רוצים לקנות דירה ב-20% הנחה? משקיעים פרטיים יוכלו לקנות דירות בהנחה לשכירות ארוכת טווח

עו"ד ענבל דוד, מנכ"לית דירה להשכיר בוועידת ביזפורטל: "כ-33% ממשקי הבית מתגוררים בשכירות והנתח שלהם יגדל; אנחנו חייבים לדאוג לילדים שלנו ומקדמים בנייה בהיקף גדול לשכירות"
 | 

בפאנל על מצב שוק הדיור בוועידת ההשקעות של ביזפורטל, התארחה גם עו”ד ענבל דוד, מנכ”לית ‘דירה להשכיר’, החברה הממשלתית לדיור ולהשכרה. דוד היא מהדוחפות להאצת תחום ההשכרה לדיור ארוך טווח. לגישתה - אין דרך אחרת. 

"השכירות נוגעת לכולנו, גם אם יש לנו דירות", אומרת דוד, "הרבה מאוד אנשים לא מתייחסים לשוק השכירות כי הוא לכאורה לא נוגע להם ישירות, אבל, שוק השכירות פוגש את כולנו. מעל 30% ממשקי הבית בישראל גרים בשכירות והחלק שלהם הולך ועולה. הילדים שלנו, הצעירים והצעירות גרים או יגורו בשכירות. אנחנו צריכים לדאוג לפתרון לדור של הצעירים והפתרון הוא שכירות.

"כשחוזרים 20 שנה אחורה רואים שאז 20% ממשקי הבית גרו בשכירות. היום זה 33% והעלייה כאמור נמשכת. אי אפשר לדבר על דיור, שוק המגורים בלי להתייחס לשוק השכירות. אנחנו צריכים לבנות דירות לשכירות ארוכת טווח ואנחנו מניעים ומקדמים זאת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"אנחנו מקדמים היום 100,000 דירות. צריך לטפל גם בעולם השיווקי וגם העולם הסטטוטורי. 75% מהדירות בתכנית שיכון הרופאים מיועדות להשכרה ארוכת טווח וזה לא בוותמ"ל. כאן זו ועדה מחוזית שרואה את ההכרח במוצר הזה ומסייעת בהחלטות לקיים את התב"עות שוהגדרו בה מאות ואלפי יחידות דירות  להשכרה".
 

דוד שהיא למעשה אחראית על זרוע הביצוע בתחום ההשכרה לטווח ארוך, מסבירה שלמרות הריבית הגבוהה יש מכרזים ועסקאות לקרקעות ובנייה של דירות לשכר דירה לטווח ארוך, ומצפה שככל שהרייבת תרד, האטרקטיביות ליזמים תעלה. "הריבית היא כמובן גורם מאוד משפיע על שוק השכירות. השחקנים בשוק השכירות הגופים המוסדיים שמשקיעים ואמורים להשקיע בנכסים האלו מחפשים תשואה. כשהריבית היתה אפס, אז היה קל יותר, היתה בתחום תשואה אטרקטיבית, יחסית לריבית הסולידית. בריבית גבוהה, זה קשה יותר, פחות אטרקטיבי. עם זאת, מדובר על משחק לטווח ארוך. אנחנו משווקים קרקע ובונים דירות לשכר דירה ארוכה למשך 25 שנים. המוסדיים מתייחסים לריבית ולהחזרי המימון שתהיה למשך תקופה ארוכה.

"במודל הכלכלי של המשקיעים בא לידי ביטוי מחיר הקרקע, הריבית, שכר הדירה והמדינה מוכנה לספוג כדי שיהיה פתרון לילדים שלנו".

דוד מתכוונת לכך שהמחירים במכרזים יורדים אפילו מתחת למחיר של השמאי והמדינה מאפשרת מכירת הקרקעות. כלומר, יש עדיין שיווק של קרקעות ובמחיר נמוך מהצפוי מה שמשפיע לטובה על הרווחיות של היזמים. 

"אני רואה שהשחקנים חוזרים לשוק", אומרת דוד, "שחקנים גדולים שהם לא 'שחקן לרגע' מתעניינים וניגשים למכרזים. אז כן, אולי מתמחרים קרקעות במחירים קצת יותר סולידיים כדי לקחת סוג של באפר-כרית ביטחון, אבל רואים אותם חוזרים ואני צופה שהמגמה הזו תחזור".

ויש כאן בשורה גם למשקיעים פרטיים. בוועידה חשפו דוד וערן ניצן, יו”ר הוועדה המחוזית ת”א ומ”מ מחוז צפון כי כבר בקרוב יוכלו משקיעים פרטיים להשתתף ברכישת דירות להשכרה ארוכת טווח במכרזים האלו.

פרטיים יוכלו לקנות דירה ולהינות ממחיר זול ממשעותית ממחירה בשוק, כנראה סדר גודל של 20%, כשמול זה תהיה התחייבות להשכיר אותה לטווח ארוך (תלוי במכרז - לרוב 15 שנים ומעלה), אחרי 15 שנים הדירה תהיה ככל דירה אחרת. המשמעות היא שההנחה שהמשקיעים מקבלים בתחילת הדרך - 20%-25% היא רווח נוסף על פני התקופה, כשבנוסף הם מקבלים שכר דירה שלרוב מבטא תשואה של מעל 3%. מדובר על תשואה של 4%-4.5% ומעלה, כשבנוסף יש הטבות נוספות במס רכישה ועוד. זאת יכולה להיות השקעה מעניינת לכאלו שרוצים לקנות דירה לילדים. הם כאן קונים ומקבלים הנחה גדולה וכשהילדים גדלים יש להם דירה.

זה יכול להביא משקיעים לתחום, במיוחד אם הם סבורים שהמחירים של הדירות יחזרו לעלות. ובכלל - חזרה למגמה של עליות מחירים כפי שראינו אתמול עם פרסום מדד המחירים לצרכן - עלייה של 0.7% במדד מחירי הדיור, תחזיר את האטרקטיביות למכרזי השכירות ארוכת הטווח. עם זאת צריך להבין לאן אנחנו הולכים - לחלוקה ברורה בין שתי אוכלוסיות - אלו שיש להם דירה ואלו שגרים בשכירות.

אלו שגרים בשכירות יתחלקו לשתיים - שכירות פרטית שבה הם בעצם תלויים בבעלי הבית שיכולים להעלות מחירים, להגיד להם שהחוזה נגמר ובכלל - אין לשוכרים במצב כזה ביטחון. מנגד, יש את השכירות ארוכת הטווח, סוג של שכירות ציבורית שבה יש הבטחה לשנים רבות עם מחיר ידוע מראש עם הצמדה שנתית צנועה. זה מבטיח יציבות, זה מבסס את המשפחה השוכרת במקום וזה יהיה הרבה יותר אטרקטיבי למשפחות מאשר שכירות פרטית.

בעולם, זה הפתרון. לא המצאנו שום דבר חדש. אנחנו תקועים ביישום, אבל איך שלא נסובב את זה, בסוף נחזור לפתרון הזה - בנייה לשכירות ארוכת טווח. 


תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    אל תתנו להם שקל. זה מלכודת. (ל"ת)
    ו 18/02/2024 13:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 8.
    היעד הבא שכונת חוף לפני השבחה קריית חיים מערבית חיפה (ל"ת)
    בתייה 18/02/2024 10:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    בטח תשואה של 4.5 אחוז זה אומר שכר דירה כמעט פי 2 מהיום
    שחף 16/02/2024 16:07
    הגב לתגובה זו
    6 0
    דירה ששוה 3 מיליון תשלם 135 אלף בשנה אין חיה כזו רק אים הדירה מצופה זהב מדברת ללא קשר לשוק ההשכרה רק לשם כותרת דירה כזו בקושי מקבלים 6.5 ...ולא 11 לפי חרטטה.
    סגור
  • 6.
    לכתב
    לוי 16/02/2024 14:08
    הגב לתגובה זו
    7 4
    תגידו אתם עדיין לא ניגמלתם הרי אם תתנו חינם אנשים לא יקחו כי הם רוצים להציל את חייהם מפה
    סגור
  • 5.
    את הדירות גם ישכירו בהנחה של 20 אחוז??? (ל"ת)
    יואל 16/02/2024 13:46
    הגב לתגובה זו
    6 2
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    חחחחחחח
    חחחחחחח 16/02/2024 12:57
    הגב לתגובה זו
    11 2
    לכל התמימים ורכי הלב - אל תתנו לבעלי אינטרסים לרכוב עליכם. לא נעים לקנות דירה במחיר שיא, ולגלות שלאחר כמה חודשים היה אפשר לקנות בכחצי מליון פחות (או מעבר לכך). עד לא מזמן דיברו על "מחסור בדירות". לא אני כתבתי, גלובס כתב - רק אניח את זה פה, על מנת שתחשבו טוב טוב למי להאמין: "המבצעים לא מושכים רוכשים מעל כולם, יזמי הנדל"ן של תל אביב נמצאים בבעיה הכבדה ביותר, שם היצע הדירות החדשות שעל המדף עמד על 7,830 נכון לסוף 2023, מספיק לכמעט 7 שנים של מכירות. אחריה נמצאת ירושלים, שם ישנן 5,467 דירות לא מכורות, ששוות לשנתיים מכירות. במקום השלישי נמצאת נתניה, שבה יש היצע של 3,706 דירות לא מכורות, קצב של 4.5 שנות מכירה. עוד ערים בולטות ביחס גבוה בין היצע דירות לקצב מכירות הן רמת גן ובית שמש, שם היצע הדירות שקול למכירות של יותר מ־3 שנים, לעומת זאת, בחיפה, ראשון לציון, פתח תקווה, באר שבע ואשקלון היחס נע בין שנה לשנתיים מכירות."
    סגור
  • 3.
    בטח שמשקל המשכירים יגדל...
    שובני 16/02/2024 12:54
    הגב לתגובה זו
    9 2
    עם שיעורי ריבית של 6.5% ומעלה (במקרה הטוב..), עם מחירי דירות של מינימום 2.5M ש"ח, עם אי וודאות ביטחונית וקיומית כזו, עם תחזית בעייתית מאוד לעתיד. שלא לדבר על הון עצמי: שלא ממש נשאר משהו. לכו חפשו פראיירים אחרים. העניין הוא שלדעתי גם מחירי השכירות לא ממש יעלו - למרות שהביקוש לשכירות עולה- וזאת משו ם שיש גבול למה שאפשר לשלם.
    סגור
  • אכן, שירותי דיור הם עד גבול מסויים מההכנסה, וכל השאר
    סווינגר 16/02/2024 15:14
    הגב לתגובה זו
    3 0
    נדרש לשאר הוצאות המחייה/בלת"מ וחיסכון ארוך טווח. אנשים ישכרו לפי הכיס. כשמרבית השכירים משתכרים בשכר חציוני של עד 7000 ש"ח ברוטו/נפש, לא ניתן להעלתו את השכ"ד לרמה לא הגיונית ומנותקת לגמרי מכוח הקנייה. מי שלא רוצה להתאבד כלכלית, חייב לשכר עד 25%, מקסימום בקיצון 30% מההכנסה נטו (!). השוכרים מעבר לזה, יורים בעצמם כלכלית.
    סגור
  • 2.
    ברגע שדירה תהפוך למניה סחירה תראו ירידות (ל"ת)
    רק;1 16/02/2024 12:44
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 1.
    לא מצליח להבין למה המדינה לא יוזמת מהר הפשרה מאסיבית של
    מאיר 16/02/2024 12:33
    הגב לתגובה זו
    6 0
    קרקעות פרטיות??!!! כולם ירוויחו!!! המדינה תיזום הפשרה מהירה תעשה תכניות פיתוח כך ישפך לשוק המון סחורה מחירי הנדלן ירדו המון אנשים יהנו מכסף חדש ישלמו המון מיסים...כולם מרוויחים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות