
הטרנד שסוחף את הטיקטוק: קנו דירה ישנה בדרום, קבלו רווח מהיר. אבל...
מבדיקה עולה כי הדירה האמורה נרכשה בדימונה. בסרטון לא נאמר מתי הדירה נרכשה אבל גם אם זה נעשה בחודשים האחרונים, יכול להיות שהיא אכן נרכשה מתחת למחיר השוק. בדקנו את המחיר בדימונה ומצאנו עסקאות דומות, דירות 3 חדרים שנרכשו ב-460-480 אלף שקל באותו זמן. לטענת הרוכש, "חלק עשיתי בעצמי וגם הבאתי מעודפים סחורה". כלומר, ניתן להבין שחלק מהשיפוץ הוא עשה בעצמו - כשברור שחלק מהמשקיעים הצעירים לא יוכלו לעשות בעצמם.
חשוב להבין: התמקדנו בסרטון אחד שרץ ברשת, אבל מצאנו סרטונים נוספים בבאר שבע, למשל, שם מציעים לכם חברות שונות לרכוש דירות ב-400-500 אלף שקל. ברוב המקרים מדובר בבחורים צעירים יחסית ובחלק מהמקרים התברר לנו שמדובר במתווכים, שלא מציעים לכם "השקעה בנכס" דרך חברה, אלא פשוט - לרכוש דרכם נכס תמורת עמלה של 2% או מחיר מינימום של 10,000 שקל לדירה - הגבוה מבניהם.
בוא נניח כמה הנחות לגבי המקרה הנוכחי: דירה שנרכשה, הושקע בה סכום של 47 אלף שקל (שוב, חלק בבנייה עצמית) והרוכשים קיבלו הצעה של כ-100 אלף שקל יותר. תוריד מסכום ההצעה, 620 אלף שקל שקל, את עלות השדרוג, 47 אלף שקל, ונשארנו עם 573 אלף שקל. מזה תורידו את עלות מס השבח (25 אלף שקל, מעוגל כלפי מטה, על 103 אלף שקל "רווח", בהנחה שזו לא הדירה הראשונה שלכם, וההערכה היא שמי שעושה כמה עסקאות במקביל החזיק בעבר בדירה בבעלותו) ונשארתם עם 560 אלף שקל (הפחתנו את סכום מס השבח כדי להמחיש, אבל ברור שהוא לא יורד ממחיר הדירה אלא מהרווח, לכאורה הסכום נמוך יותר, אבל נניח שהזדכתם במס השבח על השיפוץ וחלק מהעלויות האפסיות שהיוצר טען להן מסביב - יועצים ועלות השיפוץ).
לכאן יש להוסיף את עלות מכירת הנכס: פתיחת התיק, סגירת התיק, מתווך במידת הצורך (אם אתם לא גרים באזור, תצטרכו מישהו שיראה את הנכס), שמאי, יועץ משכנתאות במידה וצריך, דמי פתיחה וסגירת תיק בבנק ועוד - מה שיכול להגיע, במקרה הטוב, אם לקחתם רק חלק מהיועצים, ל-20 אלף שקל. מחישוב פשוט, עולה שהמכירה השאירה אתכם עם רווח של 20-30 אלף שקל, וכל זאת בתנאי ששיפצתם את הדירה בעצמכם. סביב להניח שתזדקקו לעזרה. שיפוץ דירה ישנה נע היום סביב 100-200 אלף שקל, כך שברור שבכל סיטואציה אחרת, אתם עלולים להפסיד.
בדקנו גם סרטונים אחרים והתוצאה דומה - טרנד הטיקטוק הפך אותנו ל"אילי נדל"ן" תוך כמה דקות בלבד. ההצעות לרכוש דירות ב-550 אלף שקל בבאר שבע ולרשום תשואה באמצעות השכרה הנכס לטווח ארוך, אחרי שיפוץ, ב-2,700, השאיר אותנו פעורי פה. בסרטונים מבטיחים לכם תשואה כמעט דו ספרתית. במקרה הזה, למשל, התשואה היא 5.9%, גבוהה מאוד, אבל מה עם מחיר השיפוץ שעולה 100 אלף שקל? ללא היועצים, ועם חיסכון של מס השבח כי תשכירו אותה במשך שנה וחצי לפחות, התשואה יורדת באחוז ל-4.9%. גם זה לא רק, אבל בריבית הנוכחית, יכול להיות שלהפקיד את הכסף בבנק ללא סיכון, זו אופציה טובה יותר.
יתרה מכך, כשהורדנו עלות ממוצעת לרכישת נכס (יועצים, פתיחת תיק, מתווך אם צריך וכו'), משהו כמו 50 אלף שקל, גילינו שהתשואה ירדה לאזור 4.6%. בנוסף, יחד עם השיפוץ, מצאנו כי באזורים שבהם הוצעה דירה שילמנו כ-100 אלף שקל יותר בהשוואה לדירה משופצת. כלומר, איך שלא תסובבו את הגלגל, השקעה בבתים ישנים, בערים ישנות, היא טרנד שלא בטוח שיצליח, בטח לא אם מי שהציע לכם אותו הוא מתווך שכמה חודשים קודם לכן שמע לראשונה את המילה "גרמושקא".
- האוצר ובנק ישראל נגד הלמ"ס - סבורים שהנתונים על מחירי הדירות שגויים
- "הגרלות זה הזוי. מחירי הדיור זינקו בגלל התוכניות הממשלתיות"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אז בפעם הבאה שאתם רואים סרטון כזה בטיקטוק, אל תפסלו אותו. פשוט רוצו לבדוק. יכול להיות שמי שהציע לכם את העסקה הזאת הוא מוכשר ועשה כמה עשרות אלפי שקלים על דירה כזאת, אבל יכול להיות שמהר מאוד תגלו שתיפלו בפח. ברוב המקרים, לא יספרו לכם על העלויות הנלוות, אבל קחו אותן בחשבון ותחשבו פעמיים לפני שאתם חותמים על זה.
עד הטרנד הבא.