת, באמצעות פאנלים העשויים מחומרים מורכבים המתיישבים על מסלולי פלדה, וההקמה כוללת החלפה לחלון ודלת תקניים. עובי הפאנלים הוא כ–2 ס"מ ומשך ההתקנה הוא עד חמישה ימים.

שיטה אחרת, שפיתחה חברת שיר מיגון מבנים, מבוססת על חיפוי קירות של חדר בדירה קיימת, באמצעות יריעת בד גיאוטכנית המשמשת במקור לסלילת כבישים מעל בולענים וכן לחיזוק מדרונות מפני נפילת סלעים. יריעת הבד מעוגנת לרצפה ולתקרה בבית באמצעות סרגל שעשוי מפלדה, והבנייה כוללת החלפה לחלון ולדלת תקניים. משך ההתקנה של פתרון זה הוא עד חמישה ימים.

בשבועות האחרונים הוציא פיקוד העורף מכתבי התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לחברות שמציעות לציבור פתרונות מיגון שלא קיבלו את אישורו. מאז פרוץ המלחמה מציעות עשרות חברות שיפור מיידי במיגון בבתים ללא ממ"ד - ולמעשה, הפיכת אחד החדרים בבית לממוגן.

הפתרון כשלעצמו אפשרי, אך מחייב בדיקה של פיקוד העורף ואת אישורו, כדי לוודא כי הבנייה עומדת בקריטריונים שמגנים על המבנה מפני פגיעה קרובה של אמצעי לחימה משמעותיים. פיקוד העורף הוא הרגולטור הבלעדי לתחום המיגון האזרחי. חלק מהחברות בתחום מבצעות הטעיה של ממש תוך הצגת לוגו של פיקוד העורף, אף שלא קיבלו את אישורו.

הדבר נכון גם להתקנת דלתות ממ"ד, שכן בדירות רבות הדלתות פורקו בימי שגרה, וכעת מבקשים הדיירים להתקינן מחדש. גם לדרישה זו מציעות חברות שונות דלתות ממ"ד, אך בפיקוד העורף מציינים כי יש לגשת רק ליצרן המאושר על ידי הפיקוד ומכון התקנים, ולוודא שהדלת תקנית.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    בזבוז זמן
    007 12/11/2023 12:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי כדאי שנשנה דיסקט בראש ???? לעבור להתקפה ולהפסיק לחשוב על הגנה ... לבטל את איומי הטילים ... ולתקוף בחזרה בכל העוצמה ....
    סגור
  • 5.
    אחרי המלחמה לא צריך שום מיגונית וכלום
    מבין עניין 05/11/2023 13:34
    הגב לתגובה זו
    2 1
    שהאויבים שלנו יתמגנו. תשנו את החשיבה. מספיק מיגון מיגון מיגון. תעברו להתקפה שהם יתמגנו
    סגור
  • חכה יש את אירן, טורקיה, מיזבאלה, עירק...וכו' (ל"ת)
    אילן 14/11/2023 09:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    חוקי המלחמה השתנו העורף הוא החזית.
    פרווה 29/10/2023 07:39
    הגב לתגובה זו
    3 1
    לקחת את נושא המיגון הממדים בכל הארץ משימה לאומית בעדיפות עליונה וטובה שעה אחת קודם.
    סגור
  • הגיע
    dd 30/10/2023 06:01
    הגב לתגובה זו
    2 1
    הזמן שמדינת ישראל/ צהל ישגרו אלפי טילים על בתי האויב ( עזה,סוריה,לבנון) בתגובה על הפצצת ערי ישראל! לא לחפש רק השמדת המשגרים אלה להפציץ בתי תושבים בתי חולים תשתיות אזרחיות וצבאיות ! רק כך יבוא השינוי!
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    דרוש שינוי
    בת אל 28/10/2023 20:42
    הגב לתגובה זו
    6 7
    להבנתי, יש לדחוק את שרה נתניהו הכושלת ובעלה בעדינות (מבלי לפגוע במורל הלאומי) ממוקד קבלת ההחלטות. האישה שגרמה יחד עם בעלה, להרס ומוות קטסטרופלי לעמה, אינה מתפקדת ומשדרת רפיסות וחולשה.
    סגור
  • יש לדחוף את ראש אמ"ן, ראש שב"כ
    המגיב 29/10/2023 02:10
    הגב לתגובה זו
    2 1
    לא בעדינות, מכל המדרגות (הקונספטואליות)
    סגור
  • 2.
    ממדי"ם
    הנסיך 28/10/2023 19:52
    הגב לתגובה זו
    7 0
    אני לא מבין למה ממ"ד אמור לעלות 150 אלף שקלים בשביל קצת בטון וברזל חלון ודלת או זה עולה ככה בגלל שלאזרחים אין ברירה אלא לשלם סליחה אני מעדיף לרדת למדרגות אם זה העיניין .יש לרדת לחייהם של המייצרים שכל בית שאין לא 150 אלף שקל לממ"ד וביתו נפגע זה על ראשם.זה ביזיון מצד המדינה לתת יד לזה בזמן מלחמה.
    סגור
  • עלות בניה אופיינית היא 11 אלשח למטר
    ישראלי 2 29/10/2023 12:36
    הגב לתגובה זו
    3 2
    מה לעשות? זה מה שקורה כאשר המדינה בוחרת לשלם כסף לעשרות אלפי גברים צעירים ובריאים כדי לא לעבוד אלא לשבת בישיבה, במקום לשלוח אותם לעלות על פיגום. לא צריך לימודי ליבה כדי לעבוד כפועל בניין ובחורות בביקיני אינן מסתובבות באתרי בניה. בגלל שהמדינה מעדיפה לשלם לגברים הללו כסף כדי לא לעבוד צריך להביא פועלים זרים ואלה עולים הרבה כסף, כי הם מבוקשים בכל העולם. פועל סיני משתכר הרבה מאד. הוא לא מגיע לכאן בגלל שהוא ציוני. את העבודה שלו היה יכול לבצע גבר יהודי בן 22 וכך לבנות לך ממ"ד יותר בזול.
    סגור
  • 1.
    ממ"ד לא יעזור. לרדת ל-1 (ל"ת)
    חזבאלון 27/10/2023 13:39
    הגב לתגובה זו
    1 5
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות