
קרקע מזהמת במתחם תעש הביאה להפחתה בדמי השבחה
מה קורה כאשר יש קרקע מזהמת שעוברת השבחה? יש הרבה עלויות מסביב כמו טיהור הקרקע והכשרתה למבני מגורים ומשרדים. מי אחראי על הקרקע ועל העלויות להכשירה? זה היה במוקד הדיון סביב קרקע במתחם תעש בדרך השלום בתל אביב. בשורה התחתונה - היטל ההשבחה נחתך בחצי בגלל זיהום הקרקע והצורך בתהליך טיהור ארוך.
העניין הגיעה לפסיקה ושם התקבלה עמדת שמאית המקרקעין, חגית רובינסון, שקבעה בעצם שהעירייה - עיריית תל אביב במקרה זה - תישא בעקיפין בתשלום טיהור הקרקע דרך הפחתת היטל ההשבחה. מדובר במקרה הזה על כ-3 מיליון שקל של הפחתת היטל, אבל זה ענין עקרוני ותקדימי.
מי אחראי על קרקע מזהמת - בעל הקרקע או העירייה?
העניין הגיע לבית המשפט כי היתה מחלוקת עקרונית מי אחראי על טיהור הקרקע ובמקרה הזה בעצם הוגדרה אחריות גם של העירייה. לא בכל מצב ובכל תנאים, אבל עיריית תל אביב היתה אמורה לדאוג לניקוי הקרקע ומאחר שזה לא נעשה בזמן (העירייה ציפתה לתהליך של שנתיים וזה לקח שבע שנים) וזה היה בעלויות גבוהות מהצפוי, זה פגע במחזיקים הפרטיים. הפיצוי הגיע כאמור דרך הפחתה בהיטל השבחה. אגב, חלק מהקרקע מוחזק על ידי פרטיים וחלק גדול יותר מוחזק על ידי עיריית תל אביב עצמה.כך או אחרת, במתחם תעש שהיה מפעל לנשק, יוקו בניינים רבי קומות, כאשר מספר חברות יזמיות רכשו חלק מהקרקעות (לא את הקרקע המדוברת) במאות מיליוני שקלים.
קרקע מזוהמת - מה זה?
קרקע מזוהמת היא שטח שנפגע כתוצאה מפעילות תעשייתית, כמו שימוש בכימיקלים רעילים או חומרים מזהמים אחרים, המשפיעים על הקרקע, המים והאוויר באזור.מי אחראי על טיהור הקרקע? האחריות מתחלקת בין גורמים שונים: המשרד להגנת הסביבה, הרשות המקומית, ולעיתים גם בעלי הקרקע עצמם.
כמה זמן לוקח תהליך הטיהור? משך הזמן תלוי במידת הזיהום ובסוגו. במתחם תעש, תהליך הטיהור נמשך שנים רבות, ועדיין לא הושלם.
האם ניתן לבנות על קרקע מזוהמת? לא. על מנת להוציא היתרי בנייה, נדרש לטהר את הקרקע ולעמוד בתקנים סביבתיים מחמירים.
מה ההשלכות הכלכליות על בעלי הקרקע? טיהור הקרקע מעלה את העלויות, מעכב פיתוח ומקשה על מכירת הקרקע או שימוש בה. החלטות כמו זו שניתנה במתחם תעש יכולות להקל על בעלי הקרקע באמצעות הפחתת היטל ההשבחה