האם נפטרה והותירה את רוב הדירה לאחד מששת האחים; פרצה מלחמת אחים - איך זה נגמר?

האם הותירה בצוואתה 75% מהדירה לאחד מהילדים. אחיו ניסו לתבוע את קיום הצוואה הקודמת, ובמקביל אחד האחים חתם על הסכם לחלוקה שונה של הירושה. האחים עתרו לבית המשפט - הנה החלטת השופט
 | 

סיפור על סכסוך ירושה לא שגרתי הגיע לאחרונה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב. תחילתו בשנת 1987 כאשר אביהם של שני הצדדים לתביעה נפטר, כאשר על שמו היו רשומות מלוא הזכויות בדירת מגורי המשפחה בתל אביב. בהתאם לצו ירושתו של המנוח, ירשה אלמנתו מחצית מעיזבונו, ואילו כל אחד מששת ילדיו ירש 0.08 מעיזבונו. הדירה נרכשה עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת.

אימם של הצדדים לתביעה נפטרה בשנת 2021 והיא הותירה צוואה אחרונה משנת 2018 בה נרשם, כי היא מצווה כי הנכס שלה בתל אביב יועבר ב-75% לאחד מבניה, (הנתבע בתיק) וכ-25% לשאר ילדיה בחלקים שווים.

בית המשפט בדק ומצא כי המנוחה ערכה בחייה שתי צוואות נוספות: משנת 1987 בה הורישה את מלוא עיזבונה לששת ילדיה בחלקים שווים, וכן צוואה בשנת 1996 בה הורישה את מלוא זכויותיה בדירה לנתבע ואילו את יתרת העיזבון לששת הילדים בחלקים שווים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לאחר פטירתה פנו האחים לרשם הירושה בבקשה למתן צו קיום צוואתה שנערכה בשנת 1987. באותו היום ממש, פנה הנתבע אף הוא לרשם הירושה בבקשה למתן צו לקיום הצוואה אחרונה. כמו כן, הוגשו התנגדויות הדדיות של הצדדים לכל אחת מהצוואות.
 

הסכם שמבטל את הצוואה

 
במהלך הדיונים נחתם הסכם בין הנתבע לאחד מהאחים שטען שהוא נציגם של כל יתר האחים. בהסכם נקבע כי לאחר מכירת הדירה, הנתבע יקבל 1.75 מיליון שקל, ואילו יתר האחים 1.25 מיליון שקל. בנוסף, הוסכם כי הכספים שנמצאים בבנק יתחלקו בין הנתבע ליתר האחים, כך שהנתבע יקבל 33% ויתר האחים 66%. בהסכם נאמר גם כי אם הדירה תימכר בסכום מעל 3 מיליון שקל, ההפרש יתחלק בין 6 האחים שווה בשווה.

כמו כן נקבע כי ההסכם מבטל את הצוואה אחרונה של המנוחה והמנוח. רק הנתבע ואחד מהאחים שלכאורה ייצג את האחים, חתמו על ההסכם, כאשר יתר האחים לא חתמו. האחים הגישו תביעה לבית המשפט כנגד הנתבע בדרישה לאכוף את ההסכם ולפסוק להם פיצוי של  750 אלף שקל, לאחר שהנתבע חזר בו.

מנגד הגיש הנתבע תביעה כנגד אחים  בדרישה להצהיר כי מכח הלכת השיתוף ששררה בין הוריו, אימו זכאית להירשם כבעלת מחצית מכלל הזכויות שהיו רשומות ע"ש המנוח, כך שמחצית מהזכויות בדירה תועבר לעיזבון האם, וכפועל יוצא, חלקה של האם בדירה יעמוד על 75% (ולא 50% כפי שמופיע ברשומות) וחלק זה יתחלק בין יורשיה בהתאם לצוואתה אחרונה.

 

כל הניסיונות להביא לידי הסדר מכובד לא עלו יפה

 
השופט יהורם שקד מציין בפסק דינו כי ניסה להביא את הצדדים לידי הסדר. "לאחר הצדדים נשמעו ולאחר שכל ניסיונותיי להביאם לכדי הסדר מכובד לא עלו יפה".

השופט מצא כי טענותיהם של התובעים (האחים) מסתכמות בעובדה אחת, כי אחד מהאחים בשם יתר האחים, ניהל משא ומתן עם הנתבע באשר לחלוקת עזבון, ובסופו של יום, נחתם ההסכם מחייב. לטענתם, הנתבע ידע היטב כי אחד מהאחים חתם בשם כל יתר האחים והוא היה מודע לכך כי הוא קיבל הרשאה מיתר האחים.

בנוסף טענו התובעים כי ההסכם שנחתם עונה על כל היסודות בהתאם לדיני החוזים ודיני הירושה, ולמרות זאת, לאחר חתימת ההסכם דרש הנתבע כי שאר האחים יחתמו אף הם על ההסכם מסיבה בלתי ברורה. זמן קצר לאחר חתימת ההסכם חזר בו בחוסר תום לב ומשיקולי כדאיות. 

התובעים טענו כי: "אכיפת ההסכם תעשה משפט וצדק. הצדדים כולם הגיעו לכלל מסקנה כי ביצוע צוואת המנוחה אינו ראוי, אינו נכון ואינו צודק. המנוחים בחייהם מעולם לא ערכו אפליה בין ילדיהם ונהגו בשוויון מלא עם כל ילדיהם וההסכם מהווה הגשמת ערכי השוויון וההגינות לאורם חינכו המנוחים את כל ילדיהם".

מנגד, טען הנתבע כי התביעה לאכיפת הסכם הוגשה על ידי האחים בחוסר תום לב, רק לאחר שמשכו את התנגדותם לקיום צוואת המנוחה, כאשר בכתב ההתנגדות לא ציינו ולו ברמז כי קיים הסכם. "התנהלות הנתבעים לאורך כל הדרך מצביעה על חוסר תום ותביעה זו נולדה רק לאחר שהבינו כי התנגדותם לצוואת המנוחה חסרת כל סיכוי ומשחזרו בהם מהתנגדותם לצוואת המנוחה, אין הם יכולים לטעון כנגדה". 

הנתבע טען כי חתם על ההסכם אשר המפחית מחלקו בעיזבון,  מתוך רצון לשמור על השלום והאחווה במשפחה, ועל מנת להימנע מסכסוך משפטי ובתנאי שכל האחים יחתמו על ההסכם. היה על נציג האחים להחתים את כל האחים על ההסכם כתנאי לתוקף ההסכם, ומהדבר לא נעשה, הודיע הנתבע על  ביטול ההסכם.
 

האם נחתם הסכם מחייב?

 
השופט שקד קבע כי השאלה המשפטית היא האם נחתם בין הנתבע לנציג האחים הסכם מחייב? או שמא נחתם ביניהם הסכם שהותנה בחתימת יתר האחים, שבהיעדר חתימתם של האחים, היה הנתבע רשאי להודיע כי ההסכם איננו מחייב אותו.

השופט שקד מצטט בפסק דינו את חוק השליחות, המסדיר את היחסים בין שולח, שלוח וצד ג': "נדרש אדם להיזקק לפעולת שלוח, רשאי הוא שלא להכיר בשליחות כל עוד לא הוצגה לפניו הרשאה בכתב ולא נמסר לו העתק ממנה".

סעיף נוסף בחוק אומר: "לא ידע הצד השלישי בשעת הפעולה שהשלוח פועל ללא הרשאה או בחריגה מהרשאתו, הברירה בידו, כל עוד לא נודע לו על אישור הפעולה, לראות את השלוח כבעל דברו או לחזור בו מן הפעולה ולתבוע מן השלוח את נזקו".

השופט קבע כי נציג האחים לא קיבל הרשאה לפעול בשם האחים. "מסקנתי הברורה היא כי לא הייתה הרשאה לפעול בשם האחים, לא מראש ולא בדיעבד אלא לכל היותר, רק לאחר שהנתבע הודיע לאחים כי מבחינתו ההסכם אינו בתוקף.

השופט מציין כי בשיחה בין האחים שהובאה כראיה במשפט, ניתן היה לשמוע כי נציג האחים (לכאורה) אף אומר בשיחתו עם הנתבע כי: "תשמע, אנחנו סגרנו בינינו, אני צריך לסגור איתם גם". השופט שקד מציין כי "בפנינו ראיה ברורה וחד משמעית כי פעל בשם עצמו בלבד, לא בשם יתר האחים".

השופט קבע גם כי לא ניתנה לו תשובה מהאחים מדוע לא חתמו על ההסכם. "לא רק שלא הוכח כי נציג האחים (לכאורה) פעל בשליחותם של האחים, אלא הוכח בדיוק ההיפך מכך וכפועל יוצא, להסכם שנחתם אין כל תוקף שיש בו לחייב את הנתבע באילו מעיקרי ההסכם".

השופט ביקר את התנהלותם של האחים וקבע: "אני סבור כי טענותיהם של האחים בעניין זה נגועות גם בחוסר תום לב. להתרשמותי, האחים ידעו גם ידעו על ההסכם שנחתם בין הנתבע לאחיהם, וחרף זאת הם נמנעו מלחתום עליו, כאשר טענתו של הנתבע משל נציג האחים והאחים ביקשו להקדים את ביצועו של ההסכם (הליכה לבנק ומשיכת כספים לחלוקה) טרם שיחתמו על ההסכם, יש לה על מה לסמוך".

"התנהלותם של האחים תואמת גם את שיטת 'מצליח', כלומר האחים הכמינו את ההסכם כשמונה חודשים שבמהלכם ניהלו הליך של התנגדות לצוואתה האחרונה של המנוחה ועתירה לקיים אחר צוואת 87, שלהזכיר היה בה להעניק להם 5/6 מכלל העיזבון, ורק כאשר הבינו כי אין כל תוחלת לעתירתם לקיים את צוואת 87, "נזכרו" לפתע בהסכם ועתרו לקיומו.

השופט שקד קבע כי הוא דוחה את תביעתם של האחים לאכיפת ההסכם ולקבלת 750 אלף שקל מכח ההסכם.

באשר לתביעתו של הנתבע, כי מכח הלכת השיתוף אימו זכאית להירשם כבעלת מחצית מכלל הזכויות שהיו רשומות ע"ש המנוח, כך שמחצית מהזכויות בדירה תועבר לעיזבון האם, וכפועל יוצא, חלקה של האם בדירה יעמוד על 75%. קבע השופט  כי  למרות שצוואת האם מוכיחה כי היא ראתה עצמה כבעלים של 75% מהדירה. "בכל הכבוד, האמור בצוואה מורה על חלוקת זכויותיה של המנוחה בדירה בין ילדיה ולא ברור לי כיצד עולה מהצוואה כי המנוחה ראתה עצמה כבעלים של 75% מהזכויות בדירה.

כך או כך, דבר לא מנע מהמנוחה לדרוש מילדיה לרשום את הדירה בהתאם לזכותה מכח הלכת השיתוף, לדרוש כי יסתלקו לטובתה או לעשות כל דבר אחר שיהיה בו לקבע ולשמר את זכותה הנטענת בדירה.

השופט דחה את שתי התביעות והותיר את צוואתה האחרונה של האם בתוקף, ואמר כי "יש להצטער כי שני הצדדים, כל אחד בתורו, הגיש תביעה חסרת תוחלת וחסרת סיכוי".

 

תגובות לכתבה(27):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    כסף מעוור עיני חכמים
    דודי 01/09/2023 16:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הצוואה האחרונה קובעת אלה עם הוכח שהאם לא הייתה צלולה מבחינה קוניטיבית חבל על מלחמה מיותרת חסרת סיכוי בקיצור בנאדם גם עם עם נישאר לא שבוע לחיות חושב רק על כסף
    סגור
  • 14.
    אמא מטומטמת זה בטוח. (ל"ת)
    יעל 13/05/2023 19:06
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 13.
    כאשר הצוואה לא מחולקת שווה , מביא לפירוק משפחות (ל"ת)
    בנימין 13/05/2023 11:38
    הגב לתגובה זו
    2 3
    סגור
  • 12.
    בושה!!! אחים שהורסים משפחות בשביל כסף!!!!!
    פרידושי 13/05/2023 04:07
    הגב לתגובה זו
    12 18
    אחים שלי הרסו לנו את כל המשפחה המורחבת בגלל שאבי האלמן הוריש לאחותי את הבית שלו. בהחלטה צלולה הבין שהיא בת 52 רווקהללא בעל וללא ילדים עם חובות עד הראש בנסיונות יקרים להביא ילדים לעולם!!!! בושה של אחים חזירים שיש להם הכל בחיים!!! פרנסה בשפע!! ילדים!! נכדים!!! טפי עליהם אני מתביישת שהם אחים שלי!!!ניכשלו במצוות כיבוד הורים!! נשארנו אבא שלי, אחותי היורשת ואני מאוחדים ונמשיך לסעוד אותו ולכבד אותו עם כל ההחלטה שלו עד סוף ימיו
    סגור
  • בתור עו"ד אתם עושים טעות יקרה (ל"ת)
    גדי 13/05/2023 21:46
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור
  • טען עוד
  • עוד חרטטן שמנסה לגנוב
    שני 13/05/2023 21:45
    הגב לתגובה זו
    5 1
    היה לנו משפט ירושה בין האחים עם טיעונים הזויים משלך יש קארמה וחרטטן כמוך שמספר כי לאחותו בת ה25 יש בעיות וחובות לכולם יש חובות תאמין לי ובעיות בסוף האחים שהיו חזירים כמוכם קיבלו הוצאות 120 אלף ש"ח והאחים ניסו להגיש ערעור זה היה הדבר הכי טוב שקרה לי כי מיידי הפעלנו הוצאה לפועל וסולקו בבושת פנים כמו כלבים וגם שילמו לנו פלוס ריבית
    סגור
  • בת 25 החיים לפניה
    לאה 13/05/2023 17:47
    הגב לתגובה זו
    6 1
    מה אתה מבלבל את המוח ללא בעל זה יתרון וזה שאתה מחפש בכל דבר חסרון כדי לשדוד את כספי ירושה לא תגיע רחוק לבסוף תשמע לי אתם לא תקבלו גם את מה שהיה אמור להגיע לכם חכה להוצאה לפועל לא מאחל לאף אחד
    סגור
  • בגלל אנשים חמדנים כמוך חרב בית המקדש
    חן 13/05/2023 17:44
    הגב לתגובה זו
    6 1
    כל הטיעונים שלך שאחותך בת 25 לא יכולה להביא ילדים אז מה הקשר ההורה בדרכ מוריש באופן שווה אלא אם י סיבה אמיתית כגון התנכרות של האחים
    סגור
  • 11.
    יכול להיות שהבן היורש טיפל באם ודאג לה
    גילי 12/05/2023 22:35
    הגב לתגובה זו
    10 2
    בזמן שהאחרים לא עשו דבר למענה. סביר להניח שכאלה אחים/בנים בכל מקרה התנכרו לאח כך שהוא לא ממש הפסיד אותם בגלל הצוואה. החיים הם לא שחור ולבן
    סגור
  • ובתמורה לזה היא השניאה אותו במשפחה...תודה באמת (ל"ת)
    יעל 13/05/2023 19:08
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 10.
    האם עשתה טעות שהורישה לא בשווה
    רפי 12/05/2023 17:17
    הגב לתגובה זו
    13 9
    גרמה לסיכסוך מתמשך בין האחים לבן האח המועדף שקיבל את רוב הירושה .למעשה עשתה לו נזק חמור כי שאר האחים ישנאו את האח המועדף. השופט היה צריך להכריע שמן הצדק שהדירה תחולק שווה בין כל האחים
    סגור
  • איפה את חיה??
    יניב 12/05/2023 21:36
    הגב לתגובה זו
    5 2
    תפקיד השופט לבדוק אמיתות צוואה ולחתור למה שהאם רצתה באמת, מה יהיו ההשלכות זה לא אמור להיות שיקול. אם היית בנעלי היורש והיה לך קשר מיוחד עם אמך והיא תחליט לתת לך יותר גם אז היית חושבת שצריך לחלק בין כולם? כי אני לא.
    סגור
  • 9.
    צוואה האם
    הודעה לכל האחים לכו תתרמו את כל הכסף כי לא תהנו ממ 12/05/2023 15:13
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הודעה לכל האחים לכו תתרמו את כל הכסף כי לא תהנו ממנו ברגע שנכנסתם להחיל משפטי בין האחים לא יהיה לכם תועלת מהכסף תתביישו לכם אנשים ברמה נמוכה
    סגור
  • 8.
    לפני שאתם שופטים בטוח היה לאמא סיבות משלה
    לילי 12/05/2023 14:25
    הגב לתגובה זו
    20 3
    אני מכירה משפחה שהאמא מתוך דאגה הורישה את הבית לבן שלה כי הוא עני ללא בית או רכוש וכל האחים מסודרים עם בתים והמון כסף. והאחים העשירים רצו גם חלק מהבית הקטן של האמא. וגרמו לסיכסוכים ומריבות.במקום לעזור לאח.
    סגור
  • זה שהאחים מסודרים זה לא אומר שאוטומטית
    מטרלו 12/05/2023 19:41
    הגב לתגובה זו
    6 4
    חייבים לעזור לאח הלא מסודר. יש הרבה אנשים שהתנהלו לא נכון כלכלית, לא למדו, היו חסרי אחריות וכו נו אז זה אומר שהאחים אשמים?
    סגור
  • למה לא
    רבנו 13/05/2023 14:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    גם אם התנהל לא נכון , למה לא לעזור , אז שישאר עני והשאר יהנו כאילו אין מחר , טוב עשתה האמא וחבל שהאחים לא יזמו מרצונם לעזור , השם ישמור
    סגור
  • 7.
    האחים יצאו טמבלים וגם הרסו
    אי 12/05/2023 14:09
    הגב לתגובה זו
    11 0
    את המשפחה.
    סגור
  • צוואת האם
    רועי 12/05/2023 17:21
    הגב לתגובה זו
    9 1
    ואולי האח עבד עליה בערוב ימיה ואולי היה היחיד שטיפל בה ודאג לה
    סגור
  • 6.
    חלוקת ירושה זה לא כל כך פשוט- הכלל של חלוקה שווה לא
    החיים מסובכים 12/05/2023 13:36
    הגב לתגובה זו
    11 1
    לא תמיד נכון. איך תחלקו ירושה אם בת אחת מוצלחת עם עבודה ועשירה. ואילו בת שניה לבדה רווקה ובקושי מתפרנסת. האם לא רתצו לדאוג לבת שלכם לאחר מותכם שלא תגיע לעוני וסבל? לא פשוט הנושא. ממש לא.
    סגור
  • שווה בשווה
    ישראלי מודאג 13/05/2023 19:38
    הגב לתגובה זו
    0 2
    גם אם יש מוצלחים יותר ויש מוצלחים פחות צריך לחלק הכל שווה בשווה, אם מישהו רוצה לתת לאחר מחלקו זאת זכותו. הדבר היחיד שאני יכול לחשוב עליו שטיפה משנה הוא אם אחד הילדים סעד את ההורים ואז לזמן וההשקעה יש שווי, כלומר להוריד את ההשקעה (שבד"כ מתפרסת על שנים) מהירושה ואז לחלק שווה בשווה..
    סגור
  • מאוד פשוט.
    אביב 12/05/2023 21:39
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אם זה לא שווה בשווה ,רושמים את הסיבה וזהו. הדוגמא שנתת מאוד קלה להחלטה זה ברור שצריך לחלק בין שניהם ולתת יותר משמעותית למי שקשה לו יותר. איזון בחיים זה טבעי
    סגור
  • 5.
    מכיר מקרה של 3 אחיות, שאחת גם טיפלה בהורים, וגם דאגה
    אחים.... 12/05/2023 09:21
    הגב לתגובה זו
    8 1
    לחלוקה שווה בין האחיות בכול, עד שהגיעה שכנה ועירבבה את המשפחה, והסיתה 2 אחיות לנשל את אחותן מהירושה, בנוסף התגלה שאחת מהן שדדה את רוב כספי ההורים סבמן מחלת האם, ללא שום עכבות כול שהן ולמרות שיברון הלב שגרמה לאם החולה. התוצאה, האחות השודדת נשארה עם כספי השוד ורק המשיכה לבכות ולהתמסכן ואין יותר משפחה, נגמר הכול! שתדעו, כשמישהו מתחיל עקום, הוא לא יתיישר עם הזמן, ומישהי שדאגה להעביר את כול חייה בטפילות על חשבון אחרים, תמשיך כך לנצח ועדיין תתלונן, תתמרמר ותתבכיין...
    סגור
  • 4.
    איזה סיפורררר
    ואאו 12/05/2023 08:38
    הגב לתגובה זו
    8 2
    אפרופו ירושות. רוב האנשים לא מודעים לרווח האלטרנטיבי מדירות ירושה. ברוב המקרים תכולת הדירה עשויה להיות בעלת ערך כספי - אספני גבוה. הדבר נכון בעיקר בדירות של אנשים מבוגרים. ככל שיש בדירה פריטים ישנים כמו תקליטים, ספרים, עיתונים ישנים או כל פריט משנות החמישים, יש מצב שמדובר על פריטי אספנות בעלי ערך כספי משמעותי. אם אתם רוצים לדעת כיצד להעריך את תכולת הדירה באופן עצמאי חפשו בגוגל "פינוי ירושות ואספנות" וקבלו מאמר מדוייק של יוסף האוסף שמסביר איך להעריך באופן עצמאי את תכולת הדירה. 
    סגור
  • 3.
    הכסף שמור לאדם-לרעתו... הרס משפחות בגלל ממון.בושה
    אלון 12/05/2023 07:23
    הגב לתגובה זו
    11 4
    מקדשים את הכסף ולא את התורה ולכן המשפחות קרועות.כואב הלב
    סגור
  • 2.
    האם עשתה טעות וסכסכה בין האחים לדורות. אח חמדן.
    אלי תל אביב 12/05/2023 07:13
    הגב לתגובה זו
    11 5
    משפחה מפורקת לדורות הכול הודות לאם לא חכמה ואח חמדן. הללוייה!
    סגור
  • 1.
    האם הייתה במלוא הכרתה.נקודה
    מה צודק 11/05/2023 22:29
    הגב לתגובה זו
    15 2
    היו לה סיבות להורשה.נקודה.רכוש האב יחולק שווה רכוש האם כפי שציוותה
    סגור
  • "נקודה"???אתה תרח מתקופת בן גוריון?? (ל"ת)
    חייל 12/05/2023 08:47
    הגב לתגובה זו
    5 2
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות