אין פועלים, אין פיצוי ולא מתווה סיוע: כך המדינה גנזה את העזרה לקבלנים
במהלך חודש נובמבר, חודש אחרי המלחמה, נרשם פיצוץ גדול בין האוצר לקבלנים. האחרונים טענו כי המדינה לא עושה מספיק כדי להביא לכאן פועלים, הלינו על הפיצוי שהם ייאלצו לשלם לרוכשים בעקבות איחור במסירה (שנגרם בעקבות העובדה שאין מספיק פועלים). הטענה המרכזית של הקבלנים הייתה: מי שמנתב את הספינה - לא יכול להטביע אותה.
זה לא נעים לראות גן חצי סגור. דירות בבנייה (קבוצת גבאי)
האוצר, מצדו, יצא גם הוא בקריאה נגד הקבלנים (כשאנחנו אומרים קבלנים, אנחנו מתכוונים לשם כולל, ליזמים וגם לקבלני הביצוע, משום שהאחרונים לא יוכלים לקדם את הפרויקט ללא פועלים והם מחויבים חוזית ליזם, שמצדו אחראי על המכירות). פקידי האוצר טענו כי עליהם להוריד מחירים ורק אז לקבל פיצוי. נציגי הקבלנים הסבירו כי מלאי הדירות החדשות שעומד על 61 אלף דירות (אותן דירות שפקידי האוצר טענו שהן עומדות ריקות ולא נמכרות) הוא לא מלאי חדש - כלומר, רוב הדירות בשלבי תכנון או בנייה, אלא לא מוכנות לאכלוס. הם טענו כי עלויות המימון גבוהות, הביקושים ירדו משמעותית בשל העלאת ריבית והלופ הזה נמשך עד היום. בקיצור, נרשם כאן בלבול, המתיחות הלכה וגברה ככל שחילופי ההאשמות נמשכו ואת הפער הזה קשה מאוד היה לתקן. הוא נמשך עד היום.
כעבור זמן מה, המדינה באה לעזרת הקבלנים דרך מתווה הסיוע. היא הודיעה כי תפעל להבאת 50, 80 ומאוחר יותר 100 אלף עובדים זרים. מאז, 2,000 פועלים זרים מתוך 100 אלף הגיעו לארץ, הפועלים פלסטינים עדיין לא כאן ופקידי האוצר העבירו מסר כי לא יפצו קבלנים על איחור במסירה. בקיצור, אף תוכנית סיוע לא התממשה.
המדינה מצאה פתרון נוסף כדי לסייע לקבלנים: החשב הכללי הודיע כי הוא מוכן להקל על הבנקים בכל הנוגע לקבלת המימון מול הבנקים. כיום הבנקים דורשים מכירות של 15% מהפרויקט בשלב הפריסייל, אך המדינה הייתה אמורה להתערב, להוריד את האחוז למינימום הנדרש ולהעניק ערבויות מתאימות. מה קרה בפועל? הקבלנים עשו מבצעים, השוק התעורר והמדינה לא הרגישה צורך, לפחות לפי שעה, להתערב. כך יוצא שהדיבורים על סיוע בהבאת פועלים זרים, האפשרות לפצות קבלנים על איחור במסירה ותכנית הסיוע מול הבנקים נגנזה - נכון, עדיין לא באופן סופי, אבל היא מתמסמסת ככל שעובר הזמן.
בחודש מרץ השנה, התבטא יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון כי "החלטנו לבוא ולתת פיצוי. בדקנו כמה קבלנים לפני ה-7 באוקטובר מוסרים דירות בזמן. למעלה מ-50% מהם מאחרים. זאת אומרת רוצים לדאוג לרוכשים כי יש נטייה לבוא ולמכור את הדירה מהר מתוך תפיסה שהיא במחיר אטרקטיבי, בסופו של דבר מרביתם לא משלמים על איחור במסירה כי זה גם טוב לרוכשים".
במשרד השיכון צודדו בכך. הם טענו כי יש לפצות את הקבלנים ואפילו ראול סרוגו, יו"ר התאחדות הקבלנים, הבין כי הסיפור עומד להסתיים. אלא שאז, כך לטענת קבלנים, התערב משרד האוצר וגנז את התכנית. גורמים במשרד האוצר סיפרו כי משרד השיכון לא היה מתואם איתם בנושא הזה וייתכן מאוד שהתוכנית לא תצא לפועל. כך יוצא, שמשרד השיכון והאוצר לא מצליחים להוציא יחד את התכנית לפועל והקבלנים צריכים להמשיך ולהתמודד עם סימני שאלה שמרחפים מעל ראשם - נכון לעכשיו, הם ייאלצו לשלם פיצוי על איחור במסירה למרות שהפועלים הזרים לא מגיעים לכאן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.זו אשמת הקבלנים חסרי השכל:)איזה חזירים מגעילים 08/05/2024 22:51הגב לתגובה זו4 0הרי יש עודף עצום של דירות, והקבלנים החזירים המגעילים עושים הכל עם הבנקים הסחטנים כדי לא להוריד מחיר. כחלק מקמפיין ההפחדה ש"המחירים יעלו" ועוד שקרים, הם המציאו את שיטת הרמאות 95-5% והפילו את הלמ"ס המטומטמים בפח וזו דווחה על עליה במכירות ובמחירים (שקר) ואז האוצר בצדק החליט שהקבלנים מוכרים טוב ושילכו לחפש מי ינענע אותם....בקיצור- הקבלנים נפלו בשקר של עצמם:)סגור
-
2.יש עודף היצע עצוםרחל 08/05/2024 09:54הגב לתגובה זו5 2ביד2 סביב 300 אלף דירות למכירה פלוס השכרה ,שנערכה שמרנית מדברת שמרוכז שם פחות מ-20 אחוז מכלל הדירות הפנויות בשוק , קרי סביב המיליון דירות פנויות לא כלל עוד 70 אלף חדש כל שנה. במדינה עם 2 מיליון משקי בית , מתוכם צריך להוציא את הערבים שיש אתר האתרים שלהם . נשאר עודף עצום . צריך לעצור בנייה לפחות ל-10 שנים אם לא יותר. עדיף להלאים שכונות ,להפוך אותם לפארקים או מגרשי מכוניות לרווחת התושבים.סגור
-
וואו כמה שטויות בתגובה אחת (ל"ת)שי 09/05/2024 17:12הגב לתגובה זו1 1סגור
-
1.אסור לעזור לנוכלים הקבלנים כולם עשרים עם מרצדסים (ל"ת)אילן 08/05/2024 09:38הגב לתגובה זו6 0סגור