תכירו את השקעות ההמונים

 | 
telegram

אחרי שהתרגלנו כבר לגיוסי כספים להלוואות ומיזמים חברתיים – עכשיו נפתחה גם האפשרות להשקעות המונים בחברת סטארט-אפ. והתהליך? פשוט מאוד. מסתכלים על רשימת החברות, בוחרים את סכום ההשקעה ומצטרפים כשותפים לסטארטאפ. מדריך מיוחד
בשנים האחרונות התרגלנו כבר להלוואות חברתיות ופרויקטים בתחומים שונים שזוכים לצאת לדרך בזכות מימון ההמונים שהפך לחלק בלתי נפרד מחיינו. לאחרונה נפתחה בפני הציבור גם האפשרות להשקיע בחברות סטארט-אפ צעירות, בצורה רשמית ומוסדרת, דרך גוף חדש הנקרא "רכז הצעה" ופועל בפיקוח הרשות לניירות ערך.

>> למידע נוסף
עבור רבים מדובר בהזדמנות ראשונה ומרתקת להיכנס כמשקיעים קטנים (או גדולים) בחברות סטארט-אפ, תחום שהיה שמור עד כה לעשירים בלבד או כאלה שיודעים לקרוא את המפה לפרטי פרטים. כעת, כשכולנו יכולים להיות משקיעים בפוטנציה – יש לא מעט סקרנות בתחום, וגם לא מעט שאלות שהתשובה אליהן תעזור לכם להחליט עד כמה רלוונטי אפיק ההשקעה החדש לתיק ההשקעות שלכם. "השקעות בסטארטאפים היו עד היום מנת חלקם של בעלי הון וקרנות פרטיות בלבד", מסביר אור בנון, מנכ"ל פיפלביז השקעות המונים. "החקיקה החדשה מאפשרת לציבור הרחב להצטרף להשקעות אלה ולקחת חלק בעולם ההון סיכון".
האפשרות קיימת וזה טוב, אבל למה למישהו להצטרף לתחום לא מוכר לו במקום ללכת על הישן והטוב?
"בסביבת הריבית הקיימת ובמצב השוק הנוכחי, כדי להשיג תשואה צריך לקחת סיכונים. ככה זה עובד. האפיק החדש, השקעה דרך רכז הצעה, דוגמת חברת פיפלביז, נותנת יחסי סיכון-סיכוי גבוהים שמספקים גיוון לתיק ההשקעות המסורתי".
ומי ישמור על המשקיעים?
רכז ההצעה הוא הגוף היחידי תחתיו יכול הציבור הרחב להשקיע בחברות צעירות, והוא נמצא בפיקוח ישיר של הרשות. התפקיד שלנו כרכז הצעה, בין השאר, הוא למנוע תרמיות ולוודא שהרישום שלך כבעלת מניות בחברה התבצעה באופן תקין
האינטרס שלכם הוא להעלות כל חברה שמגיעה אליכם, לא בדיוק האינטרס של המשקיעים מהצד השני.
אנחנו משקיעים לצד המשקיעים בחברות שעוברות דרכנו, כך שגם אנחנו בונים על הצלחת החברות שמוצעות דרכנו לציבור. יותר מזה, פונות אלינו נכון להיום 100-200 חברות בחודש, אחרי סינון קפדני אנחנו בוחרים מתוכן לרוב רק 3-5 חברות שאנחנו מאמינים שהן הכי מעניינות להשקעה, ורק אותן בסופו של דבר הציבור רואה. אני עומד מאחורי כל חברה שעולה אצלנו, לטעמי כולן טובות ואני מאמין שחלק נכבד מהן יצליח.
ואתה בטוח שתהיה לכם הצלחת ניבוי של 100%? מדובר בשוק מאוד מפתיע לפעמים.
אנחנו לא מחליטים מי טוב ומי לא. יש סיכוי סביר שגם חברות טובות יקבלו מאתנו תשובה שלילית ושנצטער בעתיד שפספסנו את הזדמנות ההשקעה בהן. אנחנו כן רואים המון חברות, לדעתי יותר מכל קרנות ההון סיכון בארץ והאנג'לים. יש לנו צוות מקצועי שמסתכל על ההיבטים הפיננסיים, הטכנולוגיים והמשפטיים של כל חברה. בסופו של דבר צריך לזכור שמדובר בהשקעה באנשים. אני מאמין שאנחנו, בתור יזמים, רואים יותר בקלות את היזמים עם הפלפל ויכולות הביצוע.
כל האופרציה הזאת נשמעת מאוד יקרה. כמה זה יעלה לנו המשקיעים?
להבדיל ממה שכולם מכירים בשוק ההון, אנחנו לא גובים עמלות מהמשקיעים או דמי ניהול. בתמורה לכסף, המשקיע יקבל מניות. ממש אחד לאחד".
אתם פילנתרופים? קשה להאמין שאין לכם מודל לרווח.
"
אנחנו גובים את התשלום מהחברות שמעוניינות לגייס כסף מהציבור בתמורה לבדיקות המבוצעות, לפרסום ההצעה לציבור באמצעות הפלטפורמה, לניהול כספי המשקיעים בתקופת הגיוס בחשבון נאמנות על שמינו ובתמורה למתן פלטפורמה לתקשורת עם המשקיעים לאחר הגיוס. המשקיע צריך רק לבחור איזה חברות מעניינות אותו, וכמה הוא מוכן להשקיע.
המשקיע החליט כמה כסף יש לו. מה הלאה?
אנחנו חושפים דרך האתר את כל המידע הרלוונטי, כדי שהמשקיע יוכל להתרשם בעצמו מהחברות ומאתנו, ולהחליט במי הוא רוצה להשקיע. לכל חברה יש נקודות משמעותיות המבדילות אותה מהשנייה, וזה משהו שניתן ורצוי לקחת בחשבון. את הנקודות הללו אנחנו מדגישים בתחילת כל קמפיין גיוס של חברה. חוץ מזה, יש לנו באתר עשרות כתבות ומדריכים שיכולים לעזור ולהבין את התחום יותר לעומק.
הכסף הושקע, מה הלאה? איך מתעדכנים ברווחים?
אחרי ההשקעה הכסף עובר לחשבון נאמנות למהלך תקופת הגיוס (עד 90 ימים). אם החברה הגיעה לגיוס של 100% או יותר, הכסף של המשקיעים מועבר לחברה אחרי שאנחנו מוודאים שהמניות אכן נרשמו על שמם. אם החברה לא הגיעה ל-100%, כספי ההשקעה מוחזרים לחשבון המשקיע.
אחרי שהחברה גייסה בהצלחה, היא מחויבת לעדכן אותך כבעלת מניות עדכונים רבעוניים, לפי הסכם ההשקעה ודו"חות שנתיים לרבות דו"חות מאזן כפי שמקובל בשוק. אנחנו, גם כבעלי מניות וגם כפלטפורמה, נשארים בתמונה והתקשורת מול החברה מתבצעת דרך המערכת שלנו.
נדמה שכל התהליכים ברורים, חוץ מדבר קטן. איך מרוויחים כאן כסף, וכמה שיותר ממנו?
לפני שניגע בדרכים להרוויח יש לקחת בחשבון שמדובר בהשקעות עם רמת סיכון גבוהה ועל כן אנו ממליצים לבצע פיזור בתיק ההשקעות ולהשקיע כל אחד על פי יכולתו. "כגודל הסיכון כך גם גודל הסיכוי ויש ארבע דרכים עיקריות להרוויח: אקזיט אישי, דיבידנד, הנפקה בבורסה שהופכת את המניות לנזילות או אקזיט של כל החברה. אקזיט אישי הוא בעצם מימוש של המניות, מכירה, לפני שכל החברה עשתה אקזיט. כל משקיע יכול לעשות את זה כבר היום, אבל מציאת קונה לוקחת זמן. אנחנו עובדים על מערכת שתאפשר מסחר פשוט בין המשקיעים שלנו. זה יקל מאוד על המכירה. על דיבידנד אין כל כך מה להרחיב, הוא יכול להיות שנתי או רבעוני והאחוזים לחלוקה מעוגנים מראש כחלק מהסכם ההשקעה.
כאשר חברה מגיעה לשלב בו היא יכולה לבצע הנפקה בבורסה, היא בדר"כ נסחרת בשוויים גבוהים מאלו שהיו בעת ההנפקה דרך רכז הצעה. הנפקה בורסאית מאפשרת למשקיעים להנזיל את ההשקעה שלהם בשווי גבוה יותר. "מבחינת אקזיט של החברה, צריך לקחת בחשבון שזה לוקח זמן. גם חברות מדהימות ששוות כבר מאות מיליוני דולרים לא הגיעו לשם ביום. אם אין לך כמשקיע סבלנות לחכות ל'מכה הגדולה', אפשר פשוט לממש חלק מהמניות במהלך הדרך.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות