רשות המסים מסמנת את ״סוחרי הדירות״ - רציתם לעשות סיבוב - תשלמו מס מלא!

פסק דין תקדימי שניתן לאחרונה, מעמיד לא מעט עסקאות נדל"ן תחת עיניהם הבוחנות של פקידי השומה שעשויים לדרוש עליהן מס הכנסה שולי (עד ל-47%) ולא במס שבח (25% בלבד); על אילו עסקאות מדובר ואיך ניתן להימנע מכך?
 | 

פסק דין שניתן לאחרונה, קבע כי רכישת דירה ומכירתה בתוך חודשים ספורים והפקת רווח בסכום משמעותי, נחשבת ל"עסקת אקראי בעלת אופי מסחרי", החייבת במס הכנסה שולי בשיעור שמגיע עד ל-47% (ולא במס שבח של 25% בלבד). חלק מהקביעות בפסק דין זה מעלות את הצורך לבצע חשיבה יסודית לגבי עסקאות מקרקעין רבות אשר בבסיסן ישנה כוונה להפקת רווחים משמעותיים בפרק זמן קצר.

הדבר מקבל משנה תוקף לאור הגירעון שהצטבר בקופת המדינה אשר מחייב את רשויות המס לשלוח את זרועות הפיקוח והאכיפה שלהן, לבחון עסקאות שבימים כתיקונם היו חולפות מתחת "לרדאר" של פקיד השומה ונשארות במישור ההוני.

פקידי השומה בעקבות עסקאות הנדל"ן

חשוב לחדד, כי עסקת אקראי עלולה להיות חייבת לא רק במס שולי אלא גם בדמי ביטוח לאומי ומס בריאות ואף במע"מ. כך, במקרים מסוימים ייתכן שהתמורה נטו למוכר תהיה נמוכה ממחצית הרווח אותו תכנן המוכר להפיק.

המקרה שתואר בפסק הדין עסק בדירת מגורים אשר נרכשה על ידי בתו בת ה-18 של עורך דין בתחום הנדל"ן ונמכרה כעבור 4 חודשים ברווח של 600 אלף שקל המהווה תשואה של כ- 50% משווי הרכישה. הבת ואביה ביקשו ליהנות מפטור ממס שבח במכירת הדירה כפי שהיה נהוג ביום המכירה -  גם לאחר תקופת בעלות קצרה, אך פקיד השומה טען כי נסיבות המקרה מצביעות על "עסקת אקראי בעלת אופי מסחרי" ולא על השקעה הונית המקנה פטור ממס שבח.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לאורך השנים התגבשו מספר מבחני עזר להבחנה בין עסקה הונית לעסקה מסחרית -הכוללת גם עסקת אקראי מסחרית. בין השאר ניתן משקל לאופן המימון, תקופת ההחזקה, ידע ובקיאותו של המוכר, תדירות העסקאות, מבחן ההשבחה ועוד.

בפסק דין ניתן משקל לבקיאותו של אביה של המוכרת והיכרותו את תחום הנדל"ן ומשכך עורכי דין, שמאים, מתווכים אדריכלים ובעלי מקצוע אחרים בתחום הנדל"ן ובני משפחותיהם, חשופים יותר לטענה לעסקה מסחרית בשל בקיאותם בתחום. עם זאת, מדובר רק במבחן אחד מתוך מספר מבחנים.

בענייננו, בית המשפט פסק כי לאור העובדה שתקופת ההחזקה של 4 חודשים בלבד של המוכרת בדירה ללא מתן הסבר סביר,  בקיאות האב בתחום הנדל"ן וכן אופן המימון החריג -מימון רכישת הדירה בכספי המכירה -  מצביעים על כך שמדובר בעסקת אקראי מסחרית.  בית המשפט התייחס גם להעדר מעורבותה של הבת בהליך הרכישה והמכירה וכן לקרבתו העסקית של האב לעורך הדין של המוכרת.


קרדיט: איציק יצחקי

בית המשפט ציין שלא כל מכירה ברווח נאה ולאחר זמן קצר מלמדת על ביצוע עסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. לכן, על מנת לחייב את הרווח במס שולי, יש להיווכח כי אופי העסקה הוא מסחרי ולא הוני. אולם, התייחסותו למבחנים השונים במסגרת פסק הדין עלולה להשליך על עסקאות אחרות בעולם הנדל"ן ועל הסיכוי שבמועד המימוש יתקל המוכר בדרישה לתשלום מס הרבה מעבר למה שתכנן.

דירות על הנייר ומבצעי 10-90 במקוד

למשל לאחרונה בשל המצב הכלכלי, משקיעי נדל"ן רבים מנצלים את תנאי המימון האטרקטיביים שיזמי הנדל"ן מציעים להם (למשל עסקאות פריסייל 10-90) קניית דירה "על הנייר" לפני קבלת היתר, ובמטרה למכרה טרם קבלת מפתח. כך תוך השקעת הון עצמי מינימאלי, ניתן ליהנות מעליית הערך שבין מועד החתימה על ההסכם למועד מסירת הדירה בפועל.

במקרה זה, נטילת הסיכון - רכישה לפני היתר, מימון באמצעות כספי מכירה וכוונה ברורה להפיק רווח בטווח יחסית קצר ביחס לעסקאות נדל"ן להשקעה, עלולים להצביע על כוונה מסחרית.

רכישת דירה "על הנייר" עלולה לקבל מימד נוסף לסיווגה של העסקה כמסחרית, לאור כוונתו של הממונה על חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון, לפרסם חוות דעת לפיה מי שמבצע רכישה על הנייר במטרה למכור ברווח לפני אכלוס ייחשב כ"מוכר דירה" בהתאם לחוק המכר. המשמעות היא כי למוכר יתווספו התחייבויות כלפי הרוכש שעד כה היו שמורות בדרך כלל ליזמים בפרויקט, כמו למשל העמדת ערבות בנקאית.

מקרה נוסף אשר יכול להיכנס תחת המטרייה המסחרית הוא רכישות ומכירות חוזרות ונשנות של חלקים בדירות. רכישה של 1/3 דירה - קבוצה של שלושה אשר רוכשים דירה אחת. השקעה  פופולארית זו מסתמכת על הוראות חוק המאפשרות ליהנות ממס רכישה מופחת ופטור ממס שבח המוענקים לדירה יחידה אף אם בבעלות המוכר השקעה בדירה שחלקו בה אינו עולה על 1/3. עם זאת, ריבוי השקעות בחלקי דירות לפרקי זמן קצרים, עלול להיחשב לפעילות עסקית. זאת, בין השאר, לאור התדירות הגבוהה, השימוש במימון חיצוני והבקיאות הנדל"נית הנרכשת.

באופן דומה גם עסקאות בדירות המיועדות להיות חלק מפרויקט התחדשות עירונית ומימוש בסמוך לתום הבניה עלולות להיחשב לעסקה במישור המסחרי על ידי פקיד השומה.  גם כאן, ישנה כוונה להפיק רווח בפרק זמן קצר יחד עם הסיכון שניטל ושימוש במימון חיצוני יכולים להוות בסיס לטענות לעסקאות אקראי.

לכן חשוב להתייעץ עם מומחה לענייני מיסים לצורך תכנון מקדים של מבנה עסקאות הנדל"ן תוך בחינת השלכות המס של כל מכירת נדל"ן.  לא כל עסקה ברווח גדול בפרק זמן קצר תחשב לעסקה מסחרית, לכן  תכנון נכון של מועדי הרכישה והמכירה, ניהול נכון של מימון העסקה וקביעת סדר ועיתוי מכירות במקרה של מספר נכסים, יכולים לסייע משמעותית בצמצום החשיפה לטענות של עסקה מסחרית מצד פקיד השומה וכפועל יוצא לחסוך בתשלומי מס.

הכותב הוא רו"ח והבעלים והמייסד של חברת Pax Animi פתרונות מיסוי.

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    המדינה היא הספסר והגנב
    איתן 25/07/2024 19:54
    הגב לתגובה זו
    4 5
    אתם כולם פטריוטיםדחושבים שהמדינה דואגת לכם , ממש לא היא זו הגורמת לדירות להראות כמו בורסה עם מניות רק עולות , אז שימו בכלא את הגנבים זה המדינה הזבל הזאת , למה באירופה הם לא משקיעים בדירות ובאיטליה יתנו גם דירה כי דירה זה לא השקעה זה צורך
    סגור
  • 8.
    מעולה, זה רווח עסקי לחלוטין שחייב במס שולי וכל המיסים הנלווים
    זה משולם מהרווח אז מה המשקיעים בוכים 25/07/2024 19:32
    הגב לתגובה זו
    9 0
    זה משולם מהרווח אז מה המשקיעים בוכים
    סגור
  • אחלה, אז תן לי להיות ממוסה ככה גם
    שמואל ברגר 25/07/2024 22:52
    הגב לתגובה זו
    0 1
    עם עסקה בודדת כשאני לא עובד, ומדרגת המס שלי היא מזערית
    סגור
  • 7.
    לשלול את רישיון העו"ד שלו, מאין יש לבת 18 כסף לדירה?
    זליג 25/07/2024 16:50
    הגב לתגובה זו
    5 4
    לדעתי זהו מעשה שחוזר על עצמו עברייני מס עושים עסקים על חשבון קרוביהם
    סגור
  • 6.
    הבעיה בישראל היא שאין חוקים ברורים
    99 25/07/2024 15:04
    הגב לתגובה זו
    14 1
    כל שופט ממציא איזו "הלכה" חדשה, ומנמק אותה כראות עיניו. האזרח המסכן לא יכול לדעת מה מותר, מה אסור, ומה קובע החוק.
    סגור
  • טען עוד
  • דווקא יש סעיף 2 לפקודת מס
    007 28/07/2024 10:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכנסה.
    סגור
  • 5.
    כשעובדים....
    אנונימי 25/07/2024 11:48
    הגב לתגובה זו
    20 2
    לא צריך להוסיף מיסים אלא להעמיק את הגביה כגון גביה מהכנסות שכירות-סגירת פרצות היסטוריות ועוד התחכמויות
    סגור
  • שיעלו על כל העובדים בשחור, בעיקר במגזר החרדי. (ל"ת)
    י ש ר א ל י 25/07/2024 12:58
    הגב לתגובה זו
    8 6
    סגור
  • 4.
    הגיע הזמן לחסל את עסקני הנדל''ן שמפמפמים נדל''ן ודוחפים
    דוד 25/07/2024 11:39
    הגב לתגובה זו
    19 4
    את המחיר למעלה.
    סגור
  • 3.
    הייתי רוצה לראות את ביבי מבקש 500 אלף קרוונים בקונגרס!
    אייל 25/07/2024 10:33
    הגב לתגובה זו
    6 7
    אבל ככה זה שיש בוגד בראשות הממשלה. לבעיותצ האמיתיות הוא לא ידאג הזבל הזה.
    סגור
  • 2.
    קומבינות
    יוסי 25/07/2024 10:30
    הגב לתגובה זו
    5 3
    עורכי הדין שונאי ישראל
    סגור
  • 1.
    שיבדקו אצל המתווכים כמה "עסקאות מגירה" יש שמעלימות מס (ל"ת)
    shafik 25/07/2024 10:12
    הגב לתגובה זו
    12 0
    סגור
  • שיבדקו את משפחתו של הרב הגנב אריה דרעי
    משה כף 25/07/2024 13:59
    הגב לתגובה זו
    5 3
    כולם במשפחה טיקוני נדלן חתנים שלא עבדו ים אחד
    סגור
  • הקנאה מזיקה לבריאות (ל"ת)
    גדי 25/07/2024 16:42
    הגב לתגובה זו
    6 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות