העניק במתנה את דירתו לשכנתו - האם הוא יכול להתחרט?
בית המשפט המחוזי בתל אביב דן לאחרונה בתביעה של אדם לביטול התחייבותו להעניק דירה במתנה לשכנתו. התובע קשיש בן 76, מהנדס בניין שהתגרש מאשתו לפני שנים רבות, ונמצא כיום במצב רפואי סיעודי, העניק במתנה לשכנתו בצוואתו את כל רכושו כולל הדירה בה הוא מתגורר, לאחר שחווה משבר אישי קשה בשל פרידתו מבת זוגו איתה היה בקשר מספר שנים.
השכנה התקרבה אליו לאחר הפרידה והבטיחה לו כי תדאג לו עד יום מותו, הקשיש האמין לה וחתם על מסמכים אצל עורך דינה. לאחר מכן מצבו הרפואי החמיר והשכנה ניתקה את הקשר עימו ולא סייעה לו אף כשהיה מאושפז.
לאחר כשנתיים חזר הקשיש לנהל קשר זוגי עם ידועתו בציבור, והוא ביקש להעניק לה במתנה את הדירה בה הוא מתגורר וגם דירה נוספת שבבעלותו. לתדהמתו גילה כי השכנה רשמה הערת אזהרה על הדירה, לאחר שסירבה לענות לפניותיו, נאלץ הקשיש להגיש תביעה לבית המשפט לשם ביטול הערת האזהרה וביטול התחייבותו להעניק לשכנה במתנה את דירתו, והיא בתגובה דרשה לפנותו מדירתו.
הבטיחה שתדאג לכל צרכיו
התובע טען כי כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת וניצול מצוקתו, הוא חתם בסוף חודש דצמבר בשנת 2019 על צוואה שבמסגרתה העניק לנתבעת את כל עיזבונו. הצוואה נערכה במשרדו של עורך דין שייצג את הנתבעת. בחודש ספטמבר בשנת 2020 נעצר התובע, ולאחר מכן עבר לחלופת מעצר בהוסטל, שם שהה עד ששוחרר כחודשיים לאחר מכן. לאחר שחרורו, התובע היה נתון במעצר בית כשהנתבעת ובעלה לשעבר היו המפקחים שלו.
בתחילת שנת 2021 חזר התובע להיות בקשר עם בת זוגו ממנה נפרד בשנת 2019. ובחודש אוגוסט באותה שנה העניק לה התובע את שתי דירותיו במתנה, תוך שמירה על זכותו להתגורר בדירה או להשכיר אותה לכל ימי חייו, בנוסף נשמרה זכותו לקבל למשך כל חייו את דמי השכירות מהדירה בגבעת שמואל.
התובע נדהם לגלות כי נרשמה הערת אזהרה לטובת הנתבעת על הדירה עוד בשנת 2020 מיד לאחר גילוי עובדה זו, חתם התובע על תצהיר בו הודיע באופן בלתי חוזר על ביטול כל התחייבויותיו כלפי הנתבעת.
בשנת 2022 שלח התובע לנתבעת מכתב דרישה לביטול הערת האזהרה. התובע ציין במכתב ששלח עורך דינו כי כלל לא התכוון להעניק לנתבעת זכויות בדירה בחייו, והוא לא זוכר שהוחתם על מסמכים נוספים מלבד הצוואה לטובת הנתבעת, וחתימתו על מסמכים אלו נעשתה מבלי שהבין את משמעות הפעולה ואת תוצאותיה. מכתב זה לא נענה.
לאור חוסר המענה מצידה של הנתבעת עתר התובע לבית המשפט לשם ביטול ההתחייבות הנטענת לנתבעת ביחס לדירה ולמחיקת הערת האזהרה שנרשמה לטובת הנתבעת.
האם ניתן לבטל את ההתחייבות?
השאלה המשפטית בה דן בית המשפט הייתה האם להצהיר על בטלות מסמכי התחייבות לתת מתנה שבמסגרתם העניק התובע את דירתו לנתבעת ולהורות על מחיקת הערת האזהרה שנרשמה על הדירה לטובת הנתבעת?
התובע טען כי גילה רק במסגרת כתב ההגנה שהוגש במשפט כי בחודש נובמבר בשנת 2020 הוא הוחתם על מסמכי התחייבות לתת מתנה, לרבות תצהיר וייפוי כוח בלתי חוזר להענקת הדירה לנתבעת. התובע טען כי לא זכר זאת וכשהוא נקרא לחתום הוא חשב שהוא חותם רק על מסמכים הקשורים לצוואה הניתנת לשינוי בכל עת, ולא הוסברה לו המשמעות של העברת הדירה לנתבעת בחייו, מבלי לשמר לעצמו זכות מגורים או את הזכות להשכרת הדירה וקבלת שכר הדירה.
בנוסף טען התובע כי הנתבעת גרמה לו להאמין שהמסמכים הנוספים עליהם הוחתם תחת השפעה בלתי הוגנת הם מסמכים הקשורים ליישום הצוואה ועורך הדין שלה שהחתים אותו על ההתחייבות ויתר המסמכים, לא הסביר לו את משמעות חתימתו. התובע טען כי הוחתם על מסמכים שהוכנו מראש ע"י עורך דינה של הנתבעת והוא "נפל אפוא קורבן לתרמית מתוכננת במסגרתה ניצלה הנתבעת את חולשתו של התובע וחוסר הבנתו".
לדבריו, לאחר שהנתבעת לחצה עליו החתימה אותו על מסמכי ההתחייבות לתת מתנה ומשסברה שבידה ייפוי כוח בלתי חוזר שלא מאפשר לתובע לבטל את ההתחייבות והיא אף רשמה לטובתה הערת אזהרה על הדירה בתל אביב, היא איבדה עניין בו. חל שינוי בוטה בהתנהגותה כלפיו והיחסים ביניהם התדרדרו לשפל המדרגה ונותקו לחלוטין.
לטענתו, הנתבעת שהבטיחה שתדאג לתובע, אפילו לא באה לבקרו במוסד השיקומי בו הוא היה מאושפז חודשים רבים לאחר ניתוח קשה של כריתת אצבעות. התובע טען כי מדובר בהטעיה המהווה פגם בכריתה ואף מהווה התנהגות מחפירה מצידה, המצדיקה את ביטול ההתחייבות כלפיה.
עוד טען התובע כי עקב מצבו רפואי והפיכתו לסיעודי הוא אינו עובד. מצבו הרפואי כילה את כל כספו הוא זקוק לדירה לצורך מימון עלויות מחייתו ואשפוזו ולכן הוא זכאי לבטל את ההתחייבות.
לטענתו אם תושלם מזימתה של הנתבעת, הוא יוותר ללא קורת גג. ניסוח כה חד צדדי של המסמכים היה אפשרי רק תחת השפעה בלתי הוגנת, הטעייה והפעלת מניפולציות על התובע שהיה מצוי אז "בשפל המדרגה".
לדבריו, הנתבעת לא השלימה את רישום הדירה על שמה כדי להערים על מוסדות הרווחה ולזכות בהמשך מגוריה בדיור ציבורי בסכום חודשי פעוט. הנתבעת שהבטיחה לתובע שתדאג לכל מחסורו, הוליכה אותו שולל ונישלה אותו מרכושו.
התובע טען כי ניתוק הקשר של הנתבעת ממנו מהווה התנהגות מחפירה ובהתאם לחוק המתנה, התובע זכאי לחזור בו מההתחייבות שהעניק. בנוסף, יש לבטל את ההתחייבות עקב היעדר גמירות דעת, היעדר מסוימות, השפעה בלתי הוגנת, הטעייה, טעות ועושק. לפיכך יש להצהיר על ביטול מסמכי ההתחייבות לתת מתנה, להורות על מחיקת הערת האזהרה, להורות לנתבעת לחתום על תצהיר ביטול העסקה ולחייבה בהוצאות.
ידידות עמוקה
הנתבעת טענה כי התובע שחי בגפו, העניק לנתבעת את הדירה במתנה גמורה לאחר שנרקמה ביניהם ידידות עמוקה. הצדדים היו נפגשים כמעט מידי יום והתובע היה מבקר רבות בבית הנתבעת ומתארח לארוחות ערב. הנתבעת טענה כי גם הייתה מבקרת רבות בדירת התובע, בפרט לאחר שהוא התקשה לעלות במדרגות לדירתה והם היו משוחחים טלפונית מידי יום "שיחות ידידותיות ושיחות נפש ממושכות ונהנו זה מחברתה של זו". הנתבעת טענה כי הייתה מאוד מסורה לתובע והתובע היה מכנה אותה בחיבה "אחותי הקטנה".
בנוסף טענה כי לאור החברות העמוקה ביניהם, ומסירותה היום יומית כלפיו, התובע כתב בסוף שנת 2019 צוואה שבמסגרתה ציווה לנתבעת את הדירה. לאחר כשנה, כשהקשר בין הצדדים התהדק יותר, התובע רצה להעניק לנתבעת "מתנה ממשית לאלתר ולא רק לאחר מותו" ולכן העניק לה במתנה את הדירה. לטענתה סמוך לאירוע ההענקה, כשהתובע שהה במעצר ולאחר מכן בהוסטל, הנתבעת ובן זוגה לשעבר היו היחידים שביקרו אותו, חתמו על ערבות לשחרורו ואף שמשו כמפקחים עליו. לטענתה הצוואה נחתמה כשנה לפני החתימה על תצהיר המתנה ולכן טענת התובע לפיה הוא חשב שהוא חותם על מסמכים הקשורים לצוואה, מגוחכת.
עוד טענה כי הסתמכה על התחייבותו של התובע. זאת, מאחר שהנתבעת זכאית להתגורר בדיור ציבורי והיא משלמת דמי שכירות סמליים בסך של 250 שקל לחודש עבור דירת שלושה חדרים בתל אביב. מי שיש לו דירה על שמו מאבד זכות זו. יתרה מכך, מי שהתגורר חמש שנים בדיור ציבורי זכאי לרכוש את הדירה שהוא מתגורר בה בהנחה משמעותית המסתכמת ביותר ממיליון שקל. בעקבות הענקת הדירה, הנתבעת הפסידה את כל ההטבות וההנחות הנ"ל להן היא זכאית כדיירת בדיור הציבורי ומשרד הבינוי והשיכון שלח לה מכתב המודיע לה על כך. בנוסף לטענתה שילמה מכיסה למס שבח 54 אלף שקל שאותו היה אמור התובע לשלם מאחר שיש לו עוד דירה.
לטענתה התובע הפסיק לענות לשיחות טלפוניות מהנתבעת ואז כשהיא שלחה לתובע מסרון ושאלה האם "הכול בסדר?" הוא השיב לה: "גנבים מחוץ לתחום". הנתבעת לא הגיבה לתשובה זו ולאחר מכן היא שמעה משכנים שהתובע סיפר להם שהוא מאשים אותה בגניבה של 70 אלף שקל מדירתו. הנתבעת החליטה להבליג ולא להשיב לתובע. בכל מקרה, אין בכך שהנתבעת "נעלמה" כפי שטוען התובע, משום התנהגות מחפירה כלפיו. ברור שאם הנתבעת הייתה מבקרת את התובע במוסד השיקומי שבו הוא שהה, הוא היה טוען שהיא מטרידה אותו.
הנתבעת טענה כי התובע היה זה שניתק את היחסים ביניהם וכי הוא אינו יכול לחזור בו מהמתנה שהעניק לה, לאחר שחתם על ייפוי כוח בלתי חוזר. לטענתה בת זוגתו שחזרה לחייו השפיעה עליו לרעה.
לטענתה התובע הבין היטב על מה חתם ואין שחר לטענותיו. לטענתה הוא אדם צלול וחד מחשבה, מהנדס בניין ותיק שהתמנה כמומחה מטעם בית המשפט בתיקים רבים, הוא מכין חוות דעת והוא אף נחקר על חוות דעתו.
לדבריה, לא הוכיח שחלה הרעה במצבו הכלכלי. התובע לא ציין האם יש לו נכסים ומה היקפם, האם הוא זכאי לגמלאות או לפנסיה ומה עלות המוסד השיקומי שהוא שוהה בו. העובדה שהתובע בחר מרצונו החופשי לוותר על הדירה בגבעת שמואל ולהעניק אותה במתנה לבת זוגתו, לא יכולה להוות הרעה משמעותית במצבו הכלכלי. בנוסף לא ברור כיצד מתוך 300 אלף שקל בחשבונו נותרו רק 37 אלף שקל.
מדובר רק בהתחייבות ולא במתנה
השופט נפתלי שילה קבע כי "לפי חוק המקרקעין, כל עוד המתנה לא הסתיימה ברישום הזכויות על שמה של הנתבעת, מדובר אך ורק בהתחייבות של התובע לתת מתנה".
השופט קבע כי משכך, "כשמדובר רק בהתחייבות לתת מתנה, קיימת לנותן המתנה אפשרות עקרונית לחזור בו מהתחייבותו וזכות זו מעוגנת בחוק המתנה".
השופט ציין כי בכל הנוגע לאפשרות לחזור מהמתנה לפי חוק המתנה - נקבע שסעיף זה חל גם אם נותן המתנה ויתר על זכות החזרה. "התנהגות מחפירה של מקבל המתנה או הרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של הנותן – מוקנית זכות חזרה לנותן המתנה ללא הגבלות אפילו ויתר הנותן בכתב על זכותו לחזור בו ואפילו אם הנהנה שינה את מצבו בהסתמך על המתנה".
כמו כן קבע השופט שילה כי על פי הפסיקה מילת גנאי, אמירה של זלזול ואפילו עקימת פרצוף, שייחשבו עניין של מה בכך על רקע מערכת יחסים אחרת, משמעותן רעה וחמורה כאשר מדובר בנותן מתנה ובמקבלה. לפי שיטתי, לחוק המתנה, די בהתנהגות בלתי ראויה כלשהי כדי להקים עילת החזרה".
בנוסף נקבע כי "קשת המקרים שבהם רשאי נותן המתנה לחזור בו מן המתנה, כל עוד לא הושלמה ההקניה, היא רחבה מאוד, בכפוף לעמידה בדרישות תום הלב. התנהגות מחפירה של מקבל המתנה מוקנית זכות חזרה לנותן המתנה ללא הגבלות אפילו ויתר הנותן בכתב על זכותו לחזור בו ואפילו אם הנהנה שינה את מצבו בהסתמך על המתנה. משקל ההסתמכות על ההתחייבות לתת מתנה הוא "כמשקל נוצה" לעומת משקל זכותו של הנותן לחזור בו".
התנהגות מחפירה
השופט שילה קבע כי דין התביעה להתקבל. "מדבריה של הנתבעת בחקירתה הנגדית עולה שאדישותה והתעלמותה מהתובע, לאחר שהוא התחייב להעניק לה את דירתו במתנה, עולה כדי התנהגות מחפירה. בשנת 2021 שלחה הנתבעת מסרון לתובע שבו כתבה: "מה המצב? מה יש לטלפון שלך". בתגובה השיב לה התובע "גנבים מחוץ לתחום". לאחר מכן שלחה הנתבעת לתובע הודעה שבה שאלה "הכל טוב איתך?" ומשהתובע לא הגיב, היא ניתקה עימו קשר ולא פנתה אליו יותר".
השופט קבע כי פרט למשלוח הודעות אלו הנתבעת לא פנתה יותר לתובע בכל צורה שהיא. היא לא התקשרה אליו ולא ניסתה לבקר אותו בדירתו. פשוט, התעלמות מוחלטת. הנתבעת הודתה שלאחר משלוח ההודעה הנ"ל בחודש אוקטובר 2021 היא לא עשתה כל מאמץ לחדש עימו את הקשר או לעזור ולתמוך בו.
כמו כן ציין השופט כי "הנתבעת העידה שהתובע הרגיש שהיא תהיה לצידו ותתמוך בו עד ליום מותו וכי היה לתובע אמון בה. למרות זאת, הנתבעת לא עשתה כל מאמץ ליישר את ההדורים עם התובע ותירוצה שלא עשתה כן מאחר שהתובע הכפיש והעליב אותה והיא חששה שהוא יטען שהיא מטרידה אותו, לא מצדיקים חוסר מעש מוחלט מצידה. מה גם, שטענתה לפיה שמעה משכנים שהתובע מדבר נגדה והעליל עליה שהיא גנבת, לא הוכחה כלל ולא זומן ולו שכן אחד לתמוך בטענה זו.
"ניתן לצפות ממי שקיבלה רק פחות משנה לפני כן את דירת מגוריו של התובע, שתעשה מאמץ מינימאלי לפנות ולנסות להתפייס עם התובע. חוסר מעש מוחלט זה כלפי מי שלטענתה אהב אותה מאוד ונתן בה אמון, מהווה התנהגות מחפירה. מצופה היה מהנתבעת שתעשה הרבה יותר על מנת לשוב ולנסות לסייע לתובע. התנהגות זו לא עולה בקנה אחד עם התנהגות ראויה כלפי אדם שציפה מהנתבעת שתהיה לצידו ותתמוך בו כל חייו ואף העביר לה את דירת מגוריו במתנה".
השופט קבע כי "התנהגות הנתבעת היא מחפירה, במיוחד שעה שהתובע אושפז למשך חודשים ארוכים במוסד שיקומי לאחר ניתוח כריתה שעבר ובכל התקופה הזו, הנתבעת המשיכה להתעלם מקיומו של התובע, לא הגיעה אפילו פעם אחת לבקרו ולא ניסתה ליצור איתו שום קשר. נראה כי מבחינת הנתבעת "הכושי עשה את שלו הכושי יכול ללכת". המתנה כבר "בכיסה" והתובע חדל לעניין אותה".
הרעה ניכרת
בנוסף קבע השופט כי אף אם לא ניתן לראות בחוסר המעש המוחלט של הנתבעת משום התנהגות מחפירה כלפי התובע, התובע הוכיח כי חלה "הרעה ניכרת" במצבו הכלכלי המצדיק את ביטול המתנה.
השופט ציין כי "התובע צירף לתביעתו אישור לפיו החל מאוגוסט 2022 הוא מאושפז במחלקת סיעודי מורכב. באישור רפואי שצורף עולה שהתובע במצב סיעודי חלקי וכי הוא עבר ניתוח לכריתת שתי אצבעות מרגלו. בנוסף, התובע צירף דפי חשבון בנק המלמדים שנכון לשנת 2020 היה בחשבונו 300 אלף שקל ושנה לאחר מכן נותרו לו בחשבון רק 37 אלף שקל.
כמו כן פסק השופט שילה כי לא נסתרה טענת התובע שלאור העובדה שהוא הפך לסיעודי הוטלו עליו עלויות כספיות כבדות שכילו את כספו, הוא אינו יכול לעבוד יותר והכנסתו היחידה היא מקצבת ביטוח לאומי בסך של כ – 2,500 שקל לחודש ודמי שכירות מהשכרת הדירה בגבעת שמואל בסך של 3,600 שקל לחודש. לטענתו, אין לו פנסיה או ביטוח.
השופט קבע כי לאור ההתדרדרות הקשה במצבו הבריאותי של התובע שהביאה גם להרעה ניכרת במצבו הכלכלי, זכאי התובע לבטל את ההתחייבות לתת מתנה. ברור שאם התובע ייאלץ להתפנות מהדירה כפי שהנתבעת דורשת, הוא יאלץ לשכור לעצמו דירה נגישה למגורים מאחר שהדירה בגבעת שמואל היא בקומה שנייה ללא מעלית, ולאור הכנסתו הזעומה, הוא יתקשה לכלכל את עצמו ולו באופן בסיסי ביותר. טענת הנתבעת כי הדירה בגבעת שמואל עומדת לפני תוכנית "פינוי בינוי" והוא עתיד לקבל דירה נגישה חילופית, לא הוכחה כלל ולא ידוע אם קיימת תוכנית כזו ואם כן, מתי היא תבוצע. מכאן, שקיימת עילה לחזרה מהמתנה לפי סעיף 5 לחוק המתנה".
כמו כן קבע השופט כי אין יסוד לטענת הנתבעת לפיה היא שינתה את מצבה לרעה מאחר שהיא איבדה את זכויותיה להמשיך להתגורר בדיור הציבורי והיא שילמה מס שבח בעקבות עסקת המתנה. ראשית, נותן המתנה רשאי לחזור בו מההתחייבות לתת מתנה אם חלה הרעה ניכרת במצבו הכלכלי, אף אם שינה מקבל המתנה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות. שנית, משהמתנה תבוטל, לא תהיה בידי הנתבעת דירה וזכויותיה לקבלת דיור ציבורי לא אמורות להיפגע. בנוסף, היא תוכל לקבל בחזרה את תשלומי המס ששילמה בעקבות ביטול העסקה.
עשקה אותו
השופט ביקר קשות את התנהגות הנתבעת וקבע כי "החתמת התובע על ההתחייבות לתת לה במתנה את הדירה אף נגועה בעושק".
השופט שילה ציין כי בפסיקה נקבע כי "עילת העושק הינה אחד הביטויים הברורים לתפיסה העכשווית של דיני החוזים המציבה גם את הדרישה לצדק והגינות חוזית לצד מתן ביטוי לרצון הצדדים. החשיבות היא בעצם ההכרה ביסוד מצפוני מוסרי וערכי שלאורו צריך להיבחן החוזה".
בנוסף קבע כי הוכח שהנתבעת הייתה מודעת למצבו של התובע והיא ניצלה את חולשתו הנפשית ובדידותו על מנת לשכנעו לא להסתפק בעריכת צוואה לטובתה אלא אף להעניק לו את דירתו עוד בחייו במתנה וללא כל תנאי. העובדה שבשיחה שהנתבעת הקליטה את התובע ביום החתימה על מסמכי המתנה הוא קרא לה "מיליונרית", לא מלמדת שהוא הפנים שהדירה כבר שייכת לה בחייו וניתן בהחלט לפרש ביטוי זה על רקע העובדה שהתובע התכוון להוריש לה את הדירה לאחר מותו".
"היות שאין ספק שתנאי עסקת המתנה בלתי סבירים. על פי תצהיר המתנה, הנתבעת יכולה לפנות אותו מהדירה שבה הוא מתגורר עשרות שנים בכל עת. אכן, לתובע דירה נוספת בקומה שלישית ללא מעלית וברור כי בגילו, מדובר בדירה שאינה מתאימה למגוריו ולא סביר כלל שהתובע יאלץ לעבור להתגורר בה. הנתבעת העידה שהתובע "תמיד נהג להימנע ממדרגות. כי זה לא היה קל לו", ולכן ברור שמגורים בדירה בגבעת שמואל אינה מעשית. יודגש כי הנתבעת הודתה בפירוש שהיא מתעתדת לממש את בעלותה ולפעול לפינויו של התובע מהדירה "בתקופה הקרובה".
הסכם לא סביר
כמו כן קבע השופט כי העובדה שהתובע לא היה מיוצג ע"י עו"ד מטעמו והעובדה שלא הוסדר כלל מקום מגוריו לאחר המתנה ולא הוענקה לו למשל זכות מגורים בה למשך חייו או התחייבות של הנתבעת לסייע לו בהעמדת מקום מגורים, מלמדות שתנאי ההסכם אינם סבירים כלל. יצוין גם, שלא ברור כיצד יכולה הנתבעת להמשיך לטפל, לתמוך ולסייע לתובע כפי שלטענתה היא הבטיחה שתעשה למשך כל ימי חייו, לאחר שהתובע ייאלץ לעזוב את הדירה בתל אביב ולעבור לגבעת שמואל. האם היא התכוונה להמשיך להכין לו אוכל כל ערב ולנסוע להביא לו אותו בגבעת שמואל? הנתבעת עצמה לא טענה זאת.
בנוסף ציין השופט כי קיים ספק גדול האם הוסבר לתובע מה משמעות מסמכי המתנה עליהם הוא הוחתם. שהרי, המסמכים הוכנו מראש והתובע הגיע וחתם עליהם. העו"ד טען כי "לא הרגשתי שהוא לא הבין את משמעות העסקה" העו"ד לא אישר שהסביר לתובע בפועל את משמעות העסקה ובמיוחד את השלכותיה שמשמען פינויו מדירת מגוריו".
השופט דחה את טענת התובע כי כשחתם על מסמכי המתנה חשב שמדובר במסמכים הקשורים לצוואה. טענה זו אינה מסתברת, שעה שברור מהמסמכים שהם כלל לא קשורים לצוואה וחזקה שהתובע שהוא מהנדס וותיק, הבין זאת.
כמו כן פסק השופט כי הייתה השפעה לא הוגנת במקרה זה. "דוקטרינת ההשפעה הבלתי הוגנת חלה בדיני הירושה. משמעותה - ניצול יתרון פסיכולוגי הנעוץ באמון או בתלות של צד אחד במשנהו, באופן המונע מהצד הנתון להשפעה להפעיל שיקול דעת עצמאי.
בנוסף קבע השופט שילה כי הנתבעת "העידה כי חוץ ממנה "לא היה לו אף אחד", ולעיתים היא אף ניקתה לו את הצואה. לתובע לא היו קשרים עם אף אדם אחר מלבד הנתבעת, הוא חי בגפו ולא היה לו שום קשר עם בני משפחה וחברים. התובע נתן בנתבעת אמון ובמעמד החתימה על ההסכם התובע לא זכה לייעוץ משפטי עצמאי והמסמכים הוכנו לפני שהגיע לפגישה אצל עורך דינה של הנתבעת. מסמכי המתנה אף נחתמו ימים בודדים לאחר שהתובע יצא מההוסטל וממעצר הבית. כאמור, מסמכי ההתחייבות הם חד צדדיים, מבלי שעוגנה זכותו של התובע להתגורר בדירתו מזה ארבעים שנה ולא הוסדר לו שום מדור חילופי. בצדק טוען התובע בסיכומיו כי: "ביטול כרית הביטחון הכלכלית של הקשיש בערוב ימיו מבסס באופן מובהק קיומה של השפעה בלתי הוגנת".
השופט קבע כי התביעה מתקבלת. "התובע היה זכאי לחזור בו מההתחייבות לתת מתנה לפי סעיף 5 לחוק המתנה. בנוסף, הוכח שהענקת המתנה הייתה נגועה בעושק ואף בהשפעה בלתי הוגנת. לפיכך, אני מורה על מחיקת הערת האזהרה שנרשמה לטובת הנתבעת על הדירה ומצהיר על בטלות עסקת המתנה. הנתבעת רשאית לפנות לרשויות המס ולבקש את החזר תשלומי המיסים שהיא שילמה בעקבות העסקה".
כמו כן קבע כי הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 50,000 שקל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.צדק לשם שינוייש שופטים 01/07/2023 22:21הגב לתגובה זו3 0ממש מגעיל לראות את כל הכלבים שמתעלקים על זקנים בשביל לקחת להם נכסים. ממש חבל שלא הכניסו את הגנבת לכלאסגור
-
16.תענוג לקרואאנונימי 01/07/2023 14:16הגב לתגובה זו5 0כל הכבוד לשופט שזרק את חלאת האדם הנצלנית מכל המדרגות.סגור
-
15.נוכלותזהבה ברנס 30/06/2023 19:43הגב לתגובה זו3 0פסק דין כהילכתוסגור
-
14.צדק צדק תרדוףקשיש 30/06/2023 18:24הגב לתגובה זו3 0יש שופטים בישראל ! צדק צדק תרדוף, יבורך השופט שילה שעשה פה צדק, לדעתי היה צריך להעניש בחומרה גם את עורך הדין שלא עשה את שמעל בתפקידו ולא עשה אותו בתום לב. אני מקווה שזה ילמד לקח נשים נצלניות שזוממות לעשוק קשישים חולים ותלותיים חסרי ישע.סגור
-
13.כל הכבוד לשופט שילואיך מדים או הכלל אנשים יכולים להיות אכזריים 30/06/2023 17:36הגב לתגובה זו3 0איך מדים או הכלל אנשים יכולים להיות אכזרייםסגור
- טען עוד
-
12.תלונה נגד עורך הדין שהחתים אותודוד 30/06/2023 16:42הגב לתגובה זו2 0לא גילה לו ולא התן גילוי נאות ומלאסגור
-
11.יש נשים שרק מחכות להזדמנות לרמות ולנצלשרה 30/06/2023 13:16הגב לתגובה זו3 0הן בנויות נפשית לנוכלות ומנצלות את מצב הגבר לנסות לרמותו ולסחוט כספים. חלקן בנות 60+ שבונות " תיק" וגונבות מבן זוגן בשעותיו הקשות במקום לנסות לעזור לו. " אהבה" אינה נמצאת באוצר המילים שלהן או בליבן.סגור
-
10.פס"ד צודק ורצויססי 30/06/2023 11:09הגב לתגובה זו7 0לאור תאור המצב בפס"ד ברור שנעשה ניסיון רע לנצל חולה. לכן פס"ד צודק ורצוי. חבל שהאשה קיבלה רק 50000 שקל הוצאות משפט.סגור
-
9.בטקססלרון 30/06/2023 10:15הגב לתגובה זו0 0היה סניגור בשם ביילי שהיה מוציא רוצחים לחופש,סתם הערת אזהרה לא בדיוק לענייןסגור
-
8."רשמה הערת אזהרה"לרון 30/06/2023 10:12הגב לתגובה זו4 0זה אומר שידעה בדיוק לאן הכוון מוליך אותה ופעלה בהתאם,וניכשלה!סגור
-
7.מה עם העו"ד שסייע לה?אסף 30/06/2023 07:33הגב לתגובה זו17 0צריך לדווח עליו ללשכת עורכי הדין, עוזר לה לקבל דבר במרמה... למה האחריות אף פעם לא מגיעה לאנשי המקצוע שעוזרים לרמות?סגור
-
6.יש שופטיםחי 30/06/2023 06:12הגב לתגובה זו2 3יש שופטים אבל הם לא ממש שווים !!!סגור
-
5.הכי טיפשה שיכולה להיות היתה עוזרת לו ויורשת 2 דירות. (ל"ת)שחף 29/06/2023 23:13הגב לתגובה זו8 0סגור
-
4.איזה חלאות יש בעולם הזהא.א 29/06/2023 20:13הגב לתגובה זו12 0כסף מעוור אנשיםסגור
-
3.היא נוכלתמשה 29/06/2023 19:25הגב לתגובה זו23 0האישה נוכלת עקצה איש זקןכל הכבוד לשופטסגור
-
2.יש שופטים בירושליםמנואל 29/06/2023 19:11הגב לתגובה זו13 5ויש גנבים בכנסת ישראלסגור
-
1.יש שופטים בירושלים !!! (ל"ת)יוד 29/06/2023 18:47הגב לתגובה זו13 0סגור