דירה בהנחה מחיר למשתכן
צילום: תמר מצפי

פשרה בבית המשפט: הזוכים במחיר למשתכן ישלמו ליזמים חלק ממדד התשומות

ביטול ההצמדה הגיע במסגרת תיקון לחוק המכר, שבמסגרתו בוטלה ההצמדה וכך רוכשי הדירות, שקיבלו הנחה, נמנעו מתשלום התוספת. כעת, המדינה תישא בנטל יחד עם הרוכשים והיזמים - שכל אחד מהם ישלם שליש
איציק יצחקי | (3)

בית המשפט העליון נתן אישור להסדר פשרה בין התאחדות הקבלנים לממשלה בעניין אופן ההצמדה למדד התשומות של מחירי הדירות במסגרת מכרזי ההנחות לדירות, כמו מחיר מטרה ומחיר למשתכן. המשמעות של הפשרה שהושגה, אחרי עתירה שהגישה התאחדות הקבלנים: הקבלנים, המדינה והרוכשים יתחלקו בשיעור של שליש בהפסדים שנגרמו ליזמים בעקבות ביטול ההצמדה למדד התשומות.

מה היה עד היום?

ביטול ההצמדה הגיע במסגרת תיקון לחוק המכר, שבמסגרתו בוטלה ההצמדה וכך רוכשי הדירות, שקיבלו הנחה, נמנעו מתשלום התוספת. הממשלה החליטה לפני כשנתיים שרוכשי הדירות החדשות יפסיקו לשלם הצמדה למדד התשומות, וזאת בניגוד לעבר ולרוכשי דירות רגילות, שכן משלמים את התוספת.

לכן, כפשרה, המדינה החליטה שרק 40% ממחיר הדירה יוצמד, ו-60% יישאר קבוע. המדינה ערכה את התיקון הזה בטענה שהיזם רוכש קרקע, שנחשבת למרכיב מרכזי בחישוב עלות הדירה, ולכן אין לאפשר הצמדת מדד, שתניב לו הכנסה נוספת. מה טענו היזמים? שבמכרזי דירה בהנחה הם התחייבו למחיר סופי של הדירה תוך התחשבות בכך שמדד התשומות יעלה ואם העניין הזה לא יבוטל - ייגרם להם הפסד. כעת, בית המשפט החליט שכל צד יישא בנטל באופן שווה והקבלנים יקבלו חלק מהכסף.

"בעקבות דיון בבית המשפט העליון שבתו כבג"ץ אישר בית המשפט הסדר הוגן, צודק ומדויק", נמסר מהתאחדות הקבלנים. "ההסדר קובע שהתוספת למחיר הדירה הצמודה כתוצאה מהצמדת המחיר לעליית מדד תשומות הבנייה, יתחלק שווה בשווה בין המדינה, הקבלן ורוכש הדירה ונועד להפחית את הפגיעה מתחולה רטרואקטיבית של ההצמדה ברוכשים".

באי כוחה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, עו"ד איה רייך מינא ואלדד כורש, דיווחו בדיון כי בית המשפט העליון אישר הסדר שהינו תולדה של משא ומתן ממושך בין המדינה לבין התאחדות הקבלנים.

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, שהשתתף בדיון בבג"ץ, מסר: "אני מברך את בית המשפט העליון על אימוץ הפשרה המאזנת את האינטרס של כל הצדדים, ומנע דיונים משפטיים שעלולים היו להימשך זמן ארוך ולהביא לכך שרוכשי הדירות במכרזי ההנחות של המדינה, היו משלמים את מלוא מחיר ההצמדה כפי שטענו ההתאחדות והמדינה".

מה קרה בעבר?

בחודש אוקטובר אשתקד, ממש לאחר המלחמה, הוחלט כי מדינת ישראל תעביר, כך לפי הסכם מסתמן שהיה אמור לצאת לפועל, כ-600-700 מיליון שקל לקבלנים, לאחר שהתברר כי ההחלטה להצמיד עשרות אלפי עסקאות של "דירות בהנחה" למדד "אינה חוקית". הטענה הייתה שהמדינה עשתה כאן מהלך לא חוקי - כשהחילה את זה על אותן דירות מוזלות למרות שההסכם למכירת הקרקע נערך הרבה קודם.

אחד מנציגי לשכת עורכי הדין באותה ישיבה, עו"ד חגי אדורם, סיפר כי "השכר של הקבלן המבצע שלקחו היזמים אושר צמוד לתשומות הבניה. כלומר, אם הזכוכית, הגבס, הבטון והעץ מתייקרים - גם שכר הקבלן מתייקר. יצרו כאן כישלון מוחלט כלכלית ועכשיו כשמביאים את הדבר הזה רוצים שאזרחי מדינת ישראל, ישלמו את הטעות שיזם שר השיכון דאג בתמיכת ח"כים אחרים, שלא לדבר על כך שטענו שהמדד לא שיקף העלאה ריאלית ונמדד בצורה לא נכונה. המדינה שפכה פופוליזם על החקיקה, חשבו שזה אם כל חטאת, שהמדד הזה גורם לעליית המחירים והם רואים עכשיו שטעו. ומי שטועה, לא ישלם 'גרגירים' אלא מאות מליוני שקלים. חבל שלא הקשיבו אז לטענות שלנו". כבר אז טען עו"ד אדורם כי "ככל הנראה יגיעו לפשרה. כמה ישלמו? אין סכום סופי, אבל כפי הנראה - מאות מליונים". כעת, נראה כי אכן יהיה מדובר בסכומים אדירים, אלא שהנטל יתחלק, כאמור, עם הרוכשים והיזמים כך שחלקה של המדינה יהיה נמוך יותר.  

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אתי 29/10/2024 13:26
    הגב לתגובה זו
    הרוכשים שילמו עד היום 40% אז כמה תכלס ישלמו עכשיו?
  • 2.
    יהודה 29/10/2024 11:19
    הגב לתגובה זו
    הקבלנים מקבלים כבר 40 % הצמדה ומההסדר הם מקבלים עוד 20%של הרוכש ו20% של המדינה, ובפועל מקבלים 80% ממחיר הדירה הצמדה למדד ועל ה20 % הראשונים לא היה דחוף להם אף פעם לקבל את ההצמדה
  • 1.
    מי ייתן לשוק לעלות? (ל"ת)
    עליות? 29/10/2024 09:57
    הגב לתגובה זו