הריבית הולידה את "מצמצמי הדיור" - המלחמה החזירה אותם לממ"דים

באוצר דיווחו לפני המלחמה על תופעה חדשה - אנשים נוטשים דירות גדולות ועוברים לקטנות בעקבות אי עמידה בהחזר המשכנתא. המלחמה הגיעה, והדירות הקטנות נמכרות כמו לחמניות כדי לממן דירות ממוגנות, שהן כמעט תמיד גדולות יותר. וגם: היכן התופעה הפוכה?
 | 
telegram
(7)

כמה חודשים לפני שפרצה מלחמת חרבות הברזל, דיווחו במשרד האוצר על תופעה חדשה: "מצמצמי דיור", כפי שכונתה על ידי אנשיו. הכוונה היא לאנשים שהעלאת הריבית גרמה להם למכור את הדירות הגדולות שלהם ולעבור לדירות קטנות יותר. כך למשל, זוג שקנה דירת ארבעה חדרים תמורת 2 מיליון שקל עם משכנתא של 1.4 מיליון שקל (70% מימון), לא הצליח לעמוד בהחזר החודשי של 7,500 שקל, שמהווה יותר משליש מהשכר המשותף. הם מכרו אותה ורכשו דירת שלושה חדרים תמורת 1.5 מיליון שקל, והורידו את ההחזר החודשי ל-4,000 שקל (במעבר דירה יש גם הוצאות חד פעמיות כמו עו"ד, מתווך, שמאי ומס בחלק מהמקרים).

עיר היין אשקלון (עיריית אשקלון)כאן גרים בכיף מרחיבי דיור. עיר היין אשקלון (עיריית אשקלון)

בשלושת החודשים האחרונים, מאז שפרצה המלחמה, אין כמעט עסקות. ליתר דיוק, נראה שמספר העסקות ירד בחודשים האלה בשני שלישים לפחות - ובאזורים מסוימים אפילו ב-90%. על אף ההאטה והמצב הכלכלי הקשה, נראה שהמלחמה יצרה תופעה הפוכה: המוכרים או השוכרים נוטשים את הדירות הקטנות, בתקווה לעבור לדירות גדולות יותר - מרחיבי דיור, קוראים להם. דירות שני חדרים לא מכילות ממ"ד, ואילו חלק מהדירות בנות שלושה חדרים כן, בעיקר אם הן חדשות - מאז שחוקק החוק שמחייב קבלנים בבניית ממ"ד תקני, ב-1992.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התופעה הזו, שמקבלת ביטוי בעיקר בשבועות האחרונים ומתמקדת בפריפריה, ושעליה מדווחים מתווכים ואנשי נדל"ן, אינה מתרחשת בצורה אינטנסיבית, אך היא אמורה להתרחב לאחר המלחמה. היא מתרחשת בעיקר מסיבה אחת: יש מאות אלפי דירות ישנות בישראל שאינן ממוגנות. כשאדם מוכר דירת שלושה חדרים, הסיכוי שלו לקבל דירת שלושה חדרים חדשה הוא נמוך, כי ההיצע שלהן נמוך. לכן הוא פונה לקבלן או למשכיר, ועובר לדירת ארבעה חדרים. התופעה הזו לא נובעת מעלייה בצריכה הפרטית בשל עלייה במרכיב השכר או צמיחה יוצאת דופן, אלא היא מתרחשת מכיוון שבישראל אנשים רוצים דירות חדשות עם מיגון הולם, ואפילו לא דירות עם ממ"ד קומתי.

ואולם מישהו קונה את הדירות שנמכרות, כלומר יש ביקוש לדירות קטנות ותופעת מצמצמי הדיור נמשכת, אבל רק בכמה מגזרים ספציפיים. התופעה הזו מעלה כמה חששות: מצד אחד, אנשים ייקחו משכנתאות גדולות יותר כדי לרכוש דירה חדשה במקום ישנה - מה שיכול לגרום גם לעליית מחירים (והחזר חודשי על המשכנתא) עבור דירות ארבעה חדרים חדשות. מצד שני, שוק הדירות הקטנות ייועד למשקיעים, למשפחות קטנות או למשפחות שמתקשות לשכור דירה ממוצעת.

בעיר אלעד נמכרות הדירות הקטנות כמו לחמניות טריות מאז המלחמה. ביזפורטל מצא כי בוצעו שמונה עסקות, והדירה הגדולה ביותר שנמכרה היא בשטח של 85 מ"ר. נכון, אלעד אינה אינדיקציה לשאר המדינה, כי יש בה הרבה מאוד דירות קטנות והאוכלוסייה בה גדלה בקצב מהיר. אך מנגד, יש שם הרבה מאוד דירות גדולות למשפחות ברוכות ילדים, ולא נראה שדירות כאלה נמכרו בתקופה הנ"ל. כך לדוגמה, דירה ברחוב רבנו בחיי 5 בשטח של 74 מ"ר (מוגדרת ארבעה חדרים) נמכרה תמורת 2.1 מיליון שקל. בעל הדירה קנה אותה תמורת 1.15 מיליון שקל ב-2014, ורשם תשואה של 82% בקצת יותר מתשע שנים - מעט נמוך מהממוצע בשוק.

ברמת גן נמכרו עשרות דירות מתחילת המלחמה. מבין 30 הדירות האחרונות שנמכרו, רק ארבע דירות היו גדולות – בשטח של יותר מ-100 מ"ר. רוב הדירות שנמכרו היו בנות שלושה חדרים. מצאנו דירות קטנות שנמכרו ביותר מ-2 מיליון שקל.

כדי לבחון את התופעה מקרוב, בחנו גם את פתח תקווה - עיר שבה בונים דירות גדולות יחסית. בדקנו אם תופעת מכירת הדירות הקטנות נמשכת גם שם במלחמה. על פי הנתונים, על כל שלוש דירות קטנות שנמכרו, נמכרה אחת גדולה.

איפה התופעה הזו מצטמצמת? בפריפריה, בערים מוכות טילים כמו אשקלון. דירות שלושה חדרים נמכרות בהן רק אם הן לא מוגנות, אבל רבים עוברים לפריפריה מתוך מחשבה לשדרג את איכות החיים. שם רוב הדירות שנמכרו היו גדולות, כלומר - תופעת מצמצמי הדיור לא קיימת שם. יש עוד סיבה לכך: אנשים נוטשים את הדירות הלא ממוגנות - גם שוכרים - כדי לרכוש או לשכור דירות גדולות יותר, עם ממ"ד. זאת מכיוון שדירות שלושה חדרים מהוות אחוזים בודדים מכלל הדירות לבנייה - עד 20% בפרויקטים מסוימים (בדרך כלל בנייני בוטיק) ולרוב השיעור זניח או אפסי.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    שורה תחתונה: בורחים מנדל"ן מחורבן ומתפרק שעלה מיליונים. (ל"ת)
    עברתי לאי ביוון :-) 10/01/2024 15:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    לנפח לנפח לנפח...
    עדיף אוהלים 09/01/2024 17:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כול העו"ד שמאים בנקאים קבלנים והמדינה לא מפסיקה לנסות לנפח את הבלון... רוצים שתהיה עבד ותשעבד כליה וכבד בשביל קופסת נעליים של ארבע קירות... המלחמה הזו תשנה הכול אנשים לא מוכנים להיות עבדים לבנקים ולמדינה. השאלה מי יקרוס קודם החמאס או הקבלנים... ומי שיקנה במחירים מופקעים כאלה מנותקים שיפסידו הרבה כסף.
    סגור
  • 2.
    הנדל"ן ימשיך ליפול ובקצב מתגבר (ל"ת)
    הדברים ברורים 08/01/2024 11:23
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 1.
    בינתיים לא יורד שום דבר.
    אייל 08/01/2024 09:42
    הגב לתגובה זו
    1 5
    ניהיה יותר יקר
    סגור
  • חחח... בטח אח לנזק שגויס ל-"כוח קפלן" בתור מתלונן סדרתי (ל"ת)
    תל-אביבי 10/01/2024 15:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • העיקר שלשקר לא עולה כסף (ל"ת)
    נכון? 08/01/2024 13:25
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • מי שחייב כסף מתגמש. מי שלא מחכה, בתקווה לעליית מחירים
    לא בטוח 08/01/2024 11:22
    הגב לתגובה זו
    0 3
    שתגיע כנראה בעוד שנתיים שלוש, תלוי במלחמה בצפון. בינתיים המלחמה הזו גמרה לאנשים את הכסף והפרנסה, וזה מתגלגל לכולם.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות