ענבל אור שוב לא התייצבה לדיון בעונשה – השופטת הורתה על מעצרה

מה העבירות שבהן מואשמת אור ומה העונש הצפוי לחול עליה?
 | 
telegram

יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור, שהורשעה בעבירות חמורות של מרמה, זיוף ועבירות מס, שוב לא התייצבה היום  לדיון טיעונים לעונש בבית משפט השלום בתל אביב. בעקבות היעדרותה, השופטת דנה אמיר הורתה להוציא צו הבאה נגדה, תוך הדגשה כי "לא ניתן להלום מצב בו היא אינה מתייצבת לדיונים".
 

היסטוריה של היעדרויות

זו אינה הפעם הראשונה שבה אור מתחמקת מהופעה בבית המשפט. בחודש שעבר היא לא התייצבה להכרעת דינה, נעצרה על ידי המשטרה בבית אמה בבאר שבע ושוחררה בערבות של 3,000 שקל. בדיון קודם, השופטת אמיר הציעה לה לשקול תסקיר שירות מבחן, אך אור טענה שאינה מכירה בסמכות בית המשפט לשפוט אותה וסירבה להצעה.
 

הרשעה בעבירות חמורות

ענבל אור הורשעה בחודש שעבר בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות, זיוף מסמכים, הונאת לקוחות ועבירות מס חמורות, בהיקף כספי משמעותי. לפי כתב האישום, אור ביצעה את העבירות בין השנים 2008 ל-2016, תקופה שבה פעלה כיזמית נדל"ן וניהלה קבוצות רכישה דרך חברות שבשליטתה.

בין היתר, היא הורשעה בהתחמקות מתשלום מע"מ בגין עסקאות בסכום של כ-80 מיליון שקל ובאי דיווח על מע"מ בהיקף של למעלה מ-10 מיליון שקל. בנוסף, היא ניצלה כספים פרטיים בסכום של 900 אלף שקל לרכישות אישיות.

הפרקליטות דורשת עונש מאסר משמעותי שנע בין 8 ל-12 שנים, בעקבות חומרת העבירות והנזק שנגרם למשקיעים וללקוחותיה.

ניסיונות ההימלטות וההתבטאויות החריגות

טרם ההרשעה, אור ניסתה להימנע מהדיונים ונעדרה מהכרעת הדין בעניינה. לאחר מעצרה, היא השמיעה התבטאויות חריגות בבית המשפט, בטענה כי "יש ארגון פשע שמנהל את המדינה" וכי היא ביקשה "לבטל את אזרחותה". אור המשיכה לטעון כי היא נרדפת על ידי המערכת וכי "למדינה יש מה להסתיר, לא לה".

נזק כספי משמעותי ללקוחות

"מדובר בפרשה חמורה ביותר", אמר גורם בפרקליטות לאחר הרשעתה. "במשך שנים רבות היא הונתה קבוצות רוכשים, זייפה מסמכים וגרמה נזק כבד לאנשים שהשקיעו את מיטב כספם בפרויקטים של אור, אך נשארו בלי כסף ובלי דירות."

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הפרשה המשפטית של ענבל אור, שזעזעה את שוק הנדל"ן הישראלי, מתקרבת להכרעה סופית. הצעד החריף של הוצאת צו מעצר מצביע על חוסר הסבלנות של בית המשפט כלפי ההתנהלות של אור, בעוד הפרקליטות ממשיכה לדרוש ענישה מחמירה בגין העבירות החמורות.

הפרשה הזאת שינתה מקצה לקצה את תחום קבוצות הרכישה. אבל נחזור להתחלה. 

ענבל אור החלה את דרכה בעולם הנדל"ן בתחילת שנות ה-2000 ופרצה לתודעת הציבור לאחר שהקימה את חברת "אור סיטי נדל"ן". אור הצליחה לשווק את הפרויקטים שלה בהצלחה גדולה. קבוצות הרכישה שהקימה הבטיחו לרוכשים לרכוש דירות בתל אביב במחירים הנמוכים משמעותית ממחירי השוק. היא ניהלה במקביל עשרות קבוצות רכישה.
 

מהן קבוצות רכישה וכיצד פעלו?

קבוצות רכישה הן התאגדות של רוכשים פרטיים שמטרתה לרכוש קרקע במשותף ולבנות פרויקט מגורים, ובכך לחסוך את עלות הקבלן או היזם, ולעיתים גם עלויות מיסוי. המודל יועד להוזיל את עלויות הבנייה, ולאפשר לחברי הקבוצה לרכוש דירות במחיר אטרקטיבי. עם זאת, במודל זה קיימים גם סיכונים משמעותיים. חברי הקבוצה נדרשים לסמוך באופן מוחלט על היזם או המארגן, ועל כישורי הניהול וההבנה שלו. בנוסף, לא כל קבוצות הרכישה מבוססות על ערבויות בנקאיות שיכולות להגן על הרוכשים במקרים של פשיטת רגל או עיכובים בפרויקט.
 
מה החסרונות בקבוצת רכישה? קבוצות רכישה כוללות סיכונים כמו חוסר ודאות במחיר הסופי ובמועד המסירה. בשל כך, הרוכשים עשויים להיתקל בהוצאות בלתי צפויות כמו עלויות בנייה נוספות, עיכובים, או שינויים בהיתרי בנייה. חוסר בקרה על היזם או מארגן הקבוצה עשוי להוביל למצבים של ניצול לרעה או כשל כלכלי, וכאמור זה קרה. 
 
בעקבות מקרים של ניצול החברים בקבוצה, המחוקק פעל להחמיר את הפיקוח על מארגני קבוצות רכישה. השינויים כוללים דרישות לשקיפות רבה יותר, ערבויות בנקאיות לטובת המשתתפים, והגבלת שיווק פרויקטים לפני קבלת היתר בנייה. כך מבטיחים שהמשתתפים יהיו מוגנים יותר כלכלית ומשפטית.
 

מה צפוי להיות עונשה של ענבל אור?


אור הורשעה בעבירות חמורות של מרמה בנסיבות מחמירות, זיוף והעלמות מס בהיקף של למעלה מ-10 מיליון שקל, ופרקליטות מיסוי וכלכלה דורשת לגזור עליה עונש מאסר של 8 עד 12 שנים. מאז תחילת המשפט, ענבל אור בחרה לכפור בסמכותו של בית המשפט, סירבה להיות מיוצגת, נעדרה מהדיונים לא פעם, ובפעמים שהגיעה – פעלה באופן חריג. היא התעקשה להפריע לדיונים, שרה, אכלה ואף שמה אוזניות. 

העבירות החמורות שהובילו להרשעה כוללות העלמת מס של יותר מ-10 מיליון שקל מעסקאות בהיקף של כ-80 מיליון שקל, ללא הוצאת חשבוניות ודיווח למע"מ;  מרמה כלפי לקוחותיה, במסגרתה הציגה מצגים כוזבים בפרויקט צ'לנוב והוציאה מהם כ-2 מיליון שקל; זיוף מסמך בנקאי, באמצעותו הצליחה לשכנע מנהל בנק לכבד המחאות של חברה שבשליטתה;  שימוש בכספי החברה להוצאות פרטיות – בגדים, תכשיטים ותיקים בשווי של כ-900 אלף שקל, לצד רכישת דירה ב-2.7 מיליון שקל מבלי לדווח על כך.

בית המשפט צפוי לגזור על אור, להערכת מומחים שונים, עד 5 שנות מאסר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות