הפסיכולוגיה של המשקיעים בבורסה משפיעה על התשואה
משקיע הופך לחרד על ידי כך שהוא נבהל משוק יורד או ממניה יורדת ומחשבותיו מובילות אותו למצב בו הוא מבצע פעולות מסוימות המונעות על ידי הרגש ולא על ידי מחשבה כלכלית טהורה. פעולות אלו מתבררות בדרך כלל כמוטעות.
משקיעים שקנו מניות בסכומים גבוהים מדי הופכים לדאגנים לכספם ודאגה זו הופכת אותם לרגזנים, חסרי מנוח, חסרי ריכוז, עייפים ואפילו איכות השינה שלהם נפגעת. ברור לחלוטין שמשקיע כזה לעולם לא יוכל לקבל החלטות המבוססות על פרמטרים כלכליים בלבד .
אני עוקב במשך שנים רבות אחר שוק ההון, אחר המשקיעים השונים ודרך התנהגותם ובעקבות זאת אנו יכולים לומר בוודאות שאחת מנקודות התורפה של המשקיעים היא הנטייה להגזים ביכולת שלהם לגבי תוצאות המסחר בבורסה אותן הם יכולים להשיג. המשקיע הממוצע הופך להיות בעל בטחון עצמי מופרז כשהשוק עולה ומנסה להכות את השוק ולהגיע לתשואות גבוהות יותר מכל משקיע אחר.
לדוגמא: בשנים טובות, כאשר קרנות הנאמנות המניתיות תשגנה תשואה של 50 אחוז, ינסה המשקיע לנצח גם את אלה ולהשיג תשואה של 80 אחוז תוך סיכון כל כספו במניות מסוכנות. כל זאת רק משום שהוא רואה את עצמו כמשקיע מוצלח במיוחד, ביחוד לאחר שהצליח להרוויח אי אלה אחוזים במניה זו או אחרת.
המשקיע בבורסה מגיע אל השוק והוא מסכן את כל כספו לא רק כדי להשיג כסף, כי אם גם על מנת להשיג חופש!!! החופש אותו מחפש כל משקיע וכל יזם הוא החופש לעשות כל מה שאתה חפץ מבלי לתת דין וחשבון לבוס שלך או למנהל הבנק שלך. אותו חופש שכולנו מחפשים דורש כסף רב ולרוב המשקיעים נדמה, בהתחלה לפחות, שעם הגיעם לבורסה הם נחשפו לדרך אל העושר והחופש אותה הם חיפשו.
האשליה שהנה נמצא עורק זהב בו הוא יוכל לכרות מהמתכת הצהובה ולצאת אל החופש גורמת למשקיע להתנהג בקלות דעת תוך שהוא אפוף אושר עילאי על הדרך החדשה שגילה בדרכו אל העצמאות הכלכלית והמנטלית. ממש כמו קבוצת נערים המגיעים אל הים בסוף עונת הלימודים, מתפשטים ורצים אל המים, כך מתנהג גם המשקיע הממוצע ופורק כל עול של הגיון בהגיעו ל'מכרה הזהב' החדש (לדעתו), הלא היא למעשה הבורסה.
המסחר בבורסה מציע באמת לכל אחד לסחור במניות ונותן לו את ההזדמנות התיאורטית להרוויח, אבל אופיו של המשקיע, הרגשות אותן הוא מערב במהלך המסחר והתנהגותו הבלתי רציונלית גורמות לו לקבל בדיוק את ההפך ולאבד חלק ניכר מכספו.
השאיפה להגשמה עצמית מלאה מתעוררת אצלו בעוצמה אדירה והוא הופך לבעל בטחון עצמי מופרז, כפי שכתבתי. בנסותו להתמודד עם האתגרים שמציב לו השוק מבלי לדעת ולהכיר באמת את כל הסכנות הטמונות בו הוא מאבד את כספו. השילוב של תחושת ההימור וההנאה הנלווית לכל אלה יוצרים עולם חדש של דמיון ופנטזיה במוחו של המשקיע המתחיל. עולם זה מתפוגג בדרך כלל יחד עם חשבון הבנק של המשקיע לאחר שהבורסה מתחילה לאבד גובה.
התהליך הראשון והחשוב ביותר אצל המשקיע בדרך להפיכתו למשקיע מקצועי הוא תהליך נטרול רגשות. תהליך זה הוא תהליך ארוך ומייגע של אילוף עצמי, משמעת עצמית, כוח רצון, הכרה במגבלות, ראיה מציאותית של תהליכי המסחר וההתרחשות בשווקים. על ידי נטרול הרגשות ופעילות על בסיס עובדות ובצורה שכלתנית ניתן להשיג תוצאות טובות במסחר ולהרוויח כסף.
רגשות של תקווה ופחד, למשל, המעורבים בתהליך קבלת ההחלטות מסבים הפסדים גדולים ומתמשכים מאחר והחלטות אמוציונאליות אינן תואמות לרוב את מצב השוק והמניה.
לאירועים עצמם המתרחשים בשוק ההון אין עוצמה רגשית עצמאית אבל ההתייחסות והפרשנות שנותן המשקיע הממוצע לאירועים אלה והמחשבות שהוא חושב, הן הגורמות לו להתנהג פעמים רבות בצורה שגויה, לקבל החלטות מוטעות ולהפסיד בעקבות זאת כסף רב.
על-מנת להפוך למשקיע יעיל יותר, על המשקיע לשנות את המחשבות שהוא חושב כשהוא נחשף לאירוע כלשהו בשוק ובכך לנטרל למעשה את הרגשות המשפיעים עליו לרעה. על-מנת לנטרל את הרגשות המפריעים לנו במהלך המסחר עלינו ראשית לעשות הכרה עם כל רגש ורגש ולראות כיצד הם עלולים להפריע לנו לסחור בצורה נכונה.
תקווה
רגש זו הוא אחד הגורמים העיקריים להפסדיו של המשקיע הממוצע. רגש זה עשוי לגרום לקניית מניה בשוק המניות מבלי לבדוק ומבלי להבין לעיתים את עיסוקה של החברה. בדרך כלל מדובר בקניה שהתבססה על טיפ ששמע מחבר "יודע דבר" והוא רץ לקנות מתוך תקווה שהטיפ והחבר לא יאכזבו. גם כאשר המניה יורדת והמשקיע מאבד חלק ניכר מכספו הוא ממשיך לקוות שהנה-הנה הכל מסתדר והכסף חוזר אליו. מאחר והוא אינו יודע ממש מדוע המניה שלו אמורה לעלות, כל שנותר לו הוא לקוות. מפתיע כמה תקווה זו מסוגלת לערפל את המציאות של ההשקעה.
על מנת להימנע מליפול לפח התקווה, על המשקיע להבין בדיוק מדוע הוא רוכש את המניה, למה הוא מצפה מהשקעתו ובאיזה פרק זמן התסריט שלו אמור להתממש.
התלהבות ושאננות
אין הרגשה נהדרת מהרגשה של הצלחה בפעולת מסחר אחת או יותר בשוק המניות. כאשר אתה מרוויח, האדרנלין זורם, אתה בתחושת היי ואומר לעצמך "אני המשקיע, כוכב עליון, ומצליח לנצח את השוק".
ההתלהבות ממהלך מוצלח גורמת למשקיע הממוצע לשאננות ובטחון מופרז מאחר והוא בטוח שהוא "עלה" על השיטה להרוויח כסף גדול. שאננות זו פוטרת מיידית את המשקיע מלהיצמד לכללים ממש כפי שאדם נוהג מהר ומצליח לעקוף שורה של מכוניות תוך שהוא מפסיק לציית לתמרורים. הרגשה זו של היי היא מלכודת קלאסית למשקיע הממוצע ומכאן מתחיל תהליך הגורר אחריו אוסף טראגי של טעויות יקרות וכואבות מאד.
פחד ודאגה
אחד הגורמים ההופך משקיע ממוצע למשקיע מוצלח הוא ההצלחה בתהליך ההתגברות על הפחד והדאגה. הפחד והדאגה מלווים את המשקיע ועליו לדעת להתמודד עמם, לנצח אותם ולהוציא אותם מחייו כמשקיע. אין הכוונה כמובן שתהפוך למתאבד קמיקאזה, כי אם להפוך למשקיע המסוגל לקבל החלטות נבונות בכל רגע נתון גם כאשר השוק יורד ומתמוטט ונראה כי סוף העולם הגיע.
משקיע שידע להתגבר על החרדה שאחזה במשקיעים בבורסות בימים שלאחר קריסת התאומים בניו-יורק וקנה מניות מתוך מחשבה שקולה וקרה שמדובר באירוע שלא ישפיע על השוק מעבר למספר חודשים, תוגמל בעבור רכישתו בצורה נאה מאד.
ההצלחה בתהליך ההתגברות על החרדה והפחד תלויה בפוזיציה שלך בשוק, כלומר - בסכום שאתה מושקע ביחס ליכולת הכלכלית שלך וההבנה מהיכן למעשה מגיעה החרדה. אם יש לך בתיק ההשקעות סכום של חצי מיליון ₪ ואתה מושקע בבורסה במאה אלף ₪ עדיין תוכל להתנהג בצורה רציונלית ולהתנתק מרגשות הפחד והחרדה. מצד שני, אם בתיק ההשקעות שלך חצי מיליון ₪ ואתה מושקע בבורסה בארבע מאות וחמישים אלף ₪, יהיה לך קשה מאד לנהוג בצורה שקולה כשהשוק ירד מאחר ואתה חשוף בכל רגע נתון להפסד של כמעט כל רכושך הפיננסי.
מצב בו כל תיק ההשקעות שלך מושקע במניות הופך אותך לבעל דאגת-יתר מה שמביא אותך להיות רגזן, חסר- שקט, סובל מהפרעות ריכוז ומשינה טרופה וכפועל יוצא מכך גם לא תוכל לקבל החלטות שקולות ושוב תיגרר למצב של הפסדים.
משקיע מקצועי לומד במהלך השנים להעריך את הסיכונים ולהחליט איזה סיכונים הוא מוכן ליטול ואיזה לא. אם תחליט להשקיע עשרה אחוזים או עשרים אחוזים מתיק ההשקעות שלך במניות, אתה יודע כי גם במקרה של קטסטרופה בשוק, מוגבל ההפסד שלך למקסימום 20 אחוז מהתיק דבר שלא יפגע למעשה באורח חייך. בנוסף לכך, אם ההשקעה שלך מופקדת במניות של חברות גדולות ויציבות שבדקת ואתה יודע מדוע קנית אותן, סביר שהן לא תרדנה באותו יחס כמו מניות קטנות קופצניות ומסוכנות או כאופציות, לכן, הסיכון שנטלת קטן יותר והשקט הנפשי שלך גדל.
אהבה
משקיעים רבים איבדו את כספם בגלל אהבתם למניות מסוימות. ראיתי לא מעט משקיעים שהתאהבו במניה בעקבות רווחים שהיו להם בה בעבר. משקיעים אלה לא השכילו להבין כי התנאים השתנו והחברה שהניבה רווחים מרשימים בעבר מתקשה לשחזר אותם. הסיבות יכולות להיות רבות, החל מהחלפת הנהלה, כניסת מתחרה רציני לתחום או שינויי תקופה. אם מניה של חברה מסוימת הניבה לכם רווחים נאים וחדלה, אין צורך ואף מסוכן לשמור לה אמונים. התאהבות במניה עשויה לנטרל את ההיגיון ואת כושר השיפוט (ממש כמו באהבה) ועל ידי כך לגרום להפסדים כתוצאה מהשקעה בה.
על מנת להימנע מטעות זו עליך לבדוק את החברה בה אתה מושקע מדי רבעון ולהיות ער ודרוך עם אצבע על הדופק לגבי כל שינוי של התוצאות העסקיות.
כשלים נוספים
כשלים נוספים מלבד ההתנהגויות הללו היא היכולת שלנו להעריך כמה שווה ההשקעה שאנו מחזיקים בה.על מנת להסביר זאת טוב יותר ניתן לך דוגמא:
אתה מחליט ללכת להופעה של זמר מוכר שאתה מאד אוהב.לא הצלחת להשיג כרטיסים ויש לך מכר המחזיק זוג כרטיסים עליו נקוב המחיר של 150 ₪ לאחד.
עמה תהיה מוכן לשלם על זוג הכרטיסים?
עכשיו לאחר שהחלטת כמה תהיה מוכן לשלם חשוב לרגע שלך יש את אותו זוג כרטיסים למופע שאליו אזלו הכרטיסים ושילמת עבורם 150 ₪.מגיע אליך מכר ומבקש לקנות ממך כמה תבקש ממנו?
העובדה שאנו מעריכים את מה שיש בידינו ביותר מהשווי הריאלי גורמת לנו לטעות בהערכה האוביקטיבית של שווי ההשקעה.
כשל נוסף העולה מאופי האדם הוא המוכנות לסכן יותר אם הפסדת. שחקן אופציות ינסה להשקיע סכומים גדולים יותר אם הפסיד על מנת להחזיר את הפסדיו ולהרוויח.כמוהו משקיע יומי שינסה ככל שחולף היום ונערמים הפסדיו לסכן סכומים גבוהים יותר על מנת למחוק את ההפסדים. תכונה גורמת למשקיע לאבד קשר הגיוני עם פעולות המסחר שלו ולרוץ אחרי הניסיון למחוק את התבוסה.
כאן על המשקיע להבין שזה בסדר להפסיד מידי פעם.הרעיון הוא בשורה התחתונה להרוויח יותר פעמים מאשר להפסיד ואם יש יום בו יש הפסד לא חייבים לנסות "לנצח " את השוק בניסיונות שווא.קביעת הפסד יומי מקסימלי למשקיע יומי יסייע בזאת וזה בדיוק הזמן להתאוורר.
משקיעים רבים בודקים את המחיר של המניה כעת לעומת המחיר הגבוה שלה מבחינה היסטורית בשנה או בשנתיים האחרונות.ישנם לא מעט המגלים כי מחיר המניה כעת נמוך יחסית למחירה לפני שנתיים ובטוחים כי מצאו מציאה כי"המניה חייבת לחזור לשער הגבוה שלה".ההסתכלות הזו גורמת לתחושה של תגלית בה משקיע מגלה אוצר זול ונוהג לרכוש את המניה.
כאן המקום לספר לך כי לא אוצר ולא תגלית מצאת ותחושת הניצחון עשויה להתבדות לאורך זמן.ישנן מניות שנסחרות בעשירית מהשווי הגבוה בהן נסחרו בעבר כבר שנים רבות ולא נראה באופק שיחזרו למחיר השיא הששנים הקרובות.מדובר באשליה אופטית בלבד.
לסיכום אספר לך שהרגשות של המשקיע משפיעים עליו מאד בעת המסחר בבורסה. כמה ימים של עליות והמשקיע הממוצע מרגיש טוב וכמה ימים של ירידות והוא הופך אבל. .
תאר לעצמך שהדירה שלך הייתה נסחרת בבורסה וכל היום היית רואה את מירה עולה ויורד? אם זה היה המצב היית שוקל למכור אותה כבר כמה פעמים אולם מאחר ואתה מתייחס לדירה במקום למגורים לטווח ארוך הרגש לא משפיע עליך ואתה יכול להתנהג בצורה נבונה ושקולה.לסיום אני מזמין אותך להאזין לפודקאסט בורסה והשקעות ולהבין יותר על כל מה שעובד אצלנו מאחורי הקלעים בראש.לפודקאסט ומאמרים נוספים
www.sodot.co.il
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אני לא משקיע אלא סוחר (ל"ת)אור 10/02/2021 11:45הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.בשורה טובה למשקיעים..אבייתר 04/02/2021 10:19הגב לתגובה זו1 0למיטב הערכתי , מדובר בהשפעה פסיכיאטרית ולאו דווקא פסיכולוגיתסגור
-
3.ניתוח מניית טבעGD 02/02/2021 12:00הגב לתגובה זו1 0https://www.facebook.com/groups/209911657501945סגור
-
2.לכתבחיים 31/01/2021 12:39הגב לתגובה זו2 0לא ברור לי למה אתה מאשים רק את המשקיע הרי כולנו יודעים שהאשמה העיקרית היא בנוכלים שמטעים את המשקיעים בכתבות שיקריות לשני הכיוונים ואז משחקים בהם כדורתסגור
-
אם אתה חושבאנונימי 13/02/2021 09:00הגב לתגובה זו0 0ואוליי בצדק, שיש גופים שמשחקים במדדים.יש לך שתי אפשרויות, או להתמודד איתם, או לא להשקיע,אבל לא לבכות או להתלונןסגור
- טען עוד
-
1.יפה מאד, צודק (ל"ת)zorro 27/01/2021 11:13הגב לתגובה זו2 0סגור