30 חברות בנייה זרות מתעניינות בכניסה לארץ; האם הן באמת ייכנסו?
הצורך להאיץ את היקף הבנייה למגורים כדי להגדיל את ההיצע, על רקע המחסור בפועלים, הביא את משרד השיכון והבינוי לפרסום "קול קורא" שפונה לחברות זרות כדי שיתחילו לבנות בארץ. משרד הבינוי והשיכון מציין הצלחה כאשר מעל 30 הצעות הוגשו על ידי חברות בנייה זרות למטרת ביצוע עבודות בנייה למגורים בישראל. הקול הקורא, שפורסם ביולי, נועד לספק פתרונות מיידיים לענף הנדל"ן, תוך הרחבת כמות חברות הביצוע בישראל ומדינות המוצא של החברות המשתתפות. עם זאת, חשוב להדגיש כי התהליך הזה נמשך זמן רב ושלא מדובר בבשורה חדשה - ניסו כבר בעבר לעניין חברות זרות בתחום הבנייה למגורים לפעול בארץ, אך חברות יזמיות לא נכנסו כי הן לא מכירות את השוק המקומי. חברות בנייה כן נכנסו (בעיקר סיניות).
פועלים זרים, כיתוב: פועלים זרים בנייה (freepik)
כלומר, מדובר בעצם בייבוא של עוד עובדים זרים דרך חברות שינהלו את הפרויקטים. אבל לא מדובר בבשורה גדולה לשוק המגורים כי גם אם נחזור להיקף משמעותי של בנייה, זה לא באמת יוזיל את המחירים, זה יכול שלא לייצר מחסור אך לא להוזיל, אלא אם מדובר בטכנולוגיות בנייה חדשות.
הרצוי היה שיכנסו לכאן יזמיות שיתחרו ביזמיות הנדל"ן המקומיות, כאן יש מקום להורדת מחירים ולתחרות (ולא בביצוע), אלא שכאמור קשה לראות את החברות האלו נכנסות לשוק שהן לא מכירות.
בכל מקרה, במשרד השיכון והבינוי מעדכנים כי נכון לסוף ספטמבר, התקבלו למעלה מ-30 הצעות ממדינות שונות באסיה ואירופה. ההצעות מועברות כעת לתהליך בדיקה קפדני, שבו תידרש כל חברה להוכיח את ניסיונה הבינלאומי בתחום הבנייה, את יכולותיה הטכנולוגיות המתקדמות ואת איתנותה הפיננסית.
החברות שיבחרו יוכלו לבנות יחידות דיור בישראל ולנהל פרויקטים בבנייה למגורים, כאשר הן תהיינה אחראיות על כל ההיבטים ההנדסיים והביצועיים. על החברות להתחייב לבנות מאות אלפי מ"ר במהלך תקופת עבודתן בישראל. הן יירשמו במאגר לתקופה של 5 שנים, עם אפשרות להאריך את התקופה ב-3 שנים נוספות, בהתאם לעמידה בדרישות הקול הקורא.
משרד הבינוי והשיכון יבצע מעקבים שוטפים כדי לוודא שהחברות פועלות בהתאם לקריטריונים שנקבעו, כולל שיתוף פעולה עם חברות ישראליות. הקול הקורא החדש מציע שיפורים מסבבים קודמים, תוך הרחבת סוגי החברות שיכולות להשתתף: יתרון יינתן לחברות עם ניסיון, במיוחד בתחום הבנייה לגובה, ובנוסף, עדיפות תינתן לחברות בעלות ניסיון בינלאומי, במטרה לעודד את ההשתתפות של חברות מערביות. כמו כן, תינתן אפשרות להבאת עובדים מחברות שצברו ניסיון בפרויקטים משמעותיים במדינות אחרות.
שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף, ציין כי "ההצלחה של הקול הקורא, עם מספר רב של הצעות ממדינות שונות, משקפת את כוחו של שוק הנדל"ן הישראלי ואת האטרקטיביות שלו גם בזמנים קשים. המשרד ימשיך לפעול למען הגדלת היצע הדיור ולשמור על רציפות העבודה בענף הבנייה".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, הוסיף: "הקול הקורא הזה הוא חלק משורת צעדים שאנו נוקטים כדי לתת מענה לצרכים העולים מהשטח במהלך תקופת המלחמה. אנו נבחר את ההצעות האיכותיות ביותר והחברות שייבחרו יחברו לחברות הביצוע הקיימות ולעשרות אלפי העובדים המקומיים והזרים הממשיכים לשמור על התפוקות בענף הבניין".
המהלך הנוכחי, אומרים במשרד השיכון, מדגיש את המחויבות להפעיל שוק בנייה תחרותי וחדשני, תוך שימת דגש על ניסיון וטכנולוגיות מתקדמות מחברות בינלאומיות. זוהי הזדמנות חיונית להרחבת היצע הדיור בישראל ולהבעת אמון ביכולתה של המדינה להתמודד עם אתגרי הענף. אלא שכאמור קשה לראות חברות יזמיות נכנסות לשוק, וכל עוד זה לא יקרה, מחירי הדירות לא יכולים לרדת. אחרי הכל, הייזום מכתיב את הקצב. הקצב הוא כזה שמספיק לביקושים הידועים וחברות הבנייה לא יבנו בקצב כזה שיגרום לשוק להיות בהיצע גדול.
למה יזמיות נדל"ן זרות לא מגיעות לארץ?
שוק הנדל"ן הישראלי מורכב ועם הרבה רגולציה ובירוקרטיה. אישורי בנייה, הקצאת קרקעות ותהליכים תכנוניים יכולים להימשך שנים רבות, מה שמוביל לחוסר וודאות ולסיכון גבוה עבור יזמים זרים. בנוסף, לעיתים קרובות ישנם שינויים בתוכניות הממשלה הנוגעות לרגולציה בענף, שמגבירים את חוסר היציבות.
ישראל גם שוק קטן לגופים גדולים. מעבר לכך, ההיצע המוגבל של קרקעות לבנייה, במיוחד באזורים מרכזיים כמו תל אביב, מהווה בעיה ליזמים שרוצים לעבוד במרווחי רווח גבוהים. ככל שמתרחקים מהמרכז המרווחים יורדים.
מעבר לכך, יש כמובן סיכון פוליטי וביטחוני שמתבטא עכשיו בעוצמה ומרחיק יזמים ומשקיעים מלפעול בישראל. צריך לזכור שיזם לוקח סיכון עסקי בעוד שקבלן מבצע לוקח סיכון קטן יחסית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.רגולציה ומישפטיזציה מיותרתבן יעקוב 11/10/2024 11:47הגב לתגובה זו1 0רגולציה ומישפטיזציה מיותרת מונעות כניסה של יזמים וחברות זרותסגור
-
3.מאות אלפים מסין וממולדובהדנה 10/10/2024 22:13הגב לתגובה זו1 0ניתן להביא מאות אלפי פועלי בנייה מסין או ממולדובה, הגיע הזמן שהממשלה תאפשר הבאת פועלי בנייה.סגור
-
2.אולי המדינה בעצמה חוסמת תחרות לחברות הישראליות ?קשקש 10/10/2024 13:14הגב לתגובה זו4 0הצורך של המדינה לבנות עשרות אלפי יחידות דיור בדרום תהיה קלה יותר עבור חברות זרות כי יותר קל לשכן את העובדים לעומת בניה במרכז שיש חוסר במקומות לינה .אבל לפני הכול המדינה חייבת לטפל בארגוני הטרור שגורמים נזק לחברות הבניה שזה מתגלגל למחיר הסופיסגור
-
1.יש צורך בחברות ביצוע- אלו הידיים החסרותגוּלש 10/10/2024 12:58הגב לתגובה זו2 0חברות יזמיות יש בחי סוףאך ללא פועלים לא ניתן לבנותהקול הקורא הוא לחברות ביצוע!!אין שום צורך בחברות יזמיות נוספותסגור