הגורם הכי משפיע על מחירי הדירות ומה ניתן ללמוד ממנו על העתיד?

174 אלף דירות במלאי, 62 אלף דירות למכירה, אבל כמה דירות גמורות למכירה יש בשוק? וגם - למה יש מקומות ש"אין להם מחיר"?
 | 

שוק הדירות כמו כל שוק כלכלי מתנהג בצורה כלכלית. יש היצע, יש ביקוש ויש מחיר שנקבע בשוק בהתאם לביקוש והיצע, כאשר הביקוש גדול על ההיצע המחירים עולים. כאשר ההיצע גדול המחירים יורדים. יש גורמים נוספים שמשפיעים על שוק הדירות, אבל כמעט כולן מתבטאים בהיצע ובביקוש. לדוגמה - חושבים תהיה עלייה מהתפוצה שתצטרך דיור - זה יגדיל את הביקוש; הריבית יורדת ומקלבה את רוכשי הדירות, זה יעורר ביקוש. ובצד השני - המדינה מורידה מיסים לקבלנים זה יעודד בנייה. 
 

ביקוש של 55-60 אלף דירות בשנה, אבל כמה היצע יש?

הביקוש הוא נתון שניתן להעריך אותו. הכלכלנים מדברים על 55-60 אלף דירות מבוקשות בשנה (אולי 65 אלף דירות), אך עלייה חריגה יכולה להעלות את הנתון הזה. בפועל, אגב, היקף רכישות של יהודים שעולים לארץ או יהודים בחו"ל שמעוניינים שתהיה להם דירה בישראל עמד בעשור האחרון על כ-1,000 דירות בשנה.

צד ההיצע תלוי במספר גורמים - התחלות בנייה שזה הבסיס, התונים על קרקעות שמתחילים לבנות עליהם דירות. ברגע שהתחילו לבנות אז ההגדרה הופכת לדירות בתהליך. זה מלאי שיתממש על פני הזמן לדירות גמורות. נתון חשוב הוא תוך כמה זמן המלאי הזה יהפוך לדירות גמורות. מהנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי מדובר על כ-2.7 שנים, אבל זה יכול להשתנות. הקצב תלוי בפרמטרים כמו זמינות עובדים, קשיים בביצוע ועוד. בחודשים האחרונים הקצב ירד.

התחלות הבנייה על פי נתוני הלמ"ס ירדו בשנה האחרונה ל-54 אלף דירות. זה לא נוראי, אבל זמן הבנייה התארך ל-33 חודשים עלייה של כמה חודשים בודדים והחשש שזה יעלה יותר. ככל שזמן הבנייה מתארך לצד ירידה בהתחלות הבנייה, כך מלאי דירות גמורות יורד. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מלאי הדירות הוא כנראה אחד מהנתונים הכי משפיעים על שוק הדירות, אם לא המשפיע ביותר. הוא קובע בכל רגע נתון מה הסחורה המוצעת בשוק? נניח שיש 400 משפחות שרוצות לקנות דירה ברמת גן ונניח שיש שם מלאי של דירות גמורות של 30 בלבד (נתעלם מדירות יד שנייה כי היצע בהן הוא במקביל גם ביקוש שמקזז אותו - מוכרי הדירות ישד שנייה מעוניינים לקנות דירה נוספת, ובשביל ההדגמה נניח שהם עושים זאת באותה השכונה).

במצב המתואר, המחירים יזנקו. ולכן מלאי הדירות הגמורות הוא קריטי להבנת השוק, אם כי צריך גם להבין את המלאי בתהליך - תוך כמה זמן הוא יהפוך למלאי גמור? (פרטים בהמשך)
 

מלאי דירות גמורות - כ-10,000 בלבד, מלאי בתהליך בנייה - 174 אלף

הצפנו לפני כשבועיים את ההבדל בין נתוני הדירות למכירה לדירות גמורות למכירה כפי שמפרסם הלמ"ס. בעוד שבלמ"ס מציגים 62 אלף דירות למכירה ובאוצר (כמו רבים) טוענים שמדובר על דירות גמורות למכירה, הרי שאלו לא דירות גמורות, אלא דירות למכירה, גם דירות בשלבים מוקדמים. ההבדל חשוב מאוד, כי כדי לפתור את בעיית הדיור צריך היצע גדול והתחלות בנייה גבוהות ודירות גמורות. 5,000-10,000 דירות גמורות לא יענו על ביקוש של 55-60 אלף דירות בשנה. אז נכון שיש גם בנייה שוטפת וכל חודש אמורים להצטרף אלפי דירות גמורות לשוק, אלא שקצב הבנייה הנמוך עוד לפני המלחמה ובעיקר אחריה, מקשה על יצירת מלאי דירות גמורות.

מנגד, מנתוני הלמ"ס רמזים לכך שהיצע הדירות לא כל כך נורא כמו שנראה במבט ראשון. היקף הדירות בבנייה עומד על 174 אלף דירות. הדירות האלו צפויות להיכנס לשוק בהדרגה, כשאם לוקחים בחשבון שקצב הבנייה עומד על 2.7 שנים הרי שמדובר על 64 אלף דירות בשנה. זה יענה על הביקוש. גם אם נניח שקצב הבנייה יעלה ל-3 שנים, המצב בסדר - מדובר על 58 אלף דירות בשנה, ואפילו אם הבעיות עם פועלים יימשכו ובביאו את השוק לבנייה במשך 3.5 שנים, זו לא קטסטרופה, במיוחד שצפוי שתוך חודשים המחסור בפועלים ייפטר.

 

ממבט מלמעלה - אין בעיית היצע בשוק הדירות; ברזולוציה לאזורים - הבעיה קיימת 

הנתונים האלו מביאים לשתי מסקנות שבמבט ראשון סותרות, אבל במבט שני משתלבות זו בזו. מלאי הדירות הגמורות מעיד על מחסור, המלאי בתהליך מעיד על מספיק דירות לטווח של השנים הקרובות. 

המחסור לכאורה בטווח הקצר הוא תיאורטי. אם יהיה ביקוש גדול פתאומי וצורך בדיור כדי להתגורר בו מידית, אז יש מחסור (מלאי דירות גמורות של  5,000-10.000 דירות), אבל צריך לזכור שלרוב אנשים קונים דירה שתהיה מוכנה בעוד פרק זמן מסוים. הצורך הוא לא מידי. המלאי, גם לטווח הקצר אמור לספק. השאלה היא לא המלאי הכולל, אלא באיזה אזורים נבנות הדירות והאם יש התאמה בין ההיצע לביקוש לפי האזורים. 

זה חשוב כי למרות שהתמונה מלמעלה מעידה על מלאי מספק, סביר מאוד שכצוללים למידע (למרות שיש חוסר במידע) מקבלים שבדרום יש מספיק דירות לכולם, אבל במרכז אין היצע דירות מספק לביקוש והמחירים צפויים להמשיך לעלות. מחייר הדירות לא בהכרח עולים באותו מקום באותו שיעור, וזה המקום לציין מגמה עולמית בעשרים השנים האחרונות של ניתוק בין המחירים באזורי הביקוש בערים מרכזיות ובמיוחד בשכונות ספציפיות מיתר המדינה. תחשבו על זה - רבים רוצים לגור מול הטיילת בתל אביב, אבל ההיצע שם אפסי. זה הוביל לעליות מחירים מתגברות בשנים האחרונות, כשלמתבונן מהצד זה נראה מנותק ולא ריאלי, אבל זה כוחו של ביקוש והיצע. 

יש אנשים שישלמו מחיר גבוה על מה שהם רוצים ואם זו דירה בטיילת בתל אביב במחיר של 10 מיליון או 20 מיליון הם מוכנים לשלם. 

 

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    ממשיכים להמציא סיבות לסוף הירידות, שכמובן רק התחילו (ל"ת)
    שדגכ 30/12/2023 15:07
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
  • 8.
    השאלה מיקום הדירות
    שלומיד 30/12/2023 07:26
    הגב לתגובה זו
    1 2
    כי אם לא בונים עוד במרכז שם הביקוש המחירים ימשיכו לעלות אפשר לבנות המון בקריות קריית גת ואופקים זה לא אומר שאנשים יבואו לשם שמעדיפים מרכז ( חדרה-גדרה). שלא לדבר על זה שעוד צריך לראות מה יהיו המחירים בשדרות ואופקים אחרי המלחמה.
    סגור
  • 7.
    ביקוש והיצע
    לאוניד 29/12/2023 21:27
    הגב לתגובה זו
    17 0
    כותב המחבר, אם הביקוש יהיה גבוהה מההיצע המחירים יעלו. ואכן זה אחד מחוקי הכלכלה. אבל יש גם מושג שנקרא בועה. כאשר המחירים עולים עד שאו שמבינים שהביקוש לא אמיתי או פשוט אין למי שמבקש את היכולת לשלם יותר. אז נניח שהביקוש הרבה יותר גדול מההיצע, אז אם כל הדירות יעלו 20 מיליון עדיין יקנו אותם כי הביקוש גדול יותר? לא כי פשוט אין לאנשים את היכולת לקנות!! אז כח הקניה הוא חשוב, ואם אין כח קניה אז גם אם הביקוש עולה על ההיצע המחירים יתאימו עצמם וירדו, אחרת אף אחד לא יקנה, פשוט כי לא מסוגל.
    סגור
  • 6.
    הבנקים והקבלנים בנו אימפריה על
    בא 29/12/2023 18:54
    הגב לתגובה זו
    17 1
    כתפיים של זוגות צעירים.גואל נפש , פעם גם עבדות היתה חוקית ,זאת עבדות מודרנית ,גם משכירי הדירות הם חלאות ,יושבים על צוואר האדם העובד והישר.
    סגור
  • 5.
    כמעט כל ניתוח מצב שוק הדיור בישראל לוקה בטעות
    צדיק 29/12/2023 15:51
    הגב לתגובה זו
    5 2
    כמעט כל ניתוח סופר מספר דירות ולא מ"ר בנוי !!!!!! לדוגמא אם יש לנו שתי דירות אחת בת 80 מ"ר והשניה בת 120 מ"ר אז יגידו לנו שיש 2 דירות. אבל אי אפשר לחבר את שתי הדירות הללו כי אלה שני מוצרים שונים!!!! צריך להתיחס למ"ר בנוי !!!! אם נמשיך את הדוגמא. יש לנו 200 מ"ר בנוי שאם נחלק ל-3 נקבל 3 דירות כ"א כ-77מ"ר. וכך הגדלנו את מספר הדירות !!!!! לכן כל ניתוח שור הדירות צריך להתייחס למ"ר,בנוי ולא למספר הדירות !!!!!! אפשר לשנות את מספר הדירות כאשר משנים את גודל הדירה באמצעים שונים ( כמו מיסוי)
    סגור
  • טען עוד
  • הוכחה לרמת החינוך במתמטיקה בישראל (ל"ת)
    ע 30/12/2023 08:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    היצע וביקוש לא רלבנטיים כשאין כח קניה! (ל"ת)
    אדם 29/12/2023 15:30
    הגב לתגובה זו
    23 0
    סגור
  • 3.
    ברגע שתרד הריבית ניתן יהיה להבין אם מדובר במשבר או
    דודי 29/12/2023 14:39
    הגב לתגובה זו
    7 0
    ישיבה על הגדר.
    סגור
  • הריבית לא הולכת לשום מקום. תישאר ככה עוד הרבה. (ל"ת)
    שדגכ 30/12/2023 15:14
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    נתון נעלם
    מ. כהן 29/12/2023 14:23
    הגב לתגובה זו
    21 0
    ההסבר המנומק, מחסיר נתון חשוב, הוא מה כושר ההשתכרות וההחזר, או יותר נכון, חוסר יכולת ההחזר.
    סגור
  • 1.
    אפשר לגור יותר אנשים באותה דירה
    מתמטיקאי 29/12/2023 14:01
    הגב לתגובה זו
    9 1
    משמע יש הרבה יותר היצע ממה שנדמה.
    סגור
  • מה שקורה בפועל. אנשים גרים עם הסבתות והילדים הגדולים (ל"ת)
    שדגכ 30/12/2023 15:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות