הנתונים הכלכליים ממשיכים להשפיע על המסחר: "כלכלת ארה"ב התמכרה לריבית אפסית"

סביבת הריבית הנמוכה והכישלון של הבנקים המרכזיים בעולם בחזרה לריבית נורמלית של כ-5%, מעידים על חולשה הולכת ונמשכת של הכלכלה העולמית. האם המיתון בדרך? לפחות אינדיקציה אחת מצביעה על כך שהתשובה חיובית

מלחמת הסחר מככבת בכותרות הכלכליות כבר יותר משנה, בשל ההשפעה שלה על כלכלת ארה"ב, סין וגם השווקים המתעוררים. ואולם, קיימים גורמים משמעותיים נוספים הגורמים לתנודות בשוק – ובראש ובראשונה, גובה הריבית במדינות השונות.

"ב-2004-2003, נגיד הבנק הפדרלי האמריקאי דאז, אלן גרינספן, הוריד את הריבית ל-1%, שיעור שנחשב אז חסר תקדים", אומר גלעד אלפר, כלכלן באקסלנס. "הריבית הזו נשמרה לתקופה של כשנה, כשהמטרה היתה לסייע לכלכלת ארה"ב להתאושש, אחרי התפוצצות בועת הדוט.קום. ואולם, כלכלנים רבים טוענים כי הורדת ריבית זו איפשרה למיליוני אמריקאים ליטול הלוואות זולות מאוד לדיור – וכך הניעה את התהליך שהביא למשבר הסאב-פריים, שהתפוצץ ב-2007".

בספטמבר 2008, הגיע משבר הסאב-פריים לשיאו, ומאז ועד סוף 2015 היתה הריבית בארה"ב אפסית – וברוב התקופה, כך היה גם באירופה ובישראל. "אם שנה של ריבית נמוכה נחשבה למעשה חסר תקדים, קשה למצוא מילה שתתאר תקופה של למעלה מעשור של ריבית נמוכה. בנוסף לכך, בנקים מרכזיים בעולם קנו אג"ח ממשלתיות בכספים שהם הדפיסו – דבר שמעולם לא נעשה קודם לכן, בוודאי לא בהיקפים כאלה", אומר אלפר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מתעניינים במסחר? לחצו כאן לפרטים נוספים

לדבריו, "הריבית האפסית ששררה בארה"ב בעשור האחרון אמורה היתה להתניע מחדש את הכלכלה. אבל הצמיחה לאורך אותו עשור אפילו לא הצליחה להגיע ל-3% בשנה– בעוד שבתקופות התאוששות קודמות, תמיד היתה לפחות שנה אחת עם עלייה של יותר מ-3% בתמ"ג". ניתן היה לצפות שלאחר משבר כה גדול, ההתאוששות תהיה משמעותית – אך לא כך היו הדברים, אפילו על רקע המאמצים חסרי התקדים שכללו ריבית אפסית לאורך זמן והדפסת כספים.

כשהבנק הפדרלי נבהל מתגובת השוק
בסוף 2015, החליט הבנק הפדרלי לחזור באופן מדורג למהלך העניינים הרגיל, והעלה את הריבית ב-0.25% - מה שהביא לתיקון אלים בשווקים. התגובה הזו הרתיעה את בכירי הבנק הפדרלי, שלא העזו לנקוט צעדים נוספים במהלך 2016. בסוף אותה שנה, נבחר דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב, ומאז ואז סוף 2018 הועלתה הריבית באיטיות, עד לרמה של 2.5%.

מנקודה זו, שב השוק להגיב בעצבנות, הנתונים הכלכליים העידו על היחלשות, והבנק המרכזי – שביקש לחזור למתווה רגיל של הריבית, שבתקופות קודמות של יציבות עמדה על כ-5% - שינה את המדיניות שוב, כך שחזרנו לפסים של הורדת ריבית.

ביולי השנה, הבנק המרכזי האמריקאי הוריד את הריבית ל-2.25% ובספטמבר לרמה של2%  - לאור הנתונים שמעידים על כך שכלכלת ארה"ב לא תוכל לעמוד בריבית של 2.5%, ובוודאי אינה מוכנה לחזור לרמות של 5%. מאז הורדת הריבית ביולי, נמשך המתווה הזה. "כלכלת ארה"ב התמכרה לריבית אפסית – ואם פעם די היה בשנה של הורדת ריבית כדי לשוב לפסים של צמיחה, היום זה כבר לא מספיק, וצריך להוריד את הריבית עוד ועוד", אומר אלפר.

מתעניינים במסחר? לחצו כאן לפרטים נוספים

עיוות של כל השוק
עוד נקודה מעניינת למחשבה היא הכמות העצומה של האג"ח הנסחרות כיום בריבית שלילית – כ-15 טריליון דולר. מאז המשבר, נרכשו אג"ח בסכום אדיר של 22 טריליון דולר – עיוות משמעותי של השוק. כלומר, כשהבנקים המרכזיים מעוותים את מנגנון הריבית, יש לכך אפקט משמעותי על שוק החוב – ועל הכלכלה כולה.

ומה לגבי העתיד? לדברי אלפר, המחזור העסקי בארה"ב (כלומר תקופה של התרחבות כלכלית) הוא הארוך ביותר אי פעם. "במאי התהפך עקום התשואות שבין שלושה חודשים לעשר שנים (הנחשב מהימן יותר מההפרש בין שנתיים לעשר שנים). מאז מלחמת העולם השנייה, היפוך תשואות תמיד מבשר על מיתון שנמצא בדרך; סביר שגם הפעם, ההיפוך מהווה אינדיקציה למיתון", הוא מסכם.

אקסלנס מעמידה לרשותך לקוחותיה פלטפורמות מסחר מהמתקדמות בשוק, באמצעות אותן פלטפורמות מסחר ניתן לקבל מידע רב, לבצע אין ספור ניתוחים כלכליים ואו טכניים ולשדר הוראות הגנה וגידור

 

הסקירה אינה מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
האמור בכתבה זו נכון למועד פרסומה בלבד. כל התקשרות בין החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם פתיחת חשבון ובהתאם לדין, ותנאי הסכם ההתקשרות כאמור, הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד.
אקסלנס נשואה שירותי בורסה בע"מ ("החברה") הינה חבר בורסה לניירות ערך בתל אביב ומציעה ללקוחותיה בין היתר שירותי מסחר בניירות ערך.
סכום מינימאלי לפתיחת חשבון השקעות הינו 20 אלף ₪. כל התקשרות בין החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם פתיחת חשבון ובהתאם לדין, ותנאי הסכם ההתקשרות כאמור, הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד.
לחברה זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס אשר הינה חלק מקבוצת דלק, אשר עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות, ניהול קרנות נאמנות והנפקת תעודות סל.
למידע ולגילוי נאות אודות זיקתן של חברות מקבוצת אקסלנס לנכסים פיננסיים ו/או לגופים מוסדיים, ראה לשונית "גילוי נאות" באתר אקסלנס https://www.xnes.co.il/media/2501/גילוי-נאות.pdf.

אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור ומידע אחר ומידע הנובע ממקורות אחרים, הנחזה כמידע מהימן, וזאת, מבלי שהחברה ביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לא מומלץ לקבל החלטות השקעה בהסתמך על סקירה זו בלבד ויש להתייעץ עם בעל רישיון מתאים בטרם ביצוע כל השקעה שהיא. החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס, חברות בשליטתה וכך בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם מהסתמכות על האמור לעיל, אם ייגרמו.
כל הזכויות בסקירה זו שייכות לחברה והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהחברה וללא ציון הערה זו בגוף הטקסט, במקום הבולט לעין, הנה אסורה, אם לא צוין אחרת.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    רק צמצום פערי ההכנסות ייצר צמיחה
    המאיון העליון 14/11/2019 10:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כאשר חלוקת ההון קיצונית מאוד אין צמיחה כי אין יכולת לצרוך. אם ממשלות לא ינסו לשנות את כוון ההון מהמאיון/אלפיון העליון לשאר החברה לא תהיה צמיחה.
    סגור
  • 8.
    ריבית או הדפסת כסף
    בר 04/11/2019 06:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל הורדה בריבית או קניית אגח בשוק שמבצעים הבנקים המרכזיים היא הודאה בכישלון הדרך לפתור את המשבר,הפתרון העלאת המיסוי על התאגידים והעשירים בעולם,
    סגור
  • ברור שמדובר
    אנונימי 14/11/2019 07:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בהדפסת כסף והנפקת איגרות חוב
    סגור
  • 7.
    זהירות אלפר בגד בפייגלין וערק לימין החדש שבינתיים
    Batman 31/10/2019 23:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    התפרק והוא גם מחסידיו של פיטר שיף
    סגור
  • 6.
    דירה = קורת גג
    דירה = קורת גג 30/10/2019 09:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    דירה = קורת גג
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    כל עוד הבנקים ממשיכים להזרים כסף הכל טוב
    למה שיהיה מיתון? 27/10/2019 10:27
    הגב לתגובה זו
    1 1
    זה אחלה פטנט שעובד כבר כמה שנים ואין סיבה שלא ימשיך.
    סגור
  • 4.
    בנקים מדינות בדרך לחדלות פרעון - רק מקמ שומר על הכסף
    דוד 27/10/2019 10:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    להיזהר השווקים כולל הנדלן
    סגור
  • 3.
    למה לקנות אגח בשלילי ולא להישאר על מזומן (ל"ת)
    אילן 26/10/2019 23:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    הריבית השלילית מעבירה את הציבור לזהב
    בוזי 25/10/2019 10:00
    הגב לתגובה זו
    4 0
    עולה בהתמדה וימשיך לעלות. הגדלת רכיב הדולר והאירו גם כן רעיון טוב
    סגור
  • 1.
    מישהו יכול להסביר את ההגיון ברכישת אגח בריבית שלילית? (ל"ת)
    גבי 24/10/2019 17:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • הערכה שזה יהיה יותר שלילי.. (ל"ת)
    ר 27/10/2019 11:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • ריבית שלילית
    LIVERMORE 27/10/2019 00:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין שום היגיון בריבית שלילית
    סגור
  • בטחונות למינוף של הבנקים. (ל"ת)
    משהו 25/10/2019 17:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • אכן אין הגיון,אלא אם כן תהליך הורדת הרבית תימשך. (ל"ת)
    משה 25/10/2019 08:35
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • רווחי הון שיתקבלו במקרה שסביבת הריבית תהיה שלילית יותר
    עמי 24/10/2019 20:01
    הגב לתגובה זו
    4 0
    2. במקרה של צמודות - הגנה אינפלציונית 3. אחזקה בני"ע שאינו תלוי ביציבות הבנקים. ...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות