גידול של 66% באשראי הבנקים לליווי פרויקטים ב-2023; משבר במשרדים

הבנקים אמנם רשמו גידול משמעותי בשיעור הכיסוי של ההפרשה להפסדי אשראי, ראו ירידה משמעותית ברכישת קרקעות ועיכובים בהתקדמות הבנייה, אבל המשיכו להזרים כסף לליווי פרויקטים. מי שקנה משרד - נפגע. ולמה לא כדאי לבנות פרויקטים לשכירות לטווח ארוך?
 | 
telegram

על רקע המשבר בענף הנדל"ן, שהחל עם עליית ריבית והמשיך עם המלחמה, מתברר כי הבנקים ממשיכים להרוויח. האשראי המאזני לענף הבינוי והנדל"ן בחמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות המשיך לצמוח בשיעור גבוה (כ-14%) גם בשנת 2023. צמיחה זו נרשמה על אף העלייה ברמת הסיכון בענף, בפרט לנוכח ההאטה בפעילות בשוק הדיור, התייקרותן של עלויות המימון והשפעותיה של מלחמת "חרבות ברזל". 

שיעור הפרשה להפסדי אשראי
שיעור הפרשה להפסדי אשראי (בנק ישראל)

לפי נתוני בנק ישראל, הגידול בסיכון בענף זה בא לידי ביטוי בגידול שחל בשיעור הכיסוי של ההפרשה להפסדי אשראי צפויים ביחס להיקף האשראי בענף. שיעור זה גדל במערכת הבנקאות במהלך שנת 2023 בכ-0.5% לשיעור של 2.4%, כאשר עיקר הגידול נרשם בעקבות השפעות המלחמה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בבנק ניתחו את ההתפתחויות באשראי הבנקאי לענף הבינוי והנדל"ן. בנוגע לאשראי למימון קרקעות – הירידה בביקוש לדירות גרמה, בין היתר, לירידה בשיעורי ההצלחה של מכרזי מקרקעין וכן לירידה במחירי הזכייה במכרזים שנסגרו בהצלחה. זאת לצד דרישת הפיקוח על הבנקים להקצאת הון נוספת בגין מימון קרקעות במינוף גבוה. אלה הובילו להאטה בקצב צמיחת האשראי למימון קרקעות בהשוואה לשנים קודמות.

לגבי ליווי פרויקטים לבנייה למגורים – במהלך שנת 2023 נרשם גידול משמעותי של כ-66% באשראי הכספי לליווי פרויקטים לבנייה למגורים. עלייה זו נרשמה בשל ההאטה במכירת דירות ולמרות העיכובים בהתקדמות הבנייה עם פרוץ המלחמה.

בנוגע לנדל"ן המניב – משקלו היחסי של האשראי לנדל"ן מניב למשרדים ולמסחר בשיעור מימון גבוה עלה בשנת 2023, בין היתר על רקע עודפי הצע בשוק המשרדים באזורים מסוימים. באשר לנדל"ן מניב למגורים, לנוכח העלייה בסביבת הריבית ושינויי מיסוי, פחתה הכדאיות של הפעילות בתחום וחלק מהחברות בוחרות להעמיד למכירה דירות שהושכרו או שיועדו מראש להשכרה.

יתרות אשראי מאזני
החובות לבנקים רק גדלו (בנק ישראל)

ויש את האשראי שאינו בביטחון נדל"ן – האשראי לפעילותם של קבלני ביצוע מהווה מרכיב משמעותי באשראי זה. הסיכון במימון של קבלני ביצוע היה גבוה עוד בטרם פרצה המלחמה ומאז שפרצה חשופים קבלני הביצוע לסיכונים נוספים ובפרט למחסור בכוח העבודה ולהתייקרות בעלויות העבודה ובעלויות חומרי הגלם.

לפי הנתונים, החל מהמחצית השנייה של שנת 2022 וביתר שאת בשנת 2023 נרשמה התמתנות בביקוש לדירות, שבאה 3 לידי ביטוי בירידה במספר העסקות לרכישת דירה במהלך שנת 2023 ) בכ-35% לעומת שנת 2022, לעלייה במלאי הדירות החדשות הלא־מכורות שהסתכם בכ-67 אלף, לירידה במחירי הדירות (כ1.4%-) ולירידה בהיקף ביצועי המשכנתאות (כ040%) בהשוואה לשנת 2022. בענף הבינוי נרשמה האטה מסוימת ברמת הפעילות בשנת 2023 בהשוואה לשנים 2021-2022 - הן במספר התחלות הבניה והן במספר הנפקות היתרי הבניה ולצד זאת בגמר הבניה נרשמה עלייה.

בבנק מבינים שאחד הגורמים המרכזיים לצמצום הפעילות הוא העצירה בכניסתם של הפועלים הפלסטינים לישראל, "שהיוו שיעור ניכר מכוח העבודה בענף, הובילה לעצירת 6 הבנייה באתרי בנייה רבים". עוד נמצא כי "המחסור בכוח העבודה מהווה בעיה מרכזית בענף בתקופה זו, דבר שמשפיע גם על ייקורן של עלויות הבנייה וגם על התקדמות הביצוע. בשל השפעות המלחמה הנחה הפיקוח על הבנקים את התאגידים הבנקאים להקל על הלווים ובכלל זה על הלווים בענף הבינוי והנדל"ן וזאת כחלק מהמהלכים.

כאמור, האשראי המאזני (חובות) לענף הבינוי והנדל"ן הקבוצות הבנקאיות הגדולות צמח בשיעור גבוה של כ-14% בשנת 2023 והסתכם בכ-293 מיליארד שקל. שיעור הצמיחה השנתי משקף את מגמת הצמיחה המהירה בשנים האחרונות באשראי לענף. הצמיחה באשראי לענף נרשמה על רקע ההתמתנות בפעילות בשוק הדיור וההאטה במכירת הדירות ולצד ההתייקרות של עלויות המימון.

בבנק הדגישו כי בעקבות העלייה בסיכון עוקב הפיקוח על הבנקים מקרוב אחר ההתפתחויות באשראי לענף ופועל על מנת לוודא כי סיכוני האשראי בענף מנוטרים ומתנהלים בהתאם לפרקטיקות מקובלות ונאותות של ניהול סיכונים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות