שוק המניות ושוק הדירות - על הדמיון והשוני בין השווקים והאם יש בינהם מתאם?

כתבה ראשונה בסדרה; הבעיה העיקרית כיום בשוק הנדל"ן: צד הביקוש חזק הרבה יותר מצד ההיצע; הביקוש הקובע כיום  את המחיר הוא ה"ביקוש המקדים" – נבואה המגשימה את עצמה; ישנן דרכים שונות לבלום את עליות המחירים הן מצד ההיצע והן מצד הביקוש
 | 

בין שוק המניות לבין שוק הנדל"ן יש לא מעט נקודות השקה ונקודות חיכוך. שוק המניות הוא שוק משוכלל שבו נפגשים קונים ומוכרים באופן ממוחשב ואנונימי ומבצעים עסקאות ביניהם באופן שוטף כאשר מחיר המוצר, קרי המניה, עשוי להשתנות מרגע לרגע. שוק הנדל"ן הוא שוק פחות משוכלל שדורש מהקונה לכתת את רגליו, לראות בעיניו את המוצר, קרי הדירה, או לפחות את תוכנית הבניה של הדירה, ובהנחה שהוא מגלה עניין בדירה, מתנהל מו"מ בינו לבין הקבלן או בינו לבין בעל הדירה, מו"מ בין שני אנשים, ולא משא ומתן אנונימי ורב משתתפים כפי שהדבר קורה בשוק המניות, וזהו גם תהליך שעשוי להימשך לא מעט זמן עד לחתימת ההסכם וביצוע העסקה. 

נקודות הדמיון בין שוק הנדל"ן לשוק המניות


שני השווקים האלה – שוק המניות ושוק הנדל"ן – מושפעים גם באופן חזק מאוד מרמת הריבית במשק. ריבית נמוכה מעודדת רכישת מניות כי בהיבט של השקעות אלטרנטיביות היא מעלה את האטרקטיביות של שוק המניות, וריבית נמוכה מעודדת גם רכישת נדל"ן בין היתר משום שהיא מאפשרת נטילת משכנתא בעלות נמוכה, ומנקודת הראות, הן של רוכשי דירה למגורים והן של משקיעים, זהו מרכיב חשוב מאוד. 
קרדיט: Unsplash
קרדיט: Unsplash

בהיבט של אופן מימון העסקה יש הבדל בין שני השווקים. בעוד שעסקת רכישת דירה יכולה להתאפשר תודות לקבלת מימון בנקאי כך שלא צריך להביא את כל הכסף מה"בית", הרי שלקבל מימון לרכישת מניות, זה יותר מסובך. 

שני השווקים סובלים גם ממיתוסים דומים. לגבי שוק המניות נאמר שהוא אפיק ההשקעה המנצח תמיד את שאר אפיקי ההשקעה לטווח ארוך, מה שבפועל לא תמיד נכון, ולגבי שוק הדירות מקובל לומר שמחירי הדירות תמיד עולים, מה שממש לא נכון. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יש גם את עניין ההתייחסות השונה לשני השווקים. מניות נתפסות כהשקעה בנייר שערכו יכול לעלות ולרדת, ולא רק יכול, אלא שזה קורה בפועל, ולעיתים בשיעורים גבוהים תוך פרק זמן קצר, בעוד שהשקעה בדירה נתפסת כסולידית, כהשקעה ב"ארבע קירות" שניתן לממש אותה וערכה לא משתנה במהירות, וגם לא בודקים את ערכה מידי יום. 

נקודת המפגש בין שני השווקים היא באותו חלק של שוק המניות שבו נסחרות מניות של חברות נדל"ן למגורים (או נדל"ן מניב וכו') ולעיתים קרובות מתנהל ויכוח בשאלה – מה כדאי יותר: להשקיע ברכישת דירה או להשקיע במניות של חברת הנדל"ן שבונה את הדירה. 
 

נקודת הדמיון המכרעת - ציפיות המשקיעים


אבל, מעבר לכל הנקודות הללו, יש נקודה אחת מכרעת שמשותפת לשני השווקים ומשפיעה על מגמת העליות, או לחלופין, הירידות, בכל אחד מהם. וזו הנקודה של הציפיות. בשוק המניות, הציפיות שהשוק יעלה, גורמת לרבים להיכנס לשוק היום מחשש שהם יפספסו את רכבת העליות, מה שמכונה FOMO (Fear Of Missing Out) וזה נכון גם לגבי שוק הנדל"ן, אלא שבמקרה זה, זה פועל אפילו באופן חזק יותר שכן בחלק מן המקרים, גם כאשר לא מדובר ברכישת נדל"ן לצורך השקעה, החשש הוא שהמחירים יעלו, והרוכש, אם לא יבצע את העסקה היום, לא יוכל לבצע אותה בעתיד כי היא "תברח" לו. לא יהיו לו האמצעים הכספיים לבצע אותה בעוד, נניח, כמה שנים. 
דירות בבנייה; קרדיט: איציק יצחקי
דירות בבנייה; קרדיט: איציק יצחקי

מקובל בספרי הכלכלה לקבוע שכאשר מחירו של מוצר כלשהו עולה, הביקוש אליו יורד, ואז מחירו עשוי לרדת עד לנקודת האיזון המושגת, וזה, כמובן, עושה שכל. 

אבל, ראה זה פלא – זה לא בדיוק נכון, לא לגבי שוק המניות ולא לגבי שוק הדירות, וזה בלשון המעטה. בשוק המניות, ככל ששערי המניות עולים ואנשים מרוויחים, כך זה מושך עוד ועוד משקיעים להיכנס לשוק כדי להרוויח גם הם, מה שמזין את המשך העליות, וזה נכון גם לגבי שוק הדירות, הן מנקודת הראות של רוכשי דירות להשקעה והן מבחינת רוכשי דירות לקורת גג, להם, או לבניהם, או לנכדיהם, שמקדימים, כאמור, את רכישת הדירה על בסיס הציפיות והחששות שהמחירים ימשיכו לעלות. 

ביקוש ספקולטיבי וביקוש סולידי


לפי פרסומי הלמ"ס, מחירי הדירות  מצויים מאז ראשית השנה במגמה של עלייה חזקה. ההסבר שניתן לתופעה הבלתי רגילה הזו של מחירים עולים בתקופה של מלחמה, ועוד מלחמה בעורף, הינו פשוט: הביקוש הגובר לא פוגש היצע מספק. יש מחסור בדירות, בניית דירות מתעכבת בגלל מחסור בפועלים, ועוד שלל סיבות. אני לא מקבל את התיזה של מחסור בדירות. יש דירות די והותר כדי לענות על צורכי הביקוש האמיתי לדירות כקורת גג. מלאי הדירות הלא מכורות מגיע כיום לכ- 67.5 אלף דירות מה שמספיק ל-13 חודשי מכירות בהנחה שהביקוש הפרמננטי לדירות בישראל (גידול דמוגרפי פנימי פלוס עלייה לישראל) עומד על כ-60,000 דירות בשנה, ו-18 חודשי מכירה בהנחה שבבסיס החישוב עומד קצב הביקוש הנוכחי. 

הבעיה היא הרבה פחות בתחום ההיצע, שגם בו אפשר לטפל בדרכים שונות כמו התחדשות עירונית, שלא אתייחס אליהן כאן, אלא דווקא בצד הביקוש, לא הביקוש האמיתי, אלא התוספת לביקוש הזה מצד הביקוש הספקולטיבי, אותו ביקוש שנובע מהרצון להרוויח מהמגמה של העליות, אבל בעיקר – מצד הביקוש היותר "סולידי" של אלה שרוצים להבטיח קורת גג לבניהם, בנותיהם, נכדיהם ונכדותיהן וחוששים שגם אם היום יש להם את האמצעים לכך, הרי שאם לא יזדרזו לרכוש דירה היום, הם לא יוכלו לממן רכישת דירה בעוד כמה שנים. וכך, גם אם בנם/בתם הם היום בני 16, מוטב לרכוש עבורם דירה היום מתוך הנחה שהם יזדקקו לדירה בעוד כ-10 שנים, ובינתיים הדירה תושכר ודמי השכירות יממנו את תשלומי המשכנתא (מה, שאגב, כיום לא נכון). 

ההצעה שלי היא להנפיק איגרות חוב צמודות למדד הדיור, תוכנית שתכניס שקט למערכת ושיש בה יתרונות לשחקנים השונים: רוכשי דירה להשקעה, רוכשי דירות לקורת גג וגם למדינה. 

ועל כך בכתבה הבאה. 

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    מאוד פשוט להוריד את המחיר לנדל"ן
    י.ל. 24/08/2024 09:04
    הגב לתגובה זו
    7 0
    מס 39% על משכיר נדלן (כמובן מכל שקל ) ואז המחיר ירד בגובה המס !(יתאים את עצמו) אין איזון כלכלי ולכן נכס ללא מס שווה ב45-50% יותר(כך נקבע על ידי השוק) וכן ,גם למי שמשכיר חדר בדירתו ב2500 שקל לחודש =מס זהה וגם למי שמשכיר את המחסן ,וכדומה !! מחירי הנדלן בישראל גבוהים ב40% בממוצע מהמחיר הכלכלי. ודבר נוסף לא יהיה אפשר להעלות את המחיר, { המשכיר לוקח עד קצה היכולת של השוק לשלם } !!
    סגור
  • יעלה בשוליים
    מרתה לברוסקי 24/08/2024 18:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אבל נכון +== המס מגולגל לכיסי המשכירים . כי בכל מקרה מעלים ומעלים עד שבא מישהו ומשכיר מהם ! במידה ואף אחד לא משלם המחיר מתחיל לרדת עד להשכרת הנכס..
    סגור
  • 9.
    בוא נעשה זאת קצר בישראל שוק הנדלן רק עולה והכי הרבה
    טי מו 23/08/2024 22:19
    הגב לתגובה זו
    0 1
    נדלן בישראל המרושעת והאכזרית עולה יותר מכל מניה טכנולוגית ( סתפ דירה בחדרה או בתי ים ) קופצת יותר מגוגל אמזון וגם אפל לכן אתה מדבר על יוון .? פורטוגל ? שם נדלן יורד וגם שפוי לנטוש את המדינה להלחם נגדה ולא בעדה מדינה רעה
    סגור
  • 8.
    ניגוד עניינים
    תשואה ללא סיכון 23/08/2024 14:10
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מעולם לא ראיתי איש השקעות שממליץ על נדל״ן למרות שמי שהשקיע לפני עשור שני מיליון הכפיל את הונו בקלות… האויב הגדול של בתי ההשקעות הוא הנדלן לכן הם יוצאים מגדרן
    סגור
  • 7.
    אני לא שובר את הראש איפה תשואה יותר טובה, אני משקיע ב
    דניז 23/08/2024 13:04
    הגב לתגובה זו
    3 0
    SNP500 לאורך כל השנים התשואה הכי טובה נמצאת שם.
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    "לטקבק"?
    למה 23/08/2024 11:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תשובה הרי לא תקבלו,הכותבים שולחים כספם על פני המים,אולי יוכפל!?
    סגור
  • 5.
    אחלה הצעה (ל"ת)
    אורי 22/08/2024 20:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    אגח צמודות למדד הדיור? הצעה גרועה
    דרור 22/08/2024 17:51
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אגח צמוד למדד הדיור היום. ואגח צמוד למחיר הפלדה מחר וכו. אם זה כל כך טוב למה השוק לא מציע את זה. למה אתה רוצה שמשלם המיסים ייקח את הנטל הזה על עצמו. רוצה להשקיע בדיור תקנה מניות של חברות בניה. ותעזוב את משלם המיסים בשקט.
    סגור
  • 3.
    שוק הדיור
    אבי 22/08/2024 17:36
    הגב לתגובה זו
    0 4
    עד היום רווחים בטוחים , פראירים משקיעים בבורסה.
    סגור
  • 2.
    הרבה יותר זול לפתור את העיית ההיצע מהנפקת אג"ח דיור...
    החיים 22/08/2024 16:41
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הפתרון של הנפקת אג"ח הוא תחליף בעייתי לפתרון עומק של בעיית שוק הדיור בארץ - בירוקרטיה...בירוקרטיה - כוח אדם - שיטות בניה הדבר היחידי שיבטיח שכולם ישקיעו בנדל"ן
    סגור
  • 1.
    שוק המניות הוא אפיק המנצח תמיד את שאר אפיקים? האם נכון
    אאט 22/08/2024 16:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבת "גבי שוק המניות נאמר שהוא אפיק ההשקעה המנצח תמיד את שאר אפיקי ההשקעה לטווח ארוך, מה שבפועל לא תמיד נכון," אם אנחנו מדברים על הטווח הארוך כלומר - 10-20-50 שנה - אז אפשר לראות ולבדוק אם זה נכון או לא. או שכן או שלא. זה לא יהיה פעם כן פעם לא. לדוגמה קח כל תקופה של 20 שנה ותעשה ממוצע - ותקבל תשובה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות