שוק הנדל"ן בדרך לעליות או לירידות? הנתונים שמלמדים על מגמה חדשה
האם מחירי הדיור בדרך לירידה, האם נראה התייצבות בחודשים הבאים או שמא עלייה בחודשים הקרובים? הירידה במדד מחירי הדירות על פי הלמ"ס, מספקת לנו תובנה אחת ברורה - הנתונים לא אמינים (וזה לא חדש) ותובנה נוספת - אם אנחנו נשענים על הנתונים האלו כי הם "האורים והתומים" לשוק כולו, אחרי הכל מדובר בלמ"ס שהיא הגוף שאחראי על הנתונים, אז יש שינוי מגמה. שינוי מגמה שלא נראה בשטח, אבל זה ה שרואים בלמ"ס.
דירות חדשות (איציק יצחקי)
שינוי מגמה?
לאחרונה פרסמנו כאן כי רשות המסים הודיעה לקבלנים כי כבר בשבועות הקרובים הקרובים, אולי כבר עד סוף החודש, הם יחויבו בדיווח על הטבות מימון. הדבר עשוי סוף סוף להביא למאגר נתונים שממנו הלמ"ס תשאב את נתוני ההנחות, תעריך אותם ותשקלל במחייר הדירות והעסקאות. הבעיה היא "שהסוסים כבר ברחו מהאורווה". הלמ"ס בנתונים הלא נכונים ולא מחושבים שלה גרמה להקפצה של מחייר הדירות באמת. איך זה קרה? היא סיפקה נתונים שמראים על עליות מחירים, אבל הם היו בלי חישובי הנחות (בלי להתייחס להטבה מימונית של 5% ויותר בעסקאות של שלם היום 10%-20% ואת היתרה בסוף). הגישה הלא מקצועית הזו הביאה לעליות במדד ואז בהמשך לביקורת שלנו, הלמ"ס הודיעה על שינוי צפוי, רק זה יהיה רק בשנה הבאה. בינתיים אנשים ראו את המחירים על פי הלמ"ס בעלייה וירדו מהגדר וקנו דירות והעלו בעצמם את המחירים.
חלק מהיזמים בטוחים, אולי בצדק, שירידה של 0.1% במדד עדיין לא מבשרת על שינוי מגמה. זה נכון, אבל זה לא מה שצריך להדאיג אותם: ברבעון הראשון, מחירי הדירות עלו בקצב ממוצע של 1% בחודש, כלומר קצב דו ספרתי, 12% בשנה. מאז, קצב העלייה התמתן. אם קצב העלייה היה נשמר, חודש חריג אחד עדיין לא היה מבשר על מגמה, אבל העובדה שמאז הנתונים שפורסמו בחודש יוני-יולי אנחנו רואים התמתנות בקצב העלייה, ייתכן מאוד שהדבר מעיד על עצירה מסוימת. לא בטוח שעל ירידה, אבל בהחלט על התמתנות. 8% השנה זה עדיין יעד בהחלט ריאלי, אבל אם המגמה של המשך הירידה תימשך אנחנו נהיה באזור ה-6%.
מחירי דירות ומלחמה
מלבד מלחמת יום הכיפורים, שאחריה נרשמה ירידה במחירי הנדל"ן, מלחמות "עושות טוב" לשוק הנדל"ן - הן גורמות להאצה בתשליות ובנייה ובמקביל ל"מצב הרוח" החיובי בעם מחירי הדירות עולות. לא בטוח מה יהיה הפעם, אחרי הכל, אנחנו לא בסיבוב מלחמה קצר, אנחנטו במלחמה שמבחינות רבות קשה יותר ממלחמת יום כיפור.
הקצב מתמתן. השינוי במחירי שוק הדירות (למ"ס)
האם זה רק תיקון?
המדד של שמאי המקרקעין אוהד דנוס אמנם לא סוקר בצורה רחבה את מחירי הדיור כמו הלמ"ס, אבל הוא בהחלט מעניק תמונה טובה על שוק הדיור. לפי דנוס, ברבעון השלישי, כלומר בין יולי לספטמבר, נצפתה עליה בשיעור של 1.2% במחיר הממוצע, זאת לעומת הרבעון שקדם לו. לפי הנתונים האלה, שכאמור מתמקדים בדירה ממוצעת, העלייה היא מעט גבוהה יותר מהנתונים שהציג הלמ"ס. בדקנו את העלייה הממוצעת במחירי הדירות לעומת המצב לפני שנה ודנוס מצביע על עלייה של 6.2%. כלומר, גם כן לא רחוק מנתוני הלמ"ס.
דנוס מזכיר כי היקף המשכנתאות שנטל הציבור בחודש ספטמבר עמד על כ- 8.5 מיליארד שקל - גבוה ב כ- 55% ביחס לחודש ספטמבר 2023. הנתון הזה חשוב מאוד, משום שהוא משקף שינוי ביחס למצב לפני המלחמה. אז מצד אחד, הציבור חוזר לקנות דירות ויורד מהגדר. זו עדיין לא התפרצות ביקושים היסטרית, אבל בהחלט מעיד על מגמה. מצד שני, אנחנו רואים התמתנות במחירים. המגמה הזו נמשכה גם באוקטובר.
כל זה מביא אותנו למסקנה שאולי השוק מתחיל למצוא את נקודת שיווי המשקל בין ביקוש להיצע. אם נראה התייצבות במחירים בחודשים הקרובים, אפשר יהיה להניח שהיה מדובר בתיקון. אחרי 4 שנים של חוסר שקט: קורונה, רפורמה משפטית, מבצעים ומלחמה - אולי זה הזמן של שוק הדיור לנוח קצת. לפחות עד האירוע הבא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.כשכבר לא יודעים מה לעשות, מאשימים את הלמ"סמשעשע 23/11/2024 16:31הגב לתגובה זו0 0בעליית המחירים, חס וחלילה לא את המדינה והממשלה, לא את כול מחדלי הבניה, לא את הסטת הבניה למצביעי גולדקנוף ושות', לכאורה, רק הלמס אשמה, אבל, אולי תהיה עליה יותר קטנה? אשרי המאמין...סגור
-
6.כדי שזה יקרה ושוק הדיור יחזור לפעול צריך ביטחון (ל"ת)דש 23/11/2024 16:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.הממשלה שופכת כסףסמי הנמוך 23/11/2024 15:47הגב לתגובה זו0 0על מילואימניקים ולהבדיל על פרזיטים והתוצאה עליות מחיריםסגור
-
4.שקרים שקרים עלינו נופלים ומישהו אחר אותם לוקחא 23/11/2024 15:33הגב לתגובה זו0 0כשהקבלנים שולחים את אוהד דנוס לצעוק גוועלד אני יודע שככל הנראה הקריסה ממש, אבל ממש קרובה. אגב, חבל שאוהד דנוס, שמתבסס ע"פ הכתבה על סכום המשכנתאות הנלקחות "דנוס מזכיר כי היקף המשכנתאות שנטל הציבור בחודש ספטמבר עמד על כ- 8.5 מיליארד שקל - גבוה ב כ- 55% ביחס לחודש ספטמבר 2023. הנתון הזה חשוב מאוד, משום שהוא משקף שינוי ביחס למצב לפני המלחמה." לא עושה בדיקה מעמיקה יותר- ומגלה שרוב רובו של סכום זה בכלל מחזורי משכנתאות, אנשים שהתחייבו ל"דירה בהנחה" לפני שנים (עוד היה על הנייר) ובעיקר, אבל בעיקר גלגול של הלוואות של אנשים לכדי משכנתא- וזה, הבשורה הכי מדאיגה בנתון הזה. למי שלא הבין- זה אומר שדווקא המצב נהיה גרוע יותר בשוק, כי יותר אנשים צריכים למחזר את המשכנתא (ולהגדיל את סכומה) כיוון שאינם עומדים בנטל החודשי! ואינם קונים כלל דירה חדשה. זה ההפך מחדשות טובות לשוק הנדלן, אותם אנשים לא עומדים בנטל והסיכה מתקרבת בצעדי ענק לבועה. בהצלחה למשתתפים.סגור
-
3.למי איכפת כבר?! שוכרים לפי הכיס, ואת החסכונות מעביריםסווינגר 23/11/2024 14:27הגב לתגובה זו1 0להשקעות במדדים.. מגדילים הון, וחיים בנחת. משתעבדי המשכנתאות נחנקים עד הפנסיה ולאחריה. משקיעי הנדלן, נהנים מתשואה זעומה, ועליות קלות של מחיר הנכס המתיישן (עליות אדירות כמו שהיו מאז 2008, כבר לא יהיו, כי הנדלן נותק כבר מכוח קנייה חציוני וממוצע יחד). היו חכמים, והכי חשוב, עקביים. בכל מקרה חושבים נדלן? תחשבו חו"ל.סגור
- טען עוד
-
2.נדלן לא חייב לעלות 10 אחוז כלשנה גם 6 אחוז סביר (ל"ת)גם שקמה בגדה 23/11/2024 14:26הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.שוק של מוכרים ,בבר מהממד 23/11/2024 14:15הגב לתגובה זו1 0דירות שעומדות חודשים כל המדפ באין קונים ,מחירים גבוהים ולא ריאליים ,של מעל 2 מיליון נתקעות בשוקסגור