שכירות בת"א: "50% משלמים שכירות בגובה 50% מהשכר"
מליאת הוועדה המקומית של עיריית תל אביב תתכנס בשבוע הבא כדי לדון בהחלטת ועדת המשנה לתכנון ובניה (מחודש יולי) לגבי הכללת דיור בהישג יד בפרויקטים בעיר. על פי החלטה שיצאה ב-2022, 50% מהדירות בקרקעות שבידי העירייה ינוצלו לטובת דיור בהישג יד וכעת יש מי שדורש ליישם זאת, על רקע ביקורת חריפה שהושמעה לאחרונה, בעקבות פרוטוקול של ועדת המשנה, שמבטל זאת.
דירות להשכרה במרכז (שלומי יוסף)
לטענת חברת המועצה שולה קשת, "כוחות השוק שוב הכריעו את הנהגת העיר" ואילו הוועדה המקומית החליטה, למרות הכרזות של ראש העירייה לפני הבחירות, לשלול את נושא הדיור בהישג יד, שלא יופיע בתכניות מפורטות - כלומר, לא יהיה אקט מחייב לבנות דירות כאלה בהיקף כזה. היא מוסיפה כי על פי הודעות הדוברות שיצאו, חזרו והדגישו כי 50% מהקרקעות שבידי העירייה ינוצלו לטובת העניין, אולם מאז סיום הבחירות ועד היום היא לא פועלת כדי ליישם מדיניות זו ואף מבטלת אותה באמצעות ועדת המשנה.
לדברי קשת, מועצת העיר החליטה לבטל רק בחודשיים האחרונים 70 יחידות דירות בהישג יד, משום שלדברי העירייה ישנו קושי לאפשר, בבניית מגדלים, מחירים ברי קיימא. היא מוסיפה כי לא הוסבר בישיבה שהיקף הדירות שנגרע מגיע ל-15% מיחידות הדיור בהישג יד הקיימות בעיר. היא מוסיפה כי העירייה קיבלה החלטה לפי שיקול כספי ללא חוות דעת כלכלית. "החלטות אלה מלמדות כי אין שום היתכנות ליצירת מאגר דירות בהישג יד בתל אביב. אלפי יחידות עליהן מצהירה העירייה השכם וערב, ממוקמות בעיקר במגדלים. אם אין היתכנות לדיור בהישג יד במגדלים, ואם אין חובה עירונית, הרי שכל המדיניות חסרת תוחלת", היא מוסיפה. קשת מבקשת להעלות בשבוע הבא את הנושא לדיון חוזר.
לפי מסמך מדיניות הדיור הכלל עירונית בתל אביב, השוכרים מהווים למעלה ממחצית משקי הבית בעיר, כש-50% מהם סובלים מנטל עלות דיור של 50%. נמצא כי כשליש ממשקי הבית הם בני למעלה מ-40 וכ-20% מהשוכרים גרים 6 שנים ומעלה בדירתם הנוכחית. כ-70% גרים בעיר שש שנים ומעלה.
מסקר דיור אזורי שערכה העירייה עולה כי נטל עלות הדור אינו ייחודי לתל אביב, והוא מצוי גם בערים אחרות. העירייה מצא כי חלקן של הוצאות הדיור מסך ההכנסות ברוטו של משק בית בקרב שוכרים בעיר עומד על 50% ומעלה בקרב 40% מתושבי העיר. המצב הזה קיים בשיעורים דומים גם בהרצליה ובחולון. בגבעתיים ורמת גן משקלם של מספר תושבים מסוג זה נמוך (26%) ורובם נעים על הקו התפר שבו השכירות מהווה סביב 40%-30% מההכנסות ברוטו.
על פי בדיקה שנערכה, היצע הדיור המוזל להשכרה בעיר אינו מספיק. הנה חלק מתוך הבדיקה שערכה העירייה:
(מתוך פרוטוקול של הוועדה המקומית בעיריית תל אביב)
אפשר לראות לפי הטבלה כי מספר היחידות המתוכננות עולה בהרבה על מספר היחידות הקיימות, שללא הדיור הציבורי בעיר קיים במספרים נמוכים. בבדיקה נמצא כי למרות התכניות הרבות, היצע הדיור בהישג יד מהווה רק 1.8% מהיצע הדירות הקיים בעיר, שמונה 213,400 יחידות דיור.
בתל אביב לקחו מודלים שונים מהעולם והשוו אותם לעיר. נמצא כי בוינה 60% מהתושבים גרים בדיור מוזל, בלונדון 22%, בסיאטל 8% ובת"א 1.8% בלבד. כעת, חברי האופוזיציה לוחצים על מנת לקדם פרויקטים חדשים בתחום הדיור המוזל וטוענים כי על העירייה לאשר זאת.
על פי עיקרי המדיניות של העירייה, שיעור יחידות הדיור בהישג יד אמור לעמוד על כ-15% בצפון ומרכז העיר וכ-10% בדרום ומזרח העיר. על הדרישה לדיור בהישג יד להיות גורפת, בדומה לדרישה להקצאת קרקע לצרכי ציבור. עוד נקבע, כי ההנחה תהיה משמעותית, כ-40% ממחיר השוק למשך 25 שנה. עוד נקבע כי יש לשים דגש על הקמת קרן ייעודית לדיור בהישג יד (קרן דב"י), יצירת ייעוד קרקע של דיור להשכרה, הרחבת מנגנון הסיוע בשכ"ד מטעם הממשלה ועוד.
תגובת עיריית תל אביב-יפו לכתבה: "בניגוד לנטען על ידי חברת המועצה, עיריית תל אביב-יפו ממשיכה לקדם דיור בהישג יד במחיר מופחת - בהתאם למדיניות הדיור העירונית - כאשר רק בשנה האחרונה אושרו למעלה מ-3700 יחידות דיור במחיר מופחת ברחבי העיר, ובתוך כעשור יאוכלסו כ-10,000 יחידות דיור בהישג יד במחיר מופחת ברחבי העיר. יודגש כי אף תכנית לא התבטלה.
"ישנו עדכון במדיניות המתייחס רק לקרקעות עירוניות סחירות, הצפויות להניב כ-5% מכלל הדיור בהישג יד במחיר מופחת שיאוכלס בתוך כעשור. בהקשר זה יצוין, כי אין שום שינוי בדיור בהישג יד המתוכנן בקרקעות עירוניות לצרכי ציבור, שברובע שדה דב לבדו, יגיע ל-2,100 יחידות דיור במחיר מופחת.
"לגבי הקרקעות העירוניות הסחירות, נקבע כי מתווה שיווק הקרקע יקבע על ידי מועצת העיר, בסמוך לשיווק הקרקע. זאת, במטרה לאפשר גמישות בקבלת ההחלטות ולאזן בין האינטרסים השונים ברחבי העיר. מכאן, למשל, שניתן יהיה גם להעלות את שיעור יחידות הדיור בהישג יד במחיר מופחת ליותר מ-50%".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.לפחות הם קרובים לכיכר דיזנגוף ...אריטמתי 19/09/2024 14:56הגב לתגובה זו0 0כשיהיו הומלסים אז זה יהיה להם קרוב לבית לשעברסגור
-
5.פאיירים לא מתים לגור בצפיפות ברעש ובזהמה ולשלם הרבה (ל"ת)משה ראשל"צ 18/09/2024 21:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.לשבת על צוואר האדם העובד והישרבא 18/09/2024 16:46הגב לתגובה זו0 0ממש לא משתלם...לפי התיאוריה ..בעולם הבא החוקים שונים מחוקי העולם הזה ולכן לא תראו את גן עדן.סגור
-
3.לא חייבים לגור דווקא בת"אישראלי 2 18/09/2024 16:08הגב לתגובה זו2 1יש ערי לויין וזה לא בושה לגור בהן. מה רע בר"ג, גבעתיים, חולון, בת ים, פ"ת או רמת השרון? בשנים האלה סוללים עוד 2 קווי רכבת קלה כך שבעוד 5 שנים אפשר יהיה לגור בעיר לויין ולהגיע מהר למרכז ת"א.סגור
-
2.לא מבין למי שיש בעיה שלא יגור בתל אביבאחד 18/09/2024 15:47הגב לתגובה זו2 0אחד מרויח 20 א' משלם שכרות 10 א' בת''א האחר מרויח 10 א' משלם 3000 א' בחיפה למי נשאר יותר? למה התל אביבי מסכן? כל אחד משלם על מה שנח לו. אחד על מיום הדירה, אחד על סיגריות ואחד על רכב. מדוע צריך לרחם על מי שהחליט שחשוב לו לגור דווקא בת''א????סגור
- טען עוד
-
1.לי לוקחים 60%!!! אני עובר לרג!!!! (ל"ת)מתניהו 18/09/2024 13:50הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אותו פח זבל (ל"ת)משה ראשל"צ 18/09/2024 21:47הגב לתגובה זו0 0סגור