"יש הזדמנויות בתשתיות ונדל"ן, אנחנו ממשיכים להשקיע, אבל בזהירות"
ההשקעות בתשתית עלולות לרדת בעקבות המלחמה. המדינה מחפשת לחסוך בתקציבים וקל יחסית לחתוך בתקציבי הענק של התשתיות. באוצר מסבירים לנו כבר חודשים שתשתיות זה המנוע של המשק, שהתשואה על תשתיות מאוד גבוהה ושאין סיבה להפחית את ההשקעות.
שאלנו את הגופים המוסדיים שאמרנו לנו כמעט באופן גורף שאם המדינה לא תשקיע בתשתיות הם ישקיעו בתשתיות. הם מחפשים השקעות שמניבות תשואה בטוחה וברורה ועם טווח השקעה ארוך. זה בעצם הרציונל של השקעות בתשתיות ונעשה את זה פשוט - הגופים האלו משקיעים בהקמה, בתפעול ונהנים מפירות שוטפים כשבמקביל יש להם אפשרות מימון למיזמים כאלו. יש עשרות רבות של מיזמים כאלו ואם המדינה לא תשקיע בהם נראה שהמוסדיים אכן ייכנסו לשם.
בפאנל השקעות בנדל"ן ותשתיות בוועידת ההשקעות של ביזפורטל, התארח ליאור סוסונקין, מנהל מערך האשראי העסקי והתשתיות של מגדל ביטוח ופיננסים. סוסנקין הסביר את חשיבות ההשקעה של מגדל בנכסים בתחום התשתיות והנדל"ן בשל היותם נכסים יציבים עם תשואה לטווח ארוך. מגדל היא אחת מחברות הנדל"ן והתשתיות הגדולות בארץ כשבוחנים את תיק העמיתים שלה (השקעות של החוסכים בפנסיה, גמל והשתלמות) כשהתיק הזה הוא העוגן לתשואה ארוכת הטווח.
התשואה השנתית הצפויה לעמיתים של מגדל היא 7%, זו תשואה נאה וחלק לא מבוטל ממנה מגיע מנדל"ן ותשתיות - השקעות באקוויטי-הון של מיזמים כאלו וחוב למיזמים כאלו.
סוסונקין בפאנל (שלומי יוסף)
איך המלחמה שינתה את ההשקעות שלכם?
"עוד לפני המלחמה היו השפעות. האטה כלכלית, חולשה בהייטק ועוד. אנחנו מחפשים כל הזמן השקעות שייצרו תשואה לאורך זמן לחוסכים. יש הזדמנויות, אנחנו ממשיכים להשקיע אבל יותר בזהירות.
"למגדל השקעות משמעותיות בתחום התשתיות, גם בהון וגם בחוב. השתתפנו במימון פרויקטי הרכבות הקלות, בכל אחת מאות מיליוני שקלים. יש ודאות תזרימית שאנו רואים בפרוקיטים האלו ולכ נוח לנו בהשקעות כאלו ובהשקעות בתשתיות".
אתם בוחנים את תחום ההשכרה ארוכת הטווח?
"ראינו קרנות ריט אבל הן לא כל כך בולטות כשחקני אקוויטי. דווקא זו הזדמנות לתעדף שחקנים לא ממונפים כמונו. אבל זה עניין של תשואה ואלטרנטיבות. זה יכול להתאים לנו והיינו פעילים בתחום, רק שאחרי עליית ריבית, התחום נהפך ללא כלכלי. חוסר הכלכליות הביא להאטה גדולה בתחום וזה דורש כעת שינויים והתאמות מבחינת מחייר הקרקעות כדי לייצר מוטיבציה להשקעה".
למעשה, מה שסוסנקין מסביר הוא שבהינתן הריבית הנוכחית, השקעות בתחום הזה במינוף (דרך הלוואות) לא כדאיות ובעצם פוגעות בתשואה. השקעות לא ממונפות אומנם משיגות תשואה נמוכה כעת, אבל הריבית לא פוגעת בתשואה להון. לכן זה בנקודת זמן הזו מעניין כהשקעה לא ממונפת. כאשר ישופרו התנאים ואם וכאשר הריבית תרד, האטרקטיביות של התחום תגדל משני כיוונים - התשואה על ההשקעה תעלה (גם במקביל להפחתת מחירי הקרקעות) וגם המימון יירד.
זאת השקעה על "המדף", אבל היא מספקת את מה שהגופים המוסדיים רוצים - ביטחון, יציבות וטווח ארוך. המדינה צריכה לגרום לכך שהשתואה תהיה מעניינת בשבילם וזה גם תלוי מאוד כמובן בריבית.
תחום התשתיות כולל גם את האנרגיה המתחדשת. ארז מגדלי, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל וסוסונקין השקיעו לעמיתי הקבוצה בפרוקיטים רבים ברחבי העולם בתחום האנרגיה המתחדשת שמגלמים תשואה נאה חד ספרתית גבוהה או דו ספרתית (עד 13%-15%). התחום הזה ממומן ותלוי בריבית, כאשר גם כאן הורדת הריבית מעלה את התשואה הפנימית על הנכסים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לא הכל ורודבמקרה של ירידת מחירי נדלן,אזי יצטרכו לשערך נכסים ל 19/02/2024 14:53הגב לתגובה זו0 0במקרה של ירידת מחירי נדלן,אזי יצטרכו לשערך נכסים למטה וזה יקטין את התשואותסגור
-
2.השכרה לטווח ארוך תביא בעתיד תשואה גבוהה (ל"ת)משקיע 19/02/2024 11:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.חיים עדיין בעולם הישן של ריבית 0 (ל"ת)ילדי ישראל 19/02/2024 11:13הגב לתגובה זו1 1סגור