מדד מחירי הדירות עלה ב-0.7% - זה לא שינוי מגמה, זו טעות סטטיסטית
מדד מחירי הדירות עלה ב-0.7% אחרי חודשים של ירידות והוא הפתעה גדולה. אפשר לנסות לטעון שהמדידה מוטה, אפשר לטעון שזה לא מה שקורה בשטח, אבל זה המדד וזה הנתון שהשוק מתיישר אליו. לאורך זמן ממושך אנחנו כותבים כאן על ירידות משמעותיות בשוק הדירות לעומת נתוני הלמ"ס שהציגו ירידות מינוריות. אבל, הלמ"ס היא הלמ"ס, יש לה את המידע המלא ביותר, המקיף ביותר, יש לה את היכולת לנטרל חריגים, יש לה מבט כולל על כל הארץ ועל אזורים ספציפיים. אבל יש בנתונים בעיות ועיוותים.
הבעיות במדד מחירי הדירות
המדד של הלמ"ס הוא אומנם בהגדרה מוגבל, אבל הוא נקודת המוצא להתנהגות מחירי הדירות בארץ. בעיה מרכזית של המדד היא העיכוב בהצגת הנתונים. מדד מחירי הדירות שפורסם ב-15 בפברואר (לצד מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר) מבטא את מחירי הדירות בנובמבר-דצמבר אשתקד, כלומר "ממוצע" של 1 בדצמבר. המדד הזה מבטא את תאריך הדיווח, אבל אנשים מדווחים על פי חוק בעיכוב של חודשים (ניתן עד 4 חודשים). כלומר, אנחנו מקבלים כעת מדד שמבוסס על נתונים מלפני כמה חודשים טובים. מעבר לכך, רק להמחשת בעיה נוספת, דמיינו שבתקופה מסוימת, הציבור מדווח על העסקאות אחרי 3-4 חודשים ובתקופה העוקבת הוא מדווח במהירות. נוצר מצב שאנחנו כצרכני הנתונים של הלמ"ס נקבל מדדים שלא מסודרים לפי תאריכים כרונולוגיים. הבעיות האלו מתוקנות בהמשך. הלמ"ס מקבלת את נתוני האמת ומתקנת את נתוני העבר. יש שינויים משמעותיים, אבל כמכלול כשבוחנים את ההשפעה על פני זמן היא מתקזזת. כלומר, יכול להיות שאפילו יש סטייה של 0.2% בחודש מסוים, אבל בחודש-חודשיים שאחרי תהיה סטייה בכיוון ההפוך. בעיה נוספת של הנתונים היא שהם לא מבטאים את המימון. קבלנים נותנים לכם לרכוש דירה עם 5% הון עצמי והשאר על פני כמה שנים. יש כאן רווח מימוני גדול שמבטא בעצם הנחה גדולה. בלמ"ס לא בודקים אותה, אין להם את הכלים לבדוק אותה. ויש עוד שתי בעיות מדידה. הראשונה והידועה נובעת מכך שדירה היא לא מוצר אחיד. זה לא תפוזים, זה לא מלפפונים, זה לא במבה. דירה שנמכרת היום שונה מדירה שנמכרה לפני 10 שנים. כל "המסביב" השתנה לגמרי, לובי, מעלית. גם בתוך הדירה, מקבלים מקבלנים הרבה יותר מאשר בעבר. גם בדירות יד שנייה אי אפשר להשוות כי מדובר על ערבוב של דירות שנבנו על פני עשרות שנים. האם מ"ר בדירה משנת 1960, שקול למ"ר בדירה שנבנתה בשנת 2023? עוד עיוות מאותה המשפחה - עלויות השיפוצים. רכשתם דירה ב-2 מיליון שקל, השקעתם בשיפוץ 400 אלף שקל ומכרתם אחרי 7 שנים ב-3 מיליון שקל. מבחינת הלמ"ס המחיר עלה ב-50% (3 מיליון לעומת רכישה ב-2 מיליון שקל). אבל האמת היא שאם לוקחים בחשבון את עלות השיפוץ, המחיר עלה ב-25%. פער ענק שלא בא לידי ביטוי במדד ויוצר עיוות. כל הבעיות עד כאן, אומנם משפיעות על מדד מחירי הדירות, אבל סביר שהן לא גורמות לו להציג על פני זמן מגמה שונה. כשמדד מחירי הדירות עלה ב-2022 בקרוב ל-20%, אז ברור שמחירי הדירות עלו. אפשר להתווכח על העוצמה. הבעיות-תקלות שהוצגו כאן מרככות את העלייה, זה אולי 12%, אבל זה לא מעוות לחלוטין את התמונה. אבל כשהמדדים סביב האפס, הבעיות האלו תופסות נתח יחסי גדול יותר. כשהמדד עולה 0.7% בחודש אחד, אחרי ירידה של 0.4%, וכמה חודשים של ירידות של עד 1%, אז מבחינת הציבור יש לנתונים משמעות אדירה - הם מעריכים שיש שינוי מגמה למרות שזה יכול להיות בגלל עניין של תמהיל הדירות ובעיות מדידה שהוצגו למעלה.
הכוונות של הלמ"ס טובות - אבל התוצאה בעייתית
כלומר, הכוונות הטובות של הלמ"ס עלולות בעצם לייצר במקרה זה תקלה אדירה בשוק שהוא בהגדרה שוק שמונע מפסיכולוגיה יותר מכלכלה. רבבות של אנשים שיושבים על הגדר וממתינים להמשך ירידות במחירי הדירות עלולים להגיד - "זהו, המגמה השתנתה", ולרוץ לקנות דירות. אין כאן טענה ללמ"ס, הנתונים מוגבלים, וייאמר לזכות אנשי הלשכה שהם מדגישים ואומרים זאת בכל פרסום, אבל עם נתונים כל כך חשובים ומשפיעים צריך לנהוג אחרת. במיוחד שחלק מהבעיות במדידה מייצרות בהגדרה עליות מחירים. כלומר, ישנה הסטייה שנובעת מהתזמון והיא כאמור מתוקנת על פני זמן, אבל ישנן הסטיות האחרות כלפי מעלה שנותרות קבועות.
הבעיה הגדולה ביותר בנתונים
אתחיל בדוגמה. דירה ברמת גן, 2 חדרים, 55 מ"ר, היתה שווה לפני שלוש שנים 1.4 מיליון שקל. לפני שנה היא היתה שווה כ-1.9 מיליון שקל. בחודש שעבר היא נמכרה ב-2.15 מיליון שקל. המחיר של הדירה הזו עלה 13% בשנה שעברה בעוד שבשוק היו ירידות מחירים. המחיר של הדירה הזו זינק בשלוש שנים מעל 50%, בשעה שעל פי מדד מחירי הדירות של הלמ"ס העליות היו 20%-25%. המחיר של הדירה הזו עלה בזכות התחדשות עירונית. הגיעו לבניין יזמים, החתימו את הדיירים על תוכנית השבחה, שבסופה דירת 2 החדרים תהפוך ל-3 חדרים עם מרפסת וממ"ד, בבניין תהיה מעלית. בקיצור, בניין חדש. זה תהליך של 5-7 שנים, אבל עליית הערך מחלחלת די מהר וככל שהזמן עובר (ומתקבלים חתימות, אישורים וכו') היא מתכנסת לשווי העתידי של הדירה. המקרים של פינוי בינוי והתחדשות עירונית מקיפים את המרכז ויוצרים עיוות גדול במדד מחירי הדירות. עליית המחירים בדירה הזו מתגלגלת לנתוני הלמ"ס, אבל היא לא נובעת מעלייה שקשורה לשוק הדיור או למו"מ בין המוכרים לקונים. היא נובעת מכך שפשוט מדובר במכירה של נכס אחר! מוכרים דירה פלוס אופציה להשבחה או השבחה עתידית ששווים הרבה כסף. אם מנטרלים את האופציה להשבחה, את המתנה שמקבלים בעלי הדירות האלו, מקבלים שבשנת 2021-2022 עליית מחירי הדירות צנועה משמעותית. מקבלים שלאורך כל התקופה שההתחדשות העירונית התעצמה, המרכיב הזה במדד מחירי הדירות עלה ויצר עיוות כלפי מעלה. זה אולי מסביר חלק מהפערים בין הנתונים שלנו מהשטח לנתוני הלמ"ס - ירידות בשטח בשנה האחרונה של 5%-10% בעוד בלמ"ס זה אחוזים בודדים. למעשה, הלמ"ס צריכה (לא בטוח שהיא יכולה) לייצר שני מדדים - מדד מחירי הדירות לבעלי הדירות שכולל את ההשבחה מהתחדשות עירונית, ומדד מחירי הדירות לרוכשי דירות שאינו כולל את ההשבחה הזו, שכן היא לא נוגעת אליו. אלו עליות חריגות כי המוצר כבר שונה לחלוטין. אם תרצו - נוצר כאן אבסורד שהתחדשות עירונית שבאה להקל על רוכשי הדירות (בנייה לגובה של רבבות דירות באזורי המרכז), בעצם מזיקה להם דרך העלאת מחירי הדירות. ככל שמרכיב העסקאות בהתחדשות עירונית גדול יותר כך ההשפעה על המדד כולו גדולה יותר. בזמן המלחמה - באוקטובר, נובמבר, דצמבר, היו מעט עסקאות באופן יחסי. רוכשי הדירות הפוטנציאליים ישבו על הגדר. משקיעים חיפשו הזדמנות. משקיע קנה את הדירה ברמת גן שהוזכרה למעלה, כי המחיר שלה ירד לעומת חודשים קודמים. המוכר יודע שהוא יכול לחכות ולקבל את כל ההשבחה, אבל הוא צריך את הכסף. ולמרות שמחירה ירד, היא בעצם העלתה את מדד מחירי הדירות, כי היא לא באמת מבטאת מחיר עסקת מכירה לדירת 2 חדרים ישנה, אלא לדירת 3 חדרים חדשה. אז המדד הוא לא פייק, הוא אמיתי, אבל מאוד מוגבל ויוצר בעיה גדולה - הוא יכול ליצור גל של רוכשים שהתאכזבו מכך שהמחירים ירדו. המדד הזה יוצר תודעה, כנראה מוטעית באופן מסוים, והוא יכול להיות נבואה שמגשימה את עצמה. כולם מבינים ששוק הדירות נמצא במצב מורכב, שהתחלות הבנייה בירידה וזה ישפיע על מלאי הדירות ויקטין היצע בהמשך. כולם מבינים שהביקושים קבועים וצפויים להימשך. במצב כזה, היה חשש גדול מעליות בהמשך. נראה שאף אחד לא ציפה שזה יגיע כל כך מהר ולא מהסיבות הנכונות.
- 27.כלכלן 18/02/2024 18:01הגב לתגובה זואז אם נסכם את הנתונים - בטעות מחירי הנדלן עלו בדצמבר 2023 , ובטעות ירדו בכל שנת 2023 רק ב 1.4 אחוז. ט הנה ההמשך- בינואר הם בטעות יעלו במעל 1 אחוז ובפברואר גם . זה נראה שלמי שיקשיב לך גם תיזקף טעטות בהצלחה
- 26.רון 18/02/2024 16:54הגב לתגובה זוועכשיו : המחיר הכלכלי לדירה בישראל ,דירה חדשה 100 מ"ר 1.340.000 שקל. ולדירה ישנה (או ללא שיפוץ מסיבי) 954.000 שקל !
- 25.דרור 18/02/2024 09:56הגב לתגובה זואם כוחות הכלכלה פועלים לירידת מחירים אזי טעות כלפי מעלה במדידה היא בעלת השפעה זמנית ובהמשך הירידות גם הנמדדות ימשיכו.
- זה בדיוק ההסבר למה זה לא טעות (ל"ת)כלכלן 18/02/2024 18:02הגב לתגובה זו
- 24.פוטנציאל לעליות במחירי הדירות קריית חיים מערבית שדרות (ל"ת)דני 18/02/2024 05:32הגב לתגובה זו
- 23.אלון 17/02/2024 23:31הגב לתגובה זונתגעגע למחירים של היום. המחירים יכפילו את עצמם.זה רק זמן והוא לא רב
- אל דאגה 18/02/2024 13:26הגב לתגובה זופמפמו לנו במשך זמן, שיש "מחסור" בדירות. שים לב, מעתיק לך מגלובס (לדעתי יש שם המון כתבות פמפום והפחדה, אבל בכל זאת...) פרסום מה-14 לפברואר 2024. להבנתי, מדובר רק על דירות חדשות, בלי יד שנייה, משקיעים וכדומה. תחליט בעצמך לאיזה כיוון הנדל"ן הולך בקרוב. ויותר חשוב, תחליט למי להאמין... לראול? ללמ"ס? לנגיד? לקבלנים? לכתבים? חכם, עיניו בראשו! הנה קטע מהכתבה - "המבצעים לא מושכים רוכשים מעל כולם, יזמי הנדל"ן של תל אביב נמצאים בבעיה הכבדה ביותר, שם היצע הדירות החדשות שעל המדף עמד על 7,830 נכון לסוף 2023, מספיק לכמעט 7 שנים של מכירות. אחריה נמצאת ירושלים, שם ישנן 5,467 דירות לא מכורות, ששוות לשנתיים מכירות. במקום השלישי נמצאת נתניה, שבה יש היצע של 3,706 דירות לא מכורות, קצב של 4.5 שנות מכירה. עוד ערים בולטות ביחס גבוה בין היצע דירות לקצב מכירות הן רמת גן ובית שמש, שם היצע הדירות שקול למכירות של יותר מ־3 שנים, לעומת זאת, בחיפה, ראשון לציון, פתח תקווה, באר שבע ואשקלון היחס נע בין שנה לשנתיים מכירות."
- 22.אנליסט 17/02/2024 23:15הגב לתגובה זוכתבה מעולה
- 21.אר 17/02/2024 22:47הגב לתגובה זוהמדד בודק את עלית מחירי השכירויות ולא את עליית מחירי הדירות, זה העיוות שהביא אותנו למצבנו היום.
- 20.קונילמל 17/02/2024 22:23הגב לתגובה זוריבית, ריבית, ריבית. בין 2007-2022 היתה ריבית היסטורית 0 עכשיו הריבית 6%. טיפש מי שקונה עכשיו דירה! הנה נתונים מעניינים: לכמה אנשים היה 2 ו3 דירות עד 2007 וכמה אחרי? לפני 40 שנה אנשים מכרו דירה וקנו מס' מונית בדירה קיבלו 300$ לחודש במונית 1000$. לפני 70 שנה אנשים השקיעו בבלוקים של קרח. איפה ההשקעות האלה היום?? אותו דבר הסיפור בנדל"ן קונים דירה בתשואה של 2% משלמים ריבית 6% העיקר שמביאים 5% מהבית. מה נטרק איתכם אנשים??? חכו בסבלנות שנה שנתיים והחגיגה תיפסק!!!
- 19.נחמני 17/02/2024 20:06הגב לתגובה זומה המשחק שלכם החיים פה מוטלים בספק גדול ולא ברור אם יש עתיד בכלל ואתם כל יום מנסים להעסיק את העם בכתבות על קניית דירות ופיתויים שונים ומשונים וזה מראה שהמצב על הפנים והכל חארה
- 18.אין לי כסף לדלק - על איזה דירה אתם מדברים?????????????? (ל"ת)חחחחחחחחחחחחחח 17/02/2024 19:47הגב לתגובה זו
- 17.אני 17/02/2024 19:27הגב לתגובה זוצריך לדעת להבין את הנתונים שהוא מפרסם ואת הסיבות לתנדודיות הלמס לא מתעסק בזה נותן נתונים גולמיים
- 16.כתבה מקצועית ומושקעת 17/02/2024 19:10הגב לתגובה זורחוב משה סנה 26 בפתח תקווה, הדירה התחילה במחיר 2.9 או יותר , נמכרה לפני כחודש וחצי בפועל ב2.43. אפשר לבדוק את זה דרך גוגל.
- 15.חחחחחחח 17/02/2024 19:07הגב לתגובה זובמשך תקופה ארוכה פמפמו לנו שיש "מחסור" בדירות. לא נעים לקנות דירה, ולגלות לאחר כמה חודשים, שהיה אפשר לקנות בכחצי מליון שקלים פחות (ואולי מעבר לכך). גם בגלובס היו כתבות "פמפום" ו"הפחדה" רבות לדעתי. עם זאת, רק אניח את זה פה... מועתק מגלובס לפני כמה ימים... ככל שתהיינה יותר כתבות פמפום והפחדה, כך אבין עד כמה בעלי האינטרסים בלחץ! חכם, עיניו בראשו! הנה לכם מה שנכתב בגלובס - המבצעים לא מושכים רוכשים מעל כולם, יזמי הנדל"ן של תל אביב נמצאים בבעיה הכבדה ביותר, שם היצע הדירות החדשות שעל המדף עמד על 7,830 נכון לסוף 2023, מספיק לכמעט 7 שנים של מכירות. אחריה נמצאת ירושלים, שם ישנן 5,467 דירות לא מכורות, ששוות לשנתיים מכירות. במקום השלישי נמצאת נתניה, שבה יש היצע של 3,706 דירות לא מכורות, קצב של 4.5 שנות מכירה. עוד ערים בולטות ביחס גבוה בין היצע דירות לקצב מכירות הן רמת גן ובית שמש, שם היצע הדירות שקול למכירות של יותר מ־3 שנים, לעומת זאת, בחיפה, ראשון לציון, פתח תקווה, באר שבע ואשקלון היחס נע בין שנה לשנתיים מכירות.
- 14.אביב 17/02/2024 18:51הגב לתגובה זוכל החודש אנו שומעים על גל עליות מחירים ואז מגיע המדד והוא על אפס. פושעים
- 13.עוזרי 17/02/2024 18:28הגב לתגובה זולא מתווך ולא בעל אינטרס, אבל המצב היום הוא שהעם הפנים לחימה כרונית בעזה ודשדוש כלכלי, גם בהייטק. הביקוש לא נעצר, ומחוץ לאזורי הלחימה העיקריים הוא עלה מאוד. אם לא תהיה הגירה משמעותית לחולאו מלחמת הכל בכל - המחירים כנראה כבר לא ירדו יותר, בעיקר יישחקו ריאלית
- 12.וואו - ניתוח נדיר באיכותו ומעולה!! (ל"ת)סמי הנמוך 17/02/2024 17:20הגב לתגובה זו
- 11.מה זה משנה 17/02/2024 15:44הגב לתגובה זואנשים כבר מפחדים ולא יכולים לעבד את חייהם כדי להעשיר קבלנים. אי ודאות בכל תחום ככה שלהכנס לחוב של מיליון וחצי שקל כבר לא קוסם להם
- 10.מנהל השקעות ותיק 17/02/2024 15:03הגב לתגובה זוהמדד פייק מכמה סיבות. ראשית כל, אני מוחה על המדידה הנומינלית בעזרת שקלים ישראבלוף שכידוע נשחקים משמעותית לאורך זמן (כסף פיאט). כאשר מודדים את מחירי הנדל"ן בשקלים הם עלו מעל 300% ב30 שנה. כאשר מודדים בכסף אמיתי, למשל מטבעות זהב וסילבר, הנדל"ן בסיכום התקופה ללא שינוי. היו בדרך שנים ארוכות שהנדל"ן עלה גם במונחי זהב אבל זה קורה בעיקר בתקופות של ריבית אפסית שגורמת לציבור להסתער על משכנתאות מופרעות. צריך ללמד את הציבור להבדיל בין עליה אמיתית בערך נכסים לבין שחיקה מצטברת מטורפת בשטרות שאיתם מודדים כל דבר. האינפלציה האמיתית היא הרי מעל האינפלציה הרשמית, ככל הנראה ב1.5%-2.5% בממוצע בשנה. בארה"ב עשו בדיקה מכיוון שהנדל"ן עלה מאות אחוזים מאז שנות השבעים במצטבר, ויצא שהנדל"ן עלה פחות מאשר העליה במחיר הביגמק. בנוסף, עוד לא התחלנו לדבר על מגוון באמת עצום של שיטות לתת הנחה עקיפה במחיר, וזה לרוב נסגר בחדרי חדרים. קבלנים נותנים הלוואה של מאות אלפי שקלים בלי ריבית ובלי הצמדה, זה שקול להנחה של מאות אלפי שקלים במחיר הדירה. cash back-קנה במחיר מלאה וכעבור שנה הקבלן מעביר לך סכום גדול לעובר ושב כהחזר. ועוד
- 9.יניב 17/02/2024 14:33הגב לתגובה זוזה נכון שיש מבצעים מהקבלן לא על המחיר, אבל באזורי ביקוש מכירים קשיחים. לא ירד לפני ובטח לא ירד אחרי. תוסיף למדד מחיר משתכן שיוצר עיוות כלפי מטה, והמחיר הראלי עלה ביותר.
- 8.מתעניין 17/02/2024 14:32הגב לתגובה זוהאם יש מישהו מבין האנליסטים, הכתבים הכלכליים או השמאים יכול להתייחס לכוח הקניה של הציבור ?? המצב הכלכלי אינו נראה מבטיח במיוחד ונראה שלפחות ל - 70% מהציבור יש בעיה לגייס את ההון הראשוני ולהתחייב להחזרי משכנתה ל - 30 שנים. מי יקנה את הדירות במחירי היום פרט לעובדי הייטק וכמות מוגבלת של משקיעים ???
- 99 18/02/2024 07:50הגב לתגובה זויקנו דירות
- 7.גגגג 17/02/2024 13:33הגב לתגובה זוומה לגבי מדד "מכירות חוזרות" של מכון גזית גלוב? ומה לגבי הוצאת דירות שנבנו לפני 1981 כדי להעיף את הבעיה של התחדשות עירונית?
- 6.מה זה משנה איך קוראים לזה עדין עליה של 0.7 (ל"ת)מומי 17/02/2024 12:36הגב לתגובה זו
- 5.dd 17/02/2024 12:12הגב לתגובה זוכל מה שהלמ"ס מפרסם זו טעות סטטיסטית!
- 4.סוחר ערך 17/02/2024 12:07הגב לתגובה זובדיוק בגלל זה למדד קוראים מדד. שקלול של כל השוק. ברור שיש סטיות. המדד נותן כיוון. והמדד מראה לנו שהכיוון הוא למעלה. ולמה מישהו מופתע? צמיחת אוכלוסיה של 1.5% לשנה לפחות, המון הון שחור שמחפש הלבנה, יהודים עשירים מחו"ל שמחפשים חוף מבטחים, המוני פורשי קבע נבערים שמשקיעים את הפנסיות המופרכות שלהם בנדלן. רוצים עוד?בסוף אנשים חייבים לגור היכנשהו. פשוט. מי שממתין לקריסה הוא אידיוט.
- 3.קפדן בקטנות 17/02/2024 09:50הגב לתגובה זומפולת במחירי הדירות.
- 2.צבי סטפק 17/02/2024 09:36הגב לתגובה זוניתוח מעניין מאוד.חבל מאוד שהלמס לא רואה את זה כתפקידה להסביר זאת לציבור מעבר לאיזכור חסר המשמעות של העניין בהודעות שלה
- 1.אנונימי 17/02/2024 09:06הגב לתגובה זומה עם זה שכמות העסקאות ירדה משמעותית- ממוצע המחירים שונה גם כן. זה ברור שזו סטייה סטטיסטית. כול צי שעיניו בראשו רואה ירידות, אחרת אין הסבר לנדיבות של הקבלנים
- דני 18/02/2024 17:47הגב לתגובה זואומרים שיהיו עליות והריבית תרד, ומצד שני נותנים מפרטים משודרגים אי הצמדה למדד, ותנאי תשלום סופר נוחים, בשווי של מאות אלפי שקלים ועדיין הביקוש לא חזר. מעניין מה יהיה
- למס 17/02/2024 14:23הגב לתגובה זואין שום משמעות לחישובים של הלמס והם גוף לא יעיל