יוצאים מתל אביב ! אזורי התעסוקה שהקורונה הפכה לאטרקטיביים
עשתה להם טוב – ההשפעה הפסיכולוגית על העובדים והרצון שלהם לעבוד בקרבת הבית גרמה לגידול בביקושים לשטחי מסחר ומשרדים באזור השרון בכלל ובפרט באזור התעסוקה המתחדש של הוד השרון – נווה נאמן
מגפת הקורונה גרמה לתאוצה של תהליכים שונים בשוק התעסוקה ובשנים הקרובות צפויות להוביל אותו שתי מגמות בולטות בישראל. פיתוח המטרו והרכבת הקלה אשר יגדילו משמעותית את הנגישות למרכז הארץ מהערים השונות ומאזורי התעסוקה שלהן והרצון של רבים לעבוד ליד הבית .
הרצון של לא מעט תושבים בגיל התעסוקה לעבוד קרוב לבית שגדל בעקבות התקופות הארוכות בהם נאלצו עובדים רבים לעבוד מביתם, גורם היום לעזיבה של אזורי תעסוקה , בעיקר וותיקים בתל אביב ומעבר לאזורי תעסוקה חדשים או מתחדשים בטבעת של המטרופולין – מקומות כמו הרצליה , פתח תקווה, בני ברק והוד השרון.
גם ראשי הרשויות המקומיות הבינו את המגמה והשכילו בשנה האחרונה להגיב בהתאם ופועלים ביתר שאת להגדלת זכויות באזור התעסוקה שלהם והוספה של שימושים מגוונים על מנת להחיות את אזור התעסוקה – לא רק משרדים ומסחר אלא גם מיקרו דירות, מלונאות ומתחמי פנאי ובילוי.
אזור התעסוקה נווה נאמן בהוד השרון הוא אחד מאזורי התעסוקה הגדולים והבולטים הללו ו משתרע כבר היום על פני כ 296 דונם. מדובר באזור שזוכה לאחרונה לביקוש גבוה בעיקר בשל העובדה שהוד השרון לא פעלה מספיק לפתח עד השנים האחרונות את אזור התעסוקה שלה, דבר שגרם למרבית תושביה לעבוד מחוץ לעיר . מצד שני זהו אזור שמשך בשנים האחרונות את מיטב חברות ההייטק ונמצא בדרך להפיכתו ל "עמק הסיליקון" של אזור השרון .
צחי סופרין, בעלים של קבוצת סופרין המקדמת פרויקט תעסוקה ומסחר בהוד השרון מתייחס לנתונים : "עוד לפני שמגפת הקורונה השפיעה על המשק הישראלי בכלל ועל שוק העבודה והתכנון התעסוקתי בפרט, היו לא מעט יישובים במרכז הארץ בהם רוב המועסקים עבדו מחוץ לעיר.
קרדיט לתמונות הכתבה: הדמייה: Evolve Media
מדובר בתופעה פחות בריאה לרשות המקומית שכן, כאשר רוב תושבי העיר יוצאים בבוקר לעבוד בעיר אחרת, הם גם בדרך כלל מבצעים את יתר הסידורים שלהם, בקרבת מקום העבודה, הדבר נוח יותר באופן טבעי מבחינת ניצול הזמן שלהם ומי שמרוויח גם מכושר היצרנות שלהם וגם מביצוע הקניות שלהם הבייתה זה אזור התעסוקה שנמצאת מתחת למשרד. בסוף היום עיר השינה מפסידה כך את התושבים שלה.
הקורונה האיצה תהליך תפיסתי בקרב לא מעט אזרחים שהעלה את הרצון לעבודה ליד הבית ובשל כך מגדיל ביקושים לפיתוח אזורי תעסוקה בערים שסבלו ממחסור. כך למשל הוד השרון הינה בעלת פוטנציאל גבוה, על רקע האווירה שנוצרה בעקבות השפעת מגפת הקורונה, לאכלס אזורי תעסוקה ומסחר חדשים בעיקר לאור ההתפתחות המסיבית של שכונות מגורים חדשים בחלק המזרחי של העיר והגירה חיובית אליה". כבר היום מאכלסות את האזור חברות כמו אלוט תקשורת, AMY TECHNOLOGIES Qualcomm,Matrix שפתחה באזור התעסוקה מרכז פיתוח שלישי , MSD, Bayer ועוד. גם אשטרום נכסים מחזיקה ב-3 בנייני משרדים במתחם ובהם כ-72 אלף מ"ר המושכרים במלואם לחברות הייטק וביו-טק. אחד הפרויקטים המרכזיים שיתאכלסו בקרוב באזור התעסוקה המתחדש נווה נאמן הוא פרויקט Milestone, מתחם בשימושים מעורבים של תעסוקה ,מסחר ומשרדים אותו מקימות בימים אלה הקבוצות סופרין ווייס.
בשל העובדה שהרשות כמעט ולא פיתחה את אזורי התעסוקה שלה כאמור בשנים האחרונות, כיום היא מקדמת תכנית להוספת זכויות בניה והרחבת האזור אשר תביא להוספת 63 דונם נוספים, בהם יהיו 135,000 מ''ר שטחי בנייה אשר יכללו מסחר ותעסוקה הכוללים הרחבה של תעשיות ההייטק . באזור התעסוקה נווה נאמן כיום למעלה מ- 70 חברות, מתוכן כ-30 חברות היי-טק ובנוסף כ- 50 עסקים קטנים. בחברות עובדים כ- 3,800 עובדים, מתוכם כ- 2,300 בחברות ההיי-טק ובנוסף כ- 500 עובדים בעסקים הקטנים.
מדובר במתחם מחולל תנועה ואחד המתחמים הנגישים בארץ , וככזה הוא אטרקטיבי מאוד בקרב חברות השוקלות להעתיק אליו את מקום מושבן. הוא נמצא בסמוך לחיבור של העיר עם כביש 5 (צומת ירקון) וקניון שרונים של חצי חינם ובמרחק של 4 דקות נסיעה מכביש 531. בעתיד צפוי להיפתח מחלף שיוביל לתע"ש השרון, צומת ירקון וחיבור נוסף לדרך הים. בעיר ישנן שלוש תחנות רכבת: סגולה, סוקולוב ותחנת ה"ה כאשר קיים מערך שאטלים- הסעות ללא עלות לעובדי אזור התעסוקה מתחנת הרכבת סגולה וחזרה. צחי סופרין : "אחד העוגנים החשובים ביותר כיום להצלחה של פיתוח אזורי תעסוקה ומסחר חדשים הוא גם הקרבה שלהם לתחבורה ציבורית ובעיקר לתוואי של רכבת קלה או רכבת ישראל. הרצון של חברות גדולות לעבור מחוץ לתל אביב, על מנת להוזיל עלויות השכרה או רכישת שטחים חדשים או שדרוג המשרדים לבנייני קלאס A למשל, למעגל השני או השלישי של מרכז הארץ תלוי באופן קריטי באפשרות שלהם לנייד את כוח האדם להוד השרון, קריית אונו, חדרה או פתח תקווה בצורה יעילה וזולה. לכן חברות שחושבות על העתיד הקרוב וחותמות, בעיקר כאשר מדובר בהשכרה בחוזים ארוכי טווח מחד ולוקחות שטחים גדולים של אלפי מטרים מאידך, יכוונו במקרים רבים למקומות שיושבים על צירי הרכבת. אילו מקומות בעלי פוטנציאל גבוה יותר להצלחה" קבוצת הרכישה אותה גיבשו קבוצת סופרין, העוסקת בייזום, ניהול והקמה של פרויקטים נדל"ניים למגורים, משרדים , מסחר ולוגיסטיקה, וקבוצת וייס העוסקת בין השאר בניהול, ייזום והשבחה של נכסי נדל"ן בארץ ובעולם, החלה כאמור את בניית הפרויקט שיכלול שני מגדלי משרדים ומסחר בני כ 10 קומות כל אחד, בתכנון משרד האדריכלים ברעלי לויצקי כסיף. כעת נותרו לשיווק שטחי משרדים אחרונים בעלות של החל מ 9,900 ₪ למ"ר. כל יחידה של משרד מקבלת גם 3 חניות תת קרקעיות שיעמדו לרשותה.
הקבוצות צופות כי בעקבות קבלת היתר הבנייה ועם ההתקדמות בבנייה צפויה עלייה במחירים – כך שהמחיר למ"ר יקפוץ לכ-13,000 שקל לפני האכלוס. צחי סופרין, בעלים של קבוצת סופרין: ״ פרויקט Milestone אופיין בביקוש מאוד גבוה בזכות מחירי הכניסה אבל גם בשל מיקומו באזור התעסוקה נווה נאמן בהוד השרון המסתמן כאחד ממתחמי העסקים החדשים והאטרקטיביים ביותר מחוץ לתל אביב ומספק אפשרויות של עבודה בקרבת הבית לתושבים רבים בעיר. זהו אחד מאזורי התעסוקה ההומוגניים החדשים שהתפתחו לאחרונה מחוץ לתל אביב. אזורים דומים מתפתחים בפתח תקווה, כפר סבא, בני ברק, וגבעתיים ומהווים אלטרנטיבה נוספת למשקיעים ולמשתמשי קצה, לאזורי התעסוקה המסורתיים בתל אביב, אך במחירים נמוכים יותר ובקרבת הבית שלהם. דבר נוסף הוא נושא הנגישות והתחבורה שהפכה לנושא אקוטי בשנים האחרונות בהקשר לניוד אל המשרד וחזרה ממנו ויש לה השפעה משמעותית על איכות החיים כמו גם החלטות על רכישת דירות למגורים. לאור הגודש והעומס הכבד שיש בכבישים נוצר הפסד של שעות עבודה ופנאי. רשויות מקומיות, הרוצות להוריד את רמת היוממות, לשפר את איכות החיים של תושביהן ולמשוך תושבים חדשים לעיר, חייבות לקחת זאת בחשבון בעת הקמה ותכנון אזורי תעסוקה ומסחר."
לינק למידע נוסף: https://evc.co.il/Milestone/?ref=9_K