מהו אפיק ההשקעה שאינו מושפע מתנודתיות המסחר בשוק ההון?
ירידות השערים החדות של הימים האחרונים הזכירו לנו שוב שעולם ההשקעות של השנים האחרונות הוא תנודתי וקשה לצפייה. המשקיעים בתגובה מחפשים היום יותר פיזור וגיוון של תיק ההשקעות, לצד אלטרנטיבות השקעה שיודעות לשמור על ערך הכסף ושאינן מושפעות מהתנודות החדות.
אבל מה עם התשואה? בתקופות בהן תשואה שנתית של 3.5% נחשבת למבורכת, ו-5% כבר מרגישה מעל ומעבר, יש עדיין מקומות בהם הרווחים יכולים להגיע ל-7%, 10% ואפילו יותר. בתחום ההשקעות האלטרנטיביות עולה לאחרונה כוכב חדש - השקעה בהלוואות בין אנשים - P2P ((Peer to Peer Lending. מדובר בתחום שכבר היום מגלגל עשרות מיליארדי דולרים בארה"ב ובאירופה, וכבר הוכתר כעתיד של עולם הבנקאות וההשקעות.
כלכלת המונים Peer to Peer Lendinובעברית, הלוואות עמית לעמית או הלוואות המונים, היא שיטת הלוואות המאפשרת לאנשים או לגופים ללוות כסף או להלוות כסף כהשקעה, תוך חיסכון של חלק ניכר מהמרווח הבנקאי המובנה במערכת הבנקאות "הרגילה". השיטה, שמבוססת על הטכנולוגיה הפיננסית (FINTECH) שהחלה להתפתח כבר ב-2005, חוזרת להלוואות קונבנציונאליות בין אנשים פרטיים, וזאת באופן מקוון דרך פלטפורמות אינטרנטיות המקשרות בין הלווה והמלווה. בצורה זו לווים יכולים לקבל הלוואות באופן מקוון, ובמהירות, והמלווים יכולים לקבל תשואה גבוהה יותר ותנודתית פחות מאשר באפיקי ההשקעה המסורתיים.
השיטה תפסה תאוצה רצינית אחרי משבר 2008 , ומאז היא צוברת פופולריות הולכת וגדלה, ולא רק בגלל התשואות הגבוהות. ההתפתחויות הטכנולוגיות של העשורים האחרונים הובילו אנשים רבים - לווים ומשקיעים כאחד - להסיט את דפוסי ההתנהגות הצרכנית וההשקעתית שלהם לעולם המקוון. תחום ה-P2P השתלב כחלק ממגמה מתגברת של הכלכלה השיתופית, שהצמיחה ארגונים כמו Kickstarter, Airbnb, ו-Uber וכיום מגלגל עשרות מיליארדי דולר בשנה בהלוואות צרכניות ובהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים. לפרטים נוספים לחץ כאן
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
כוכב עולה בעולם ההשקעות אל העגלה הדוהרת הזאת קפץ השוק הישראלי ב-2014, ומאז הוא גדל בצמיחה מסחררת. על כיסו של המשקיע הישראלי מתחרים כיום מספר שחקנים- בלנדר, BTB, TARYA, BizLend, ובית ההשקעות הלמן אלדובי, שהשיק את קרן ה-P2P הציבורית הראשונה והיחידה בישראל. הקרן מאפשרת השקעות בתחום ה- P2P באמצעות פלטפורמות דיגיטליות המתקדמות בעולם מבחינה טכנולוגית הפעילות בארצות הברית, דוגמת PROSPER - אחת מחברות ה-P2P המובילות.
הקרן שהחלה את פעילותה ביולי 2017 הניבה עד כה למשקיעים תשואה של כ-5% נכון לינואר 2018.
האפשרות לפוטנציאל תשואה גבוה לצד העובדה שהמוצר אינו קורלטיבי לתנודות השוק, מושך בימים אלה משקיעים ישראלים רבים שמחפשים אלטרנטיבות השקעה ייחודיות. נראה כי ההשקעה באמצעות גוף פיננסי גדול ויציב מהווה יתרון למשקיעים שמחפשים אחר תחושת ביטחון, ומעדיפים להשקיע דרך קרן שעומד מאחוריה גוף יציב עם ביצועים חזקים. את אמון המשקיעים ניתן לראות בגיוסים האחרונים - רק לאחרונה השלימה הקרן של הלמן אלדובי גיוס של כ-60 מיליון שקלים.
"עולם ההשקעות עובר בשנים האחרונות מהפיכות רבות, כאשר אפיקי ההשקעה המסורתיים מפנים את מקומם להשקעות חדשות בתחומים חדשים שטרם הכרנו", מסביר מנכ"ל הלמן אלדובי ניהול תיקי השקעות חן לוי, המנהל גם את פעילות הקרן. "המשקיעים היום מחפשים אחר השקעות ייחודיות שאינן קורלטיביות לתנודות בשוק המניות והאג"ח, ושיכולות להשיג תשואות טובות תוך פיזור סיכונים רחב. ההשקעה ב-P2P יכולה לענות בדיוק על צרכים אלה. חברות ומוסדיים משקיעים בתחום כבר שנים ואנחנו החלטנו להקים קרן שתאפשר לראשונה גם לציבור הרחב בישראל ליהנות מאפיק השקעה זה. כבר בגיוס האחרון ראינו את מידת העניין הרבה של המשקיעים ותוצאות הגיוס דיברו בעד עצמן. תחום זה נמצא בתנופה אדירה וכמו שקורה בדרך כלל בשוק ההון, הראשונים שיבינו את הפוטנציאל בהשקעה הזו, אשר נהנית גם מפיזור רחב וגם מאופי השקעה לטווחי פדיון קצרים – יכולים להיות אלה שיקצרו את הפירות הטובים ביותר".
- 1.דוד 10/05/2018 00:21הגב לתגובה זוהאם זה מנוהל כמו בבנק ויש היתר עסקה וניתן לקחת ריבית לפי ההלכה?