
חייב 1.5 מיליון שקל - בית המשפט קבע שיחזיר רק כ-5%
החייב מצא עצמו שקוע במערבולת חובות שהתעצמה לאורך השנים, בעיקר בעקבות הלוואות שלקח לצורך כיסוי הוצאות מחיה, תשלומים לבנק ולגופים פרטיים, וכן התחייבויות שלא עמד בהן. הוא טען שמצבו הכלכלי החריף בשל אובדן הכנסתו הקבועה, וכן בשל מחויבותו לדאוג לפרנסת ילדיו
בית משפט השלום בירושלים הכריע באחרונה במקרה של חייב, אב לארבעה, שחובותיו המצטברים עמדו על קרוב ל-1.5 מיליון שקל. בית המשפט נדרש להכריע אם לאשר לו הסדר תשלומים מופחת שיאפשר לו לפתוח דף חדש, חרף התנגדויות מצד נושיו.
החייב, בן 48, מצא עצמו שקוע במערבולת חובות שהתעצמה והלכה לאורך השנים, בעיקר בעקבות הלוואות שלקח לצורך כיסוי הוצאות מחיה, תשלומים לבנק ולגופים פרטיים, וכן התחייבויות שלא עמד בהן. החייב טען בפני בית המשפט כי מצבו הכלכלי החריף בשל אובדן הכנסתו הקבועה, וכן בשל מחויבותו לדאוג לפרנסת ילדיו.
לדברי החייב, הוא מתקיים מהכנסה נמוכה
לטובת הליך חדלות הפירעון שביקש לפתוח, הציג החייב את נסיבותיו האישיות הקשות, וטען כי אינו מסוגל לפרוע את החוב, שהגיע ל-1.47 מיליון שקל. לדבריו, אין לו נכסים משמעותיים, והוא מתקיים מהכנסה חודשית נמוכה שאינה מאפשרת לו החזר משמעותי לנושיו.
הממונה על חדלות פירעון ציין כי החייב שיתף פעולה עם ההליך ומסר את כל המידע שנדרש ממנו, אך ציין כי נרשמו בעבר פערים מסוימים בין הצהרותיו לבין המידע שנאסף בפועל. הממונה תמך בהסדר שהציע החייב, שבמסגרתו ישלם כ-72.5 אלף שקל בתשלומים חודשיים קבועים, ולאחר מכן תימחק יתרת חובותיו.
מנגד, חלק מהנושים התנגדו להסדר וטענו כי מדובר בחייב שהשתמש באשראי בצורה בלתי אחראית, וכי אין הצדקה לכך שיופטר מחובות שהם כה משמעותיים. אחד הנושים ציין כי החייב לא הוכיח ניסיון ממשי לשפר את מצבו הכלכלי לאורך השנים, וכי ההסדר המוצע מקל עמו יתר על המידה.
בית המשפט נדרש לאזן בין זכותו של החייב לפתוח דף חדש בחייו, לבין האינטרס הציבורי והכלכלי להבטיח כי נושים יזכו להחזר כלשהו על הכספים שהלוו לו. השופט אופיר טישלר ציין בפסק הדין שפורסם כי על אף הקושי הרב שבמחיקת חובות כה משמעותיים, תכלית חוק חדלות פירעון היא לאפשר לחייבים הוגנים לשוב למסלול כלכלי תקין.
בפסק הדין צוין כי החייב פעל בתום לב לאורך ההליך ושיתף פעולה באופן מלא עם הרשויות. בנוסף, הודגש כי הוא אינו מחזיק בנכסים משמעותיים שניתן לממשם לטובת החזר החוב. "המטרה אינה להטיל על החייב עול כלכלי בלתי אפשרי, אלא לאפשר לו להשתקם תוך שמירה על איזון בין זכויות הצדדים", כתב השופט בהחלטתו.
- האם הסכם ממון של ידועים בציבור תקף אחרי שנישאו והתגרשו?
- שיפוצניק נפצע בעבודה, תבע - ויקבל סכום עצום
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"התועלת לחייב עולה על הנזק לנושים"
בסופו של ההליך, השופט אישר את ההסדר המוצע וקבע כי החייב ישלם סכום כולל של כ-72.5 אלף שקל בפריסה לתשלומים חודשיים, ובכך ייסגרו כל חובותיו. "התועלת שתצמח מהשבת החייב למעגל הכלכלי התקין עולה על הנזק שייגרם לנושים", קבע השופט טישלר בפסק הדין.
עוד נכתב כי החייב עמד בדרישות ההליך, והוכיח כי אין לו יכולת להציע החזר משמעותי יותר. "החייב מצוי במצב כלכלי קשה ואינו בעל כושר השתכרות גבוה, ולכן יש להעדיף פתרון שיאפשר לו להשתקם ולא להמשיך ולהכביד עליו באופן חסר תוחלת", ציין השופט בפסק הדין שפורסם.
פסק הדין מדגיש את הגישה הרחבה שמאמצים בתי המשפט בנוגע לחייבים המצויים במצוקה כלכלית חמורה, ובייחוד כשמדובר באנשים עם מחויבויות משפחתיות כבדות. אמנם ההחלטה מעוררת מחלוקת בשל גובה החוב שנמחק, אך היא גם משקפת את המגמה להעניק לחייבים אפשרות ממשית להשתקם ולשוב למעגל הכלכלי.
במקרה אחר, בית המשפט לענייני חדלות פירעון פסק באחרונה בתיק של חייב בן 72, שמתמודד במשך 15 שנה עם מחלה ממארת קשה. החייב, אזרח ותיק שמתמודד עם נסיבות חיים קשות, נקלע לחובות משמעותיים במהלך השנים. על פי התיק, מדובר באדם שחייו הושפעו באופן דרמטי ממצבו הבריאותי, שמונע ממנו לעבוד ולייצר הכנסות משמעותיות, ועובד כשליח. במהלך 15 השנים האחרונות, החייב עבר טיפולים אינטנסיביים כחלק מהמתמודדות במחלתו - דבר שהקשה עליו לשקם את מצבו הכלכלי. בנוסף, אף שהוא נפרד מאשתו, הוא ממשיך לגור עמה באותו הבית, בעיקר משיקולים כלכליים, והוא גם משתתף בהוצאות השוטפות בניהול משק הבית. ההליך נגדו נפתח בעקבות בקשה של החייב עצמו להכרה במצבו כחדל פירעון, במטרה לפתור את חובותיו ולהתחיל מחדש. הממונה על חדלות פירעון המליץ בתחילה על תוכנית שיקום כלכלי, שבמסגרתה החייב היה אמור לשלם סכום חודשי מתוך קצבת הזקנה והנכות שהוא מקבל, במשך כמה שנים.
- 7.123 07/02/2025 18:51הגב לתגובה זולמה הם בכלל נתנו לו הלוואה לא בודקים שאין נכסים אין הכנסות יש חובות עבר העיקר דחפו לו עוד ועוד הלוואות כדי שיהיה פרה חולבת 50 שנה בלי שום הגיון כלכלי.
- 6.רומי יובל 06/02/2025 08:14הגב לתגובה זוהמדינה שותפה לגזל הונאה החיבים חוגגים וגונבים עוד ועוד ...הם מותירים נושים מול שוקת שבורה נזק רב לכלכלה העורכי דין שותפים להונאה .ומיצגים חיבים ....גזל
- 5.אנונימי 05/02/2025 22:44הגב לתגובה זובנקים לבתי כלא הרס חיים החרבת משפחות התאבדויות גברים וגירושין יחדלו
- 4.פושט רגל סדרתי 05/02/2025 14:31הגב לתגובה זוגם לי מתאים לקחת הלוואות בשביל חופשות מפנקות בחול רכב עם 7 מושבים ולקנות כל מה שמתחשק לי ולילדים בלי חשבון.אחכ בתי משפט רחומים יימחקו לי את החובות
- רו נן 05/02/2025 22:46הגב לתגובה זואחרת לא היית מרטשע כל כך כדי לרשום דברכזה. זה מה שנקרא זרע חלש. בקרוב כשתהיה באונקו לוגית גימל יהיה לך זמן לחשוב על הרוע שלך
- 3.גם אני רוצה (ל"ת)אנונימי 05/02/2025 10:05הגב לתגובה זו
- 2.רון גל 05/02/2025 09:10הגב לתגובה זוהבן אדם קונה טסלה ב 200 תשלומים משוויץ נהנה מהחיים ואז הוא מכריז על פשיטת רגל והשופט מרחם עליו.
- 1.שמעון 05/02/2025 08:10הגב לתגובה זויש שופטים עם לב רחמן תבורכו