המשבר בשוק המזון מגיע לחברות; מי ייפגע ומי כבר אכל אותה?
המצב הכלכלי מעיק לא רק על הציבור בישראל. יוקר המחיה לא מכביד רק על הציבור הפשוט, גם חברות יכולות ליפול כתוצאה מהמצב. השנה האחרונה לא האירה פנים לחברות הקטנות והבינוניות, ומי שלא גדול מספיק בהחלט יכול ליפול.
רגע לפני מבול תביעות ולפני שהחברה נכנסת לחדלות פירעון, רשת אניס, רשת מוצרי הטבע הגישה בקשה לבית המשפט המחוזי בירושלים למינוי נאמן ולמתן צו פתיחת הליכים, והסדר נושים על פי סעיף 4 לחוק חדלות פירעון. לטענת החברה היא נקלעה לחובות כבדים של 23 מיליון שקל מתוכם כ-6 מיליון שקל לבנקים. בנוסף ביקשה הרשת מבית המשפט כי יורה על הקפאת הליכים גם לבעלי הרשת אילן מוסרי.
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט אביגדור דורות קבע כי מחר הוא יערוך דיון בנוגע לבקשה שהוגשה וכי לבינתיים עד הדיון הוא אוסר על הליכי גבייה נגד הרשת.
האתר לא פעיל. אניס צילום מסך אתר החברה
מהבקשה שהגישה רשת אניס לבית המשפט נכתב כי הרשת מפעילה 27 סניפים, ובנוסף לרשת יש מועדון לקוחות של כ-200 אלף חברים.
לפי הבקשה, אניס שהוקמה ב-1995 "נחשבת לאחת מרשתות מזון הבריאות והטבע המובילות במשק. מחזור מכירותיה עמד בשנים 2021 ו-2022 על כ-73.6 מיליון שקל וכ-68.2 מיליון שקל, בהתאמה".
חברת בשביל הטבע מוצרי בריאות המפעילה את הרשת, טענה בבקשתה לבית המשפט כי נכסיה העיקריים הם קהל לקוחותיה המוניטין וזכויות מכוח הסכמי שכירות להפעלת חנויותיה.
אניס טענה כי "מגמת התרחבות סניפים שבה נקטה הרשת בשנים האחרונות ועליית שיעורי הריבית במשק בחודשים האחרונים הביאו בימים אלה את הרשת למצוקה תזרימית קשה. מצוקתה הביאה לכך שבימים האחרונים החלה חזרה של צ'קים שנמסרו לספקים וכבר בימים הקרובים צפויים צ'קים נוספים לחזור וכן צפויים להינקט כנגדה הליכי גבייה".
הרשת טענה בבקשתה לבית המשפט כי המצוקה התזרימית מקורה גם בהגדלת הרשת. "הגידול לווה בפתיחה של 13 סניפים חדשים ובהתאמה לגידול בהוצאות דמי השכירות ששילמה הרשת ובהשקעות וההתאמות במושכרים החדשים. אלא שבעקבות משבר הקורונה חוותה הרשת ירידה בהיקף המכירות, לאור סגירת הקניונים שבהם פעלו סניפיה".
בנוסף טענה הרשת כי בעלי הרשת הזרים 1.6 מיליון שקל לחברה והוא אף קיצץ את שכרו וכי היא מתנהלת כיום במזומן עקב המצוקה.
מי שלא גדול יכול ליפול
השנה האחרונה לא האירה פנים לכל רשתות המזון. מי שלא גדול מספיק נפגע מהמצב הכלכלי. בניסיון למנוע חדלות פירעון, הקדימו את אניס ארבע חברות בשנה האחרונה שביקשו מבית המשפט לעצור את התביעות כנגדם.
בעלת החובות הכבדים הייתה יצרנית טחינה 'הנסיך', שצברה חובות של 140 מיליון שקל. קבוצת הנסיך, מיצרנית הטחינה הגדולות בישראל שפועלת גם בארה"ב ובאירופה, ביקשה מבית המשפט לאפשר לה לערוך הסדר חוב כדי לא לפגוע בפעילותה העסקית. בסופו של דבר לא צלחה החברה את החובות הכבדים והיא נמכרה לחברת טעמן ב-11 מיליון שקל.
גם יבואנית מוצרי הדגים והבשר קפואים חיים פסקוביץ ובניו, פנתה לבית המשפט בבאר שבע, וביקשה עיכוב הליכים והסדר חוב, לאחר שהגיעה לחובות של 76 מיליון שקל. פסקוביץ כזכור הוא עסק משפחתי שפועל מאז שנת 1987 ומתמחה ביבוא ובשיווק מוצרי מזון. בפסקוביץ, טענו בבקשתם לבית המשפט כי רשמו בשנת 2020 ירידות בהכנסות והפסד של 14 מיליון שקל. בעלי המניות הזרימו מיליוני שקלים, אך זה לא הספיק.
בית המשפט המחוזי בבאר שבע הוציא בתחילה צו עיכוב הליכים לחברה. לאחר כחודשיים חברת איירון גרופ רכשה 75% מהחברה לפי שווי של 27 מיליון שקל.
לפי הנתונים שהגישה החברה לבית המשפט ב־2019 עמדו הכנסותיה על כמאה מיליון שקל, אך בשנת 2020 הן ירדו לכ-70 מיליון שקל.
פסקוביץ צילום מסך אתר החברה
על פי ההסכם בנוסף להזרמה של 20 מיליון שקל על ידי איירון גרופ. בעלי המניות במשפחת פסקוביץ ישקיעו בחברה 6.7 מיליון שקל. וימכרו נכסים בכדי להגיע לכיסוי של כמעט 60 מיליון שקל מהחובות.
ענף הבשר גם נפגע
גם ענף הבשר נפגע מהמצב, רשת המסעדות 'עד העצם' של אפי ועזרא שמש ויוסי בכר. הגישה לפני שנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה להקפאת הליכים לאחר שנקלעה לחובות של 18 מיליון שקל. הרשת, שמנתה תשעה סניפים ו-115 עובדים טענה כי השקיעה מיליוני שקלים אותם מימנה מהלוואות והיא לא יכולה לעמוד בהחזרי ההלוואות. הרשת לבסוף נמכרה לאיש העסקים אייל רודוב הבעלים של חברת טרנס אר סחר תמורת מיליון וחצי שקל.
רק בשר צילום מסך אתר החברה
גם רשת 'רק בשר', המפעילה שלושה סניפים, נקלעה לחובות של כ-10 מיליון שקל וביקשה את הגנת בית המשפט צו עיכוב הליכים והסדר נושים. הנאמן שמונה עו"ד רון חכים, ציין לאחר מינויו בדוח ראשוני "כי יש תוחלת בהמשך הפעלת החברות תוך שימור פעילותן כ'עסק חי' ותוך שימור עשרות מקומות עבודה". הרשת העסיקה בשיאה 150 עובדים ומפעילה סניפים ברמת החייל, חיפה וראשון לציון.
רק בשר נוסדה בשנת 2008, על ידי הקיבוצניק והחקלאי דן ברנד ובנו ליאור. הרשת טענה כי נפגעה ממשבר הקורונה, טענה זו חוזרת על עצמה בכל הבקשות לחדלות פירעון והסדר נושים משום שתיקון 4 תוקן במשבר הקורונה והיה מיועד לחברות שנפגעו עקב המשבר, החברה טענה כי "ממחזור הכנסות של 26.5 מיליון שקל בשנת 2019 ירד מחזור ההכנסות בשנת 2020 ל-15.5 מיליון שקל, וכן סניף שנפתח ברחובות בעלות של מיליוני שקלים נסגר אחרי שלושה שבועות מיד עם פרוץ הקורונה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בע"ה שטראוס הבאה בתור (ל"ת)סוף למונופול 07/08/2023 16:11הגב לתגובה זו3 2סגור
-
שטראוס תהיה כאן גם אחרי הדיקטטורה. (ל"ת)מנשה 07/08/2023 17:28הגב לתגובה זו2 3סגור