ציון נכשל למערכת המשפט בישראל: איטית מאוד ביחס לעולם - הנה המספרים

כך על פי דוח משותף למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה. זמן ההליך הפלילי בישראל ארוך פי 2 מאשר הממוצע, יותר מפי 2 וחצי מאשר בשוויץ, הולנד וניו זילנד, פי 3 וחצי מאנגליה ונרווגיה ופי 6 מאשר בדנמרק - סחבת גדולה שמחייבת שינוי במערכת המשפט. אבל האם זו גזירת גורל? "רבים מהעיכובים טכניים וניתן למנוע אותם"

 | 

"ההליך הפלילי בישראל ארוך באופן ניכר בהשוואה למדינות בעולם" כך קובע דוח משותף למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה ובעצם מודה שחייבים לבצע שינוי משמעותי במערכת המשפט, ללא כל קשר למה שקורה בפוליטיקה.

עינוי דין משמעותי כלפי הציבור הוא דבר שלא אמור לקרות במדינה מתקדמת. כל אדם שהוא צריך לקבל פסק דין תוך פרק זמן סביר. אבל זמן ההליך הפלילי בישראל ארוך פי 2 מאשר הממוצע, יותר מפי 2 וחצי מאשר בשוויץ, הולנד וניו זילנד, פי 3 וחצי מאנגליה ונרווגיה ופי 6 מאשר בדנמרק. ההליך בישראל ארוך ב-30% לעומת פורטוגל וב-50% לעומת ספרד, ב-74% לעומת שבדיה (ואלה המדינות שעוד נמצאות קרוב יחסית לישראל).

בתיקים בהם מתנהל הליך הוכחות מלא הזמן אפילו ארוך יותר - כ-33 חודשים בממוצע (כולל הכנת כתב אישום). על פי הדוח, מדובר בבעיה שבהחלט אפשר לפתור: "רבים מהעיכובים הם טכניים במהותם וניתן למנוע אותם, מבלי לפגוע בטיב ההליך או בזכויות של מי מהמעורבים בו, תוך נקיטה בצעדי התייעלות". הנתונים של מערכת המשפט נאספו מ-70 אלף תיקים פליליים שהסתיימו במהלך 5 השנים האחרונות במטרה לנסות לאתר 'צווארי בקבוק'.
משך ההליך הפלילי בישראל ביחס לעולם. מקור: דוח הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה
ההליך הפלילי בישראל ביחס לעולם. מקור: דוח הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השלב הממושך ביותר בהליך הוא טרום בירור האשמה, כלומר פרק הזמן החל מהגשת כתב האישום ועד למענה לכתב האישום, והוא נמשך כ-11 חודשים בממוצע. על פי הנתונים, בחצי מהתיקים בבית המשפט השלום יש עיכוב של כחצי שנה לצורך איתור הנאשם וזימונו, "אותו ניתן למנוע ולבצע בפרק זמן קצר יותר, באמצעות הבניית תהליך סדור באמצעים סבירים".

>> מנכ"ל אלביט מערכות, בצלאל מכליס בשיחה על העבר ועל עתיד החברה; מנכ"ל צים, אלי גליקמן יספר על התקופה המטלטלת ועל העתיד; וגם - המניות הטובות  להשקעה על פי דירוג ביזפורטל - הירשמו לוועידה הכלכלית של ביזפורטל

כמה זמן אורך תיק? בין שנתיים לשלוש שנים ורבע

על פי הנתונים, משך תיק 'קצר' שמנוהל ללא הוכחות מגיע ל-21 חודשים, כמעט שנתיים. כאשר זמן הכנת כתב האישום אורך כ-5 חודשים, שלב הבירורים עוד כמעט שנה ושלב גזירת הדין עוד 5 חודשים.

בתיקים מנוהלים (ארוכים יותר) משך הזמן הוא 39 חודשים, או שלוש שנים ורבע. כאשר הכנת כתב האישום לוקח כ-5 חודשים, טרום בירור האשמה יותר מ-10 חודשים, המתנה לשלב ההוכחות עוד יותר מחצי שנה, אחר כך שוב יותר מ-10 שחודשים שלב ההוכחות ועוד יותר מחצי שנה עד לקבלת גזר הדין.
משך התיקים (בחודשים). מקור: הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה
משך התיקים (בחודשים). מקור: הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה

בדוח מדברים גם על המחסור הגדול בשופטי שלום מה שגורם ל"פערי זמנים ניכרים בין דיון לדיון בבתי המשפט ובפרט בבתי המשפט השלום". על פי הנתונים, זמן הטיפול בתיקים פליליים המוגשים לבתי משפט השלום ארוך יותר בממוצע ממשך זמן הטיפול בתיקים פליליים המוגשים לבתי המשפט המחוזיים, למרות שבתיקים אלו המורכבות נמוכה יחסית וקיים שיעור גבוה יותר של הסדרי טיעון. לדברי הדוח, הסיבה היא "העומס הרב המוטל על בתי המשפט השלום".

אז מה הפתרון? נכון לעכשיו, המדינה תקים ועדות: צוות בשלות תיק לדיון ראשון – צוות שמטרתו להביא לכך שתיק יגיע לדיון ראשון בפני שופט כשהוא "בשל" לדיון מהותי, ובכלל זה כשנאשם זומן לדיון, מונה סניגור וחומר החקירה הועבר להגנה. צוות ניהול אפקטיבי של ימי המוקד – צוות שנועד לגבש המלצות לטיוב ימי המוקד (ימים מרוכזים המתקיימים בבית המשפט לדיונים בתיקים פליליים). צוות נתונים ולוח בקרה – צוות שנועד להציע לוח בקרה הכולל פורטל נתונים הנוגעים להליך הפלילי מכלל הגופים השותפים ומאפשר בחינה וניתוח של הנתונים בדגש על המשכיות שיתוף הנתונים בין הגופים. צוות תסקירים לעונש – צוות שמטרתו קידום תהליך ארגוני-אסטרטגי בשירות המבחן למבוגרים לצורך ניהול אפקטיבי של תסקירי שירות המבחן לעונש.
 

איך ביצעו את המחקר?


ועדת ההיגוי בפרויקט "צווארי בקבוק" בהליך הפלילי התכנסה במחצית השנייה של שנת 2022 על רקע תחושה הולכת וגוברת בקרב השותפים להליך הפלילי בשנים האחרונות כי ההליך הפך ארוך באופן הפוגע באפקטיביות שלו וגורם לעינוי דין, ומתוך רצון לזהות, על בסיס מחקר ונתונים מוסכמים, מה הם הגורמים המעכבים ומאריכים שלא לצורך את ההליך הפלילי. בראשות הוועדה ישב נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט גלעד נויטל, בנוסף השתתפו בוועדה, שופט בית משפט המחוזי מרכז, השופט עמי קובו, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, משפט פלילי, עמית מררי, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, שלמה מומי למברגר, הסנגורית הציבורית הארצית, ענת מיסד כנען, ראש חטיבת התביעות במשטרת ישראל, דדו זמיר, עו"ד ברק לייזר היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט, וסמנכ"ל תכנון מדיניות ואסטרטגיה במשרד המשפטים, אלעד רוזנטל. 

נציגי הוועדה הורכבו מנציגים בכירים מקרב מרבית הגופים השותפים להליך הפלילי – הסניגוריה הציבורית, פרקליטות המדינה, התביעה המשטרתית, הנהלת בתי המשפט ומחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי במשרד המשפטים.  המחקר כלל גם ראיונות עם למעלה מ-100 גורמים מקרב השותפים להליך הפלילי.

המחקר נערך באמצעות מחקר מקיף שביצעה חברת הייעוץ האסטרטגי "שלדור", המחקר כלל שלושה שלבים עיקריים: ראיונות עם שורה ארוכה של גורמים השותפים להליך הפלילי למיפוי השערות המחקר וזיהוי צווארי הבקבוק ה"חשודים" בהליך הפלילי; איסוף והצלבת דאטה מהנהלת בתי המשפט, משטרת ישראל והפרקליטות ביחס לכלל התיקים הפליליים שהסתיימו בחמש השנים האחרונות וקידוד ידני משלים של מדגם מייצג של למעלה מ-600 תיקים. לצד זאת, נערכה על-ידי שלדור סקירה משווה ביחס לתהליכים ורפורמות שנערכו במדינות שונות בעולם בהקשרים דומים.
דוח משרד המשפטים
ההליך הפלילי. ​מקור: הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה

בתום הראיונות במחקר התגלו 36 צווארי בקבוק "חשודים" בהליך הפלילי, הפרוסים על פני כל שלבי ההליך.

דוח משרד משפטים
חלוקת התיקים. ​מקור: הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה


במחקר נחשף גם כי כ-83% מהתיקים הפליליים מוגשים על-ידי יחידת התביעות המשטרתית, והיתר על-ידי הפרקליטות. 94.5% מהתיקים הפליליים מוגשים לבתי משפט השלום ו-5.5% מוגשים לבתי המשפט המחוזיים.


דוח משרד המשפטים
זמני ההליך. מקור: הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה

במחקר גם בדקו את זמני ההליך ב"מגה תיקים". בפסיקה תוארו תיקים אלה כמרובי נאשמים, עדים, מוצגים והליכים מקדמיים. במחקר הנוכחי נעשה שימוש בסיווג שבוצע ע"י מחלקת המחקר של בתי המשפט על בסיס חריגות סטטיסטית של התיקים במספר מאפיינים - כמות דיוני הוכחות לצד קריטריונים נוספים בהם מספר נאשמים, מספר מסמכים בתיק ועוד. על בסיס זה עלה כי משך "מגה תיק" ללא שלב הכנת התיק נע בין 52 ל-60 חודשים.


דוח משרד המשפטים
הזמן הכולל. מקור: הוועדה המשותפת למשרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט והמשטרה

 

תגובות לכתבה(21):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 19.
    לעולם לעולם לעול ם לא תצעד לבדך ל מ ע ש י ה ו . (ל"ת)
    ב נ י מ י ן 29/08/2023 19:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 18.
    אולמרט 60000 ש"ח בנימין נתניהו 956000 ש"ח ....
    נזכור ולא נישכח 29/08/2023 19:14
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כולל האזיק הרומני .
    סגור
  • 17.
    כן ממש מעניין אותם. שמעתם פעם ששופט התפטר?
    מבין עניין 29/08/2023 14:50
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אחלה משרה יש להם בין 60 לשמונים אלפ שקל בחודש. שום ביקורת. וגם אם יש הם לא סופרים אף אחד
    סגור
  • 16.
    וביבי ושות
    שושו 29/08/2023 14:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    עסוקים עם סבירות. מדינה בהזיה
    סגור
  • 15.
    יישר כוח למפרסמים נתונים הכרחיים אלו ומספר הערות של לק
    משהאלף 29/08/2023 13:10
    הגב לתגובה זו
    3 0
    יישר כוח למפרסמים נתונים הכרחיים אלו ומספר הערות של לקוח מומחה: הסחבת פוגעת בחשוד (או באזרח המחפש את הצדק שלו בביהמ"ש) לא רק בעינוי הדין אלא גם ובעיקר בהיווצרות הליך לא הוגן ועיוות המשפט ! שהרי מועד עשיית הצדק הוא חלק בלתי נפרד ממנו. וכן יודעי דבר טוענים שהקשר שנוצר בין עו"ד לשופט בוועדה למינוי שופטים (היכרויות פנים ומחויבויות הדדיות) יוצר הליכים לא הוגנים ונסחבים, ושחיקת זכויות האזרח במשפט ודחיקת עליות המשפט והחוק מהיכלי הצדק והשלטת עליונות השופט ועו"ד הצמרת) והפתרון הנכון לטווח הרחוק הוא חוק זכויות האזרח במשפט. וכן לא צוינה השוואה בסוגיית אחוזי התביעות (שהוגשו ע"י הפרקליטות) שנמצאו מוצדקות (בהשוואה למקומות אחרים) וכן גם לא צוין האחוז שנסתיימו בעסקות טיעון וללא כל הסבר. וכן לא צוינו מספר המשפטים החוזרים ותוצאתם. במסגרת הכנת התביעה למשפט (יישום רעיון זה יכול לחסוך הרבה מאוד בכלל ובזמן שיפוטי בפרט) ראוי לדרוש מהצדדים לצרף "לספרים" שהם מגישים לביהמ"ש תקציר ענייני שיאיר את המחלוקת בעיני הקורא במה שלפניו כולל בעניין היכרות הפנים עם ביהמ"ש. וכן לקבוע מי לדעתו של ביה
    סגור
  • טען עוד
  • 14.
    אז על מה כל הרעש ?
    לכן צריך רפורמה בכל מערכת המשפט המושחתת אז על קמה 29/08/2023 12:36
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לכן צריך רפורמה בכל מערכת המשפט המושחתת אז על קמה כל המחאה ?
    סגור
  • 13.
    " די די די תנו להם כל מה שהם מבקשים " (ל"ת)
    ארנון מילצין 29/08/2023 12:18
    הגב לתגובה זו
    4 2
    סגור
  • 12.
    24-36 חודשי מאסר , מלא מלא מלא מלא (ל"ת)
    גזרו ושימרו ! 29/08/2023 12:18
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 11.
    הבנו הבנו הבנו מדובר במשפחת פשע . (ל"ת)
    "יש שופטים בירושלים" 29/08/2023 12:18
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • 10.
    איך איך הפושע המושחת עדיין מסתובב חופשי ? (ל"ת)
    "מכל העולם מתקשרים " 29/08/2023 12:17
    הגב לתגובה זו
    3 10
    סגור
  • 9.
    זה מה שצריך לתקן
    אנונימי 29/08/2023 12:17
    הגב לתגובה זו
    4 17
    ולא הטרללת של ביבי רוטמן לוין וחבריהם
    סגור
  • 8.
    את השופטים השמאלנים שדפקו את אולמרט פאינה....
    נזכור ולא נישכח 29/08/2023 12:16
    הגב לתגובה זו
    3 12
    נוחי דנקנר חיים רמון פואד ורבין ז"ל .
    סגור
  • 7.
    במקום לבנות ולתקן הביובון הורס (ל"ת)
    ביוביהו 29/08/2023 11:46
    הגב לתגובה זו
    1 16
    סגור
  • 6.
    שופטים לתקופת נסיון
    שים 29/08/2023 11:21
    הגב לתגובה זו
    6 0
    על מנת לשפר את עבודת השפיטה על השופטים שזה עתה מונו לעבור תקופת נסיון מבוקרת על ידי גוף מקצועי אוביקטיבי שיבחן את יעילות העבודה של אותו שופט נבחר. יש לנפות שופטים כושלים.
    סגור
  • 5.
    'חיות' עסוקה בלמשול (ל"ת)
    יעקב 29/08/2023 11:16
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • 4.
    בזה לא מטפלים
    משה 29/08/2023 10:58
    הגב לתגובה זו
    2 12
    בדברים האלה "הרפורמה המשפטית" הייתה צריכה לטפל אך אין שום התעסקות בנושא שאמור להקל על עינוי הדין של האזרחים
    סגור
  • 3.
    ברור כשהמערכת מגויסת רק לדפוק את נתניהו
    הזוייים 29/08/2023 10:47
    הגב לתגובה זו
    7 2
    ברור כשהמערכת מגויסת רק לדפוק את נתניהו - ועוסקת רק בזה ,ככה זה משתקף - לא מפתיע בכלל
    סגור
  • מה הקשר
    אנונימי 29/08/2023 12:18
    הגב לתגובה זו
    1 3
    בין לדפוק את ביבי לבין דין לכל אזרח
    סגור
  • שטויות. (ל"ת)
    אמסלם 29/08/2023 11:54
    הגב לתגובה זו
    0 3
    סגור
  • 2.
    מערכת המשפט
    סיגל 29/08/2023 10:47
    הגב לתגובה זו
    1 8
    בראש וראשונה את זה היו צריכים לתקן .כמה זמן אורך משפט??.הגזמה פראית.לכן צריך להוסיף שופטים כדי להתגבר על העומס.
    סגור
  • 1.
    נו, הרפורמה המשפטית
    עה 29/08/2023 10:27
    הגב לתגובה זו
    3 8
    מטפלת בדיוק בבעיה הזאת. או שלהפך. רק זה חסר להם, קיצור הליכים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות