סימני התאוששות? לראשונה מתחילת המלחמה: היזמים רכשו קרקעות בת"א ובבית שמש מעל מחיר השומה
שני מכרזי נדל"ן שנגרו בימים האחרונים, באילת ובית שמש, מספרים את סיפור ההתעוררות בשוק הנדל"ן. בעוד שמחיר השומה עבור פרויקט בנייה רוויה לבניית כ-400 דירות בשכונת בעדיה בבית שמש עמד על כ-30 מיליון שקל, מספר חברות שהתאגדו לצורך הגשת הצעה (לא מדובר בחברות ענק, אלא במשקיעים וחברות פחות מוכרות) זכו יחד, שילמו כ-35 מיליון שקל, מעל מחיר השומה, ויקימו את המגדלים.
יש ביקוש. קרקע באילת (איציק יצחקי)
זאת לא הבשורה הטובה לרמ"י מאזור בית שמש: הוצאות הפיתוח במתחם כולו עמדו על כמעט 100 מיליון שקל. בתחילת המלחמה, לא היו מכרזים שנסגרו בסגל הגודל הזה, בטח לא במחיר גבוה מהשומה - נכון שמדובר במשקיעים קטנים יחסית ולא בחברות ענק, ועדיין - זה מאותת משהו על המגמה בה נמצא השוק: א. המכרז נסגר וזה לא מובן מאליו ביחס למה שראינו כאן בחודשים האחרונים ב. כמעט אף מכרז לא נסגר מעל מחיר השומה, כלומר מעל הערכת השמאי לגבי שווי הקרקע, בטח לא עם הוצאות פיתוח כל כך גבוהות.
באילת, נסגר מכרז להקמת כ-480 דירות. כאן, הבשורה היא לא מהמחיר שהוצע, אלא בעיקר מהחזרה להשקיע גם באזורים קרובים לגבול או כאלה שמוגדרים מסוכנים יחסית. חצי מיליארד שקל השקיעו בשכונה החדשה בצפון מערב העיר במהלך 2022 - וכעת, רמ"י קוצרת את הפירות. נכון, מדובר בהנחה משמעותית של יותר מ-90% במחיר השומה בחלק מהמתחמים, אבל צריך לקחת בחשבון את הוצאות הפיתוח הגבוהות בשכונה, 26-28 מיליון שקל בחלקם, כדי להבין מדוע אפשר לשאוב אופטימיות.
כך למשל, היזם המוכר אייל פרץ שבונה לא מעט פרויקטים בארץ, כולל במסגרת מחיר למשתכן, הגיע הצעה של כחצי מיליון שקל על מתחם לבניית 144 דירות, כשהשומה עמדה על כ-51 מיליון שקל. הסיבה לכך היא כנראה הוצאות הפיתוח המנופחות, שעמדו על יותר מ-35 מיליון שקל. ללא הנחה משמעותית, אף יזם לא היה נכנס לשם. במתחם הזה הוגשה הצעה גבוהה יותר פי 3, אבל היא נפסלה, ככל הנראה על רקע הצעה של יזם שזכה בשטח אחר.
השאלה הגדולה כעת היא האם נרשמת כעת התאוששות במכרזי רמ"י. רק לפני כחודש נסגר מכרז באותה בית שמש שהזכרנו קודם ללא מציעים כלל, לבניית 120 דירות ברמת בית שמש ג' עם מחיר שומה של 13 מיליון שקל והוצאות פיתוח של 106 מיליון שקל. נכון, הוצאות הפיתוח גבוהות, אבל אז אף אחד לא הגיש הצעה ועכשיו, עם הוצאות פיתוח דומות, רמ"י הצליחה לשווק את הקרקע.
מיקום הפרויקט בתל אביב (מתוך חוברת מכרז רמ"י)
אם חשבתם שזה בגלל שלא מדובר באזורי ביקוש, כדאי שתדעו מה קרה בימים האחרונים בתל אביב: שם נסגר מכרז לבניית 12 יחידות דיור בבניין כשמחיר השומה עמד על 27 מיליון שקל וההצעה הזוכה על 29 מיליון, כשהוצאות הפיתוח היו מזעריות ועמדו על פחות מ-300 אלף שקל. ועדיין, זה מחיר גבוה ממחיר השומה בה זכתה חברת סורנטו. בדקנו את השטח המדובר: מדובר בשטח במיקום אטרקטיבי, ליד נמל יפו. פעם, בתקופה שלפני המלחמה, אזור כזה היה מבוקש מאוד ונסחר מעל שומת רמ"י. עם תחילת המלחמה, ראינו ירידה של עשרות אחוזים בחס לשומה וכעת, היזמים חוזים לשים את הכסף. האם זה סימן לבאות או אופטימיות זמנית? את זה נוכל לראות במכרזים הקרובים שייסגרו באזורי הביקוש.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.המחירים בדרך להשתוללות כמו 2021.... (ל"ת)חכו וראו 26/03/2024 15:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.עשו עסקה טובה בבית שמשבית שמש 25/03/2024 21:08הגב לתגובה זו0 0אם המספרים נכונים בבית שמש הזוכים עשו עסקה מעולה. 135 מ' ש''ח ל400 דירות לפני בניה זאת אומרת: 337000 ש''ח לדירה לפני בניה. זה גרושים לדירה בבית שמש. אפי' אם עלות הבניה היא 10 א' למ''ר. עלות דירה 75 מ''ר תהיה באזור המליון. מחיר בשוק לדירה כזו, לא פחות מ- 1.8 מליון. עשו סיבוב יפהסגור
-
2."התעוררות בשוק הנדל"ן"? חחח. היחידים שמתעוררים הקברנים (ל"ת)חברה קדישא 24/03/2024 16:46הגב לתגובה זו6 1סגור
-
1.תכניסו לראש שלכם ביבי וכנסת ישראל לא יורידו המחיריםיותם 24/03/2024 15:05הגב לתגובה זו5 1יוקר המחיה במדינה בין הגבוהים בעולם. 15 שנה של ביבי. זוכרים את ההבטחה לטפל ביוקר המחיה ובמחירי הדירות במחאת האוהלים אז כמו כל מילה שיו את לביבי מהפה הכל חקוק על הקרח אחרי 5 דקות שנמס הכל נעלם.סגור